Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppbevaring av pinnekjøtt + oppskrift på kålrabistappe à la Mim

#1

Kaktus sa for siden:

Pinnekjøtt er kjøpt inn og det ligger på benken. Skal serveres 1. juledag. Jeg har aldri smakt eller laget det før, trenger tips fra hva jeg gjør med det nå til det er klart til servering.


#2

Alfa sa for siden:

På julafta dampar du det i tre timar, skjerpar det i ovnen ca 20 minutt og serverer. Kjempelett. Fram til då bør du oppbevare det kjølig.

Eg brukar å dampe det frå 13-16. Vi et klokka 17.


#3

Kaktus sa for siden:

Skal servere det 1. juledag, trenger jeg å gjøre det klart på julaften da?


#4

Alfa sa for siden:

Hehe, nei :sparke:

Note to self: les innlegget litt betre.



#6

Candy Darling sa for siden:

Vanningen er veldig viktig. Frem til da bør den ligge kjølig, men ikke nødvendigvis i kjøleskap - og ikke fryses, tror jeg. Vi har den i garasjen (ca. 10 grader).

Tilberedingen er kjempelett, jeg skal ha 14 stk. på pinnekjøtt om noen dager. Den står nå der og damper. :hjerter:


#7

Kaktus sa for siden:

Må jeg ha noen sånne pinner i bunnen av kjelen kanskje?


#8

Krem sa for siden:

Jepp. Hvis du ikke har sånn stor fiskekjele med rist inni. Det bruker jeg.


#9

Candy Darling sa for siden:

Pinner går fint, jeg bruker damprist. Det viktige er at kjøttet skal dampes, ikke kokes, så det skal bare være vann under pinnene/risten.


#10

Alfa sa for siden:

Eg brukar også damprist. Då kan ein ha såpass mykje vatn i kjelen at det ikkje kokar tørt.


#11

Candy Darling sa for siden:

:nemlig: Og det er egentlig den eneste måten å ødelegge pinnekjøtt på. :erfaren:


#12

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har pinner som jeg har kjøpt i butikken. De ligger gjerne i nærheten av kjøttdisken. Jeg har pinnekjøttet i boden, ca 6-8 C. Jeg har også htt pinnesider hengende på kjøkkenet i romtemperatur og det gikk veldig fint. Der hang det i 14 dager og etter konferering med gutta på Adamstuens glitrende slaktebutikk.

Det viktigste er at du sørger for en skikkelig god kålrabistappe (fløte, smør og kanskje litt rømme?) og har tannpirkere på bordet.


#13

Candy Darling sa for siden:

Mim, hvor mye kålrabi regner du pr. person? :tenker tilbake til i fjor:


#14

Alfa sa for siden:

... og vatn i muggen :knegg:

Og bruk litt av feittet som ligg att i kjelen i rabbestappa.


#15

Dixie Diner sa for siden:

Går an å koke pinnekjøttet i vann også, det er det mange som gjør og det er det beste pinnekjøttet jeg har smakt, faktisk. :)


#16

Alfa sa for siden:

Det har eg aldri hørt om.


#17

Candy Darling sa for siden:

Bagatelle-duden :amnesi: har en oppskrift på det. Fortrinnsvis buljong og masse krydder. Men da er det ikke pinnekjøtt, synes jeg. :trasser:


#18

Elisabet sa for siden:

Pass på å les utenpå pakka i tilfelle det står "gryteklart". Da skal det ikke vannes ut. De siste par årene har jeg kjøpt gryteklart pinnekjøtt som bare puttes rett i kjelen til koking, og synes det er veldig godt. Bedre enn mye av det jeg har vannet ut selv. Alt pinnekjøtt oppbevarer jeg nederst i kjøleskapet.


#19

Dixie Diner sa for siden:

Se i denne tråden, fra innlegg 21 og nedover. :)


#20

Alfa sa for siden:

Nei, pr. definisjon vert det ikkje det :giggle:
Det vert meir sånn lapskaus- eller ball-kjøt då.


#21

Kaktus sa for siden:

Jeg tror dette kommer til å bli bra jeg. Tusen takk for alle svarene. Får jo rent vann i munnen av min egen tråd.


#22

Hyacinth sa for siden:

Oh shit. Jeg har frøset pinnekjøttet jeg kjøpte. Er det "ødelagt"?


#23

Hunter sa for siden:

Neida. Ikke ødelagt


#24

Harriet Vane sa for siden:

Jeg regner 1 stor gulrot og en halv liten eller en kvart stor kålrot pr. pers. Jeg skjærer i knøttsmå biter, slik at det koker bare litt før jeg heller av vannet, har i smør, fløte og creme fraiche. Salt og masse pepper! Neida. Går så bra atte.

#25

Hunter sa for siden:

2.5 hg stappe pr pers med bare pinnekjøtt
1,5 hg med både pinnekjøtt og ribbe julaften.
knallers


#26

Harriet Vane sa for siden:

Jeg beregner masse stappe og det blir sjelden noe igjen. Jeg lager en veeeldig god stappe, da. :knegg: 250 g er et minimum.

#27

annemede sa for siden:

Vi koker det først, bryr oss ikke med pinner eller noe sånt, har det deretter over på en dyp langpanne som er kledd med aluminiumsfolie og steker det i ovnen i mange timer etterpå. :nam:


#28

tinkadott sa for siden:

Det samme gjorde jeg! vi kjøpte 5 kilo, og alt er fryst. Tenkte å ta opp på formiddag lille julaften...... Bra så mange sier at det ikke er ødelagt, ble ltt bekymret nå.....


#29

tinkadott sa for siden:

Jeg vil ha oppskrift på den stappen du :knegg:


#30

Mikkeline sa for siden:

Tror det er ganske vanlig å fryse det om man kjøper i god tid før jul, så jeg ville overhodet ikke vært bekymret.


#31

Kaktus sa for siden:

Vi blir maks 7 voksne, er det kanskje litt mye med 5 kg da?


#32

Hunter sa for siden:

5 kg til 7 voksne må man ha..:D
Det er godt me pinnekjøtt vettu!!
Ville regnet 3,5kg til 7 pers. Men er de skikkelig sultne er 5kg bra. Så kan alle forsyne seg rikelig uten at det ser ut som de fråtser..hehe


#33

tinkadott sa for siden:

mener jeg leste på matprat hvor mye en skulle beregne, og at det var ca 650 g per person om jeg ikke husker feil. Jeg vil lage av 2,5 kilo til oss. men vi er 2 voksne og 3 barn. Og ene barnet spiser ikke....


#34

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har kjøpt 2 kilo fordelt på 3 mann (mamma er vegetarianer og vesla liker ikke pinnekjøtt), regner med det blir litt rester etterpå. Men så har vi jo medisterpølser og masse tilbehør ved siden av.


#35

Harriet Vane sa for siden:

Tinkadott:

Kålrot og gulrøtter skrelles og deles i små biter. Ha i en stor kjele, ha på litt vann, kok til det er mørt. Evt kan det dampes på rist over vann, da får det mer smak. Når det er mørt heller du av vann og tar alt tilbake i kjelen, men sett kjelen på en hambus på benken. ha i en real klatt med meierismør (det er jul) og en god skvett fløte og en klatt med creme fraiche. litt salt og masse pepper. Kør med stavmiker eller vanlig mikser alt etter hvor fin/grov du vil ha den. Smak til med mer salt, mer fløte eller mer creme fraiche. Ta på lokk og hold den varm. Det trengs sikkert ikke å varmes noe særlig mer.


#36

Esme sa for siden:

Jeg pleier å grille pinnekjøttet på rist i stekeovnen noen minutter etter at det er kokt. Sinnsykt godt.


#37

Hyacinth sa for siden:

Jeg har dårlig erfaring med sånt stapperedskap, men nå har jeg en sånn presse som ser ut som en gigasvær hvitløkspresse. Den er genial til potetstappe. Funker den på kålrot også? Jeg har stavmikser, men er redd det skal bli lim.


#38

Dixie Diner sa for siden:

Stavmikser ville jeg aldri brukt, nei. Har god erfaring med "lim" jeg også. Mulig jeg gjør noe feil, men det skjer ALDRI noe galt med potetmoseren. Så lenge du moser den med et manuelt redskap ala en potetmoser, så går det vel bra tenker jeg.


#39

Elisabet sa for siden:

Jeg har god erfaring med stavmikser til mosing, men da tar jeg bare å moser litt av gangen. Tar det i 3-4 omganger. Moser jeg alt på en gang så synes jeg noe blir for mye most før alt er ferdig. Ellers så lager meg stappe som Mim, men vi bruker ikke gulrot i. Kålrot i store mengder bruker vi. ;)


#40

tiril sa for siden:

Du treng ikkje skjerpe pinnekjøtet. Me har aldri gjort det, og eg synes det er mykje betre "uskjerpa". Mannen sin familie derimot....:rolleyes:


#41

Kaktus sa for siden:

Kan jeg bruke rømme istedet for creme fraiche?


#42

Harriet Vane sa for siden:

Ja, klart du kan! :riktig:

#43

Kaktus sa for siden:

Det ble himmelsk! Pappa takket for det beste pinnekjøttet han noensinne hadde smakt. :kry:



#45

Candy Darling sa for siden:

Til info hadde vi 6 kg pinnekjøtt og 6 kg kålrabi til 10 personer. Pinnekjøttet var helt tomt, litt stappe var det igjen. Tross alt. :knegg:


#46

Kaktus sa for siden:

:kremt: Vi hadde ca 5 kg, var 6 voksne. Samboeren til søstra mi og jeg spiste bittelitt, ca 2 pinner hver. Det var tomt når de dro.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.