Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan/vil alle spise halalkjøtt?

#1

Marla Singer sa for siden:

Dette burde jeg vite, men: Kan jeg servere halalpølser til små bursdagsgjester som spiser svinefritt men ikke har sagt noe om halal? Evt til alle, uavhengig av svin/ikke svin?


#2

Skilpadda sa for siden:

Med mindre noen av dem er vegetarianere/ikke spiser kjøtt i det hele tatt, så vil jeg tro du kan det.


#3

Marla Singer sa for siden:

Ok, så det er ikke noe med slaktemetodene som noen ikke synes er innafor? Mulig det er helt ute å tro det, altså.


#4

Skilpadda sa for siden:

Altså, det er sikkert folk som av en eller annen grunn ikke vil spise halalkjøtt. Jeg er ganske sikker på at du ikke får kjøpt kjøtt i Norge som er slaktet på en måte som ikke er tillatt i Norge, men folk har mange rare ideer. Hvis du vil være helt sikker, må du nesten spørre hver enkelt. Men det gjelder jo egentlig samme hva du har tenkt å servere. :)


#5

Palmen sa for siden:

Det er null problem. Det er jo feks en del restauranter i Oslo som serverer halalkjøtt, de tilbyr ikle ikke-halal om noen skulle ønske det? Det smaker helt likt. Og er slaktet likt svjv, men det leses en bønn over halal-slakten.


#6

Tallulah sa for siden:

Altså, det er noen rasistiske kommentarfeltkrigere som nekter å spise halal, men de er vel ikke i barnebursdag.


#7

Polyanna sa for siden:

Jeg tror norsk halal er norsk slakt pluss bønn?

Men TROR at det selges en del importert halal som også har annen slaktemetode, som noen har motforestillinger mot, av dyrevelferdsgrunner.

Og så finnes det folk som ikke vil ha kjøtt det er bedt muslimske bønner over. Det kan man jo tenke SITT om.


#8

Strå sa for siden:

Jeg spiser ikke halalkjøtt siden det forutsetter at dyret blør seg tom, mens det lever og uten bedøvelse. Unødvendig dyreplageri i min verden.


#9

Polyanna sa for siden:

Ja, og så tror jeg ikke de som spiser strengt kosher godkjenner halal, for da skal det vel være en annen bønn (og for de strengeste holder det ikke med den norske slaktemåten heller, tror jeg?). Tror det er langt mellom dem, da.


#10

Niobe sa for siden:

Nei, halalslakting i Norge foregår ikke sånn. Halaslakt utføres på lovlig vis, dyret bedøves først, før halsen blir kuttet.




#13

Tallulah sa for siden:

Men ikke i vanlige dagligvarekjeder.


#14

Floksa sa for siden:

All slakt foregår slik. Forskjellen er om dyret er ved bevissthet mens det blør ut. I Norge skal alle dyr være bevisstløse når de blør tom.
Norskt halalkjøtt spiser jeg gjerne. Importer halalkjøttog alt kosher-kjøtt (som det finnes, selv i vanlig dagligvare på mitt lille hjemsted langt ute på landet) spiser jeg ikke.


#15

Polyanna sa for siden:

Nei, det er vel mest i spesialbutikker og kjøpt i Sverige, tror jeg?

Noen mener vel at den bevisstløse metoden ikke er «bra nok». For noen er nok prisen et poeng.


#16

Strå sa for siden:

Floksa: jeg svarte eg. litt feil, se forklaring to innlegg over ditt.


#17

Polyanna sa for siden:

Svaret på hi er egentlig nei, fordi

  • dersom du serverer Gilde norsk ytrefilet og sier «det er halal fordi det er slaktet i Norge og her slaktes alt kjøtt halal», så vil en del muslimer mene at det ikke er «ekte halal»
  • om du sikrer deg og kjøper «ekte halal» fra en spesialbutikk, vil mange vegre seg for å spise det, av dyrevelferdsgrunner

Det letteste er vegetar. :nemlig:


#18

My sa for siden:

At det slaktes halal handler ikke bare om slaktemetode, det må leses en bønn eller noe sånt. Og det gjøres på enkelte norske slakteri, og godkjennes som halalkjøtt av muslimer. Fra mattilsynet:

Så Gilde norsk ytrefilet er ikke halal, selv om slaktemetoden i praksis er den samme.


#19

Inagh sa for siden:

Jeg har hatt barn i barnehage som av religiøse årsaker absokutt ikke skulle spise halalkjøtt, da dette er helt forbudt i forhold til deres retningslinjer. (Sikh)


#20

Floksa sa for siden:

Jeg er litt usikker på hva du mener med før?
Kom ikke loven mot rituelt slakt svært tidlig? Type tidlig 1900 tallet?
Det var i sin tid en antisemittisk lov for å gjøre det vanskelig å være jøde i Norge?
Jeg er på litt usikker grunn her altså.


#21

Milfrid sa for siden:

Å ikke ville spise halalkjøtt av religiøse grunner må jo være like ok som å spise det av religiøse grunner tenker jeg. Å ikke spise det fordi man ikke liker muslimer er teit beyond noe. Jeg er agnostiker og gir en blank f i noen ber for kjøttet mitt, men om jeg var strengt religiøst et eller annet så ville det jo være forståelig om jeg ikke ville spise kjøtt noen fra en annen religion hadde bedt over. Tenker jeg. Det er jo ikke rasisme, men religion (så kan man jo mene hva man vil om religion da).


#22

IzziCreo sa for siden:

Jeg er sær på pølser og har smakt halal-pølse, og det finnes garantert ulike typer, men det jeg forsøkte vil jeg ikke spise igjen i hvert fall. Når det er sagt, så er det flere ulike pølser i kjøledisken jeg ikke liker heller.

Jeg serverer halal til de som responderer at de vil ha det når jeg spør om diett. Jeg ser ingen grunn til å servere det til alle.

At dyr ikke lider er deal breaker for min del, men dette ble det vel ryddet opp i for noen år tilbake.


#23

Lyppa sa for siden:

Vil bare si at våre muslimske elever spiser vanlige kyllingpølser når vi har turdager.


#24

Milfrid sa for siden:

Og min muslimske kollega spiste vanlig Grandiosa. Så muslimer, selv praktiserende, er stort sett like forskjellige som alle andre. :nemlig:


#25

Inagh sa for siden:

Når vi har julebord for barna i barnehagen bruker jeg snike til meg halalkjøttkakene, de smaker så uendelig mye bedre enn medisterkakene. :sparke:

(Må snike det til meg, for kokka blir sur om vi som kan spise ikke-halal tar av den maten, for det er mye dyrere. He he, jeg sier til meg sjøl at "Hassan" ikke liker dem lell, så jeg spiser han sine. :knegg: )


#26

Tallulah sa for siden:

Tipper det er vanligere at det finnes i vanlig dagligvare på småsteder enn f.eks. i Oslo der man har mange spesialbutikker som selger det. Jeg spiser ikke importkjøtt whatsoever, så det utelukker utenlandslaktet halal også.

Ja, det er én spesiell retning innen sikh som ikke skal spise halal. Det er selvsagt helt ok.

... og de muslimske elevene jeg har mye med å gjøre vil ikke spise vanlig kyllingpølse.

Så ikke rett fram dette, nei! :knegg: Vi pleier å kjøre en kyllingpizza og resten vegetar. Så kan de som syns kylling er greit spise den også.


#27

Polyanna sa for siden:

Sikhene, i den grad de spiser kjøtt (det er veldig store variasjoner), foretrekker at dyr skal slaktes Jhatka, altså fort og "barmhjertig". Mange mener at halal er dyreplageri. Så har de sikkert samme spenn som alle andre i hvordan de vurderer "standard norsk" slaktemåte, om den er barmhjertig nok eller ikke. :vetikke: Sikhene har jo alltid levd blant både muslimer og hinduer (ofte vegetarianere), og tidvis vært ganske pragmatiske. Men barmhjertighet mot dyrene er et ganske sentralt element uansett.


#28

Skilpadda sa for siden:

Vegetarmat er jo absolutt tryggest hvis man vil være helt sikker.


#29

My sa for siden:

Voksne er gjerne sære på pølser. Barn er som regel ikke det. Jeg hadde glatt servert halal til hele selskapet (hvis det ikke var noen store prismessige hinder).


#30

Skilpadda sa for siden:

Fisk er også greit for de fleste religioner som ikke er helt vegetariske, tror jeg (men merk at skalldyr ikke er kosher; jeg vet ikke hva andre religioner mener om det).


#31

ingling sa for siden:

Enkleste løsningen her har vært pizza med saus og ost, og så en med skinke i tillegg. Det er mange flere enn muslimene som spiser den med kun ost. :nemlig: Ellers har jeg spurt foreldre hvis jeg var usikker på om det måtte være halal (de fleste har sagt fra selv), og så enten servert kyllingpølser til alle eller kjøpt halalpølser til de som trenger det. To ulike gryter med pølser er ikke akkurat noe problem det heller. Det er uansett greit å sjekke om det må være halal, for i så fall må en jo tenke på det med hensyn til kakepynt og godteposer og sånt også.


#32

Karamell sa for siden:

Mulig mine barn ville rynket -litt- på nesen, i sin tid, om de fikk fisk i barnebursdag. :knegg:


#33

Skilpadda sa for siden:

Ja, jeg tviler jo på at det er noe som helst man kan servere som alle garantert kommer til å spise, uansett religion, allergier og preferanser. :knegg: Men det er ganske mange barn som liker fiskekaker og fiskepinner og sånt, og det er jo greit å vite at det i alle fall er greit ut fra religiøse matregler.


#34

Syrinx sa for siden:

Yngste her insisterte på å servere fiskebollar i barneselskapet sitt ein gong. Foreldra til gjestane var overbegeistra, ungane var litt sånn huh?, men dei åt.


#35

Bayone sa for siden:

Vi har byttet ut pølser med fiskeburger (fiskekake med burgerbrød) når SFO har bursdagsfeiring. Da kan de aller (hos oss) spise det og de fleste liker det like godt som pølse.


#36

Karamell sa for siden:

Ja, fiskekaker og fiskepinner ville nok fungert for mine i barnehagealder.
Vi har av og til fiskeburger til middag nå og det er ikke akkurat jubel. :knegg: Men den yngste vil fremdeles heller ha fiskefinner enn ren fisk. Det innfris svært sjelden. :p
Så egentlig for meg torskemiddag. :humre:


#37

Charlie sa for siden:

Har brukt Margarita-pizzaen til Dr Oetker i barnebursdag og spiser den gjerne selv ellers. Prøver generelt å lage samme rett til alle i bursdager. Lettere for meg og hyggeligere for barna når ikke noen er «annerledes». Kiden her har en forkjærlighet for snitter, og har hatt det i bursdag også. Snitter kan være litt kjedelig for noen voksne som har fått det mye, men barn har ikke vært så mye borti bugnende fat. Trikset er masse pynt, da blir brødskiver morsomme. Evt doble i Afternoon Tea-stil. Da jeg var barn fikk vi dem i sånn pinnemat-størrelse med coctail-pinner i, det var stor suksess.


#38

Strå sa for siden:

Jeg er superusikker jeg også nå og lurer på om jeg rører sammen gamle historier og malplaserte minner med en konflikt for noen år siden om bønnelesing i norske slakterier. Jeg legger meg flat, en populær aktivitet så vidt jeg har fått med meg.


#39

Input sa for siden:

Vi kjøpte halal-pølser til en barnebursdag en gang og det var i hvert fall veldig dyrt da. Mulig fordi det var lam i dem? Vi betalte 60 kr for 4 pølser, så i bursdager etter det har vi servert pizza. :knegg:


#40

Marla Singer sa for siden:

Takk for diskusjonen! (Uten meg, jeg har vært opptatt med å arrangere barnebursdag :knegg: men har lest!)

Spørsmålet her kom av at noen "bare" spiste svinefri mens andre kun spiste halal, og jeg lurte på om jeg kunne gi halal til alle disse, for å få brukt opp det vi hadde kjøpt inn rett og slett. Selv om det sikkert ofte går helt fint tror jeg konklusjonen for min del til neste gang enten blir vegetarpølser til alle svinefrie, eller prøve å selge inn pizza som bursdagsmat rett og slett. Eller, kom på at det ikke er godt glutenfritt, så da utgår det. (:knegg:)

Nemlig! Takk for info. I en bursdagsinvitasjon fra et norsk navn hadde de sikkert ikke tenkt på å si ifra om det, tipper jeg.

Jeg tror muligens et av barna ble utsatt for denne opplevelsen, målt ut ifra entusiasmen hun utviste underveis.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.