Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tilstandsvurdering av eldre bolig

#1

Luvi sa for siden:

Det er snakk om eldre bolig fra rundt 1960 (tilhører familen). Her er gjort fint lite vedlikehold av boligen, bortsett fra noe oppussing innvending. Huset er lagt med eternittplater. Hva slags tak det har er jeg litt usikker på, men tror ikke dette noen gang er skiftet. Det er heller aldri blitt drenert rundt boligen.

Jeg vurderer muligheten for å ta over denne boligen, som er halvpart av en tomannsbolig. Den er i ok stand pr nå, men vet at jeg må beregne en god del oppussing innvendig og at det er masse som bør gjøres utvendig samt at det kan finnes mange skjulte mangler.

Dermed ser jeg for meg at jeg bør få en skikkelig tilstandsvurdering av boligen som kan gi oversikt over hvor falleferdig den faktisk er, eller om dette i løpet av noen år er fullt mulig å sette i stand.

Eternittplatene ser jeg for meg må fjernes, her vil kostnaden evnt måtte deles på av eier av den andre halvparten også. Dette vet jeg må gjøres av profesjonelle og vil koste en del. Trolig må tak også byttes med tiden og få drenert rundt boligen. I tillegg bør nok vannrør og kloakk også gjøres noe med.

Meglere foretar jo en verdivurdering, men har de også folk som kan gi en grundig tilstandsrapport? Vil dette i seg selv koste veldig mye å få utført? Er det andre typer firma jeg kontakter for en slik vurdering?

Jeg trenger rett og slett å vite om boligen vil la seg sette i stand og et overslag over hvor mye dette ca vil koste. Det vil være snakk om å gjøre dette over noen år. Skulle jeg ta over vil jeg i utgangspunktet være gjeldsfri og ha anledning til å ta opp lån for utbedring av boligen på ca 1-1,5 mill og ha en egenkapital fra salg av nåværende bolig på ca 500.000,-.

Alle tanker og råd rundt dette mottas med takk. :)

Er det andre ting jeg bør tenke på mtp å ta over en slik bolig?


#2

Elise sa for siden:

Du vil ha en ordentlig takstmann til å skrive en rapport. :jupp:


#3

Ine sa for siden:

Takst koster ca 20 000.

Der står hva som må/bør gjøres og overslag på hva det koster.


#4

Luvi sa for siden:

Som jeg fryktet. Det er mye penger har jeg ikke slik som ting er nå. Alt i alt så er det trolig verdt å få det gjort for å få en romsligere økonomi på sikt, men om en slik rapport viser seg at det blir økonomisk forfall å ta over så er det igjen bortkastede penger.

Vel, får undersøke litt.


#5

Fersken sa for siden:

Om den skal selges på det åpne markedet må en slik rapport uansett skaffes.


#6

Luvi sa for siden:

Det blir ikke mitt problem. :uskyldig:

Men igjen, da må jo de som pr i dag står som eiere av boligen besørge dette. Hmm…

På det åpne marked, sier du. Men da er det vel rapport via meglerfirma som gjelder? Mulig det bare er jeg som er litt fjern her nå.


#7

millact sa for siden:

Ja.

Min kollega fikk tilstandsrapport fra takstmann og betalte 2-3000, en uke siden.


#8

Elise sa for siden:

Det kom nye regler 1.1.2022. Det trenger ikke å koste 20 000 kr, men det må foreligge en ordentlig takstrapport, det holder ikke med megler.


#9

-ea- sa for siden:

Det er ikke meglere som lager takstrapporter. Det gjør en takstmann, og det er ikke megler som velger hvilken takstmann som skal brukes. Selger kan velge selv.
Eller du som kjøper kan leie inn en hvis du ønsker (uavhengig av hva selger gjør).

Jeg ville ikke kontaktet megler hvis jeg var deg. Meglerens oppgave er å selge en bolig for mest mulig penger, det tjener både hen og huseieren på. Megleren er ikke din rådgiver, må du huske på.


#10

Lhi-My sa for siden:

Ta kontakt med en takstmann og be om pristilbud. Min erfaring er at takst utført av autorisert takstmann slett ikke koster 20.000. Nå skriver min erfaring seg fra å bistå selger bosatt utenlands med salg av et bolighus for et par år siden, men takstrapporten den gang kostet rundt 5.000 kr. Det var et grundig og omfattende dokument som beskrev husets tilstand og vedlikeholdsbehov.


#11

Musemus sa for siden:

Da vi hadde takst på den forrige boligen vår, i 2016, kostet dette 5000 kroner.


#12

Luvi sa for siden:

Takk, alle sammen.

Jeg skal undersøke litt og be om noen uforpliktende tilbud.


#13

Stompa sa for siden:

Vi solgte leiligheta til stefaren min etter at de nye reglene trådte i kraft 1.1.22, og betalte under 5000 for taksten. Brukte takstmann som megler skaffa, og dette var ei relativt ny leilighet i blokk, så mulig det blir dyrere hvis han må bruke mer tid og/eller man skaffer taktmann sjøl. :vetikke:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.