Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva tenker du om at Eirik Jensen er ute igjen?

#1

him sa for siden:

Vi har diskutert Eirik Jensen saken flere ganger på FP, hva tenker du om at han er ute nå?

Tenkte egentlig å finne frem de gamle trådene, men klarte ikke å søke de frem.

Jeg synes ikke det er rart. Jeg vil jo anta at han har vært veldig isolert i fengsel (siden han sikkert møter folk fra andre siden av bordet innenfor murene) og at dette må ha vært en stor påkjenning. Personlig opplever jeg jo dette som helt OK. Jeg blir ikke redd av at Jensen er ute (at han som både drepte samboer og stedatter med 15 års mellomrom og voldtok de i etterkant av drapet er ute deriomot ... Det liker jeg ikke å tenke på)#3

Blondie sa for siden:

Han heter Eirik.

Jeg stoler på vurderingen her og ser for meg at det må være ganske dårlig fatt når han blir erklært soningsudyktig. Jeg hørte Elden si at det egentlig er en varig tilstand, men at det skulle vurderes underveis, første gang etter seks måneder. Det høres fornuftig ut.

Det er andre jeg ville slitt mer med, kjenner jeg, selv om prinsippet burde være det samme.


#4

Milfrid sa for siden:

Jeg forstår ikke helt hvordan ting fungerer mht soningspause og lurer på om alle som ikke takler fengselet kan få det, eller om man har tett spesielle hensyn (jeg leste at man ikke må være fare for samfunnet og sånn altså). Kan man liksom bare isolere seg og slutte å spise og så slipper man ut igjen? Treholts ble jo benåder på grunn av dårlig helse, og ble ironisk nok en gammel mann.

Jeg kjenner at jeg ikke synes dette er helt greit, med mindre de slipper løs alle fanger som ikke er voldelige, om de synes det er fælt å sitte i fengsel.


#5

Karamell sa for siden:

Det er sikkert beinhard å være expurk i fengsel. Jeg syntes først det var rart, men så tenkte jeg på det første jeg skrev.


#6

Ine sa for siden:

Når den saken kom opp begynte jeg å lure på om alle fengsler har psykiatere, eller blir de tilkalt etter behov? Eller er de der fast, liksom?


#7

Milfrid sa for siden:

Det har jo vært mye snakk om folk som begår selvmord i fengsel, hvor de er åpenbart psyke og ikke får hjelp. Så jeg lurer jo veldig på hvorfor disse ikke ble erklært soningsudyktige, etter flere selvmordsforsøk feks.

Og jeg reagerte også på «konsentrere seg om gjenopptakelsessaken». Altså. Mulig jeg bare er preget av at jeg tror han er skyldig og ikke har store sympatier.


#8

Milfrid sa for siden:

Det er garantert hardt å være ekspurk. Det er knallhardt å ha forgrepet seg på barn, være voldtektsforbryter og diverse også. Fengsel er kjipt. Men man kan jo ikke la være å fengsle folk fordi det er kjipt heller.

Er han skyldig i det han er dømt for, så er det jo ikke akkurat som om han er en snill og hyggelig mann heller. Han er tross alt dømt til 21 års fengsel.


#9

Karamell sa for siden:

Det er vel kanskje bare snakk om folk som får lange sommer som kan søke om dette, eller? Jeg har lest null og niks om soningsudyktighet.


#10

safran sa for siden:

Jeg tenker at det ligger en grundig vurdering bak beslutningen, og at de sikkert vet hva de driver med.


#11

Floksa sa for siden:

Jeg mener alle som ikke er farlige for andre bør sone med fotlenke. Så yey fra meg.
Å sperre folk inne med andre kriminelle har vel ikke vist seg å være noen super måte å få folk på rett spor igjen.


#12

Milfrid sa for siden:

Jeg tror jo også de vet hva de driver med dag. Jeg forstår bare ikke helt hva de driver med. I lys av de artikkelseriene som har vært om selvmord i norske fengsler. Og for en som er på selvmordets rand er det vel uvesentlig om man har en dom på 21 eller 2 år mht om man er soningsdyktig eller ei.

Folk dør jo av kreft også i fengsel.

Men for alt i verden, om han er så dårlig at et er fare for livet, så må de jo slippe ham løs. Men da ble det gjelde alle som sitter i fengsel da (som ikke utgjør en fare for andres liv og helse). Kan jo fort bli tomt i fengsel da, om man kan sulte og isolere seg ut av cella.


#13

Ine sa for siden:

Samme her.


#14

Chablis sa for siden:

Det ligger selvsagt en grundig vurdering bak, da tenker jeg at jeg stoler på at dette er rett.


#15

Milfrid sa for siden:

Det er et veldig godt poeng. Jeg er jo er jo egentlig særdeles lite for å sperre folk inne, samfunnsstraff og fotlenke er mye smartere for folk som ikke dreper, mishandler og voldtar. Og folk med rusproblemer bør få behandling.


#16

Tallulah sa for siden:

Stolt av den! :kry:

Jeg tviler ikke på at han har hatt det fælt i fengsel, men syns det er tydelig at det er forskjell på Kong Salomon og Jørgen Hattemaker. Hvis ikke, går jeg ut i fra at alle andre som får psykiske og fysiske plager av å sitte i fengsel (og ikke har en Elden som legger inn max) også får slippe ut eller i det minste får adekvat oppfølging av helsevesenet.


#17

Karamell sa for siden:

Jeg tror også det er noe forskjell på Kong Salomon og Jørgen her.
dagbladet sier det er 13 personer på soningsavbrudd nå. Det er jo ikke spesielt stor prosent.


#18

Syrinx sa for siden:

Eg stolar også på at det er gjort riktige vurderingar i denne saka. Han er heller ikkje verken den fyrste eller siste som blir erklært soningsudyktig, så med mindre ein er informert om kven andre som har sluppe fri på dette grunnlaget kan ein vel ikkje akkurat dra konge-hattemakarkortet utan vidare.

Soning, soningsforhold, tilbod til dei innsatte, ettervern osv er ein eigen diskusjon, men det kokar vel gjerne ned til pengar. Sjølv er eg jamnt inne i fengselet her i byen. Eit fengsel der bygninga er over 150 år gamal og plassert midt i byen, og såleis umogleg å tilrettelegge på ein god nok måte. Om den allereie årelange kampen for nytt soningssenter nokon gong kjem i mål er det sanneleg ikkje godt å seie.


#19

Chablis sa for siden:

Det betyr vel bare at det er gode grunner når det innvilges, jeg tror ikke det er forskjell på folk heller.


#20

veobra sa for siden:

Hørte at det kan hende han får fotlenke og på den måten soner videre og at det ikke er gitt at han benådes selv om det kan skje.


#21

Ine sa for siden:

Kjenner jeg er nysgjerrig på hvordan oppfølgingen av psykisk helse er i fengsel. Viggo Kristiansen fikk vel oppfølging av en psykolog. Og dette var vel fast oppfølging av en og samme psykolog og, og mye pga han han slapp ut. Så vidt jeg vet fikk han oppfølging av samme psykolog og, slapp til og med alle byttene som er vanlig i offentlig helsevern.


#22

Milfrid sa for siden:

Byttene i helsevesenet er jo ofte fordi psykologen bytter jobb, ikke fordi det offentlige synes det er smart at man bytter psykolog (så kan man jo diskutere om betingelsene i det offentlige gjør at man bytter jobb da). Men jobbytter er jo vanlig


#23

Ine sa for siden:

De fleste synes vel det er fælt å sitte i fengsel? Og så tenker jeg at om man slutter å spise og isolere seg er det nødvendigvis ikke et valg man bevisst tar, men symptomer på sykdom, mulig psykisk sykdom.


#24

Turban Smukk sa for siden:

Det lokale DPS og TSB har såkalt områdefunksjon i fengslene. I Oslo er det en egen klinikk (Fengselspsykiatrisk poliklinikk), mulig andre fengsler/helseforetak også har en slik funksjon. Denne funksjonene ivaretas som en slags innleiefunksjon der helsepersonellet har behandling i fengslene eller de innsatte kan få framstilling til lokal poliklinikk utenfor. I tillegg skal det være en helseavdeling (innleietjeneste fra kommunen) med sykepleiere, psykiatriske sykepleiere og leger (som da fungerer som den innsattes fastlege). De skal også få nødvendig tannbehandling.

At man får gå i terapi hos en og samme psykolog i så mange år er svært uvanlig, både i og utenfor fengsel (kanskje bortsett fra hos private eller avtalespesialister). I utgangspunktet er jo behandling i spesialisthelsetjenesten tidsavgrenset.


#25

Milfrid sa for siden:

Nei jeg tror ikke at folk flest gjør det bevisst nei. Men at noen kan gjør det for å slippe ut, tviler jeg ikke på. Og en psykolog som ble intervjuet om det sa jo også at han hadde blitt lurt. Selv om det nok er unntaket og ikke regelen da.

Jeg er overhode ikke tvil om at det å bli satt i fengsel og miste friheten sin er utrolig tungt psykisk (og heller ikke i tvil om at en den av dem som havner i fengsel allerede har det vanskelig psykisk).


#26

Input sa for siden:

Jeg tror ikke at psykiatrioppfølgingen i fengsel er noe å være stolt av på generelt grunnlag. Tvert om. Det er en stor utfordring med både leger og psykologer nok til de som trenger det mens de soner.


#27

P.K. sa for siden:

Drt at man ikke spiser og isolerer seg ervel typiske tegn f.eks. ved depresjpn.
Jeg er glaf for at jeg ikke skal vurdere det, og det er jo et enormt ansvar.

Likhet for loven ... så kjenner jeg på at jeg er mye mer komfortabel med at personer som ikkehar utøvd vold slipper tidligere.


#28

Pøblis sa for siden:

Jeg stoler på at det er gjort gode vurderinger av folk som har peil i denne saken.
jeg tenker at det er fint at vi har en slik ordning, og jeg tenker også at å være ekspoliti i fengsel, kan være skikkelig heftig vanskelig og gjør at man blir isolert i større grad enn andre innsatte.


#29

Turban Smukk sa for siden:

For øvrig: Så vidt jeg vet er det ekstremt sjelden at noen blir erklært varig soningsudyktig, selv ved alvorlig svekket helse, det være seg somatisk eller psykisk. I dette tilfellet har han fått 6 måneders soningsavbrudd pga helse, noe som også er sjelden. Jeg googlet og i følge avisene er det pr i dag 13 domfelte på soningsavbrudd. E.J. er i følge en advokat den første i Norgeshistorien med dom på 21 år som har fått dette.


#30

Milfrid sa for siden:

Det er i lys av sånn som dette jeg reagerer på at Erik Jensen får soningsavbrudd. Det er et gedigent problem at innsatte har psykiske problemer. Og selvmord skjer ikke sjeldent. At Jensen slipper ut i 6 mnd, som også er uvanlig lenge etter der jeg har forstått, virker rart. Jeg skulle svært gjerne likt å vite om man må ha en hotshot advokat i ryggen for å få det til, eller om fengselsvesenet selv bedømmer hvem som burde få en pause. For om det krever at man har advokat og ressurser i ryggen, er det ikke likhet for loven.

www.nrk.no/osloogviken/innsatt-tok-livet-sitt-i-bredtveit-kvinnefengsel_-_-dypt-tragisk-og-trist-1.16337298


#31

Strå sa for siden:

Sånn tenker jeg også.


#32

Drømmedama sa for siden:

Jeg tenker good for him. Jeg regner med at det er en riktig faglig avgjørelse og er glad for at det finnes et slikt system der de sykeste innsatte kan bli tatt ut av en situasjon som er ødeleggende og potensielt livstruende for dem. Bare synd det ikke funker så bra, det er jo selvmordstallene et bevis på.
Om jeg tror det er absolutt likhet for loven? Over hodet ikke. Jeg tror det er gode intensjoner om det, men jeg tror også at en superflink og pushy advokat og et massivt press fra ulike hold vil påvirke prosessen. Kanskje ikke nødvendigvis den endelige avgjørelsen, men at en slik sak vil bli ekstra nøye vurdert.


#33

-ea- sa for siden:

Tenker at jeg tar forbehold om at jeg ikke vet hvilken sykdom eller tilstand som gjør at han innvilges fritak. Om det er noe psykisk eller noe annet uhelbredelig, eller en kombinasjon. Og jeg trenger ikke vite eller mene noe om det heller.
Det tenker jeg.


#34

Pelle sa for siden:

Jeg er skeptisk. Særlig med tanke på de som dunker hodet til blods på daglig basis i fengsler. At det er mange som er alt for syke er jo noe alle er enige om. Hva med dem? De får jo ikke være psykisk innlagt to dager en gang.


#35

meisje sa for siden:

Jeg tenker at det nok kan være annen alvorlig sykdom, enn depresjon, som ligger til grunn for dette soningsavbruddet han har fått, spesielt siden han har fått et sånt langt avbrudd.

Om det er likhet for loven er umulig å bedømme siden jeg ikke kjenner til kriterier eller praksis de har i kriminalomsorgen.


#36

Polyanna sa for siden:

Advokaten gjentok mange ganger at legene som har vært involvert, er psykiatere. :vetikke: Men det kan selvsagt være mye annet enn depresjon, for det.


#37

meisje sa for siden:

Jeg har ikke fulgt saken særlig nøye, så hvis det ble nevnt psykiatere er det nok psykisk sykdom. Og da er jeg overrasket, men det er muligens ikke mulig å leve med et selvmord for politiet og kriminalomsorgen i denne veldig profilerte saken.


#38

Polyanna sa for siden:

Psykisk sykdom kan jo være mye annet enn depresjon. Og veldig alvorlig og akutt også, for den del.


#39

him sa for siden:

Jeg er nok med meisje :sparke:

Psykiatrien inne i fengsel er jo ... (jeg har faktisk litt problemer med å finne ord) ... under all kritikk. Det at personer som er dømt i profilerte saker få ekstra hjelp kan skyldes gode advokater, sterke pressgrupper eller som meisje sier: De har ikke "råd" til medieomtalen.

Jeg er ikke kritisk til at EJ er ute, men jeg er kritisk til at det ikke er flere (sånn helt kort oppsummert)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.