Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mangel på medisiner?

#1

Floksa sa for siden:

Hvorfor er det mangel på en del medisiner?
Vaksine til sau, lusemiddel til storfe og hormonplaster til bonden. Alle tre er det leveringsproblemer på.
Og jeg forstår ikke hvorfor?!?


#2

Polyanna sa for siden:

Og østrogenplaster! :gaah:

Det handler om den globale forsyningssituasjonen, som har vært prekær siden starten av pandemien. Hele verdikjeden, fra fabrikker som mangler folk (det er et globalt problem), vannproblemer, høye energipriser, båter som blir liggende i karantene, mangel på skip, osvosv. Alt forplanter seg.


#3

Blondie sa for siden:

Og migrenemedisin. :au:


#4

IzziCreo sa for siden:

Oh noes! Hvilken? Jeg tok ut til både Minsten og meg selv i går og det gikk fint og fikk heller ingen varsel, men kanskje ikke leveringsproblemer på de vi bruker (Imigran Juvenil og Naramig).

Forøvrig det Polyanna sa :nemlig:


#5

Input sa for siden:

På antibiotika også. Jeg fikk utskrevet en type i november, men den kunne ikke leveres før 15 uker etterpå. Så måtte bytte. Long story short, ingen andre typer virket og jeg var syk i fire måneder. :sur:


#6

Blondie sa for siden:

Maxalt tabletter og Imigran injeksjon er tom mange steder her. Det finnes tyggetabletter av Maxalt og nesespray fra Imigran (som ungdommene bruker).



#8

Serafin sa for siden:

Og Ozempic har de hatt problemer med en god stund nå. Litt stress når jeg går på den for diabetesen, og i noen uker endte opp med å sette fire sprøyter på 0,25 istedenfor en med 1 mg. Bra jeg ikke er skeptisk til nålestikk. :knegg:


#9

Millen sa for siden:

Estradot plaster har jeg bestilling på ( mangelvare).
Mannen informerte meg om at allergi tablettene jeg og en unge tar kan gå tom så idag har jeg hentet ut et par pakker..


#10

Milfrid sa for siden:

Og allergimedisin. Jeg er glad jeg går på det hele året og har litt tilgjengelig og ikke skal hente ut nå, siden det er varslet mangel ut april.


#11

Niobe sa for siden:

Det går litt i rykk og napp, synes jeg. Jeg har 10-11 forskjellige resepter, og jeg synes det kan variere litt hva som er vanskelig å få tak i. Men du kan banne på at det hvert fall er én av dem. :knegg:


#12

Candy Darling sa for siden:

… skikkelig flash-forward til en fremtid vi ikke vil komme i.

Det er som Poly sier prekær mangel på både virkestoff, hjelpestoff og andre komponenter som etterslep av covid. Legemidler produseres med ganske lang lead-time, så det er ikke lett å skalere opp produksjonen selv om den gikk for halv maskin for et år siden.


#13

Floksa sa for siden:

Men er det ikke slik at når det blir mangel kan de med mest penger få varen? Hvorfor er det mangel i Norge? Hvorfor bruker vi ikke de pengene vi har til å kjøpe den medisinen som finnes?


#14

Candy Darling sa for siden:

Nei, legemiddelhåndtering er faktisk relativt lite kommersielt, sånn sett. Vi har fastlagte priser i Norge, bestemt av Legemiddelverket og blant de laveste i Europa. Og uansett har legemiddelfirmaene strenge etiske regler som skal sikre best mulig fordeling slik at det er dekning for dem som trenger det mest så langt det går (i tillegg til noen juridiske hensyn, som feks ved anbud, der har man forpliktet seg til levering).


#15

Karamell sa for siden:

:knegg:


#16

Karamell sa for siden:

Jeg har, kan komme til å mangle Estradot hormonplaster snart og Ozempic.

Tidligere har jeg fått kun rasjonering på Prednisolon.


#17

Candy Darling sa for siden:

Jeg klarer ikke helt å forstå om dette bare var et retorisk, kynisk spørsmål eller et faktisk forslag, men jeg kjenner at jeg ikke helt klarer å la den gå. Det er lite som frustrerer meg mer enn fortellingen om at farma kun er drevet av profitt og ikke gjør noe som helst godt i verden. Bortsett fra når det kanskje går ut over akkurat dem. :knegg:

Farma bruker enormt mye tid og ressurser på samfunnsoppdraget vårt, som er å forske frem, produsere og levere behandling på en etisk måte. Vi driver mesteparten av forskningen, direkte eller indirekte, men i samarbeid med uavhengige helseinstitusjoner.

Ja, vi må drive kostnadseffektivt, for innovasjon er ekstremt dyrt og de aller fleste nye midler feiler før de kommer til markedet. Og ja, vi har investorer som vil ha profitt på kapitalen de sprøyter inn. Men vi er definitivt løsningen og ikke problemet, altså.


#18

Floksa sa for siden:

Det var egentlig ironisk. For dette med «vi er så rike, vi kan bare kjøpe mat fra utlandet» brukes mye som argument mot å bevare landbruk i hele Norge.
Men samtidig ikke. Om markedet skal reguleres av tilbud og etterspørsel så burde jo vi hatt medisiner, på bekosting av fattigere land.
Jeg tror ikke Big Pharma er noe mer eller mindre profittdrevet enn andre sektorer altså.


#19

Input sa for siden:

Jepp. Da jeg var uten immunforsvar hadde jeg jo også gleden av å bli smittet av en multiresistent bakterie som jeg fikk sepsis av. Det var veldig skremmende å se den lista over antibiotika som tidligere var blitt brukt mot den, men som ikke har noen effekt lenger.


#20

Candy Darling sa for siden:

:iiik:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.