Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fordeling av husarbeid

#1

Ine sa for siden:

Nysgjerrig på hvordan menn og kvinner "ser" hva av husarbeid som bør gjøres.

Noe av det første jeg gjorde da jeg flyttet sammen med min ex var å rundvaske leiligheten. Vinduer og vegger trengte å vaskes. Det tror jeg ikke min ex så trengtes.

Jeg tror heller aldri min x har vasket kjøleskap, vasket over kjøkkenskap, skuffer osv. Jeg tror rett og slett han ikke ser at det trengs. Det at feks hus kan trengs å rundvaskes både ut- og innvendig er rett og slett noe jeg tror han ikke ser..

Dette er noe jeg har savnet.

Men så lurer jeg på om dette er vanlig blant menn, eller er det sånn at kvinner ser dette lettere?

Hvordan er fordelingen av dette blant folk på Foreldreportalen?


#2

Bokormen sa for siden:

Jeg er dårlig på å se slike ting. :sparke: Altså, jeg vasker selvfølgelig bad, støvsuger, mopper gulv, jeg ser støv og smuler, men tak og vegger vaskes sjeldent her. :flau:


#3

Fersken sa for siden:

Samboeren er mye bedre til å se slike ting og er den som da tar ansvaret med å vaske og tørke opp.
Jeg er en elendig husmor. :nemlig:


#4

ingling sa for siden:

Vi er omtrent like gode, eventuelt dårlige, til å ta sånne ting som ikke tas jevnlig. Det er like ofte mannen som meg som vasker kjøleskap og fronter og sånt, og han kommer ofte på vinduer. Men vi tar ikke så ofte tak og vegger, altså. Det trenger en vel ikke så ofte, vel?


#5

Input sa for siden:

Jeg er 38 om noen få måneder og har kun vasket vegger (annet enn på bad) når jeg har flyttet ut av utleieleiligheter og før vi malte da vi flyttet inn. Jeg flekkvasker veggen ved spisebordet fordi Lillesøster er/var helt idiot når det gjaldt å kaste mat rundt seg, men det teller ikke.

Hvor ofte "burde" man vaske vegger?

Mannen min er omtrent hundre ganger flinkere til husarbeid enn meg. Men heldigvis er ingen av oss typen som mener at vi må vaske veggene, taket eller inni kjøkkenskap særlig ofte.


#6

tink sa for siden:

Mannen mener det bør rundvaskes oftere enn meg. Usikker på om han ser det, eller bare er opplært til dette. I praksis er det jeg som vasker over skapfronter på kjøkkenskapene ca. månedlig, litt etter behov. Det er også som oftest jeg som ender med å vaske vinduer og moppe over tak/vegger en gang hvert jubelår.


#7

løve70 sa for siden:

Mannen vasker faktisk vinduer. Ellers er ingen av oss så flinke til å vaske kjølskap, vegger og sånn, men han er nok enda verre enn meg.


#8

My sa for siden:

Jeg tar mer av det overflatiske, daglige, det som gjøres "hele tiden", smårydding, vasking av benker, matlaging o.l., mens mannen gjør oftere slike ting som å skure fugene på badet, rense filteret i varmepumpa, etc, og gjør ting mye grundigere enn meg når han gjør det. Det er også han som styrer robotstøvsugeren, og som tar mest klesvask. Jeg pønter, med lys, blomster, duker, pene håndsåpeflasker og duftpinner på badet, ser til at puter og pledd ligger pent i sofaen etc ... :blond: Tror vi har en ganske grei fordeling av det jevne husarbeidet.

Når det gjelder grovarbeid som å rydde i boden, på loftet og uthuset, kaste og selge etc, er han MYE flinkere enn meg. Jeg hater sånt, og er mye mer av en "ute av syne, ute av sinn"-person. Så lenge jeg ikke SER rotet på loftet hele tiden, så kan jeg late som det ikke er der. :knegg:


#9

venla sa for siden:

Jeg har støv på hjernen og tar gjerne rundvask en gang i året, er temmelig nøye på alt av renhold i huset. Liker å ha det ryddig og rent rundt meg.

Kjæresten "ser" ikke noe som trenger å vaskes. Har hjulpet han med vask av bad og kjøkken det siste året siden det trengtes. Flink til å rydde, vaske klær og slår på støvsugeren ukentlig så han er nok mer som normale folk. Bra vi ikke bor sammen, for her hadde vi garantert krasja :knegg:


#10

Blondie sa for siden:

Jeg tror det handler mye mer om personlighet og vaner hjemmefra, enn kjønn.

Jeg trives ikke med rot og møkk, så jeg tar tan oftere enn samboeren. Han blir ofte overrasket at det er nødvendig. :knegg: Det var sånn med eksmannen også, forskjellen nå er at jeg ikke lar meg irritere over å måtte delegere.


#11

Che sa for siden:

Jeg bryr meg ikke så mye om rot - det biter liksom ikke på meg. Mannen min er mer ryddig enn meg, men har siden vi ble sammen vært temmelig tydelig på at han har ingen planer om å rydde opp etter meg - fair enough - jeg rydder definitivt mest - men det samsvarer med at jeg roter mest. Har klart å oppdra ett ryddig og et rotete barn.

(jeg kaller det selvfølgelig ikke rotete, men kreativ - fornektelsen lenge leve:))


#12

Drømmedama sa for siden:

Jeg skjønner ikke greia med vasking i hytt og pine, og Drømmemannen legger over hodet ikke merke til slikt. Men jeg er dønn jålete og bruker tid på å ha det fint rundt meg, og bad og kjøkken må være rene. Det er han som vasker det, jeg rydder og pønter. Men vi vasker sjeldent gulvet i stua og soverom, støvsuger bare et par ganger i uka. Tak og vegger vaskes utrolig sjelden, cirka aldri eller hvert 7.år ellerno. Jeg setter ikke nok pris på at det er så veldig rent rundt meg. Jeg synes det er både kjedelig og bortkastet tid å vaske så mye(borddekking for eksempel er sjukt mye gøyere) og jeg legger aldri merke til om folk har vasket eller ikke(hvis ikke det er ekkelt møkkete).


#13

Myria sa for siden:

Det tror jeg også. Mannen min hadde ikke vasket så mye som en sokk eller en cm gulv før han flyttet hjemmefra (og selv etter at han flyttet tok han gjerne klesvasken med hjem hver søndag). Moren gjorde absolutt alt for ham og brødrene. Det var selvfølgelig veldig godt ment og de har selvsagt alle lært seg å vaske for lengst, men selv om de kan det tekniske har de aldri lært å se når ting trengs å gjøres og ikke minst forstå at det også er deres ansvar.
Det er helt annerledes enn min egen oppvekst i et hjem hvor foreldrene mine var helt likestilte på alt og hvor pappa gjorde absolutt like mye av både matlaging og husarbeid som mamma (kanskje til og med mer siden han hadde en 8-16 jobb, mens hun kunne jobbe nesten døgnet rundt i perioder med mye å gjøre) og både jeg og broren min måtte bidra i forhold til matlaging og husarbeid. Broren min kan finne på å vaske skapdørene på kjøkkenet hos oss mens han venter på at kaffevannet skal koke når han er på besøk :knegg: (for å si det sånn, det ville aldri mannen min finne på å gjøre) så han har definitivt lært å både se og ta ansvar.

Med andre ord, jeg er definitivt den som ser når ting trengs å gjøres (jeg har på ingen måte ikke støv på hjernen, vegger og tak tror jeg ikke jeg har vasket noen sinne) mens mannen min må ha konkrete oppgaver. Vi har en ganske fast fordeling og den fungerer veldig bra, men jeg irriterer meg litt over småting som at han tråkker over rot i gangen og ikke en eneste gang tenker tanken at han kan rydde det selv eller at han tar oppvasken, men ofte glemmer å vaske benkene etter seg (godt for ham at han er så fantastisk på alle andre områder). Alle kan lære seg det rent tekniske, hvordan man vasker klær og gulv, bruker en støvsuger eller skifter på sengen, men evnen til å faktisk se når noe må gjøres og ta ansvar for det tror jeg er veldig mye vanskeligere å lære senere i livet.


#14

Effie sa for siden:

Begynte å skrive men innser at eg blir skikkelig sur og gretten av å tenke på det.


#15

Fluke sa for siden:

Jeg kunne ikke å vaske klær når jeg flyttet hjemmefra, og var/er også dårlig på å se når noe må vaskes - det være seg gulv, kjøleskap, komfyr osv. Heldigvis (for meg) har mannen min litt bedre evner der og tar tak når det trengs. Han lar seg heldigvis (for meg) ikke irritere over at jeg mangler dette.

Tror det har mer med oppvekst og person å gjøre, enn kjønn.


#16

Skilpadda sa for siden:

Ingen av oss gjør veldig mye rydding eller vasking. Mannen vasker alltid badet og tar stort sett alltid oppvasken (og renser også sluk, vaskemaskin, oppvaskmaskin og trommel). Jeg vasker kjøkken og kjøleskap. Klesvask er ganske jevnt fordelt. Rydding og vasking i skuffer og skap gjøres sjelden, men er ganske likt fordelt; mulig mannen tar initiativ oftere enn meg. Vinduene vaskes uhyre sjelden, og vanligvis av meg. (Jeg har nylig begynt å mumle om å skaffe vaskehjelp, men da sa mannen at han heller ville vaske selv, så de siste månedene har han begynt å både rydde og vaske oftere enn før. Det er helt greit. :jupp: )

Tak og vegger tror jeg aldri vi har vasket. :gruble: Bortsett fra bad- og kjøkkenvegger der det spruter og blir flekker.


#17

Floksa sa for siden:

Hus må ikke rundvaskes. Det er en myte.
Kjøleskap må vaskes om/når det stinker.
Vinduer må ikke vaskes. Vegger må ikke vaskes.
Gulv må heller ikke vaskes særlig ofte.
Eneste grunnen til at jeg vasker noe som helst er sosialt press og en ørliten frykt for at Mattilsynet skal stenge huset vårt.

Kvinne, 45

Mann 54 ønsker å legge til at kjøleskap egentlig ikke må vaskes om de lukter, bare man(n) er rask nok til å lukke døra.


#18

Magica sa for siden:

Mannen min er gudskjelov bedre enn meg på vasking! Han støvsuger huset når det trengs (minst hver uke) og tar initiativ til det også, og flyr rundt her og bråker med støvsugeren. Jeg er bedre på rydding og klesvask. Han vasker skikkelig, gulv og komfyr og slikt.

Prøver å ha det nogenlunde ryddig her, men siden vi er en familie på 4 som bor her, blir det litt rot etter oss alle her og der i hvert vårt hjørne liksom. Strikking (meg), bøker (meg), leker og ting (9-åringen) osv.


#19

Serafin sa for siden:

Jeg har de siste tre dagene gått og smågruffet over ROT. Og jeg lever godt med litt rot. Men bor med en som har veldig mange planer og prosjekter, setter i gang med dødsforakt, uten å tenke på at han faktisk er ganske syk, så midt i prosjektet så går batteriet tomt, mannen sovner og rotet blir stående. :knegg:

Men jeg skjønner greia, jeg er litt der selv også. Men jeg prøver å begrense prosjektene til noen få områder i huset, blant annet så ser pulten hans ut som et bomba ett-eller-annet, men det lever jeg godt med. Ikke mitt problem. Jeg greier glatt å lukke øynene for det, så lenge min del er ryddig.

Vasker er her annenhver uke, også har jeg nå begynt å kjøre robotstøvsugeren daglig, det hjelper VELDIG.

Vaske vegger og tak? Haha, nei. Tar flekker, og det er det.

Vindu er konstant en dårlig samvittighet for meg, men der stopper ting som stige, vonde hender etc. meg.

Konklusjon er at vi er ganske avslappet, hender jeg får raptuser og brumler litt, som de siste dagene, da får mannen ryddet opp i det verste og jeg er happy. :knegg:

Men - det er jeg som gjør det meste og har koll på det meste. Han gjør ting han blir bedt om, men så er det det at han fort mister energien, og da er det enklere å bare gjøre det selv. ler


#20

Lhi-My sa for siden:

Jeg er vokst opp med mor og bestemor som vasket fra gulv til tak to ganger i året. En gang om våren og en gang rett før jul, sånn omtrent en uke før de begynte å møkke til hele huset med baking og laging av julemat osv. Rundvask nå og da ser jeg behovet for, men slett ikke to ganger i året. Jeg/vi vasker tak og vegger kanskje annethvert år eller noe. Vi fyrer mye med ved og bruker mye stearinlys, og har lyse vegger i stuene, så det trengs en vask av og til. Det blir både sotete og støvete. Men det skjer altså slett ikke hvert år. Det er jeg som gjør den slags. Mannen vasker alt av klær og gjør diverse annet fast, så jeg føler vel at alt arbeid i AS Familien er ganske jevnt fordelt, egentlig.


#21

Strå sa for siden:

Ikke en gang Mutter'n mente at tak og vegger trengte vask mer enn max en gang i året. Og hun jobba med renhold i 40 år OG fikk på plass de første fagprøvene for renhold.


#22

Ine sa for siden:

:knegg: :highfive:


#23

Hyacinth sa for siden:

Altså. Dere ser jo hva nicket mitt er. Og jeg liker å ha det rent og ryddig. Men å vaske tak og vegger!? Før jeg fikk barn og bodde i liten leilighet, hendte det jeg tørrmoppet det. De siste 20 årene, minst, gjør vi ingenting. Vasker ikke vinduer innvendig heller, og utvendig har vi et firma som tar seg av.

Jeg trodde det var før 1950 man vasket tak og vegger. Og det blir vel bare stygt og skjoldete?

Vi vasker sjelden gulv også.

Her er det jeg som ser mest (og jeg har haukeblikk for sånt), men mannen som gjør mest. Han ser dog mer enn mange andre folk, har jeg lagt merke til. Jeg støvsuger aldri og vasker aldri golv. Skifter aldri på sengene og gjør ikke noe annet utendørs enn litt planting. Men jeg lager middag og tar litt daglig småvasking. Begge vasker klær. Han handler. Men jeg skriver handleliste.


#24

Malama sa for siden:

Jeg kunne utmerket godt vaske da jeg flyttet hjemmefra, det er jeg opplært til. Det betyr ikke at jeg GJØR det på samme nivå her hjemme.

I mitt barndomshjem vaskes det ned til jul hvert år. Vegger og tak. I mitt hjem er ikke veggene vasket enda på de 10 årene vi har bodd her. Ikke taket heller.

Vi støvsuger ikke ukentlig, knapt månedlig. Men mopper oftere da.

Jeg ryddet og vasket rommet mitt hver uke da jeg bodde hjemme hjemme. Det var det krav om. Vel. Not so much nå. Og det medfører at ungene mine desverre heller ikke har den vanen.

Men den vanen ga meg jo slett ikke akkurat støv på hjernen og fantastiske husmoregenskaper...

Mannen er omtrent like sløv som meg, men når vi tar et tak så ser vi ulike ting og tilsammen blir det bra


#25

Strå sa for siden:

Da Helten og jeg flytta sammen kunne han, av diverse årsaker som syk fostermor og renholdsjobb, alt som gjaldt renhold. Jeg kunne nesten ingenting om renhold fordi Mutter'n mente det viktigste var å lære opp Broder'n, siden jeg ville bli tvunget til å lære meg det uansett.
Fordelingen i heimen er nok at vi gjør litt hver våre ting, Helten gjør mest totalt sett.


#26

Hyacinth sa for siden:

Malama, her var det motsatt. Jeg gjorde ikke en pøkk hjemme. Nada. Kunne verken noe om rengjøring eller matlaging da jeg flyttet. Men nå er jeg flink til begge deler. Mest fordi jeg liker det. Det er mitt hjem nå, ikke mine foreldres. Og de stilte aldri noen krav til meg.


#27

Che sa for siden:

Jeg er heller ikke opplært særlig fra barnsben av - det er nok mest fordi min mor er supereffektiv og foretrakk nok å vaske hus når ingen andre var hjemme (jobbet turnus) - Mitt barndomshjem var veldig ryddig - med unntak av en roteskuff, liksom


#28

frukt sa for siden:

Første samboer var et rotehue av dimensjoner, og la fra seg ting der han var når han var ferdig med de. :himle: Selv etter at vi skilte lag ringte han meg og lurte på hvor ting var, og det hendte at jeg måtte komme å finne de for han. Husarbeid var ikke hans greie gitt.
Nestemann var ryddig og renslig, og flinkere til å gjøre rent enn meg. Sistemann kunne når han ville, men det var ikke så ofte for han var mest opptatt av å synes synd på seg selv.

Jeg liker å rydde, og blir sur og stresset av rot, men jeg liker ikke å vaske og støvsuge. Det blir jo aldri rent nok, så det tar en evighet og jeg blir svett og sliten. :himle:


#29

Niobe sa for siden:

Min mann gjør minst like mye, eller mer, husarbeid enn meg. Han er bedre på klesvask og støvsuging. Men han tørker aldri støv eller vasker bad.


#30

Karamell sa for siden:

Ingen av har noen gang vasket vegger annet enn når vi har flyttet ut fra et sted.
Vi har vaskehjelp til det grøvste annenhver uke og ellers er det jeg som sveiper over bad motsatt uke og tørker kjøkkenbenken daglig. Det er også jeg som prøver å kaste og holde et system i rotet. Mannen påstår han er mer ryddig enn meg, men det er rett og slett noe han lurer seg selv med. Han er verre enn meg, men har mindre ting som han anser som sitt domene.


#31

Tjorven sa for siden:

Mannen min gjør mer husarbeid enn meg. (I parentes bemerkes at ingen av oss gjør veldig mye.) Men vi gjør veldig forskjellige ting. Jeg tror f.eks. at han aldri har vasket badet eller byttet sengetøy. Han ber heller aldri ungene om å gjøre ting han egentlig kan klare selv. Jeg tror han vil si det samme om meg når det gjelder å gå ut med søpla. Sistnevnte er jo en oppgave som ofte er relativt tydelig at «trengs».

Forøvrig; robotstøvsuger var et genialt innkjøp for å få duppedingsnerden til å ta totalt ansvar for det også. :knegg:


#32

Strå sa for siden:

Mange takk, der pekte du konkret på oppgaver, så nå kan jeg kanskje klare å spesifisere.

  • Klesvask: 95 % meg.
  • Støvsuging: 100 % Helten.
  • Støvtørking: 80 % meg.
  • Gulv- og vindusvask: 75 % Helten.
  • Badevasking: 50/50 (vi har hvert vårt bad!).
  • Innkjøp av spiselige produkter: 65 % meg.
  • Middagslaging: 75 % meg, men ofte lar vi andre gjøre det (spisesteder og take away).
  • Kjøretøysvedlikehold, inkl levere til EU-kontroll: 99,5 % Helten (jeg vasket dekk en gang for ca 26 år siden).
  • Hagearbeid: 65 % Helten, jeg koser meg med urter og slikt, han gjør resten).
  • Snømåking: 60 % Helten, han freser, jeg bruker skuffe, ev feiekost når snøen er lett nok.

Har jeg glemt noe nå?


#33

nokon sa for siden:

Då eg var gift var det stor forskjell på kva vi såg, men òg på kva vi vurderte som nødvendig å prioritere. Det var gjerne ei kjelde til konflikt, fordi vi begge meinte den andre ikkje gjorde nok. Etter tre år aleine, ser eg at sjølv om eg bretter like mykje klede og vasker opp like mykje som då vi var to, er det ein del kjipe ting eg ser for seint. Som å stramme skruer og rense sluk …


#34

Anne C sa for siden:

Vi er nok noen slabbedasker begge to.


#35

Strå sa for siden:

Og problemet med det er null ikke sant?
(Til tross for en utfyllende liste over fordeling, kan jeg innrømme at støvlaget her er mer enn to mm).


#36

Tjorven sa for siden:

Nei. Problemet med å være to slabbedasker er at vi begge ser ting som burde vært gjort, men som vi ikke gidder og dermed irriterer oss over. Han synes vi burde ha ryddet oftere i kjøleskapet, og jeg tenker oftere over at det burde vært lettere å se gjennom vinduene.


#37

Strå sa for siden:

Aha Tjorven, skjønner. Greia her er at jeg er en slabbedask som ikke ser at husarbeidet kunne vært bedre og Helten bare fixer det han mener trengs. Vinn vinn kaller jeg det.


#38

Karamell sa for siden:

Jeg synes det burde være mulig å legge skrujern tilbake der man fant dem og ha rene klær i skapet og ikke på gulvet og hans synes nok at har for mye ting som ikke har fast plass eller no plass der det skal ligge. Jeg har mye vesker, klær, skosom vi egentlig ikke har plass til. I tillegg plager det meg ikke at posten ligger litt rundt om kring, at det er en veske i stuen, en jakke over en stol og mye produkter på badevasken.

Jeg ser på rydderevolusjonen på TV2 og selv om vi ikke har slikt kaos som de på TV har, så har vi en bod jeg hadde drømt om å få tømme på den måten. Det samme med baderomsskapene mine. Det meste i boden kunne vi sikkert kastet for min del, minus litt verktøy og jul og sånt, men jeg hadde slitt med klær, sminke og hud/hårpleie. :knegg: Det fine er at hver gang jeg har sett en episode har jeg kastet masse fra stue, kjøkken og bad. Jeg har også gått gjennom mye av kærne mine og donert to søppelsekker. Det neste får blli sommerklær (som ligger et annet sted) og gamle vinterjakker. Og til våren SKAL vi ha container til boden igjen. Mindre ting vil gjøre det lettere å holde orden.

Det høres jo ikke ut som mannen min gjør noe her, men han klipper alt gress, måker det meste av snøen (sønnene tar litt), vasker bil (men alt for sjelden), rydder etter middag hver dag (jeg lager den hver dag og en sønn setter i maskin hver dag), henger opp klær når jeg sier det er ferdig. Innimellom støvsuger han. Og så jobber han hele vinteren 13 -14 timer i døgnet.


#39

Anne C sa for siden:

Vi sliter ikke nevneverdig med det heldigvis. Eller vi er jo begge enige om at vi burde gjort mer, men ingen av oss gidder. Vi overflaterydder, og så blir det skippertak når grensa liksom er nådd for begge. :knegg:


#40

meisje sa for siden:

Det er ikke så verst fordelt, men alle ekstra oppgaver som vask av kjøleskap, vinduer, støvtørking av lister, vask av kjøkkenskap etc er det jeg som initierer og utfører for det meste. Til gjengjeld fikser han bilvask og snømåking og gressklipping. Den vanlige helgevasken deler vi på husets beboere, hvis alle holder på 1 time blir det meste utført.


#41

Blå sa for siden:

Jeg både ser mest, irriterer meg mest og gjør mest. Mannen gjør det mest grunnleggende, han lager mat annenhver dag, fyller og tømmer oppvaskmaskin og det hender at han husker av seg selv å støvsuge. Ellers gjør han det jeg ber ham om. Jeg kunne latt det irritere meg, men har funnet ut at det gidder jeg ikke. Nå har vi ikke hjemmeboende barn lengre heller og det lille husarbeidet som da er igjen stresser meg ikke nok til at jeg lager bråk av det.

Og, siden de som gjør mest husarbeid vanligvis sier at "men han vasker bil og slår gress". Vi har ikke bil og det er bare meg som gjør hagearbeid. Men det regner jeg som en hyggelig fritidssyssel, ikke som arbeid.


#42

Timar sa for siden:

Jeg gjør alt! :hyper:

I forhold så var det jeg som så alt som måtte gjøres, og jeg som gjorde det med mindre jeg orket å ta masajobben for å få mannen til å gjøre noe. Det var faktisk veldig mye mer slitsomt enn å bare gjøre det selv, for ofte så så jeg ting som jeg mente absolutt var mannen sin tur til å fikse, og så gikk jeg og ventet og ventet, surnet og surnet, på at han skulle se det. Og så endte det jo alltid med at jeg ga opp og fikset selv uansett.

Det er fryktelig mye kjedelig i husarbeid da, og jeg legger ikke lista høyt. Drømmer om en robotstøvsuger som både mopper gulv og støvsuger tepper... :nemlig:


#43

trøtt sa for siden:

Jeg gjør mest.

Mannen begrunner det med at jeg er altfor nøye og at han ville vasket om jeg hadde ventet til han synes det er nødvendig. En gang ventet jeg i tre uker for å se om han kom til å ta badet. Jeg ga opp, jeg taklet virkelig ikke mer møkkete bad. :grøsser:

Hermer etter strå.

  • Tørke støv: 100% jeg
    *Vaske gulv 99,9 % meg
  • Støvsuge 98% meg
    *Vaske bad 99% meg
  • Rydde 99% meg
  • Lage middag 99,9 % meg
  • Vaske vinduer 95% meg (vi må ha stillas for å få tatt det ene vinduet så det tar mannen).
  • Vaske kjøkkeninnredning 95% meg
  • Vaske klær 95% meg
  • Brette og legge bort rent tøy 99% meg
  • Rydde inn i oppvaskmaskinen etter middag 75 % mannen
  • Rydde ut av oppvaskmaskinen 50% begge.
  • Rydde og vaske i skap 100% meg
  • Rydde i boder 99% meg
  • Skifte sengetøy 100% jeg som ser det trengs, 75 % jeg som legger på.
  • Skrive handleliste 100% meg
  • Handle mat 50 % begge
  • Handle klær til alle i familien 100% meg

Ser ut som om jeg har en veldig slapp mann og det stemmer nok når det kommer til husarbeid. Vi har levd med oppussing i flere år og det tar han 99 % av. Det har blitt noen timer der. Jeg er likevel ikke fornøyd med at han deltar så lite med husarbeid. Det er jeg som liker å ha det ryddig og rent så jeg har tapt den kampen.


#44

Anne C sa for siden:

Jeg tror egentlig jeg er den slappeste av oss.


#45

-ea- sa for siden:

Må jo gjøre alt siden jeg er aleine, men de to-tre gangene jeg har hatt mann i hus så har det vært en ferdig oppdratt en som har bodd aleine og vet hva husarbeid er. Så da har jeg sluppet unna med halvparten.

Rense sluken bruker jeg forresten å spørre sønnen om han gidder å gjøre når han en sjelden gang er på besøk (bor et par timer unna). Skifte olje på bilen min gjør han også (når jeg er hos dem).

Har observert at det kan trengs en ordentlig rundvask hos meg nå, har bodd der i flere år uten at det har skjedd i stue og kjøkken (gang og soverom er blitt malt i mellomtida).


#46

Karamell sa for siden:

Må sluk renses? Spør for en venn ... Hva gjør man da? Skrur opp vannlåsen? :blånn:


#47

Nenne sa for siden:

Like etter at vi flyttet sammen spratt mannen ut av senga en lørdag morgen og satte i gang med vindusvask. Stort pluss i boka der. Så ja, han ser at ting må gjøres.

Nå har vi vaskehjelp, så i hverdagen surrer og går en god del ting av seg selv, for å si det sånn, men han er snar med å hente støvsugeren om det er noe eller ta seg av pappesker som hoper seg opp og få dem ut eller annet forefallende.

Vi har kanskje ikke helt samme standard bestandig. :humre: Når jeg har vært bortreist blir det alltid rydding av kjøkkenet når jeg kommer hjem. Det er utrolig hva som sniker seg inn der når jeg ikke er hjemme. "Mamma vil ha 5S på kjøkkenet" er som regel kommentaren til ungene når jeg må ta tak når jeg kommer hjem. Det går fint.


#48

Magica sa for siden:

Jeg kan anbefale å flytte. :knegg:


#49

Tjorven sa for siden:

Sluk i dusjen. Man tar opp sluket og peller ut alt hår og drit.

Vånnlåsen åpnes bare hvis det er helt tett.


#50

veobra sa for siden:

Jeg har tømt en diger bod nå for å rydde i alt som er der. Det må også settes opp nye hyller, kassene har vært stablet på gulvet. Problemet nå er at det er så fullt der jeg har plass til alle tingene at det er lite plass til å sortere og få oversikt. :gaah: Jeg får derfor ikke helt den rydderevolusjonsfølelsen jeg kanskje så for meg. Ikke er mannen særlig villig til å gi slipp på ting heller. :knegg: Jeg er ikke så god selv heller. Noen fremdrift med sortering på en dag er helt utopisk. :knegg:


#51

Blondie sa for siden:

Vi renser sluket i dusjen en gang i uka. Det bor fire personer med langt hår her. Da vaskes det ordentlig også, tar det samtidig som rengjøring av resten av dusjen.

De andre slukene tar vi litt mer etter innfallsmetoden.


#52

millact sa for siden:

:D Vi er jo i samme bransje, så 5S er kjent, ja.


#53

Karamell sa for siden:

Sist vi flyttet, ca 10 år siden var jeg for syk til både å kaste og rydde noe særlig etterpå så vi flyttet en del kasser med skrot. De har vi faktisk kart å kaste omtrent uåpnet i etterkant. Gangen før hadde vi så små barn at det samme skjedde. Det er tydeligvis ikke nok å flytte hvert 8./10 år, så så må vi enten flytte eller rydde. :knegg:

Her tar jeg opp det oppå sluket hver gang. Nedi orker jeg ikke å se. :eek: Oppå dusjsluketlegger det seg messa hår, men det fikser jeg hver gang jeg dusjer.

Når ting er ganske tett, kjøper jeg en flaske med noe ...


#54

Fersken sa for siden:

Mannen insisterte på å ha sånn delvis åpen sluk i badekaret. Han angrer nå som jeg har fått hår ned til korsryggen og tenåringen har også ganske langt. :knegg: Før det hadde vi en liten rist som lå der og rensket etter hver dusj.


#55

Elise sa for siden:

Mannen min er vokst opp med hjemmeværende mor som ryddet og vasket for alle, alltid. Jeg var derfor veldig opptatt av å fordele husarbeidet, og det her vært veldig vellykket. Vil har ansvar for hver våre områder.

Jeg har derimot ikke vært like opptatt av at jeg skal ta "min andel" av utendørs-greier, vedlikehold, bil, hage, osv. Så vi ender nok med at han gjør mer enn meg, men jeg har bedre oversikt og ser hva som må gjøres, så ekstra-greier som å vaske frontene på kjøkkenet tror jeg ikke han ville sett.


#56

Bloppy sa for siden:

Fordeling av husarbeid? :grineler:

Han bærer ut søpla og renser sluket i dusjen da. Ellers tar jeg det andre.


#57

-ea- sa for siden:

Åh, jeg tenkte på vannlåsen på kjøkkenet og i servanten på badet. Håret i dusjen må jeg fjerne sjøl, kan ikke samle i månedsvis til jeg får besøk. :humre:


#58

Nextlife sa for siden:

  • Tørke støv: 100 % meg
    *Vaske gulv 80 % meg
  • Støvsuge 10 % meg
    *Vaske bad 50% hver av oss, tar ansvar for egne bad
  • Rydde 50%- ish meg
  • Lage middag 99,9 % meg
  • Vaske vinduer 0% meg
  • Vaske kjøkkeninnredning 70% meg
  • Vaske klær 1%meg, jeg vasker kun bunadsskjorter
  • Brette og legge bort rent tøy 0% meg
  • Rydde inn i oppvaskmaskinen etter middag 50% meg
  • Rydde ut av oppvaskmaskinen 20% meg
  • Rydde og vaske i skap 100% meg
  • Rydde i boder 30 % meg
  • Skifte sengetøy 100% jeg som ser det trengs, 20 % jeg som legger på.
  • Handle mat 90% meg. Mannen kjøper mel til brødene jeg gidder å bake til han, dopapir og tørkepapir, samt kaffe. Han har også ansvar for øl og vin til husholdningen.
  • Handle klær til alle i familien 100% meg
    *Bære inn ved 5 % meg
    *Måke snø 40 % meg
    *Klippe gress 0 % meg
    *Luke i Hagen 25 % meg

#59

Strå sa for siden:

Basert på innleggene til Nextlife og trøtt hadde jeg tydeligvis glemt ganske så mye. Det gjør ikke så mye.


#60

Taien sa for siden:

Amen! Samme her!


#61

Candy Darling sa for siden:

Her er det definitivt ikke jevnt fordelt. Men jeg handler og lager mat, i det minste. :sparke:


#62

Teflona sa for siden:

Jeg gjør mest inne, han gjør mest ute. Når det ikke snør og er lite plenklipp, er det i hans favør. I løpet av uka gjør han «husarbeid» dvs støvsuging cirka 30 min, lager mye av maten. Jeg tar alt annet, så på ukentlig basis bruker jeg flere timer. Mest irritasjon fra min side er det at enkelte ikke forstår at vi har oppvaskmaskin, hva er greia med skitne kniver osv på brødfjøla eller i vasken? :gal:


#63

GinaK sa for siden:

Jeg gjør det meste av husarbeid. Gutta deler på å vaske bad.
Jeg lager alt av middag. Mannen slår til en sjelden gang. Det har mest med at jeg er sulten og har alltid kommet først hjem.
Kun jeg som klipper gresset også. Malte også aller mest av huset. Mannen malte noen vinduer.
Det kommer litt av at jeg sover dårlig og våknet ved 6tiden i helger og ferier så fikk gjort mye fra tidlig morgen.
Det gjør meg egentlig ikke noe å holde på med noe hele tiden men er lei av å bo i hus.:cool:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.