Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor legge ut stakk? (Oslo)

#1

Pelle sa for siden:

Min datter har en stakk med masse rynker i livet. Nå er den for trang over brystet. Hvor får man sydd ut slikt, bortsett fra Heimen? (Jeg skjønner vi er for sene til 17. mai). Jeg har en bunadskyndig tante, er dette en enkel jobb?


#2

pippo sa for siden:

Majorstua systudio har nettopp hjulpet en jeg kjenner med dette. Godt arbeid og rask levering. Verdt å sjekke ut dersom du ikke får andre til å hjelpe.


#3

Lavender sa for siden:

Det er mange tips på de lokale Facebook sidene, vi som bor på…



#5

Lhi-My sa for siden:

Hvis du skriver hva slags bunad det dreier seg om, så kan jeg si noe om arbeidsmengde og eventuell framgangsmåte om det hjelper deg.

Forøvrig anbefaler jeg så sterkt jeg kan at man bruker fagfolk, dvs bunadstilvirkere og ikke en mer eller mindre tilfeldig funnet sysjappe ett eller annet sted. Det er stor forskjell på sømteknikker og snitt på en bunad og en kjole og det er dessverre ikke alle som tar på seg å endre en bunad som vet hva de gjør. Jeg har hatt flere grelle eksempler inne på syverkstedet mitt på bunader som i varierende grad har blitt herjet med og også fullstendig ødelagt pga omsøm utført av ukyndige. Problemet ditt nå er jo at sannsynligheten for å finne en utdannet innen bunadsfaget som har tid nå, er omtrent lik null. Hvis du har en bunadskyndig tante, så bruk heller henne enn noen du ikke vet noe om. Storteig bunad er absolutt en god anbefaling, men du skal være heldig om de har tid.

Jeg synes folk er utrolig dristige til å overlate sitt svært kostbare stasplagg til en tilfeldig oppdaget «skredder» ett eller annet sted. Ha respekt for fagkunnskap også i denne bransjen. Og fagkunnskap er altså noe langt mer enn å kunne legge opp en dressbukse eller sy en kjole uansett hvor fin kjolen er. Det er nok av eksempler på svært dårlig utført arbeid både av nyproduserte bunader og omsøm/reparasjoner utført av folk som kanskje er gode på kjole/drakt/dresser, men som slett ikke burde tatt i en bunad.


#6

Lavender sa for siden:

Mange jeg har fått tips om syr på oppdrag fra Husfliden og Flid, er det ikke da garantert at de er bunadstilvirkere?

Astrid Lilleåsen er bunadstilvirker og bor i nærheten, men om hun har tid?


#7

Lhi-My sa for siden:

Nei, det er ikke garantert at de er bunadstilvirkere, men de kan nok den/de bunadene de syr. Det finnes absolutt mange flinke folk rundt omkring som kan mye og som gjør veldig god jobb, men problemet er at det vet man jo ikke før man har prøvd og da kan det jo i verste fall være for seint.

Jeg sier det samme når folk skal reparere bilen, pusse opp badet, bygge om huset eller gå til frisøren. Bruk fagfolk. Det er en selvfølge i veldig mange sammenhenger, men det er liten bevissthet rundt det når det gjelder bunad. Ingen dør om en bunad blir feilsydd eller ødelagt, det kan selvsagt være langt farligere om du feks fikser bilen din hos en ufaglært, men bunad er kostbart og jeg mener man skal være langt mer bevisst på hvem man lar gjøre noe med et såpass verdifullt plagg. En annen sak er at det er viktig at vi beholder kunnskapen og kompetansen knyttet til bunad i Norge og det gjør man best om man styrker fagmiljøene og sørger for å bruke de. Men det er en annen sak.


#8

Pelle sa for siden:

Det er ikke en bunad, men en stakk fra Stakkeloftet (som er lagt ned). Livet er festet over brystet, rynker i skjørtet derfra og ned og lukking midt foran. Helt enig i at man bør bruke flinke folk, derfor jeg spør her fremfor den lokale sydamen. Samtidig litt usikker på om jeg gidder å bruke feks 3000 kr på en stakk som kanskje holder en gangs bruk før den igjen er for trang. Jeg aner ikke noe om vanskelighetsgraden.


#9

Input sa for siden:

Jeg støtter opp om det Lhi-My skriver, og anbefaler Bunadtilvirkerne. Flinke folk med fagbrev og respekt og omsorg for yrket sitt. De sier også i fra om det er utenfor deres kompetanseområde.

www.bunadtilvirkerne.no/moreau


#10

Lhi-My sa for siden:

Ok. Stakkeloftet sydde alt fra Hallingstakk til Beltestakk og andre bunader, men de hadde kanskje andre også, jeg har ikke full oversikt. Det høres ut som en ganske grei konstruksjon å endre på, men litt jobb er det jo. Det avhenger helt av hvordan livet er gjort. Jeg ville hørt med den bunadskyndige tanta.


#11

Lhi-My sa for siden:

Definitivt de beste i Oslo, men jeg tipper de har bestillingslistene fulle minst et halvt år framover. Jeg har hatt begge som lærere på bunadsutdanningen, fantastisk dyktige både som håndverkere og som lærere.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.