Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan vi snakke litt om hva som skjer i/med USA?

#1

Milfrid sa for siden:

Etter at Trump tapte gjenvalget har det liksom blitt litt stille i media mht USA, og særlig etter at krigen i Ukraina startet. Men Trump klarte jo å gjøre ganske mye skade før han forsvant, som får enorme konsekvenser for folk flest mht blant annet mulighetene for abort. Og det vedtas det ene riv ruskende galne lovforslaget etter det andre. Og slik jeg har forstått det er hensikten å få det behandlet og vedtatt i høyesterett - som Trump klarte å tippe i ganske feil retning. (Noe av det) siste jeg har fått med meg nå er at man i Mississippi jobber med å gjeninnføre Jim Crow laws igjen. Og på toppen av alt annet så kjenner jeg at jeg er mer enn litt bekymret for hvor USA er på vei.

amp.cnn.com/cnn/2022/08/26/us/mississippi-jim-crow-era-voting-restriction-law-upheld/index.html

humanrights.iowa.gov/saa/jim-crow-laws

Iowa deler heller ikke ut angrepiller til voldtektsofre lengre. Angrepiller!!! Altså ikke abortpiller, men piller som skal hindre at man BLIR gravid. Etter voldtekt. :forbanna: Og listen over galskap er lang som et vondt år!

www.iowapublicradio.org/state-government-news/2023-04-07/iowa-ags-office-suspends-emergency-contraception-payments-for-sexual-assault-victims

Vi snakker hele tiden om ekstreme muslimer og kvinners og skeives rettigheter i land i Midtøsten. Mel kanskje vi bør begynne å snakke om ekstremisme inne kristendommen og hva som skjer i vår egen bakhage? Nevnte jeg at Texas har vedtatt at de ti bud skal hente synlig i alle klasserom?

Jeg skal til USA og besøke venninne i sommer. Jeg har to unger som nå sier at de nekter å dra til USA sånn som ting er nå. Yngste «jeg er brun, risikerer å bli skutt av politiet for ingenting». Eldstes samboer er midt i kjønnsskifte og er ikke veldig imponert over holdningene til LBTQ for å si det mildt. Jeg har ingen problem med å forstå dem (min skotske venninne jeg skal besøke er 100% enig og med en veldig åpen og synlig homofil sønn selv). Men jeg kjenner på meg at det er ganske sannsynlig at denne USA-turen blir den siste på veldig lenge. :sukk:


#2

Mikkeline sa for siden:

Hører du på Aftenpodden USA? Synes de oppsummerer veldig bra.


#3

Milfrid sa for siden:

Ikke hørt på den nei. Men det burde jeg sikkert.


#4

Tjorven sa for siden:

Jeg synes Thomas Seltzers serie USX på nrk nett-tv ga veldig god innsikt i hvorfor det har gått denne veien. Den anbefaler jeg alle å se. Den fokuserer mer på «hvorfor» og ikke så mye «se på galskapen».


#5

Milfrid sa for siden:

Liker også USX, men var liksom ikke ute etter mer kilder til informasjon, mer etter en generell diskusjon rundt wtf is going on.


#6

Pøblis sa for siden:

Jepp, det er skremmende og jeg ser overhodet ikke på USA om et fritt demokratisk land lenger.

Både abortlovgivningen og våpenlovgivningen er for meg helt batshit crazy. I tillegg synes jeg holdningen svært mange amerikanere har til velferdsstat og inkludering av alle borgere er skremmende og trist.

Jeg har venner i California og New York state som er helt fortvilet.


#7

Floksa sa for siden:

Jeg synes det hele er så dystopisk og nesten så det ikke er til å tro på at jeg synes det er vanskelig. Dette er ting og bestemmelser vi vanligvis ser i stater med helt andre styresett.
En ting er å krangle litt om hvor grensen for selvbestemt abort skal gå. Men angrepillen?!?
Når blir kobberspiralen forbudt liksom?!?


#8

Pøblis sa for siden:

Og så skal man ikke drive seksualundervisning.

de har den høyeste mødre- og spedbarnsdødeligheten i den vestlige verden. verdens dyreste helsevesen - som ikke engang er universelt.


#9

nolo sa for siden:

Det som skjer i USA er nitrist. Jeg har tjukke slekta der borte, og bestemoren min var amerikansk, så jeg har alltid hatt sterke bånd til landet, og på tross av alt jeg har syns var gale, har jeg likevel hatt troen på at demokratiet skulle overleve, og at tea-party-bevegelsen ville tape terreng. Nå er det det stikk motsatte som skjer, og selv om majoriteten av amerikanerne ikke vil ha forbud mot abort eller at våpen kan selges fritt til hvem som helst, så er det likevel det de får. Og jeg fatter ikke hvordan det kan skje. Hvordan kan de mørkeste hvite mørkemennene få viljen sin gang på gang?

Det er så mye som er feil, at jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Men abortloven, våpenloven og Fox-news er ting jeg kommer på i farta. Og at det er rådyrt å bli syk.


#10

Malama sa for siden:

Det er så skremmende. Så utrolig. Så foruroligende.

Jeg har for lite detalj - kunnskap og skal ta rom meg tips fra tråden om gode kilder. Men det jeg leser og ser gir meg ikke tanker om at dette går rett vei


#11

Teflona sa for siden:

Det har vært skremmende lenge og jeg er oppriktig redd for demokratiets fremtid, håper institusjonene holder. Hvis Trump vinner igjen, vet jeg ikke hva jeg gjør. Ett lyspunkt: Fox News er i litt trøbbel, men jeg tror ikke det hjelper stort.


#12

Mex sa for siden:

Thomas Setzer sin UXA tar opp mye av rotårsakene. Dette med at de ikke har tatt et skikkelig oppgjør med fortiden sin bla. Jeg har mistet troen på at de skal klare å ordne opp internt på en diplomatisk måte. Samtidig er det viktig at statene er nesten som selvstendige land, så kanskje man vil se større sprik fra stat til stat fremover?


#13

Obelix sa for siden:

Vi skal over til sommeren. En av sør-statene. Jeg er spent. Datter som studerer der for tiden mener hun skal flytte dit for godt( har amerikans kjærste). Akkurat det bekymrer meg litt og håper hun bare er blendet av kjærlighet og The american dream. Men jeg oppfatter at hver enkelt stat er som et eget land og har sine greier. Ikke alle statene er helt kokko


#14

Floksa sa for siden:

Vi har jo nettopp vært der (dessverre var politikk en stor stor NO NO å snakke om med slekta, da det er representert alvorlig psykisk sykdom som gjør det temaet helt uaktuelt).
Og i California er det jo fortsatt veldig liberalt. Men jeg fikk inntrykk av at folk hadde gitt litt opp? De syntes det er galskap det som skjer, men føler at de ikke får gjort noe. At de blir veldig distansert fra politikken.


#15

Floksa sa for siden:

Og mens vi var der var det en masseskyting i den (reaktivt lille) byen vi var i.
De har mye å forholde seg til.


#16

Timar sa for siden:

Er det slik at disse høyesterettsdommerne som Trump fikk inn blir sittende på livstid? Slik at det kan ta en liten mannsalder å få endret flertallet til noe mer demokratisk? Eller er det mulig å få til revolusjon på ene eller andre måten?


#17

Polyanna sa for siden:

En av de mer uhyrlige effektene av abortinnskrenkningene, er at det også binder leger på hender og føtter dersom de får pasienter som trenger inngrep for å berge livet. For eksempel ved spontanaborter som ikke har gått som de skal, der utskraping er nødvendig. Da beveger de seg inn i en juridisk gråsone, der de risikerer saksøking eller fengsel dersom de gir livsnødvendig helsehjelp. Dette gjør at gynekologer flykter i horder fra disse statene - det er umulig å stå i at de enten må la pasienter dø, eller risikere mange år i fengsel. Dette igjen er selvfølgelig veldig problematisk for alle kvinner som trenger svangerskapsomsorg, uansett hvilken type, i disse statene.

Jeg ville sterkt, sterkt frarådet datteren min til å bosette seg i en stat som har lover som gjør at selv et ønsket svangerskap kan ta livet av deg, fordi du ikke kan få helsehjelp.


#18

Polyanna sa for siden:

Ja, de sitter i utgangspunktet på livstid. Men det er jo andre som vil gå av etter hvert.

Men opphevelsen av Joe vs Wade skal egentlig "bare" medføre at statene selv skal kunne bestemme abortlovene sine, noe som, rent juridisk, på sett og vis gir mening. Og republikanerne har ikke folkemeningen med seg i disse strenge abortlovene, i de fleste stater. Det er de evangelisk-kristne som har pushet denne agendaen gjennom, stat for stat. Men det har vist seg å være en veldig dårlig sak for republikanerne, og de har allerede tapt valg på det, i dønn konservative områder. Og jeg tror det vil bli verre for dem når de ser at dette treffer deres egne døtre. Også de med ønskede svangerskap.


#19

Milfrid sa for siden:

Det var nettopp ei som vitnet om at da hennes planlagte, uønskede svangerskap gikk galte og hun ble nektet abort selv om barnet ikke ville overleve, ble hun så alvorlig syk at hun havnet i koma, så vidt overlevde, sannsynligvis har fått varige fysiske skader (i tillegg til de psykiske), og det er en rimelig stor mulighet for at hun ikke vil kunne bli gravid igjen. Så heia abortlovene, liksom. :snill: Og hun er ikke den eneste. I tillegg til å tvinges til å bære fram barn som dør under eller like etter fødselen, må man også dekke kostnaden av svangerskap, fødsel og begravelse.

Men ja. Man kan jo håpe at noen ser galskapen i dette, om det er deres barn som må bære fram et barn som vil dø uansett, eller som må bære det fram selv om mors liv står i fare. Eller selv om barnet deres er blitt voldtatt. Det er så utrolig mange konsekvenser at de neppe kan ha klart å ta alt inn over seg?

Men jeg håper du har rett Polyanna at det mest ekstreme blir nedstemt, selv av konservative. Men jeg blir alvorlig bekymret når man til nå har sagt at religion ikke skal ha en plass i skolen, og plutselig vedtar Texas at de ti bud skal henge synlig i alle klasserom. Og fremstiller dette som det er i tråd med amerikansk praksis. :what:


#20

Fersken sa for siden:

For ikke å snakke om alle bøkene som det er ikke er lov å ha tilgjengelig i skolebibliotekene for "å skåne barnene".
Det er så hinsides at jeg bikker over i usakligheter for å beskrive hva jeg synes om det som skjer i de statene med både manglende seksualundervisning og abortlovene. :sint:


#21

Strå sa for siden:

Mange av de mest konservative statene har jo ikke bare kokko abortlover, men også valglover og valgkretser som hinder den fargede befolkningen spesielt, og fattige generelt, i å få avlagt stemme.
Heltens søsken (med barn osv) er alle fargede og bor i de mest ekstreme statene. Det er så og si umulig for dem å flytte også. Selv tror jeg ikke jeg orker å besøke dem igjen, slik triggerkåte politifolk (og andre), stort sett slipper unna. En del av galskapen leser jeg om via Hemant Mehta sin blogg. Han har litt utestemme, men tar for seg ganske mye av galskapen, særlig om religiøse privilegier.


#22

Milfrid sa for siden:

Enda en ting som ikke funger i USA - lønninger. Her eksemplifisert med restarurantbransjen:

www.nrk.no/urix/tipskaos-i-usa_-innforer-23-prosent-obligatorisk-tips-1.16384648?fbclid=IwAR3jSjKi7iQ2a2_WPdchVpLgBcrz5LbYf59wmHJTddegis8QGPsIoYllAQw

Og logikken med «vi kan ikke legge på prisene for da vil ikke folk spise her»? Hm. Kundene får jo kostnadene uansett om de nå legger på 23% i tips/ administrasjonsgebyr. Og uansett - et system som tillater at man underbetaler sine ansatte på den måten er helt hinsides. Det er jo ikke tips for god mat/god service når det er obligatorisk og en faktisks el av lønna til dem som jobber der.

Og det er jo ikke bare på restauranter man tipser, men både her og der og over alt hvor det ytes service. Man tipser frisører, man legger igjen penger på hotellet til dem som vasker, på skjønnhetssalonger osv. over alt forventes det at man legger tips på priser som ikke nødvendigvis er billige. Da jeg var i Miami høsten 2019 endre jeg opp med å betale 55 dollar for to drinker og en skål chips. Da var 20% tips lagt på toppen av regningen og i tillegg til tre typer tax. USA var ikke akkurat billig, for å si det sånn.

Ikke det at man skal forvente billig da. Bare en kommentar til at restauranter ikke kan betale skikkelige lønninger fordi da blir det for dyrt å spise ute. Men det ER jo dyrt med det snodige systemet de har nå også.


#23

Maverick sa for siden:

Roe, ikke Joe vs Wade.

Jeg synes det er skummelt å se hvordan alt right, white power og incel-strømningene henger i hop med kristenfundamentalisme, psykisk helsevern er for de privilegerte og de som ikke er det finner terapien og samfunnet sitt i lukkede ekkokammer hvor idéen om at man blir (med rette eller ei) utsatt for urettferdighet og diskriminering får forplante seg uten å gå unchecked av et fungerende skole- og helsevesen, og «du er med oss eller mot oss» er going rate i alle lag.

Handmaids Tale fremstår mer og mer profetisk.#25

Mex sa for siden:

Ja, debattene blir fort veldig polarisert.
Som abort, du er enten for eller imot. Er du imot så er du imot i ALLE tilfeller, er du for, ja, så er du for abort helt frem til fødsel omtrent.
Verden, livet, samfunnet fungerer svært dårlig når det blir så polirisert.


#26

Tjorven sa for siden:

Det er noe av utfordringen. Jeg er ikke ubetinget positiv til abort helt frem til uke 23/24 i svangerskapet. Jeg regner meg allikevel ikke som noen abortmotstander, men slike nyanser kommer ikke frem.#28

Strå sa for siden:

Og kun hvis foreldrene har råd til komplisert og dyr behandling hvis det trengs under graviditeten eller fødselen. Har de ikke penga er det helt greit å la barn og/eller den gravide dø av komplikasjoner.


#29

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Tipper dette er i henhold til planen.


#30

Milfrid sa for siden:

Kan vi snakke om «sangen» Trump har spilt inn hvor han leser pledge of allegiance og etter på synger folk som ble dømt etter 6. januar-stormingen nasjonalsangen. På telefon. Fra fengselet. :gal: Den ble visstnok spilt på denne republikaner-samlingen de har årlig (og som jeg har glemt hva kalles) etterfulgt av intervjuer med «politiske ganger», som de som har sonet/soner for stormingen kaller seg. :gal:


#31

Strå sa for siden:

Jeg er slett ikke sikker på om jeg vil vite hva du snakker om.


#32

Nenne sa for siden:

Jeg veksler mellom å håpe at Trump blir kandidaten igjen sånn at han kan slås grundig fordi alle andre enn superfansen skyr ham som pesten, og frykte at han skal bli valgt igjen fordi Biden bare er for gammel og Harris ikke er populær. Jeg synes hele landet er bare fullt av pest eller kolera. Det er jo helt 1. verdenskrigs skyttergraver over hele fjøla. :sukk:


#33

Milfrid sa for siden:

En skole i Florida forbyr diktet til Amanda Gorman. Det «fremmer ikke læring» og har hatmeldinger visstnok. :snill: Jauda. Florida er virkelig blitt en forgangsstat med motsatt fortegn. Ron DeSantis er ikke noen god mann og en del av de tingene som er vedtatt under ham er beyond skremmende.

Jeg ser mørkt på valget. At demokratene stiller seg bak Biden som kandidat lover ikke godt. Han var gammel da han vant sist. Nå subber han rundt og virker alt annet enn viril og oppegående. :sukk: Jeg er livredd for hva som skjer om de slipper til Trump eller en annen gal republikaner. Borgerkrig next frykter jeg. Enten Trump taper eller vinner.


#34

Strå sa for siden:

Forbyr et dikt fordi det ikke fremmer læring? Wtaf? Og de snakker om statlig og offentlig styring generelt som noe illiberalt.


#35

Milfrid sa for siden:

De forbyr bøker over en lav sko i enkelte stater i USA nå. En lærer ble anmeldt for å ha vist en Disney-tegnefilm med en homofil hovedfigur. I Florida kan man miste omsorgen for barn om man er transkjønnet. Eller om barnet er det. De 10 bud skal henges opp i klasserom i Texas. Osv. Osv. Landet er på god vei til å bli kristenfundamentalistisk med tilsvarende mangel på menneskerettigheter som muslimske land man helst ikke vil sammenlikne seg med.

Vi skal to uker til Texas i sommer. Tror det blir siste gangen på veldig lenge, men mindre det skjer fundamentale endringer. Noe jeg tviler sterkt på. USA er på vei utfor stupet. :sukk:


#36

Heilo sa for siden:

Utviklingen i Florida og flere andre stater er vilt skremmende. Rettigheter som man har tenkt er en naturlig del av et vestlig demokrati kuttes fortløpende (abort, seksualundervisning, rettigheter for LGBTQ, mulighet til å kritisere rasisme og kjempe for rettigheter, ytringsfrihet). Jeg er redd at valget mellom Trump og en annen republikansk kandidat fort kan bli som med utsikten til at Putin blir styrter i Russland - at alternativet er verre og ikke bedre.


#37

Milfrid sa for siden:

DeSantos har annonsert sitt kandidatur. Snakk om valget mellom pest og kolera. :gal:


#38

Maverick sa for siden:

Om ikke annet et utmerket praktisk eksempelcase på at det er fundamentalisme, og ikke hvilken Gud fundamentalistene bekjenner seg til, som er problemet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.