Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Leie og kjøre bil i England

#1

Svanen sa for siden:

Vi skal en uke til sørvest England i sommer. Hovedtransportmiddel er tog og buss. Men samboer kunne tenkt å leie bil en dag, for å komme oss litt rundt selv og se om han synes det er greit og overkommelig (i tilfelle senere besøk der vi kanskje vil reise mer på egenhånd).
Det vi lurer aller mest på er om han trenger slik internasjonal førerkort, eller om engelskmennene godtar norsk førerkort uten å blunke?
Og er det greit, og ikke for vanskelig, for en som har kjørt bil i over 35 år i Norge (og noe i USA og Italia) å plutselig kjøre på "feil side "?
(Jeg har ikke tenkt å prøve...)


#2

frukt sa for siden:

Her kan du sjekke.
www.gov.uk/driving-nongb-licence

Jeg har ikke internasjonalt førerkort, og det var greit å kjøre med det før Brexit. Men det kan jo ha endret seg. Jeg hadde ikke bil mens jeg bodde der borte, men hadde leilebil i 10 dager da jeg måtte reise bort en tur i 2016. La meg i feil fil på motorveien, og da var det mange som tutet til jeg skjønte at det var høyrefeltet som var forbikjøringsfeltet. :knegg: Bortsett fra det gikk det veldig greit.


#3

Svanen sa for siden:

Takk. Står ingenting om internasjonal førerkort der, men om at du måtte ha bevis på at du har forsikring på bilen.
Men fant ad noen omveier at man ikke trenger det.


#4

Myria sa for siden:

Det går helt fint å kjøre på feil side. :jupp: Det mest uvante er å gire med venstrehånden (kan være lurt med automat med andre ord) og at man kjører litt for nær fortauskanter på venstre side fordi man er vant til at det ikke er mer bil på den siden. Vi har ikke trengt annet enn vanlig norsk førerkort for å leie bil.


#5

Neket sa for siden:

Jeg har leid bil i England en gang, og har sjelden vært så lykkelig som når jeg leverte den tilbake. :knegg: Skal sies at jeg hadde har lappen i ca et kvarter når jeg leide. :bidrar: Men det holdt med norsk førerkort i det minste (også pre-brexit)


#6

Pelle sa for siden:

Kjenner noen som kjøpte L til å ha bak på bilen i UK. Smart!


#7

C3PO sa for siden:

Vi leier bil i England hele tiden. Det holder med norsk førerkort. Bare vær obs på at det har blitt ekstremt dyrt med leiebil siden korona. En dag går sikkert greit, men da vi så nylig på fly til 4 personer og leiebil i 3 uker i sommer, kom det på ca 40000 kr. Vi tar Kiel-fergen og kjører nedover i stedet.

Ellers går det overraskende greit å kjøre. Mannen pleier å ta kjøringen, men jeg tok det for noen år siden, og da var det snakk om å kjøre til og fra flyplass, på ferge, og rundt Isle of Wight med sine trange veier.


#8

Divine sa for siden:

Vi har sluttet med leiebil i England, rett og slett fordi jeg blir for stresset og redd. Jeg er elendig på å navigere, så da må det bli jeg som kjører. Og da er det det eneste jeg gjør. Mannen må navigere meg i alt jeg gjør, som i "skift fil nå" eller "kjør ut av rundkjøringen her". Jeg har ikke nubbtjangs til å kjøre og lese skilt/GPS samtidig. Jeg synes ikke venstrekjøringa i seg selv er det verste, men at det kjøres aggressivt og at farten er høy, selv på smale, svingete landeveier.


#9

Tjorven sa for siden:

Eh ... det er slik all bilkjøring på nye steder fungerer for meg og mannen min; også i Norge. Jeg navigerer, ned til hvert eneste filskifte, og så styrer han bilen. Han har ikke sjanse til å få med seg hva GPS-en gir beskjed om. Hvis han er alene i bilen, kjører han visstnok mye feil.


#10

tink sa for siden:

Det er pussig nok slik hos oss også. Jeg kjører mest til hverdags, og tar gjerne lange ukompliserte strekk på reise. Mannen må ta bykjøring på nye steder (og i utlandet). Han ser for dårlig til å kunne lese skilt på avstand, jeg leser kart og forklarer, evt. overlater det til damen i google maps. Dessuten forstår jeg ikke hans måte å forklare på.

Til HI:

Jeg kjørte leiebil på lite trafikkerte veier i Skotland (2010). Det var avgjørende at medpassasjer leste kart og forklarte hvor vi skulle. Kom egentlig overraskende fort inn i at alt var på "feil side", med unntak av veldig fredelige sideveier, da hendte det jeg glemte venstrekjøringen.


#11

Pamina sa for siden:

Jeg har kjørt mye i England, og elsker det. Det er lettere å kjøre der det er trafikkert, enn der det er lite trafikk, for da er det lett å bytte fil har jeg hørt. Det er langt enklere å kjøre engelsk bil på engelske veier enn å ha med egen bil over.

AA har veldig gode kartbøker, veisystemene er enkle å følge, og det er utrolig godt med stoppesteder/servicestasjoner underveis. Man kommer langt og det går fort å bevege seg med bil rundt i området dere skal være i.


#12

Novla sa for siden:

Vi leide bil i UK i fjor, og da spurte vi Europcar spesifikt på forhånd om det med internasjonalt førerkort. Fikk til svar at det måtte vi om ikke det vanlige førerkortet hadde engelsk tekst. Mulig det er mindre strengt i praksis, altså, men vi tok ikke sjansen, så vi ordnet det før vi dro.


#13

Neket sa for siden:

Det er jo engelsk tekst på norske førerkort?


#14

Pamina sa for siden:

Har også bare brukt norsk førerkort. Det nye har vel alt på engelsk også. Jeg har pleid å leie på flyplassen og brukt bilen hele ferien, og det har aldri vært noe problem med vanlig førerkort. Dette var riktignok før Brexit, kan jo være at de skjerper inn på alle regler.


#15

Myria sa for siden:

Vi har leid bil fra flere ulike firmaer og det har aldri vært noe problem å bruke vanlig norsk førerkort.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.