Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Espalier og klatreplante

#1

IzziCreo sa for siden:

Jeg skal lage meg et espalier og som skal prydes med en klatreplante, og siden dette er ny-prosjekt i rekken Izzi-gjør-ting-hun-ikke-kan så har jeg spørsmål :knegg:

Gode naboer ga meg idéen med bruk av armeringsjern. Perfekt størrelse med sine 240x120. Jeg har til og med materialer til rammen liggende, så dette burde gå greit.

Espalier skal festes på siden av terrassen og inntil hytteveggen. Klatreplanten vil plantes på vestveggen. Så ikke superdupermye sol, men på sommeren vil den ha sol fra ca kl 14 ish tenker jeg. Bunn og rot/jord av planten vil skjermes for direkte sol annet enn kveldssol etter kl 20 eller noe sånt.
Når planten klatrer vil den blomstre på begge siden av espalieret? Mye mulig et dumt spm :knegg: Jeg håper bare at vi også får nyte den fine planten og ikke bare naboene :humre: Jeg kan ikke plante den på "vår" side.

Hvilken klatreplante vil jeg ha?

  • Den bør vokse fort
  • Gjerne vakre blomster så lenge som mulig i sesongen
  • Gjerne vintergrønn
  • Jeg elsker farger, så gjerne blomster med det
  • Tettvoksende
  • Må kunne klatre nesten 3 meter

Jeg har også noen store blomsterkasser jeg ønsker å sette espalier i, men de blir naturlig nok ikke så høye :knegg: Hvilke klatreplante vil jeg ha der? Litt samme spec som over.


#2

Pelen sa for siden:

Hvilken H er dette?


#3

IzziCreo sa for siden:

Sone 4 ser det ut til.


#4

Pelen sa for siden:

Et epletre i espalier? godvar.no/collections/espalier Fu kan gjøre det samme med f.eks rips og mye annet.

Vinranker, klematis eller kaprifol. De to siste må du dekke til godt med blader der de er plantet spar de ikke har bar jord. Jeg skulle plante msnge sammen og gjerne i litt forskjellige farger.


#5

Pelen sa for siden:

Lytt på denne:


#6

frukt sa for siden:

Klematis, klatrehortensia, eller humle.#8

frukt sa for siden:

Du kan også så bønner eller blomstererter. De vokser fort og er dekorative.


#9

Kanina sa for siden:

Hvis du vil ha den på din side: er det plass til en krukke eller kasse på den siden? Jeg har stor glede av klatrere på balkongen min, og de står altså bare i krukker. Klokkeranke f.eks, trenger ikke all verdens størrelse, 40 cm i diameter er stort nok, og de blir kjempestore utover sommeren med grønt og lilla løv, deretter store lilla klokker utover høsten. Ettårig plante som enten må sås inne i februar, eller kjøpes på hagesenter som ungplante.


#10

Magica sa for siden:

Klatrehortensia? Humle visner helt ned og får ikke blomster. Klematis er fin den og. Noen visner helt ned.


#11

frukt sa for siden:

Blåregn (wisteria) er den fineste klatreplanten. :hjerter: Men den er ikke så hardfør, og det tar mange år før den blomstrer.#13

Lavender sa for siden:

Kommer ikke på så mye vintergrønt, men kan anbefale et par 3 meters roser. En Rosa Helenae Lykkefund som blomstrer tidlig, blir stor og har torner. Sammen med en Alchymist som blomstrer sent og har torner.


#14

IzziCreo sa for siden:

Takk for mange tips!

Jeg ser nok for meg en klematis kanskje, og Ramona som linket til over her hadde vært perfekt! Nydelig farge, men finner den ikke i sortimentet til hagebutikkene i nærheten av meg.

Den bør bre seg i hele espalieret, med sine 120 cm da der skal skjerme innsyn.

Det er ikke plass til krukke etc på vår side, da dette er en "gangbro", så jeg håper den vil pryde foran og bak. Jeg kan kanskje hjelpe den til det?

Dere som har plantet klematis; hvor mye vokser den på ja, si 1 mnd?


#15

IzziCreo sa for siden:

Vil helt unngå torner da man skal gå rett ved den.


#16

Nooria sa for siden:

Jeg har plantet to klematis ved espaliér av armeringsjern. Tipper du finner en som ligner Rampona på Plantasjen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.