Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Klær til konfirmant jente

#1

Serafin sa for siden:

Vi trenger hjelp! Og vi må være ute i god tid, er både jeg og Lillesøster enig om, for vi finner ikke klær til henne på en ettermiddag..

Kjole utgår.
Skjørt utgår.
Bunad og festdrakt var HELT uaktuelt.

Jeg ser for meg en sort bukse. Men hva mer?
Hva er "kult" nok for tiden, uten å være det Lillesøster kaller "flaut"?

Jeg aner jo ikke hvor vi skal begynne å se en gang. Kjole hadde jo vært lett, men det er flaut. Skjørt er flaut.
Korte ermer er flaut.

Hjelp!


#2

dharma sa for siden:

Sort bukse og dressjakke?
Vi har to år igjen, men har de samme kriteriene, bortsett fra at korte ermer går da.



#4

Blondie sa for siden:

Vi så på buksedresser og svart bukse med skjorte. Bluse var visst teit. :knegg:


#5

Galathea sa for siden:

Her har det gått i buksedresser til nyttårsball og liknende de siste årene, kjedebutikkene har hatt et ok utvalg, men sikkert lurt å være ut ei god tid ja. Nå er det mange fine dresser i farger også, kanskje det hadde vært noe?

Kjoler har vært helt uaktuelt for min jente i noen år nå, men hun ser visst ikke på bunad som kjole, så trønderbunad bestilt og hun gleder seg.


#6

Blondie sa for siden:

Jeg er forresten litt satt ut av hvor mange kommentarer jeg (heldigvis ikke ungdommen) har fått om manglende bunad. Folk spør om hvorfor hun ikke hadde, synes synd på meg (!) og påpekte hvor uaktuelt det var for dem at ikke datteren skulle ha det til dagen.

Jeg liker bunad jeg altså, men det er et plagg til mange titusener av kroner. Jeg var litt lettet over at det var uaktuelt for ungdommen.


#7

Fintdethei! sa for siden:

Det bunadspresset er jo helt hinsides, og når det skapes av voksne i tillegg…

Håper dere finner antrekk hun liker, Serafin!

En venninne av datteren min har hatt dressjakke og pen bukse på to skoleball. Kjempefin!


#8

IOA sa for siden:

Bunadspresset for jenter i vårt området syns jeg er helt hinsides, altså.


#9

Blondie sa for siden:

Ja. Det var ca førti ungdommer i samme pulje, kun to av jentene hadde noe annet enn bunad.


#10

IOA sa for siden:

På seremonien til eldste i 2020 hadde absolutt alle jentene bunad. Og ingen av guttene. Minstemann har ikke tilgang på bunad, men vil nok helst ha dress, ser jeg for meg.


#11

Myria sa for siden:

Jeg er også litt satt ut av bunadspresset. Under konfirmasjonen til eldstemann nå i mai la jeg merke til at alle jentene unntatt én hadde bunad. Den siste hadde svart kjole. Det er jo som andre påpeker et plagg til mange tusen kroner og som tross alt brukes relativt få ganger.

Til Serafin: Hva med buksedress? Og har dere sett i ulike nettbutikker, f.eks. Zalando?


#12

Martis sa for siden:

Hva med en lindress? De kommer i mange ulike modeller, vide eller smale og diverse farger om det er ønske. Og de har det nesten overalt nå.


#13

Pelle sa for siden:

Hva vil hun selv ha?


#14

Che sa for siden:

Det aller, aller viktigste er jo at konfirmanten selv føler seg fint.

Jeg tenker og automatisk på bukse og en overdel hun synes er fin.


#15

Serafin sa for siden:

Det veldig beskrivende "vet ikke". Haha.
Annet enn alt det hun vet utgår.

Jeg er der nå at jeg på ett eller annet vis skaffer hva som helst hvis det er noe hun vil ha. ler


#16

Serafin sa for siden:

Buksedress (for dere tenker på sånn hel drakt?) er visst også nope.

Det er veldig mye nope. Og hun også er klar over at det å finne klær kommer til å bli en utfordring, og at vi egentlig er åpne for å kjøpe hva som helst, så lenge hun har lyst på det.

Pokker heller, jeg hadde leid hvilken som helst bunad hvis det var det hun ville ha. Men hun vil absolutt ikke ha bunad. Jeg aner ikke om hun har noe bilde av hvor mange som faktisk har bunad, men hun er veldig tydelig på den.


#17

Input sa for siden:

Dere har jo god tid, så om jeg var deg ville jeg bestilt masse alternativer fra nettbutikker og sendt tilbake det som ikke er riktig. Vanligvis er jeg mot å gjøre det, men dette er jo en spesiell situasjon.


#18

Serafin sa for siden:

Ja, det er litt der jeg er.
For det å gå rundt med henne på butikker, det tror jeg er litt håpløst prosjekt. Vi ender som oftest ikke opp med noe som helst på den måten.
Og her har vi liksom b-young og cubus, og det er det. Litt mer hvis vi drar til Levanger eller Steinkjer, men igjen, men det blir bare vet ikke og kanskje ut av hele prosjektet..


#19

Che sa for siden:

Det er en ting at dere trenger god tid - men ett år? Om man f.eks i februar finner noe? Nå har kanskje prosessen om at man skal ha på seg penklær i egen konfirmasjon startet i hodet på jenta - og så vil hun kanskje finne noe etter hvert? - Ser for meg at det er en viss sannsynlighet for at kroppen har endret seg på et år i den alderen - samt stilen. Det er jo et år hvor mye skjer, tross alt.


#20

Madicken sa for siden:

Jeg synes dress er kjempestilig på jenter!


#21

Serafin sa for siden:

Ja, det er mest det at det skal modnes i hodet på jenta. Og at jeg kan komme med noen forslag, så hun kan tenke på det.

Ikke sånn at vi skal kjøpe noe i dag. ler


#22

Floksa sa for siden:

Dette. En helt vanlig dress vil være skikkelig bra.
Kan pyntes opp og ned og varieres med sko og stasj.


#23

Serafin sa for siden:

Jeg har nevnt for henne nå at sannsynligvis vil de fleste jentene ha bunad eller festdrakt, og at hun må tenke litt på det.

Greit at vi har litt tid på oss tror jeg, for det må ofte grubles litt for den frøkena der..


#24

Dragen sa for siden:

Vi var nettopp i konfirmasjon til niesen, der hadde konfirmanten sort dress og rosa slips.


#25

My sa for siden:

På konfirmasjonseremonien til mine i fjor var det ei jente som hadde sjokkrosa dress, altså dressjakke og bukse. Det var veldig stilig. :nikker: Hun stakk seg jo selvsagt litt ut blant alle bunadene, men på en bra måte.


#26

apan sa for siden:

Jeg har en bekjent på Facebook der datteren konfirmerte seg i en type lys/mellomblå dressjakke / bukse. Litt a la det My beskriver kanskje, men blått. Det var veldig kult synes jeg.



#28

Charlie sa for siden:

Hvis det er et år til kan såpass mye skje både med preferanser, hva som er "innafor" og med hvordan trender endres at da ville jeg bare sagt at det er så kjempelenge til at det kan vi vente med til nyttår før vi begynner å tenke på det.

Så kan man parallelt, om man vil, introdusere noen klær ved vanlig shopping som man i bakhodet tenker at "det kan også være en mulighet til konf.". Så har man uansett en plan B i skapet.

noen gange kan det at Det Er Til Den Anledningen være en sperre, mens hvis man kjøper det samme til noe mer hverdagslig er det greit.


#29

My sa for siden:

Ja, det er lenge til, og sikkert ikke aktuelt å kjøpe noe nå uansett, men det kan likevel være smart å presentere for ungdommen diverse forslag, slik at hun kanskje tenker at "ja, det hadde jo gått an ... ". Bare sånn inntil videre, slik at hun vet med seg selv at det finnes muligheter, og dermed slutter å stresse med det før det nærmer seg litt mer (hvis dette er noe hun går og grubler på). Selv om smaken og trendene skulle komme til å forande seg, så har hun i det minste en trygghet på at det finnes alternativ til kjole og bunad, og det kommer til å bli bra.


#30

Palmen sa for siden:

Jeg har tre døtre som nekter skjørt og kjole. Syns utvalget i buksedresser er såså om dagen, men for oss har blazer med div topper og dressbukse vært pentøy i det siste. Mange kule blazere der ute!


#31

Zulu sa for siden:

:nikker:

Med de utfordringene du har beskrevet tidligere hadde jeg vært tilbøyelig til å si at det er ikke sånn at man være stivpynta på sin egen konfirmasjonsdag heller, og er det en hettegenserdag så er det en hettegenserdag. Pri 1 hadde vært å forebygge stress, tror jeg.


#32

My sa for siden:

Blazer med shorts (bare et eksempel) kan også være stilig.


#33

Input sa for siden:

Helt enig. Og jeg er vanligvis blant dem som mener at det er viktig at ungene lærer å kle seg etter anledningen, at man viser respekt gjennom hvordan man kler seg osv. Men i mange tilfeller er det mye viktigere å få lov til å mestre, å få være med på det andre er med på og å få være komfortabel med seg selv.



#35

Polyanna sa for siden:

Eller en vid og komfortabel dress, med t-skjorte under?


#36

Polyanna sa for siden:

Kan det hende at de veldig corny og oppstilte bildene som ofte brukes for å vise frem klær, blir veldig "fremmede" for henne, så hun ikke klarer å se for seg seg selv i det?

(Det kan jo noen hver kjenne seg igjen i...)


#37

My sa for siden:

Zara har diverse fint i dress-kategorien i alle fall, i mange ulike stiler.

Men det er noe det der Polyanna nevner, hvordan klærne vises fram på modellene. Ikke alltid like lett for en ungjente å identifisere seg med.


#38

Serafin sa for siden:

Ja, jeg har tenkt det med modellene jeg også, at det er vanskelig for henne å se det for seg. Så vi må bare prøve oss litt frem.

Klær er jo generelt vanskelig, og finklær ekstra vanskelig. Og det er en kombinasjon av at hun ikke vil skille seg ut, men det skal også være comfy. Og hun rister litt oppgitt på hodet av alle jentene på skolen som ser likedan ut.

Men jeg tror også det å ha noe HELT annet enn alle de andre, eller ikke pynte seg, hvis man kommer seg på seremonien kommer til å være noe som også er vanskelig.

Jeg håper og tror jo at mye løsner frem til starten av mai neste år, men det er greit å ha en plan. Og jeg er så lite bevandret i moteverden selv. Kjole hadde jeg greid å finne, men noe som er fint, men kult som ikke er kjole, der ble jeg litt i stuss.

Jeg liker jo festdrakter, og jeg håper jo at hun lander på det, for hun kommer til å være nydelig i en slik drakt. Men jeg kan ikke prakke henne på det, det må hun i såfall komme på selv.

Håpet er jo at vi 4 mai neste år har ei jente som deltar på lik linje som de andre, i det hun har lyst til å ha på seg, uten at noe er flaut eller ekkelt eller vanskelig. Men jeg innser jo at det er godt mulig vi ikke er der.

Men en fin dag, det SKAL hun få. På ett eller annet vis. Om vi så må ta shoppingtur til Oslo. :hehehe:


#39

Nooria sa for siden:

Min datter fikk bunad da hun ble konfirmert for to år siden, og skulle absolutt ikke bruke den på 17. mai i fjor. Jeg var glad for det, ettersom den trengte å sys inn MYE (kombo av for stor da hun fikk den og at hun hadde begynt å trene). To dager før 17. mai erklærte hun at hun måtte ha bunad på 17. mai frokosten. Heldigvis passet min ganske greit til henne, sånn at hun kunne bruke den. Det kan jo hende din også endrer mening det nærmeste året (og man kan leie).


#40

vixen sa for siden:

Vi hadde konfirmasjon i år og absolutt alle jentene i kommunen hadde bunad. Sjekket bildene fra de ulike kirkene samt borgerlige. Nesten litt kokko.

Svart bukse og kul topp/t-skjorte holder jo i massevis.


#41

Katta sa for siden:

Jeg tror… i din situasjon sånn jeg har oppfattet jentas personlighet at jeg hadde sagt noe i retning av at bunad/festdrakt er en del av pakken. Så kan hun heller skifte til joggebukse før selskapet.


#42

Isolde sa for siden:

Som mor til barn som liggner vet jeg alt om at ting må modnes og komme fra de.

Veramoda har dressbukser som er myke som joggebukser. Ichi har dressjakke med stretch. Så kan man gå med bare en ensfarget t-skjorte inni.

Min gikk med dress, men vi måtte prøve mange og det var et ønske fra han selv.


#43

Serafin sa for siden:

Tipsene er notert!
Vi må bare prøve oss frem tror jeg. Og jeg tror jeg må snakke med henne om at alle andre kommer til å ha bunad/festdrakt, og om hva hun tenker om det.

Skjorter liker hun, hun hadde sort bukse, hvit skjorte og pull over vest i konfirmasjonen til bonusgutten.

Det er en kombinasjon av vil ikke skille seg ut, vil skille seg ut, ting er flaut, angst, og at ting ikke er "comfy", men alt bunner jo egentlig i angsten.


#44

Tjorven sa for siden:

Bare et lite tips fra siden. Det snakkes mye om at gutta vokser så mye i konfirmasjonsalderen, og at man må vente med å handle for at det ikke skal bli utvokst. Jeg bare minner om at jentekropper også forandrer seg utrolig mye selv om det kanskje ikke er like mye i høyden lenger ved konfirmasjonsalder. Snuppa ble målt til bunad ca et halv år før konfirmasjon. Den bunaden måtte syes om ganske betydelig etter at hun hadde vært på første prøving.

Så jeg er helt for at dere tenker og diskuterer rundt hva hun kan tenke seg, men at det kan være lurt å vente litt til med å faktisk kjøpe noe.


#45

Molly sa for siden:

Hvis hun er opptatt av å ikke skille seg ut så er det bunad/festdrakt som gjelder. Som jente vil hun skille seg ut i alle andre antrekk, er jeg redd.


#46

My sa for siden:

Det er det selvsagt, og det er jo dette som er dilemmaet da. Hun vil helst ikke skille seg ut/bli lagt merke til, samtidig som at hun (i alle fall i teorien) synes det er teit med alle som kler seg likt og ikke ønsker å ha det samme som de andre, samtidig som hun er sensitiv for alt som ikke er komfortabelt, og ikke liker å kle seg i kjole. Så da spørs det hva som veier tyngst. Å ikke skille seg ut, eller å ikke ha kjole/festdrakt, eller comfort.

Uansett må hun gå på kompromiss med noe, all den tid hun ikke lever i en ideell verden hvor alle konfirmantene pynter seg i ulike klær, der alle har sin egen stil. Ellers er det vanskelig å gå mot strømmen uten å skille seg ut. Da må man nesten være usynlig, som hun sikkert hadde valgt, hvis det var en mulighet.

Skjønner at det er vanskelig, og at det er lurt å begynne tankeprosessen nå, for da kan det også skje at noe som i utgangpunktet var helt uaktuelt etterhvert modner litt i bevisstheten, og kanskje ikke blir helt umulig likevel, innen et år har gått.


#47

Lille meg sa for siden:

Til min datters konfirmasjon fikk vi låne bunad av et familiemedlem. Det ble ekstra stas med sølje etter oldemor. Dette var en bunad som min datter aldri har ytret ønske om å få, men i ettertid har hun sagt at hun tror det er den bunaden hun vil ha hvis hun skal ha en bunad seinere. Det kom like overraskende på henne, som på oss andre. :knegg:

Kunne din datter ha akseptert en bunad om hun kunne fått lånt en fra noen i din familie som hadde litt av det samme (eller tilsvarende) nostalgiske preget?

Å kjøpe bunad til konfirmasjon er et sjansespill! De aller færreste ungdommer er utvokste på dette tidspunktet. I så tilfelle er en festdrakt mye bedre. Kunne hun sydd seg sin egen? Med litt (mye?) hjelp?


#48

Serafin sa for siden:

Bunad utgår, det har jeg rett og slett ikke råd til. Det er helt og holdent uaktuelt. Og vi er heller ingen "bunadsfamilie", så det er ingen i familien som har bunad faktisk.

Så det er festdrakt som er alternativet.


#49

Serafin sa for siden:

Ja, det er det som er tanken min. Vi er nødt til å snakke om dette jevnlig, og som jeg sa til henne i dag, jeg skjønner hun synes det er slitsomt og vanskelig å tenke så langt frem, og at hele konfirmasjons-opplegget skremmer vettet av henne. Men vi må nesten snakke om det, se bilder og sånn utover sommeren og høsten, for at hun skal kunne ta et veloverveid valg.

Jeg finner ingen bilder fra konfirmasjoner her oppe, men fant fra humanetisk i Sandnes i fjor, og hun innså også fort at de fleste hadde bunad. Men hun skjønner også at en bunad til 30 000 eller deromkring er helt uaktuelt.
Og festdrakt er jo iallfall i "samme stilen".


#50

Karamell sa for siden:

Kanskje du kan vise henne bilder av Trønderbunaden og si at 90 % av jentene går med en sånn og 8 % har en annen bunad eller festdrakt, og så kan du vise henne

Sparkjøp og

Obs ?

Ellers ser jeg for meg noe a la dette med valgfri topp inni?
HM


#51

millact sa for siden:

Her tas alle bilder med kappe.


#52

Karamell sa for siden:

Det er jo bare i kirken.


#53

Ine sa for siden:

Så fine og forholdsvis rimelige festdrakter! Og tøff "dress" fra hm.


#54

millact sa for siden:

Mulig du har rett, ja.


#55

Input sa for siden:

På Finn og Tise ligger det ganske mye festdrakter av de som er litt dyrere enn obs og sparkjøp, men ikke helt som bunad. Også mange hjemmesydde etter blant annet mønsteret til Fæbrik. Mange av de er veldig fine.


#56

Serafin sa for siden:

Vi har sett på Valland, og et par andre steder. Sånn prisgruppe 3000-9000 sånn ca. Det er på et vis overkommelig tenker jeg, hvis det er det hun vil ha.

Men skal sjekke finn og tise, det har jeg ikke tenkt på.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.