Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skytingen Oslo 2022 og Mehl

#1

him sa for siden:

(Det er jo en annen tråd på dette, men den handler om andre ting, så tenkte det var best å opprette ny)

Er litt forvirret - ser ut som om Mehl får kritikk for å ikke flagge skytingen i Oslo (2022) som et terrorangrep, men saken er jo så vidt jeg forstår under granskning (og det ser ikke ut som om PST kommer bra ut av det ...), så Megl er jo "kneblet" frem til granskningen er ferdigstilt. (Er det noe vi ikke vil ha er det politikere som forskutterer sine private meninger
, taler mot regjeringen eller krangler med forskere)

Er det noen som har fulgt bedre med enn meg og kan si litt om kritikken?


#2

Candy Darling sa for siden:

Nei, jeg tror du har helt rett, hun kan jo ikke forhåndsdømme. Jeg tror problemet her er at Mehl spesielt og Sp generelt har en svært dårlig standing i det skeive miljøet, etter uttalelser som «dehumaniserer transpersoner», var vel uttrykket jeg hørte brukt (oksen kan ikke bli ku). I tillegg mener det skeive miljøet at politiet under Mehls ledelse nå helt har sluttet å forsøke å kunne la skeive markeringer kunne pågå trygt, ref Redd Barnas avlyste arrangement. Sorry hvis dette allerede er diskutert i den andre tråden.

Det som er rart, er at hun ikke bare omskriver det, feks «mannen som er mistenkt for terrorhandlinger» eller noe lignende - men antagelig kan hun ikke vinne, altså.


#3

Input sa for siden:

Hvor lenge ventet vi med å kalle 22. juli terror? Tre minutter? Ingen ventet på ferdig etterforskning og dom.


#4

Maverick sa for siden:

Finnes det en link til den kritikken, den har gått meg hus forbi.



#6

Maverick sa for siden:

Nevermind, fant det. Pussig. PST har kalt det terror selv?



#8

Heilo sa for siden:

PST var svært tidlig ute, rett etter skytinga da andre antydet at det kunne være snakk om en forvirret person a la han bueskytteren, og fastslo at dette var terror. På grunnlag av den kunnskapen de hadde men som de ikke hadde handlet på.

Jeg synes det er fryktelig skremmende at det ikke er en selvfølge for skeive organisasjoner og skeive arrangementer å føle seg 110% sikre på politistøtte. Det er Justisministerens ansvar å sørge for at de gjør det.


#9

Galathea sa for siden:

Mehl kom også tidlig skeivt ut med de skeive organisasjonene da hun prioriterte å være med UP på patrulje i stedet for å møte organisasjonene etter terroren (mer tiktok- vennlig oppdrag sikkert..)


#10

Blå sa for siden:

Trine Eilertsen var god om dette i siste Aftenpodden. 22. juli var lettere å definere som terror fordi motivet var så klart. Det er det ikke her. Og Mehl må være forsiktig med forhåndsdømming.

Men, problemet ligger delvis i Senterpartiets ganske ekstreme retorikk mot skeive og delvis i at Mehl selv forklarer seg dårlig.


#11

Pøblis sa for siden:

Jepp, jeg tror det siste avsnittet ditt er forklaringen på dette. :nemlig:


#12

Maverick sa for siden:

Det ville vært uproblematisk for Mehl å legge inn setninger som ikke forhåndsdømte, men allikevel anerkjente. Men kanskje ikke så lett om man ikke vil legitimisere at skeive er et mål for politisk vold, så klart.


#13

Floksa sa for siden:

Og dette er jo ikke sant engang. Alle som har vært mye sammen med dyr og faktisk er tuna inn på rett kanal vet at dyra har et enormt mangfold av identiteter og at oksen definitivt kan være ku. Og motsatt.


#14

Pøblis sa for siden:

Kult at du sier det. Jeg har ikke din erfaring, men har to tisper, og den ene løfter benet når hun tisser og rir til stadighet på den andre.


#15

Maverick sa for siden:

Men - om det nå faktisk blir konkludert med at dette ikke var terror per se (i den grad man har en viss enighet om hva det innebærer), og at det er hold i anklagene om at bakteppet her er kraftig påvirket av etterretningen - og at gjerningsmannen utvilsomt var motivert av hat, men at det ikke var en del av en større "plan", da, eller hva man nå skal kalle det - så er jo ikke det en devaluering av alvorlighetsgraden for de som ble og er rammet.

OBS: Jeg har all forståelse for at Mehls manglende anerkjenning av alvorlighetsgraden, uavhengig av hvilke ord hun bruker, med hennes grumsete partipolitikk i tillegg, absolutt er problematisk. Det var ikke det jeg siktet til her.


#16

him sa for siden:

Takk, takk for info! :blomster: Må jo innrømme at jeg ikke har hengt helt med i media (litt kjedelig for jeg synes det er interessant) Setter stor pris på refleksjonene deres - spennende lesing!


#17

Milfrid sa for siden:

Jeg synes ikke at Mehl kommer veldig heldig ut av dette når
hun bare peker på andre og nekter å beklage på vegne av regjeringen og sin rolle som justisminister og øverste leder for de hun peker på.


#18

him sa for siden:

Hun må jo gå om hun innrømmer skyld, Milfrid ...

Føler meg steingammel - det er så vanvittig trist. Terroren var selvfølgelig fæl, men at enkeltpersoner er skrullinger berører meg ikke så mye, men at PST slomser bort livene til folk, det er bare så vanvittig trist :(


#19

Tallulah sa for siden:

Det var skrekkelig vondt å lese om rapporten i går. Også blir jeg skikkelig sur når jeg leser om "konkurransen" mellom PST og E-tjenesten, som fører til en sånn arroganse at de ikke gjør jobben sin skikkelig. De burde skamme seg, rett og slett.

Jeg skjønner godt at skeive og pride ikke føler seg godt nok ivaretatt eller prioritert når de tvinges til å avlyse sine arrangementer, mens f.eks. SIANs rett til å ytre seg blir beskyttet for alt det er verdt.

Jeg savner et opprør, rett og slett! Noen må bare se at dette er så feil, og Mehl er ikke god nok til å ta vare på dem som trengs å tas vare på oppi dette.

I 1983 så truet nynazister Sagene skole i barnetoget i Oslo, og først var løsningen at de ikke skulle gå i barnetoget. Men da gjorde lærere og foreldre opprør og forlangte at barna måtte få gå og måtte bli passet på. Hele bredden av politiske partier slo ring om Sagene skole, både i sympati, politisk og rent fysisk i barnetoget. Til og med Hagen svarte et uforbeholdent "selvfølgelig" når han ble spurt om å gå sammen med skolen. Albert Nordengen var det litt verre med, han kalte det hele "en fiks idé", men snudde til slutt. Les hele artikkelen om det her, det er bak betalingsmur: www.dagsavisen.no/oslo/byhistorie/2023/05/14/nazi-terror-mot-barneskole/

Et sånt raseri og engasjement på skeives vegne savner jeg. I stedet har man en masse folk som "stiller spørsmål" om pride, og skjuler fordommene sine mot at det er jo for å beskytte barna.


#20

Nenne sa for siden:

Så godt eksempel, Tally! Og så viktig poeng. Vi må ikke tåle så inderlig vel.


#21

Input sa for siden:

Helt enig. I alt du skriver egentlig, men særlig det siste.

Selv merker jeg at jeg bare får mer og mer ubehag knyttet til alt dette, på en måte som er vanskelig å beskrive. Nesten alltid omtaler jeg min tidligere samboer gjennom tre år som "ei jeg bodde (i kollektiv) med da jeg var ung", fremfor å være tydelig på at hun faktisk var kjæresten min fire år, fordi jeg frykter negative konsekvenser, ikke orker å "komme ut av skapet hele tiden" og ikke orker å bli seksualisert på den måten bifile kvinner gjør. I tillegg er jeg redd for å bidra til legitimeringen av tanker om at "det er bare en fase". Jeg kjente at jeg kviet meg, mer enn før, for å ta på meg regnbuearmbånd i år. Og er glad for at vi har en etasje under oss, så slipper jeg i det minste å være redd for at balkongflagget skal bli tent på, revet ned eller ødelagt.

Det er 20 år siden jeg ble sammen med min eks-samboer i år, og jeg ser at unge i likekjønnede parforhold beskriver det samme som jeg opplevde da. De blir spyttet på, snakket til/kjeftet på på gata, de blir utsatt for vold og hets, de er redde for å vise kjærlighet åpent og de synes det er ubehagelig å måtte "stå frem" i alle sosiale settinger fordi hetero = default fortsatt. Det er lett å tenke at skeive har fått frihet og nå er alt bra, men det er så langt fra sannheten.

Også blir jeg skikkelig, skikkelig sint av "jeg vil være nøytral"-tanker. Det finnes ikke en nøytral side i spørsmål som dette. Og skolen er ikke nøytral - heldigvis! :kjepphest:


#22

Blå sa for siden:

Så leit Input. :klemmer:

Jeg blir oppriktig lei meg av at det oppleves så vanskelig. For det burde det ikke være og så innser jeg at jeg, som heterofil cis kvinne ikke har noe med å mene hva som burde være lett og ikke. For jeg passer jo inn i "normen" og trenger veldig sjelden å komme ut som noe som helst.

Men, jeg skulle virkelig ønske at det ikke var sånn.

Jeg er glad for å ha en arbeidsplass der det vaier Prideflagg og vi har fått utdelt nydelige hjerteregnbuepins og det var super Pridefrokost i går.


#23

Galathea sa for siden:

Ja, dette er grunnleggende menneskerettigheter og likestilling, og så vil man ikke ta stilling til "for" eller "mot"!???


#24

Skilpadda sa for siden:

Jeg blir ordentlig sint av folk som sier at man er «like ille» når man tar klar avstand fra hatefulle angrep. Som om det å angripe og true noens eksistens kan likestilles med det å forsvare seg mot å bli angrepet og truet? Som om dette er en uenighet, der man kan si at «alle har rett til sin egen mening»? Man kan ikke møtes på midten her.


#25

him sa for siden:

Er enig med dere. Det jeg lurte på er: Datteren min sier at det at "man later som det er en debatt mellom to likestilte parter, når det egentlig er er helt tydelig (for folk med innsikt?) at det er en korrekt side og en feil side" har et eget navn: Centralisem? Noen som vet om dette stemmer? (altså navnet: Jeg også har observert at det skjer, men har ikke vært klar over at det finnes et eget begrep/navn på fenomenet)

#26

Nenne sa for siden:

Det er litt sånn overlege på den ene siden og en influencer på den andre som snakker om vaksiner. :nemlig: Begge sider skal høres. Den ene har en med fagkompetanse og den andre siden har en synser.

Kult om det har et eget ord.


#27

Skilpadda sa for siden:

Sentrist brukes ofte om en person som mener man skal «møtes på midten», og som vil høre like mye på begge sider. (Det betyr vel opprinnelig en med politiske «moderate/sentrums-»oppfatninger, men i den typen debatt du snakker om, har jeg sett mange bruke det som jeg sa først.)


#28

nolo sa for siden:

Ja, det der vissvasset om at alle har rett til å bli hørt på alle plattformer hele tiden for at det skal være balanse i debatten er til å få fnatt av. Jeg skulle ønske at jøder og nazister kunne leve i fredelig sameksistens og respektere hverandre, lizzom. :rolleyes:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.