Jeg er veldig glad i sjømat, og det samme er mannen min. Normalt sett. For en stund siden så lagde vi en suppe med masse blåskjell. Både knerten, jeg og mannen spiste, og tre dager etter at vi hadde spist dette så ble mannen min uggen. Ordentlig løs mage og kvalm. Verken knerten eller jeg ble snev av syke.
Nå har mannen min blitt skeptisk til å spise blåskjell igjen. Basert på denne ene episoden og at han ble dårlig hele tre dager etter at han hadde spist. Han har spist blåskjell mange ganger før uten å bli dårlig. Er det mulig å matforgiftes så mange dager etter inntak?
Målet med innlegget: jeg skal få en eller annen info som klarer å overbevise ham om at matforgiftning IKKE var årsaken til at han ble dårlig, og at han skal kunne klare å nyte å spise blåskjell igjen.
Min erfaring med matforgiftning etter inntak av blåskjell er at det kom veldig heftig etter et par timer. Etter 3 dager vil jeg tippe det er andre syndere enn blåskjellene.
Ikke faglig forankret dessverre, kun egen opplevelse.
Enig med de over her om at det må ha vært noe annet, men vet av egen erfaring at man likevel kan få avsmak av det man selv føler at det var. Og den er vanskelig å bli kvitt.
Enig med deg, dette er neppe matforgifting. Da skulle alle blitt syke og i løpet av samme kveld/natten etter.
Samtidig har jeg respekt for mannen sin egen opplevelse, at det ikke er så fristende å spise igjen. Jeg er selv ikke særlig glad i blåskjell, så vi lager det aldri hjemme. Men man kan få gode retter servert på restaurant, slik at du og sønnen kan nyte uten at mannen trenger å spise. Jeg har også lovet å slutte å drikke alkohol ved flere anledninger, men av en eller annen grunn så går denne aversjonen over etter en stund. :knegg:
Sannsynligvis ikke blåskjell, til det tok det alt for lang tid. Men min erfaring er at kroppen bruker lang til på å tilgi den maten man gir skylda, uavhengig av om det er den faktisk årsaken.
Jeg skjønner godt at han er skeptisk. Jeg ble skamdårlig av blåskjell en gang for sju år siden, og jeg orker ikke å se bilder av det engang nå. :sparke:
Som jeg skrev: målet mitt er at mannen min skal få lyst på blåskjell igjen, og veien dit kan være å gi ham en annen forklaringsvariabel for uggenheten enn matforgiftning. Han har lyst til å ha lyst på blåskjell selv også, men er foreløpig ikke der.
Her i Bergen har det vært flere runder med omgangssyke den siste tiden. Litt sånn langsom variant, med kun en i familien som får symptomer og gjerne uten at man helt ser sammenhengen med omgang med smittebærere. Du reiser jo en del i jobben og kan ha plukket opp noe sånt, uten å bli nevneverdig syk selv, så ble mannen din uheldigvis syk like etter inntak av blåskjell.
Min erfaring: Natten etter inntak. Da hadde jeg spist ETT dårlig skjell (jeg visste det var dumt i samme sekund som jeg spiste det - jeg måtte brekke det åpent, og det skal man jo ikke). Fy fasan, så dårlig jeg var! :dåne:
Matforgiftning kommer relativt akutt er min erfaring. Den gangen jeg ble dårlig tok det en time fra inntak. Jeg trodde nettopp jeg ble matforgiftet av reker. Men nå tror jeg det må ha vært noe annet, for jeg er enda dårlig, fem dager etterpå. :gal:
Dt er vanskelig å gjøre noe med den assosiasjonen. Jeg spiste pommes frites samme dag som jeg fikk heteslag som barn, og sliter fortsatt med pommes frites.
Sist jeg spiste blåskjell, ble jeg dårlig morgenen etter, og ble etter noen dager så dårlig at jeg var sengeliggende og kvalmen ga seg liksom aldri. Omsider gikk det opp for meg at jeg faktisk var gravid. Svangerskapskvalmen hang i gjennom hele svangerskapet, ungen fyller straks 6 år, og jeg har fortsatt ikke lyst på blåskjell :giggle:
(kollegaen min ble også dårlig, så dette var ekte blåskjellforgiftning, for min del var det bare en uheldig sammentreff at svangerskapskvalmen slo til samtidig så jeg ble dobbeltkvalm. )
Jeg ble matforgiftet av fylt krabbe skjell. Reaksjonen kom vel i løpet av maks maks to timer. Tok maaaange år før jeg spiste krabbeskjell igjen men spiste hel krabbe da. Men så lang tid etterpå? Nei.
Mattilsynes tror jeg fikk e.coli av blåskjell. Det er i alle fall den mest plausible forklaringen. Jeg var syk i 4 føkkings måneder. Symptomene kom ca en uke etter inntak.
Jeg ble matforgiftet, sannsynligvis av blåskjell, og det tok et par timer etter måltidet før jeg brått ble fryktelig dårlig og omtrent trodde jeg skulle dø. Jeg holdt på i et lite døgn med oppkast, diare, hjertebank og kaldsvette. Aldri vært så dårlig verken før eller siden. :gal:
Har hørt det samme av mat og ernæringsfolk på jobb, 5 timer sier de. Vi brukte et hotell regelmessig, alltid en i gruppen som ble syk av grønnsaker og dipp innen fem timer.
Er det ikke obligatorisk å spise moulles frites når man er i Belgia?
Vi var innom der i fjor sommer, og forsøkte oss på flere forskjellige varianter. Den ene bedre enn den andre. Knerten hadde "lært" seg å like blåskjell bare for det besøkets skyll, og nå er han også frelst.
Vanlig klassisk matforgiftning kommer 4-8 timer etter inntak (milde symptomer fra 4, full runde rundt 8), så er det mayhem i 8 timer, og så er man ferdig. Kroppen reagerer på e.coli når maten når tarmene.
Sjømat kan gi ganske mye mer akutt forløp fordi toksikene oppdages av kroppen raskere - det er potensielt mer skadelig. Da blir man gjerne syk i løpet av få timer.
Det høres helt utenkelig ut at mannen din ble syk av blåskjellene.
Når det er sagt, fikk jeg en gang omgangssyke natten etter julaften, og klarte ikke lukten av pinnekjøtt i åresvis.