Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Erstatte liten mengde mel i kake


#2

My sa for siden:

Kan du ikke bare droppe melet? I oppskrifta jeg bruker på suksesskake (riktignok med nøtter i stedet for kokos) står det også at det skal i 1 ss med mel, men at dette kan sløyfes. Da henger kakebunnen litt dårligere sammen og smuldrer mer, men det gjør ingenting. Regner med det samme gjelder her. Eventuelt bruke maisenna, som i Pavlova-bunn? Maisennaen der tilsettes vel for at bunnen skal bli seig inni, ikke sprø som marengs tvers igjennom.

I sjokoladekremen kan du definitivt erstatte hvetemel med maisenna, for der er vel eneste funksjon å få kremen tykk.


#3

Myria sa for siden:

Jeg ville som My foreslår erstattet alt melet med maisenna. Og ja, du kan fint droppe melet i mandelbunnen, den blir bare litt løsere/skjørere (så vær forsiktig når du tar den over på et kakefat).


#4

liefje sa for siden:

Jeg droppet bittelitt mel i en oppskrift på havreflarn en gang. Det funket IKKE, men det er komikkens sånn kake du skal lage


#5

Pelen sa for siden:

Litt potetmel eller maizena gjør nok jobben. Gjetter at maizena gir minst smak.


#6

Niobe sa for siden:

Potetmel fungerer hvert fall helt fint!


#7

Heilo sa for siden:

Vær obs på at hvis den du skal bake til er svært glutensensitiv og reagerer på spor av hvetemel kan det være problematisk å bare ta noe fra en åpen pakke du har i skuffen (i alle fall hvis det oppbevares nært mel). Jeg ville ha kjøpt en ny pakke for sikkerhets skyld. Samt passe på at alle flater og redskaper er 100% renvasket og fri for sporrester av mel.


#8

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk, alle!

Jeg skal ikke lage en krem med mel i, så det er bare bunnen som er problemet. Jeg tenkte også bare å sløyfe mel, men var usikker på hvordan det ville bli.

Men: Det står på melkesjokoladen jeg kjøpte at den kan inneholde spor av hvete. Kaken skal spises av en med cøliaki.


#9

Heilo sa for siden:

Sjekk med vedkommende? Jeg har venner med ulik grad av sensitivitet, det jeg skrev var med tanke på den mest sensitive.


#10

Hyacinth sa for siden:

Jeg får spørre de jeg kan spørre. Jeg kjenner ikke de som skal spise kaken. Jeg bare hjelpe noen.


#11

tink sa for siden:

Dersom man ikke kjenner gjesten, ville jeg valgt strengeste vei, og kjøpt sjokolade uten gluten - det er dessverre ikke helt rett frem. :o


#12

Hyacinth sa for siden:

Nei, I know. Men det var bare litt underlig med melkesjokoladen. Vanlig type fra Freia. Trodde «alle» med cøliaki kunne spise den…


#13

My sa for siden:

Antar det er fordi den blir laget med samme utstyr som den med biter av kvikklunsj eller andre kjeks-/crispgreier, uten at utstyret går igjennom en rengjøringsprosess som er godkjent for at det skal kunne kalles garantert fritt for spor av gluten. :vetikke: Bare "vanlig" rengjøring. Det samme gjelder nøtter.

Så er det vel forskjell på om det er glutenallergi, cøliaki eller intoleranse, når det gjelder hva man tåler, og når det gjelder folk med cøliaki så er det også grader av sensitivitet. Så jeg antar de aller fleste med cøliaki kan spise vanlig melkesjokolade, men noen kan det ikke.


#14

Hyacinth sa for siden:

Siden cøliaki verken er en allergi eller en intoleranse, men derimot en autoimmun sykdom, så trodde jeg ikke at graden av reaksjoner spilte noen rolle. Tarmtottene ødelegges jo uansett, og det er farlig på sikt.


#15

apan sa for siden:

«Kan inneholde» er det samme som «kan inneholde spor av» og for å merke på denne måten skal potensielt gluteninnhold ligge svært lavt. Dette er regulert merking.
Alt fra Freia merkes slik pga produksjonen.
Det er ikke slik at dette er mengder som er skadelig slik man sier at små mengder er dersom man har cøliaki. Konsentrasjonen er lav nok til å kalles glutenfri. Det er noe annet.

Jeg hadde ikke nølt med å bruke denne til glutenfri kake, både til egen datter og andre. Om man ikke tåler ting med denne merkingen, bør man ikke spise mat lagd av andre.


#16

Hyacinth sa for siden:

Ja, det tenker jeg også, men ei jeg kjenner sa at jeg burde sjekke sånt.



#18

apan sa for siden:

Jeg er ikke enig. Forventer at glutenfri mat er glutenfri mat, men ikke at spesialtilfeller tas høyde for. Kaken er glutenfri selv om du bruker denne sjokoladen.


#19

apan sa for siden:

Dette er rett, men altså ikke av så små konsentrasjoner som denne åpningen åpner for så lenge man ikke merker noe. Det er en tallfestet grense.



#21

Hyacinth sa for siden:

Joda, enig i det, men mitt utsagn var mer rettet mot alle dem som sier at man skal ta hensyn til egne reaksjoner på gluten. Som feks min bestemor, som gaflet inn på. Eller min kollega, som peller eplebiter ut av eplekaken og spiser dem. Det er jo like farlig for dem som for alle som blir dårlige av gluten.


#22

apan sa for siden:

Helt enig. Jeg ønsket bare presisere at dette er rett, men at spor av ikke er på det nivået.


#23

Nextlife sa for siden:

Jeg ser ikke at hvetemel (eller erstatning) har en bærende funksjon i denne oppskriften, det er å sammelikne med de mandel/nøttebunnene som har 1 ss mel i seg, helt unødvendig og bareå droppe. Det er marengsen som bærer denne kaken.


#24

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg lurte egentlig på hva det melet gjør for denne kaken…


#25

Nextlife sa for siden:

Ingen ting og gammel overtro. :knegg:
Skulle den hatt en rolle for å "fylle ut" måtte mengden ha vært adskillig større.
Jeg bruker aldri mel i denne typen kake, altså marengsmasse som tilsettes mandler. nøtter, kokos e.l.


#26

Hyacinth sa for siden:

Jeg har heller aldri gjort det i slike kaker, men har ikke mye erfaring med kokosmasse. Mest nøtter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.