Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nissens rolle hos dere?

#1

Maz sa for siden:

Blir barna oppfordret aktivt til å tro på nissen eller er det et slags rollespill alle er med på?

Kommer nissen på besøk julaften eller har han vært der om natten, eller er han bare noe en ser på tv.

I fjor oppdaget jeg til min overaskelse at enkelte barn blir fortalt at adventskalenderen kommer fra nissen.

Ja også må jeg nesten spørre hva slags nisse dere bruker. Er det mere norsk tradisjon med fjøsnisse eller er det St.Nicholas og nordpolnissen som er nissen hos dere?


#2

Maz sa for siden:

Her tror jeg Mazungen er litt usikker men legger godviljen til. Hun vil gjerne ha besøk og har skjønt at voksne bare gidder så lenge de tror hun "tror".

Vi fikk besøk av to underlige kryssningsnisser forleden dag so "plutselig dundret på verandadøra". De hadde med en førjulsgave til Mazungen og det var overaskende så raus ungen var med klemmer, men hun fortalte det hele til farfar i går som om hun ikke hadde skjønt det var ham og kjæresten.

For en uke siden var vi på gården for å se om vi fant nisser på låven, og det gjorde vi jammen. Men det er litt rart for de er vitterlig litt kryssningsnisser. De er kledd vel mye som nordpolnisser men er på låven.

At det er mamma (med bidrag fra farmor og farfars kjæreste) som lager adventskalender synes jeg hun har godt av å vite.

På julaften kommer nissen tidlig gjerne rundt kl 17, og han har ofte med pakker fra noen andre men iallefall en fra seg selv. Har gjerne med noe til de voksne også, iallefall de barnsligste av dem.

Nissen får gjerne en sang eller en liten selvlaget gave fra Mazungen. Hun vil også sette ut grøt i år. Vi har ingen tradisjon for å gi nissen æren for resten av gavene eller å bringe dem hit. Siden jeg er opptatt av at Mazungen skal lære seg å gi er det viktig for henne at vi selv plasserer gavene under treet.


#3

Slettet bruker sa for siden:

Husnissen kommer med julestrømpen mens ungene sover natt til julaften. Når vi hadde pakkekalender var det husnissen som ordnet det også.

Julenissen kommer med pakker på julaften, bare en til hver. Resten av gavene er allerede under juletreet. Storesøster tror og tviler, men er like spent hvert år. TurboTrollet tror fullt og fast på at julenissen finnes.

Vi har fortalt Storesøster om st. Nicolaus. Men han bor på nordpolen. Vi driver aktiv historeforfalskning med andre ord. :jupp:


#4

Fruktflua sa for siden:

Minstemann tror nok på nissen. Men vi har merket at han er skeptisk alikevel. Han stiller blant annet spørsmål om hvordan han kan være så mange steder på en gang. :knegg:

Men jeg håper han har troen i et par år til. Jeg husker godt hvor magisk det var å tro på julenissen, og den magien trenger barn.

Vi bruker plastmaskenissen.


#5

MokkMokk sa for siden:

Her kommer nissen etter julemiddagen, når vi har satt oss med kaffen og gjør oss klar for gaveutdeling. Merkelig nok er det alltid en av de voksne som må ut et lite ærend rundt den tiden. :knegg: Vi er ikke så avanserte av oss, så her er julenissen kledd i rødt og med maske og skjegg. Han (eh, hun i år, siden det er mamma som skal gjemme seg bak masken) har med én gave til hver, og innleder gaveutdelingen med besøket sitt. Storesøster gleder seg veldig til nissen kommer, tvillingene er litt for små til å ha fått noe forhold til ham ennå. Vi voksne spiller med, og det blir alltid mye latter og moro ut av seansen. :)


#6

allium sa for siden:

Siden ingen av de voksne kan fordra å være nisse, tenkte vi for noen år siden at nå er barna så store at vi kan droppe det.

Der tok vi feil. Da jeg introduserte tanken for jentungen, om at nissen kanskje ikke hadde tid til å komme, falt det ikke i god jord.

Moren min kom på en lur løsning. Hun sier "der tror jeg at jeg så nissen", og så tar hun jentungen med ut, og sannelig, på trappen står en sekk med gaver. Å se "den ekte sekken til nissen" er mer enn bra nok for henne.

Lurer på hvor lang tid det skal ta før hun skjønner sammenhengen?


#7

Fluke sa for siden:

Vi har aldri hatt fokus på nissen, så overraskelsen vår var stor da vi fikk høre at T. (fem år) hadde vært overbevist om at den ekte nissen besøkte barnehagen hans på tirsdag (nissefest). Han har fortalt denne nissen alt han ønsker seg, og er overbevist om at nissen komme på julaften. Jeg aner ikke helt hvordan vi skal løse dette, men tror vi får få nissen til å ringe på døra og legge en pakke på trappa i løpet av julekvelden.


#8

Hippie sa for siden:

E. (4 år) tror at nissen virkelig finnes. Og den EKTE nissen hans også besøkte barnehagen på tirsdag. :fnis:

Han er veldig spent på om nissen kommer på julaften. Noe han selvfølgelig gjør. Det er tantene hans som har nissejobben.

Nissen kommer etter middag, med en sekk med gaver.


#9

Tinka sa for siden:

Her kommer nissen med pakker på julaften og junior er like spent hver gang for det er aldri noen av oss andre i huset som blir borte.

Men han sier at det er falsk nisse med maske etc, men han aner ikke hvem som kler seg ut.


#10

Fibi sa for siden:

Malin tror fullt og helt på julenissen. :jupp: Og Morfar har ringt til nissen og sagt i fra at vi skal være hos dem i julen, og ikke hjemme hos oss selv, så vi får nok besøk også. I fjor var hun litt usikker, og turde ikke helt å snakke til nissen, langt mindre gi ham en klem. Men nå bedyrer hun at "Jeg er ikke redd nissen jeg, altså!". :fnis:

Jeg, derimot, gikk aldri på den. Jeg var vel tre år når jeg sa til tante "Sant det var kjempegøy når du var nisse for meg?" :fnis:


#11

Acsa sa for siden:

Nissen finnes ikke, Nissen kommer ikke med gaver, verken når man sover eller på juleaften. Derimot har vi Simen. :hjerter: Simen er en stor fjøsnissedukke som er laget av falne kvinner. Det blir ikke jul uten at han sitter i sofakroken. Og han kan godt finne på å gi en gave eller to, hvis han føler for det.


#12

Blånn sa for siden:

VI har ikke nisse. Men i år trodde lillemann litt på kalendernissen - omtrent halvveis i kalenderen. Det var ganske søtt, men vi hadde nok avslørt nissen i løpet av adventstiden.


#13

Skytte sa for siden:

Poden har falt helt for julenissen etter å ha møtt han både i adventssamling i borettslaget og på nissefest i barnehagen. Han har selv funnet ut at julekalenderen - ja, den er fra julenissen (prøver å overbevise han om at det er mamma og pappa som har hengt opp gavene).

I går hadde vi følgende samtale:

Skytte75: Poden, hvem er det som kommer på julaften?
Poden: Komme julenissen?
Skytte: Ja, da kommer julenissen. Hva er det nissen har med seg da?
Poden: mmmmmm. tenker lenge med et lurt smil om munnen... Nissen ha med sukolade å appelsiiiiin :D

:humre: Litt preget av å få godtepose både av nissen i borettslaget OG i barnehagen. Håper han ikke blir skuffet når nissen "bare" kommer med et Biler-pledd til han.

Årets nisse blir forresten "spilt" av Podens 14 år gamle fetter. En nisse i stemmeskifte :fnis:.


#14

Kneazle sa for siden:

Vi har grøt på lillejulaften, og setter av en porsjon til nissen. Denne plasseres høytidelig foran peisen, og en tom julestrømpe henges opp. Når snuppa entrer stua på julaftens morgen, er grøten spist opp, og strømpen fyllt til randen. :glis: Vi prøver å skape tradisjoner som vi liker, og denne er vi fornøyd med. Og snuppa gleder seg veldig!


#15

jane sa for siden:

Nå har jo jeg store unger, men nissen brukte å komme på besøk da de var mindre. Og vi brukte å sette ut grøt til nissen vår om kvelden på lille julaften. Nissen måtte jo få mat før en så stor dag som julaften. Nissen vår var en norsk fjøsnisse.

Men altså, det var før. Ungene mine tror jo ikke på nissen lenger. Eldstemann trodde vel aldri på nissen heller forresten, men hun minste var helt sikker på at den var ekte.

Nå kommer nissen bare natt til julaften når vi sover, og legger en liten pakke i julestrømpa til ungene. Eldstemann himler litt med øynene (over at det liksom er nissen som har lagt pakken der), mens frøken snupp later som om hun fortsatt tror på denne nissen. :fnis:


#16

Fibi sa for siden:

Jeg får forresten fremdeles gaver av nissen. :nemlig: Foreldrene mine reiser til en eller annen storby på juleshopping hvert år, og der treffer de bestandig på en nisse som sender med en gave til meg. I fjor fikk jeg clinique hudpleieserie (som mamma fortalte nissen at jeg elsker) av Aberdeen-nissen, og i år blir det nok noe fra Kjøbenhavn-nissen. :jupp:


#17

Kaija sa for siden:

Jeg tror mine unger tror på julenissen, men han kommer ikke til oss. Redskapsbodnissen er nemlig mye morsommere. Han skal få grøt og et par pepperkaker i dag, og til gjengjeld gir han oss en pakke som mandelfinneren skal få. Det pleier å ligge en akke til hver av guttene fra ham under treet, og han klatrer inn i huset om natten for å stjele av julegodtene og legge litt i strømpene til guttene. -Ellers i året passer han på borettslagets verktøy og gressklippere, og han steller litt med pusekattene og skjærene som vaker rundt her. Det hender guttene sniker seg bort til boden for å lytte etter ham, og stadig vekk rapporterer de om at han smeller og bråker noe veldig der inne.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.