Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fine du / vakre du

#1

Dansma sa for siden:

....jeg blir litt sånn :rolleyes: når jeg leser at folk skriver dette.
Er dette en motegreier, eller er det faktisk sånn at dette blir riktig grammatisk?

Beklager hvis det har vært en tråd om dette før. Henvis gjerne til den.


#2

-ea- sa for siden:

Enig med deg. Det er en viss type damer som skriver dette, tror jeg.


#3

My sa for siden:

Motegreier. :nemlig:

"Det gledes". "Ei litta" (foran ord som ikke nødvendigvis er hunkjønn).

Slike uttrykk har vel kommet og gått til alle tider. Plutselig dør de ut, og erstattes av andre, grammatikalsk uriktige, mer eller mindre irriterende moteuttrykk. Man kan irritere seg eller la det være. :vetikke:


#4

Input sa for siden:

Hva mener du men riktig grammatisk? Det er jo ikke en fullstendig setning.


#5

My sa for siden:

At det skal være "deg", ikke "du", antar jeg. "Enig med du" er det også noen som sier. Eller har det dødd ut nå? :gruble:

#6

Dansma sa for siden:

Jepp…det jeg mente.

«Gratulerer med dagen vakre du!»


#7

Millen sa for siden:

Du er mer personlig enn deg kanskje? :vetikke:


#8

Karamell sa for siden:

Jeg synes også det høres feil ut og føler de er litt yngre enn meg som bruker dette. Er det 30-40-åringenes svar på det som tenåringsjentenes (i hvert fall tidligere sa): Vakreste osv. Svar: duuu dah? (jeg blir 49 i år).


#9

My sa for siden:

Det kan kanskje være noe med at det blir litt nært, søtt og koselig med et litt "barnslig" språk?


#10

Karamell sa for siden:

Ja, det tror jeg. Det gjør det tilsynelatende mer personlig.


#11

Retz sa for siden:

Fine du. Godt i glasset. Det gledes. Hate på (hun). POV. Basically.

Jeg knurrer inni meg, men klarer å ikke dvele for lenge ved irritasjonen.


#12

Madicken sa for siden:

Rødt eller hvitt i glasset. :rairai:


#13

frukt sa for siden:

Jeg skriver av og til "Takk snille du.". :humre:


#14

Hondacrv sa for siden:

:knegg: hjertens enig.


#15

Pelen sa for siden:

Uansett om det er litt rart så har jeg blitt veldig glad når noen har sagt det til meg. Det har nok vært "damer" på min egen alder. En mannlig venn av oss, kan nok ha sagt det også. Han smører på med den typen ord.


#16

Divine sa for siden:

Hva er poenget med den der POV-greia, egentlig? Og når kan det brukes / ikke brukes? :knirk:

Jeg sier som hun jenta jeg hørte i SATS-garderoben forleden: Jeg får irritasjon.


#17

gnuri sa for siden:

Jeg tror at "fine du" kan være en dialekt-ting. Jeg er nordlending, og kan godt finne på å skrive "tusen takk, fine du" til venninnene mine. Har ikke tenkt at det skulle være noe feil/teit i det. (Mulig jeg bare er litt lite smart :humre: )


#18

Skilpadda sa for siden:

Jeg vil ikke si det er «grammatisk feil»; det er jo mest vanlig å tiltale noen med «deg» i stedet for «du», men jeg synes det er litt søtt/personlig å skrive «kjære du» eller «fine du», nettopp fordi det ikke er det faste uttrykket. Og jeg kan også fint finne på å skrive ting som «tusen takk, snille du».

At man blir lei av sjargong, eller ikke føler det naturlig å bruke det selv, er jo helt rimelig. Litt av poenget med å kunne si ting på ulike måter er jo at folk velger det de synes passer best for seg selv. Jeg synes det er veldig morsomt å se hvor mange forskjellige måter folk uttrykker seg på skriftlig/på nett, både med slang (som jo alltid har eksistert), bevisste stavefeil, bruk av emojis og tegnsetting, og andre ting.

Noen uttrykk fungerer som memes (som POV eller #denfølelsen), og noen er veldig ungdomsspråk som jeg ofte ikke skjønner og i alle fall ikke bruker - og noen, som «rødt i glasset» eller «det gledes» opplever jeg som voksenslang av en type som jeg selv overhodet ikke ville finne på å bruke, men det er jo ikke noe «verre» at middelaldrende damer bruker sjargong enn at tenåringer gjør det.


#19

Toffskij sa for siden:

Denne bruken av du/deg er vel en slags vokativ (tiltaleform), på linje med Kari! Petter! Du! Du Petter! Du Kari! Men det er også et tilfelle av et adjektiv som modifiserer et personlig pronomen, som er ganske uvanlig, så det er også karakteriserende – hvis man sier «snille deg!» eller «snille du!», kan man parafrasere det som «du er snill» (jf. også «Snilling!», «Søtnosen!» osv.). Jeg tenker at vokativfunksjonen trekker mot subjektsform mens den komprimerte karakteriseringen trekker mot objektsform (når det blir objektsform i norsk er et fascinerende langt lerret å bleke).

TLDR: Det er urimelig å betegne «snille du» som ugrammatisk og «snille deg» som grammatisk, dette er ikke som «ei litta drink» og lignende, som er bevisst ugrammatisk (men kjempegøy, synes jeg).


#20

Bluen sa for siden:

:skremt: (Antar at du også kjenner en slik inni deg når du ser slike uttrykk eller aner slike intensjoner. :knegg: )


#21

Nenne sa for siden:

Står ikke bare POV for "point of view"? Så "min/din mening" lizzom? Eller er det noe jeg har gått glipp av her? Det ser jeg altså ikke bort fra, bare så det er sagt.


#22

Divine sa for siden:

Jeg ser som regel ikke noe poeng i den der POV-en. Selvsagt er det som postes, subjektivt, lizzm? Det er noe her jeg er for gammel til å skjønne, tror jeg.


#23

Retz sa for siden:

Point of view, ja Nenne.

Hovedgrunnen til at jeg knurrer, tror jeg er at uttrykk man ikke har sett før, plutselig oppstår fra intet. I neste omgang nærmest eksploderer bruken, og man ser utrykkene overalt på sosiale medier. Som med musikken til Instagram stories. Cover me in sunshine, Good morning, Blessings. Blir så overdosert og lei.


#24

My sa for siden:

Nei, ikke egentlig. Folk må få kosemoseprate så mye de vil for meg, både skriftlig og muntlig, det irriterer meg faktisk ikke, helt ærlig (utrolig nok, siden jeg er en som lett lar meg irritere over totalt uviktige ting :knegg: ). Men på et tidspunkt etter prosessen som Retz beskriver over her, går uttrykkene over til å bli oppbrukt og klisjé, og da himler jeg litt mer for meg selv. Som #liveterbestute f.eks (med mindre det brukes ironisk).

#25

Agent Scully sa for siden:

Det hates når noen skriver "det gledes" ... :knurr:


#26

Skilpadda sa for siden:

Jeg ser det ofte på bildememes, som dette:

Det er jo ikke høyden(!) av komedie, men det er ikke et spesielt komplisert format. Og noen av dem er morsomme.


#27

Input sa for siden:

Den type memes jo greit å forstå, men nå står det POV: tekst på nesten alle videoer fra Insta. Det gir ingen mening.


#28

My sa for siden:

Ungen her "får stress".

#29

Skilpadda sa for siden:

Nei, enig, det er mye som ikke gir mening, særlig av slang som tenåringene bruker. Det er vel bare å avfinne seg med at vi ikke skjønner alt (eller alltid skjønner hverandres vitser) på tvers av generasjonene.

Det sier jeg også. :knegg: Helt siden Datteren sa som åtteåring at «det er viktig å ikke få stress».

Jeg sier «hate på» også, jeg. Og masse andre «ugrammatiske» uttrykk som er mer eller mindre seriøst ment.


#30

Katinka sa for siden:

En jeg kjenner prøvde forgjeves å krydre fjesboka med min vakre kone, nå koser vi oss med noe rødt i glasset og desslike, men han slutta fordi ingen skjønte at han var født med ei ironisk sjel. (Kona blei kanskje litt sur. Var hun ikke hans vakre kone? :snurt:)

Jeg har forresten nettopp lært sus. #TV-slave #forræder


#31

Maverick sa for siden:

This is the content I signed up for! :hjerter:

Og - "POV" er ungdommens versjon av Skilpaddas "det kommer an på". :glis:


#32

My sa for siden:

Jeg tror egentlig at vi får et rikere språk av at ikke alle snakker og skriver helt korrekt hele tiden. Gjennom de uperfekte måtene å uttrykke seg på, og det å sette sammen ord på en litt annen måte enn den vanlige, er det mulig å understreke en uhøytidelig stemning eller nyanser og følelser som det ellers vil være vanskelig å få fram med normal og korrekt grammatikk, og ta brodden av utsagn som man ikke vil skal oppfattes så alvorlig. Selvsagt muntlig, men også ved veldig uformell skriftlig kommunikasjon, som f.eks bildetekster på SoMe. Eller kanskje enda mer da, siden det muntlig er lettere å få fram nyanser gjennom kroppspråk, tonefall etc.


#33

Input sa for siden:

Men er POV er ungdomsgreie? De jeg ser bruke det er på min egen alder. 35-50-ish.


#34

Bluen sa for siden:

POV har jeg aldri sett eller hørt om (langt mindre forstått). Hilsen kvinne (49).

Knurrer over det andre sammen med Retz, da.


#35

Skilpadda sa for siden:

Nei, men det med at man ikke alltid skjønner hverandres humor eller sjargong er jo heller ikke bare knyttet til generasjonsforskjeller. :) Jeg sa «særlig», ikke «bare».


#36

Malama sa for siden:

POV er på sykt mange sånne irriterende dumme videoer jeg ser på på fb, stories.
Jeg irriterer meg mest av alt over at jeg SER dem, dernest over at jeg ikke helt finner logikken i pov-bruken, men det lar jeg gå. t jeg bruker tid på det derimot, de er en irritasjon jeg ikke blir så lett kvitt. Og AT jeg gjør det, bidrar jo til at algoritmene viser meg enda flere... og jeg er dum som et naut og bruker tid på dem.


#37

Divine sa for siden:

Nemlig! Det står jo på alt, så jeg klarer ikke å se logikken.


#38

Karamell sa for siden:

POV har ikke jeg fått helt taket på heller, men kom på et eksempel nå som kanskje kan være det?

Jeg er veldig forkjølet akkurat nå og på bordet foran meg ligger både brukte og ubrukte Kleenex, et termometer, en kopp og en nesespray. Så om jeg hadde tatt et bilde av dette og skrevet "POV du er forkjølet", ville det da blitt riktig?

Innser at jeg spør folk på min alder nå. :humre:


#39

him sa for siden:

Ingen anelse rent gramatikkmessig, men jeg opplever det som "nærmere" å si "fine du" enn "fine deg" (bruker det noe, men jeg kan også finne på å være så gal at jeg kutter spørsmålstegn :humre: )


#40

Milfrid sa for siden:

Jeg mister alle klinkekulene mine.


#41

Milfrid sa for siden:

Jeg eier ikke evnen til å irritere meg over språk tror jeg. Eller jo. Når noen sier «der virker ut som» får jeg lyst til å skrike «neeeei!!!» :knegg:

POV har jeg gått glipp av. Og om noen vil si «fine du», så må de vel gjøre det.


#42

ingling sa for siden:

Jeg synes jo det er artig at en ser på alle de videoene med POV hvis det er så skrekkelig irriterende. :knegg: Og så synes jeg det er bittelitt gamlis å irritere seg over at språket tar nye vendinger, det er jo sånn språk utvikler seg. Det var masse uttrykk mine foreldre himlet over da jeg var tenåring også. Til spørsmålet i HI: jeg ville føle det mer naturlig å si fine du enn fine deg. Og jeg kan finne på å si det i gitte sammenhenger, uten at det er noe jeg slenger ut i tide og utide. :humre: Men hvis jeg gjør det har jeg da ikke noen barnslig tone av den grunn? Det betyr bare at jeg synes noen er fin. Liksom. :knegg:


#43

Madicken sa for siden:

Jeg grøsser aller mest av ord som"fina", "pena" og "flinka". :grøsser:.


#44

Karamell sa for siden:

Jeg har tatt et bilde i dag som jeg følte intens trang til å skrive POV på. :humre: pga denne tråden ja. Det var av grillen der jeg skrev: POV:du er syk, men life goes on. Eller noe lignende. Underforstått at selv da må jeg lage middag.


#45

ingling sa for siden:

Se der, Karamell, da har du skjønt riktig bruk av POV. :humre:


#46

Røverdatter sa for siden:

Alle disse ordene og uttrykkene har jo vært i bruk nesten siden Facebook startet, og så går så mange rundt å irriterer seg over dette "nymotens språket" i 2023. Si meg - lever dere under en stein? :dåne:


#47

Agent Scully sa for siden:

Men tilbake til MEG. JEG blir så irritert over alle de (dem?) som på død og liv må hyle og skrike når noen bruker "i forhold til" "feil" (sic).

  • "Det skal BARE brukes når man kan måle noe fysisk opp mot noe annet, ellers kan absolutt ingenting forholde seg til noe annet NOENSINNE!! :skingrestemme:" (sitat slutt). Vel, i forhold til det så sier jeg bare, når jeg vil relatere to ting til hverandre i en setning, så forstår alle hva jeg mener når jeg sier "i forhold til", det er ingen som misforstår, og ingen dør eller blir skadet. "Når det gjelder..." my ass ...

#48

Storm sa for siden:

Det er vel ikke riktig at det må være fysisk i forhold til hverandre. Jon Almaas la den død, og lærte oss at det brukes riktig når man kan erstatte «i forhold til» med «sammenliknet med». Høres ut som DU bruker det RIKTIG, Scully.


#49

Milfrid sa for siden:

Jeg registeret at folk snakker feil av og til, men det må være ekstremt slitsom å bli så irritert av det at man begynner å rette på folk og bli halvt aggressiv av det. Jeg har et par venner som sier «virker ut som», men selv om jeg synes det høres snodig ut og ikke forstår at det ikke forstår det selv, så har jeg jo aldri følt at det er mitt ansvar å fortelle dem at de snakker feil.

Hilsen «skal vi ha pavola til dessert?». Ja jeg vet det er feil, nei tungen min nekter å si det riktig.


#50

nokon sa for siden:

Dette er jo riktig bruk, fordi her får du synsvinkelen til den som er mykje lågare frå biletet. Og då blir det jo litt artig. Men det er altfor mange som ikkje bruker det slik, men som bruker det på absolutt alt, der det meste er frå eigen synsvinkel. Og då blir det veldig rart, etter mi meining.

Har du vore på instagram?


#51

Bluen sa for siden:

Nei. :sparke:


#52

frukt sa for siden:

Jeg sier og skriver bevisst ting som ikke er korrekt grammatisk av og til. Man må da kunne ha det litt gøy med språk. Og det utvikler og forandrer seg enten vi vil det eller ikke.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.