Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Endringer i min lokale fauna. Været, klimaet eller naturlige variasjoner?

#1

Hyacinth sa for siden:

Med «min lokale fauna» mener jeg ikke dyr som lever på kroppen min, altså. :knegg: SÅ lokalt er det ikke.

Jeg har i løpet av de siste ukene merket små endringer i dyrelivet i og rundt huset vårt. Det er klart at været spiller inn, det ER varmt for tiden. Men det har det jo periodevis vært i alle år.

Det jeg merker er følgende:

-Vi bor i by. Det har aldri vært knott i hagen om kveldene her, kun hvis man kommer lenger ut av byen. Nå må vi gå inn om kveldene pga knott.

-Mygg. Mygg var det lite/ingenting av i Stavanger da jeg vokste opp. Det var et fenomen vi opplevde på ferie andre steder i Norge. Nå ser jeg tidvis mygg hele året, også inne i huset om vinteren, særlig på badet.

-Veps. Det har alltid vært et sensommerfenomen. Nå er det mye veps, ikke bare store dronninger, men nokså små veps. Finner mange inne i huset rundt terrassedøra hver dag, men vi finner ikke noe bol.

-Edderkopper. Også et sensommerfenomen. Det vil si, edderkopper finner jeg jo hele året, men det er mest om sensommeren og tidlig høst. I går knertet jeg minst sju edderkopper inne.

-Møll. Også et sensommerfenomen. De kommer inn når det er mørkt ute og lysene står på inne. Men nå er det masse møll. I juni! Om kvelden ser stua vår ut som den vanligvis gjør en augustkveld. Masse insekter inne. Og møllen er diger! Det er første gang jeg har lagt merke til hvor enorme de er, de pleier å være mye mindre.

Det var det jeg kom på i første omgang. Kan godt være jeg kommer på mer. Men dette har jeg tenkt en del over de siste ukene, og jeg vet ikke om det kun skyldes været vi har.

Noen andre som har registrert slike endringer?


#2

frukt sa for siden:

Jeg har bare lagt merke til det totale fraværet av marihøner, og veps ser jeg også lite av.


#3

Hyacinth sa for siden:

Marihøner, ja. Ikke sett på år og dag.

Men sommerfugler har det krelt av de siste årene, riktignok senere på sommeren enn nå. Dagpåfugløye, admiral og neslesommerfugl. Mye mer enn da jeg var liten.


#4

frukt sa for siden:

Sommerfugler er det mye av her og. Bier også.


#5

Milfrid sa for siden:

Heldigvis dårlig med veps her, men vi har humler i garasjen. Små, flyvende bamser (ungene sliter med å forstå at jeg er livredd veps men synes humler bare er søte. :knegg: )

Jeg synes generelt det er lite insekter. Husker fra da jeg var liten at frontruten alltid ble full av insekter når vi kjørte langt - nå er det knapt noen.


#6

Mikkeline sa for siden:

For meg som bor i Bergen, men har vært alle mine sommerferier i Stavanger, så har jeg hatt en barndom med mye mygg, mye knott og små veps (foreldrene mine kalte dem treveps).


#7

frukt sa for siden:

Mygg er det heldigvis ikke her jeg bor, selv om det er stillestående vann i nærheten.
Det blir jo stadig flere hager med kortklippet plen og lite planter, så da blir det jo færre insekter også. I hagen min derim er det et yrende dyreliv. :knegg:


#8

GinaK sa for siden:

Har heller ikke sett marihøne i år. Ikke liljebiller heller, men det er bare fint så spiser de ikke opp liljene mine.
Det er humler her. Og sommerfugler.

Er lite plaget av mygg og knott her.
Bor i Oslo.


#9

Hyacinth sa for siden:

Mygg? I Stavanger?? :undrer: Hvor da? Det er jo ikke engang mygg på hytta i Ryfylke. Men knott har det alltid vært der. Nå har vi knott midt i byen.


#10

Mikkeline sa for siden:

Ikke så langt fra der du bor tror jeg. Går mye tur rundt Vannassen og i Sørmarka.


#11

Fersken sa for siden:

Topp for mygg er omtrent i juni, så det stemmer jo bra at det er mest av den nå. Og så trives den best når tempen er over 20 grader og det er jo litt varierende her i Stavanger i juni. Så derfor har du kanskje ikke lagt så mye merke til den. :knegg:


#12

Hyacinth sa for siden:

Jeg har vokst opp med at mygg ikke finnes her. Det ble jeg fortalt, og jeg så det aldri heller. Vi ble oppspist på ferie på Østlandet, da.



#14

Hyacinth sa for siden:

Det er dessverre en abonnementssak…


#15

Polyanna sa for siden:

Ah. Det var om helt elleville tilstander med mygg i Lillestrøm og omegn.



#17

Hyacinth sa for siden:

Har sett masse mygg i dag. Inne og ute.


#18

Tjorven sa for siden:

Men er det en nyhet? Jeg trodde den byen var kjent for å være et mygghøl.


#19

frukt sa for siden:

Vi er vel inne i agurktidene nå. :knegg:

Jeg synes det er litt rart at jeg ikke ser en eneste mygg. Jeg bor 100 m unna et tjern, og jeg har fuglebad i hagen som er perfekt for mygg. Men det er tydeligvis lite mygg på Jæren. Sånn var det i oppveksten min også.


#20

frukt sa for siden:

Jeg ser nok lite til vepsen fordi de har bol inni veggen mot sportsboden ved inngangspartiet. Det er jo ikke der jeg oppholder meg mest. Like greit det for da slipper jeg å få de inn i stua. :humre:


#21

celebelen sa for siden:

:knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.