Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kan jeg lage av kulturmelk i sommervarmen?

#1

veobra sa for siden:

Jeg har endt opp med flere liter kulturmelk i kjøleskapet. Både vanlig og lett. Jada, hvordan endte vi med så mye. :knegg: Har du noen tips og gjerne oppskrifter? Gjerne noe som passer i sommervarmen vi fortsatt har. Det er jo veldig friskt og deilig å drikke.

Vi har planlagt koldskål til dessert så det er med. Lapper/sveler har jeg faktisk aldri laget, østlending. Stemmer det at de er med kulturmelk? Lapper og sveler er kanskje ikke det samme heller. Tror det kan være godt med masse bær på nå.

Gjerne noen tips som ikke er av det søte slaget også.



#3

Floksa sa for siden:

Skjørost.
Varm den forsiktig i kjele og sil av når det har osta seg skikkelig.
Spises med surmelk og evt rømme og spekemat. Og evt litt sukker.


#4

Hyacinth sa for siden:

Du kan legge oksestek i kulturmelk i kjøleskapet i ca 10 dager. Så skyller du av kulturmelken og steker oksesteken. Da får du ekte stavangersk surstek, det er faktisk vår julemiddag. Veldig godt. Og du får brukt opp mye kulturmelk. :knegg:


#5

Lhi-My sa for siden:

Flatbrødsoll med spekeskinke i biter og kulturmjølk på er omtrent det eneste som frister å spise når det er så varmt som nå. Flatbrød smuldres i ikke alt for små biter i en skål, skjær opp spekeskinke og ha oppi og fyll opp med kald kulturmjølk. Supergodt varme dager. Her spiser vi dette som middag når varmmat ikke frister.



#7

Charlie sa for siden:

Fikk lyst på koldskål og flatbrødsoll. :elsker: Tror ikke jeg har lagd koldskål selv, faktisk.

Kulturmelk er veldig bra i bakst, blir saftigere og holder lengre.

Smoothie er også godt i varmen. Kanskje dere har noe frukt i fryseren som skal brukes opp?


#8

Erica sa for siden:

Jeg syns kavring som er delt opp i biter med kulturmelk oppå, og med litt sukker er kjempegodt i varmen.

Vafler er godt med kulturmelk i også.


#9

frukt sa for siden:

Et stort glass med surmelk og litt sukker er ikke dumt.


#10

veobra sa for siden:

Mange gode tips. Drikke i varmen er fint nå. Selv jeg som er så glad i vann er litt lei av å drikke. Vi har frossen rips.

Bakst er lurt, kan fryse som det tipses om.

Flatbrødsoll høres lett og passe salt ut i varmen. I dsg spiste vi vannmelonsalat og spekeskinke.

Skjørost yøres godt ut. Hva er surmelk. Vet ikue det engang, jeg. :flau:


#11

Malama sa for siden:

Surmelk, kefir, kulturmelk.


#12

Milfrid sa for siden:

Surmelk og kavring med litt sukker på. :hjerter:


#13

frukt sa for siden:

Surmelk er syrnet melk. :ja:


#14

veobra sa for siden:

Så enkelt, ja. :knegg:


#15

Isolde sa for siden:

Vaffler med surmelk og havregryn. Fryse ned og ha til matbokser


#16

veobra sa for siden:

Jeg har kommet på å fryse ned kulturmelken. Men ikke tenkt så langt somnå lage noe og fryse ned. Det er jo mye mer genialt. Ler av meg selv her. :knegg:


#17

gnuri sa for siden:

Sveler


#18

Taien sa for siden:

Jeg lager en haug med lapper av et par liter kulturmelk....det er utrolig godt! Surmelk og kavring med sukker er også himmelsk i varmen.


#19

Hyacinth sa for siden:

Jeg så først nå at det var sommermat du er ute etter, så glem julematen min. :knegg:


#20

celebelen sa for siden:

Kan det brukes i mango lassie, tro?


#21

Nenne sa for siden:

Gulrotscones kan passe. Disse er ikke søte.

4 kopper hvetemel
1 kopp grovt hvetemel
1 teskje salt
4 teskjeer bakepulver
blandes i en bakebolle.

100 gram mykt smør blandes oppi med fingrene til smøret er løst opp i melet.

Ha oppi 2 revne gulrøtter og 1 kopp revet ost.

Ha oppi 2 kopper skummet kulturmelk eller litt mer. Røres sammen. Hvis deigen blir for klissete, har du i litt mer mel.

Del deigen i 4 og klapp hver del ut til en flat rund kake, omtrent så stor som en lompe. Skjær hver kake i 4.

Strø på valmuefrø og solsikkefrø hvis du vil. (Det er godt!) Stek kakene på 230 C i omtrent 15 minutter.


#22

Nenne sa for siden:

Jeg vil gjerne ha koldskål-oppskriften din. Det lagde alltid mormor da jeg var liten. Så godt med kavring. :)


#23

veobra sa for siden:

Det kan hende jeg kommer over kulturmelk til vinteren også. da vil en stek passe ypperlig. Kjenner jeg sommeren rett kan behovet for kraftigere kost dukke opp innen den tid også.


#24

veobra sa for siden:

Jeg laget omtrent denne, her fra Arla. Bytt ut kærnemelk og tykkmelk med kulturmelk. Noen oppskrifter anbefaler skummet kulturmelk.

www.arla.dk/opskrifter/koldskal/


#25

Nenne sa for siden:

Takk! :blomster:


#26

Hyacinth sa for siden:

Altså. Koldskål. Knapt hørt om, aldri smakt. Men ser godt ut. Har lyst å prøve. Ser at oppskriftene er litt ulike når jeg søker. Noen bruker hele egg, andre kun eggeplommen. Hva er best?

Og så ser jeg at man kan bruke kefir. Tror vi det blir godt med kefir med smak? Jeg har kefir med blåbær og solbær i kjøleskapet.


#27

veobra sa for siden:

Jeg lagde med hele egget sist. Den blir nok litt nindre luftig med kun eggeplomme. Jeg vil tro jeg liker det hakket bedre uten eggehviten. Men gadd ikke separere og fryse ned eggehvitene.

Det er friskt og syrlig med tilsatt sitron. Det er sikkert godt med kefir med smak også. Det blir jo litt mer fylde vil jeg tro, alt etter tpye smak du velger. Helt klart verd å forsøke.


#28

Hyacinth sa for siden:

Takk! Er bare litt redd smaksatt kefir skal ødelegge/dominere smaksbildet, slik at jeg ikke får et ordentlig inntrykk av hva koldskål egentlig er.


#29

veobra sa for siden:

Du er innovativ og finner på noe nytt. Det blir sikkert veldig godt, noe litt annet, men fortsatt sikkert friskt og godt.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.