Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lesevegring: hva skal jeg lese nå?

#1

Agent Scully sa for siden:

Nå er det 1000 år siden jeg har lest en bok. Hva skal jeg lese i sommer?

Jeg er altså fryktelig utrent, jeg har bare streamet og sett på youtube de siste årene. Jeg har trolig ADD i hjernen min(føles sånn ihvertfall) og blir raskt lei.

Jeg trenger noe lettlest, men med substans. Det bør være velskrevet men ikke være endeløse skildringer av følelser :grøsser:

Det kan f.eks. ikke være Jojo Moyes (for klissete) men heller ikke Jo Nesbøe (for mye spekulativ vold). Men helst thriller (uten tortur). Gjerne noe mystisk, men kun krim ala Agatha Christie blir for døllt. Game of Thrones er prøvd, har lixcom lyst å lese dem for å se om bøkene lander bedre enn serien, men det ble for dølt da jeg kan plottet for godt.

Bøker jeg HAR lest og likt siste tiår er (pleier lese på engelsk)
Elisabeth is missing
The girl on the train
Mye av Bernard Cornwell (historisk fiksjon)
I am Pilgrim (landet ikke helt 100% da)
Kain and Abel

SÅ: er det kommet noe nytt på bestselgerlistene, noe lett tilgjengelig men samtidig kritikerrost, noe dere ville anbefalt til deres ungdom som ikke leser nok ...

Jeg FØLER noen kommer til å si Diskworld og (eller?) Terry Pratchett, men har ikke helt trua .. :knegg:


#2

Albertine sa for siden:

I let you go av Clare Macintosh. Råeste plottvist ever!


#3

Strå sa for siden:

Dette skrev jeg om boka i 2015: "The Crack of Doom av Robert Cromie (1895). SF/fantasy med en tankelesende galning som etablerer
en dommedagssekt og prøver å sprenge jorda med en vannvittig atomeksplosjon. Helten, litt sånn 007-aktig, redder (morgen)dagen. Herlig aksjonlesing med en gammeldags vri. Me like."


#4

Blå sa for siden:

Jeg har kost meg med Lucinda Rileys seven sisters serie. Det er lett underholdning, men godt skrevet. Om du trenger å komme i gang igjen med lesing så vil jeg anbefale dem.


#5

Ine sa for siden:

Byens spor av Saabye christensen?


#6

Polyanna sa for siden:

Jeg følger tråden og skal se om jeg kommer på noen tips selv. Spekken vår er ganske lik. :nemlig:


#7

Hjertensfryd sa for siden:

Kan Ken Follett sine historiske serier vera noko? Kingsbridge serien eller århundreserien.


#8

Storm sa for siden:

Kjenner meg veldig godt igjen i å være ødelagt av all scrollingen. Og så er det jo så fint når man finner en bok man ikke klarer å legge fra seg!

Jeg har de siste årene likt godt Fugletribunalet og Gjestene av Agnes Ravatn, og Full spredning av Nina Lykke. Ravatn sine er ganske korte og lettleste, og man blir dratt inn fra første side.


#9

Olifant sa for siden:

Jeg var en skikkelig lesehest før smarttelefonen og sosiale medier ødela hjernen min fullstendig og har ikke lest roman på mange år. I ferien tok jeg med meg Et liv forbi av Helga Flatland og leste den på to fager ved bassengkanten. Den (og andre bøker av henne) anbefales. Og sp støtter jeg anbefaling av Agnes Ravatn og Heidi Lunde også.


#10

Galathea sa for siden:

Ja, slenger meg på de som anbefaler Agnes Ravatn - Fugletribunalet er en slags thriller, fengede, lettlest og tynn bok som gir deg smaken på lesing


#11

Røverdatter sa for siden:

For å finne igjen lesegleden vil jeg anbefale å lese noe av Chimamanda Ngozi Adichie, for eksempel En halv gul sol eller Amerikanah som er de to jeg har lest og likt veldig godt.

Jeg er ikke så into krim og thrillere og sånt, men har lest Ruth Lillegraven og syns de to første hennes var bedre enn kritikken hun fikk. Tror den første heter Alt er mitt.

Jeg er litt (veldig) lei av alle disse norske skråblikk-på-det-norske-middelaldrende-familielivet-i-ruin-forfatterne etter overforbruk av Nina Lykke, Heidi Linde, Trude Marstein, Helga Flatland osv osv. over flere år, men en bok som jeg likte veldig godt i den gaten der var Pappa var nesten på Woodstock av Ane Barmen.

Anbefaler også alle romaner av Joyce Carol Oates og håper hun får Nobels litteraturpris. :hjerter:


#12

Agent Scully sa for siden:

Spot on! Men har lest. Likte ikke de siste bøkene hans, han tapte seg ..litt mye husmorporno.


#13

Agent Scully sa for siden:

Ble for øvrig veldig fascinert av fighten mellom søstrene Hjorth, og leste både boken og lillesøsters tilsvar. Det tror jeg må være det siste norske jeg leste .. 2017?

Takk takk alle sammen. Tror det må bli engelsk. Har nyladet kindle klar! :hyper:


#14

Nenne sa for siden:

American dirt av Jeanine Cummins

Om grensekryssing Mexico/USA sett fra meksikansk side. Veldig godt skrevet.


#15

Nenne sa for siden:

The Four Winds av Kristin Hannah

Den er litt langdryg midtveis, men er så verdt å lese allikevel.



#17

Pøblis sa for siden:

Filem ligger på Netflix og den var faktisk fin også når man hadde lest boken - hvilket dessverre ikke akkurat alltid er tilfelle.

Jeg strever med det samme hjerneforfallet som flere andre beskriver etter å ha vært tidenes lesehest før, og i sommer har jeg bunkret opp med finalen i serien om de syv søstre, som er en maraton, men godt skrevet og med gode karakterer og et spennende plot jeg gleder meg til å finne ut av.

Jeg likte veldig godt Søsterklokkene av Lars Mytting og skal lese Hekneveven i sommer.

Jeg begynte på "det åttende livet" av Nino Haratischwili da jeg var på ferie i januar, men glemte den da jeg kom hjem og scrolingen var mer tilgjengelig igjen. Den skal jeg ta frem igjen. det er en stor familiesaga fra Georgia gjennom det forrige århundre, gjennom den russiske revolusjonen og verdenskrigene og Sovjetunionens oppløsning.


#18

Hondacrv sa for siden:

De tre, av den samme forfatteren som «å vanne blomster om kvelden». Den er fin, spennande og eg gledde meg til kvar gong eg hadde tid til å lese.


#19

Luftslottet sa for siden:

:heia: Jeg har greid å komme meg tilbake etter mange år med bare lydbok og manglende konsentrasjon. Det jeg gjorde var å sette meg et mål og lese noen bøker jeg har elsket før om igjen. Det var helt utrolig deilig å komme dit igjen at jeg kunne ligge pal og lese i tre timer og bare kose meg. Den ferdigheten trodde jeg var tapt for alltid.

Enig i tipset om Adidiche her over, jeg føyer til novellesamlingen The thing around your neck. Den var helt fantastisk og dypt berørende, og samtidig var det en novellesamling, så konsentrasjonen måtte ikke holde så lenge av gangen.

Ellers er jo Anders Totlands Til jord skal du bli helt i tråd med kravspekken din. Kort, morsom, lettlest og krim. Det er en slags Fargo.


#20

Pøblis sa for siden:

Inspirert av denne tråden skal jeg nå logge av, lage meg en kopp kaffe og en brødskive og LESE en fysisk bok i minst en time. :inspirert:

See you later!

:studere:


#21

Polyanna sa for siden:

Her var det flere jeg kunne nikke til:

  • Chimamanda Ngozi Adicie er fantastisk. Americanah er veldig god!
  • The eight life tok meg med storm! Elsker sånne familiesagaer og fra en veldig spennende tid!
  • American dirt er veldig skrekkelig, men skikkelig spennende og en pageturner. Og viktig, tenker jeg. Den sitter.

Jeg syns Nina Lykke og Agnes Ravatn er gode, men de er ikke "lystlesing" for meg, til det er de for smertefullt pinlige.

En som ga meg intens leseglede, var "til jord skal du bli" av Andes Totland. Absurd og gøy og uventet!

Hernan Diaz Trust var også en ganske fin fortelling. En sånn der samme historie blir fortalt fra flere ulike perspektiver.

Roy Jacobsen, De uverdige, er en spennende og ganske annerledes historie fra krigen. Den foregår blant en gjeng unger på Torshov, og er brutal og fæl, og spennende.

Jeg pleier ikke lese nobelprisvinnere, de er for tung for meg, som oftest, men Abdulrazak Gurnah sin By the Sea, er veldig fin. En melankolsk og interessant fortelling om migrasjon (blant annet).

Hvis du ikke har for sart mage: Maren Uthaugs Ein lykkeleg slutt er FANTASTISK! Noe virkelig helt annet, og en ellevill fortelling! Forfatteren er dansk, men jeg tror hun har nordnorske røtter (?), og oversettelsen er helt eksepsjonelt god! Jeg syns ofte oversettelser fra danske er ganske irriterende (leste for eksempel Karolines kjærlighet nå, og den er ganske spennende lesing, men det tok tid å få under huden det at den nesten fortsatt var skrevet på dansk, bare med norsk staving og grammatikk).


#22

Shun sa for siden:

Jeg fortsetter i det afrikanske sporet, og anbefaler tre bøker (trilogi) av Tsitsi Dangarembga:

  1. Nervøse tilstander (Nervous conditions)
  2. The book of not
  3. This mournable body

#23

Luftslottet sa for siden:

Hvis du skal komme deg i gang igjen med lesing av Agnes Ravatn, ville jeg forresten startet med det opplagte: Operasjon Sjølvdisiplin. :knegg:

(Jeg likte ikke Fugletribunalet og har ikke lest den siste, men elsker alle de andre bøkene hennes.)


#24

Malama sa for siden:

Jeg har de siste somrene lest syv søstre-serien og vurderer å lese den siste, skrevet av sønnen, nå i sommer. Lettlest og fengende.

Men dere har så mange "seriøse forslag" at jeg kanskje må revurdere


#25

Hjertensfryd sa for siden:

Kan vera enig i det. Dersom du likar litt historisk sus som bakgrunnsteppe så kan Wilbur Smith mulig vera noko. Courtney familien. Og serien om Taita, bortsett frå den siste boka i den serien, då rota han seg langt vekk.

Ikkje så tunge bøker frå mi side med andre ord.


#26

celebelen sa for siden:

Jeg sluttet halvveis i Americanah, den fenget meg ikke.

"The night sircus" og "The starless sea" av Erin Morgenstern er fine. Magi og uforklarligheter, men på en helt annen måte enn Pratchett.

Natasha Pulleys "The watchmaker of Filigree street", "Bedlam stacks" og "The lost future of Pepperharrow" likte jeg også godt. Litt kjærlighet, litt tidsreising, litt synskhet, vet ikke helt hva jeg skal karakterisere dem som.


#27

Maverick sa for siden:

Selvfølgelig Terry Pratchett. :knegg:

Og så tror jeg du ville fått en hel del glede av Good Omens, det er Pratchett/Gaiman.

Wodehouse er jo også gøy? Åh! Og så er det en fantastisk en som jeg ikke husker hva heter eller hvem har skrevet men det skal jeg finne ut av!

Jeg liker også disse tre øybøkene. Må ha pc foran meg og Google for jeg husker jo ikke hva noen bøker eller forfattere heter akkurat nå.

Lest PD James? Britisk krim, leseverdig.


#28

Millen sa for siden:

Jeg likte heller ikke Fugletribunalet noe særlig.
Veke 53 synes jeg var nydelig
Np hører jeg Gjestene på lydbok.


#29

Millen sa for siden:

Jeg har lest alle 7 bøkene om søstrene og skal lese den siste. Jeg leser ikke engelske bøker, og flere bøker som er foreslått her. Sci fi sjanger liker jeg ikke hverken i bok eller film feks
Jeg tenker det viktigste er å lese. Led det sol gir deg glede og leselyst.
Jeg hadde en periode hvor jeg bare hørte feelgood bøker på lydbok for det var det jeg klarte/orket mentalt å høre på/lese.


#30

Malama sa for siden:

Ja, her skal helt klart lese den siste også, bare lurer på om jeg skulle lest opp igjen de forrige først.

Jeg leser heller ikke sci fi, minimalt på engelsk og orker ikke tunge, krevende bøker heller.


#31

Pelle sa for siden:

En rekke avbrutte forsøk. av Selma Lønning Aarø. Kjempegøy selvbiografi om oppvekst på 80-tallet i Norge, som forsøkes skrives, men som stadig blir avbrutt av ymse familiemedlemmer. Jeg humret meg gjennom boken.


#32

Luftslottet sa for siden:

Ja, den var god!



#34

Storm sa for siden:

Åherregud, jeg skrev feil, jeg har jo ikke lest Fugletribunalet ennå! :Panneklask: Den jeg likte spesielt godt av Ravatn sine var jo Dei sju dørene!


#35

Maverick sa for siden:

Denne! Herlighet dette krevde en hel del googling både for meg og min ene kollega her i dag. :knegg:

"All Families are Psychotic", Douglas Copland. En fest av en bok!

www.goodreads.com/book/show/3379.All_Families_are_Psychotic


#36

nolo sa for siden:

Jeg har nettopp slukt Anomalien av Herve le Tellier, og den var knallbra. Spennende og litt thriller og mye mer enn det.


#37

Wix sa for siden:

Dere kommer med mange ikke-thriller tips. Hvis noen vil ha tips innen thrillere så sier min thriller-elskende bokhandlermann at det er verdt å sjekke ut: Jane Harper sin the dry er veldig god, Chris hammer har også veldig gode thrillere (den første heter scrublands). Og en veldig god japansk en er the devotion of suspect x av Higashino. Men den beste krimmen er don winslow sin The power of the dog (Narcos i bokform).


#38

isola sa for siden:

Jeg sliter med det samme. De siste bøkene jeg leste og elsket, var An Absolutely Remarkable Thing og A Beautifully Foolish Endeavor av Hank Green.


#39

Ine sa for siden:

Har fått anbefalt psykologiske thrillere av Torkild Damhaug. Han er psykiater.

Tror han har sagt om bøkene sine at han skriver om hvordan folk blir når de vokser opp uten kjærlighet.


#40

Skilpadda sa for siden:

Må det være fiction? Jeg hadde veldig stor glede av John Greens podcast The Anthropocene Reviewed, der han i hver 20 minutters episode «anmeldte» to ting ut fra hvordan de har påvirket menneskeheten og ham selv. Det var både morsomt, interessant og rørende, og han vurderte så forskjellige ting som Halleys komet, jogging, koppevaksine og Diet Dr. Pepper. Han lagde en bok basert på podcasten (som altså også heter The Anthropocene Reviewed); den har jeg ikke lest enda, men ut fra podcasten, og ut fra at han skriver godt, antar jeg den også er god. Og så er den veldig bite-sized, som kan være fint hvis man strever litt med å holde lesefokuset over tid.

Jeg kan ellers skrive under på anbefalingen av Adichie-novellesamlingen The thing around your neck, og noveller har jo også den fordelen at hver av dem går ganske fort å lese.

Og så anbefaler jeg Murderbot-bøkene til absolutt alle som ikke har helt avsmak for scifi. :jupp: Kjempemorsomme og action-spennende og lette å la seg rive med av. Den første heter All Systems Red, og den er en kortroman, så den går også ganske fort å lese.


#41

Skilpadda sa for siden:

Eller hva med Rivers of London av Ben Aaronovitch? Spennende og underholdende krim om en sjarmerende ung engelsk politibetjent som oppdager at magi faktisk eksisterer.


#42

Nera sa for siden:

Jeg har også lesevegring når det gjelder skjønnlitteratur, men leser nyheter og gravejournalistikk, der jeg kan anbefale Filter Nyheter. Av bøker leser jeg for tiden Inga Strümke Maskiner som tenker (om kunstig intelligens), og Peder Samdal Mer enn en klubb, som tar for seg ulike fotballklubber og hva de står/hvilke verdier som har preget dem.

Jeg trenger lesetips til tvangsturen til Bulgaria om en liten måned, så vi får se hva jeg lander på. Alt av Agnes Ravatn er allerede lest, og jeg liker hverken krim eller underholdningslitteratur.


#43

Miss Norway sa for siden:

En lykkelig slutning er en roman om døden i dens mange afskygninger - om nekrofili og medlidenhedsdrab, om overtro og kremering, om spøgelser og OCD, om teosofi og nazisme.

:tullerdu: Seriøst? Høres jo ikke sjempegøy ut da… :skratte:


#44

Malama sa for siden:

For meg hørtes det ut som mareritt, avsky, kvalme og akutt lesevegring...


#45

Luftslottet sa for siden:

JA! Og hvis du faller ned i den gryta, har du masse å glede deg til! :hjerter:


#46

Polyanna sa for siden:

Det høres virkelig ikke noe fristende ut :knegg: , men den er så full av ellevill galskap, så uforutsigbar og merkverdig, at den blir en lesefest likevel. Hun er helt genial!


#47

Miss Norway sa for siden:

Ok, I trust you altså, boken er bestilt den!
Er jo ikke veldig pysete, vet du, og ørten timers disseksjon ufarliggjør mye :knegg:


#48

Pamina sa for siden:

Nina Lykke sin Full spredning er en god start, lettbeint og humrende og gjenkjennelig.


#49

Addison sa for siden:

Sjekk ut Isabel Allende, de nyere bøkene hennes:
Over havet
Violeta
Den japanske elskeren

og sikkert flere jeg ikke kommer på i farten.



#51

Apple sa for siden:

Denne har jeg også nettopp lest og skulle til å foreslå den.


#52

Musemus sa for siden:

Jeg har med flere Trude Marstein-bøker på ferie.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.