Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor vanskelig er det å kjøre trygt med henger på langtur?

#1

Malama sa for siden:

Altså, jeg har lappen, og lov å dra henger. Men bare en ren b. Det samme har min mann. Sist jeg dro henger tror jeg var i 2007 eller deromkring, fraktet en tørketrommel eller noe sånt hjem, kroket av, snudde bilen, og kjørte hengeren tilbake der den kom fra.

Men campingferie er etterhvert mer enn bilen vår rommer. Jeg lurer litt på en henger. Mannen tenker transportboks på kroken. For "den kan man ikke få sleng på. Og kan følge fartsgrensene" (90 og 100)

Jeg synes en sånn boks er uforholdsmessig dyr i forhold til hva en får med seg i den, en får en rimelig henger for mindre enn en sånn boks og langt større bruksområde?

Men skal vi ha henger må det være en med brems. Og brukbar fjæring og god kjørekomfort for langtur.

Maks tillatte totalvekt på den kan ikke overstige 995 kg grunnet våre rene b sertifikat som kan dra max 3,5 tonn, og altså en bil med tillatt totalvekt på 2505 av alle runde tall....
Så 900 finnes men 750 er langt vanligere og trolig å kunne få tak i denne uka. Eller kanskje helst leie en?
For ja, vi drar om noen få dager. Og prokastinerer så det står etter. Fornekter. Stikker hodet i sanden.

Men det er ikke egentlig plass i bilen. Vi vet det. Det blir åpenbart i løpet av lørdag, når den fylles...

Men, hvor vanskelig er det? Altså, om vi får stablet rett og festet godt. Med rett vekt på kroken og balanse på hengeren. Og kjører pent. Og ja, maks 80 uansett fartsgrense.

Rygge med henger vet jeg i teorien er å svinge motsatt vei. I praksis gjorde jeg det nok sist på 90-tallet (tok lappen i 97) og vet at det er noe jeg trenger øving på. Mannen min tror jeg aldri har gjort det, for man har vel ikke Praksis med henger på kjøreskole, jeg øvde på det med pappa, men mannen tok lappen som voksen.

Jeg kan sånnsett teoretisk sett sikkert få ny kjøretime med pappa (han kjører med vogn, så selv om han er 70 så har han god kontroll på å kjøre og rygge med henger ja) men 1) jeg har ingen henger. Og 2) vi drar på ferie på søndag så det blir ikke mye trening

Vil dere si jeg heller burde si meg enig i "13 000 kr og en tur til molde så har vi 400 liter ekstra baggasje-plass"?


#2

Syrinx sa for siden:

Kjøp/lån/leig ein liten henger, hekt den på og oppsøk ein parkeringsplass på kveldstid og øv på rygging. Det fiksar dokker garantert ganske så kjapt når dokker er røynde sjåførar.


#3

Lykken sa for siden:

Vi kjørte Oslo ish til Lofoten med båt på henger en gang. Tok det rolig på fart, kan man si, men gikk veldig greit. Skal sies at mannen er veldig god på kjøre med henger, rygge med henger etc. siste er vel største problemet om man må og ikke er så god.


#4

Syrinx sa for siden:

Det blir ikkje snakk om så tung last til ein campingtur, truleg kjem dokker nesten ikkje til å merke hengeren.


#5

Malama sa for siden:

Det blir ikke tungt nei. Et par kasser med utstyr, bagger med klær, evt en sykkel eller to. Eller tre. (Problemet er at 2-3 uker tenger større sykkel, egentlig)

De tyngste tingene som teltet selv legger vi i bilen, nederst og innerst mot seteryggen.

Egentlig trenger vi bare plass til "2 bagger og en sekk ekstra" liksom. Om vi altså ha full takboks og egentlig full bil. Så er det ikke så mye om å gjøre. Men klart, med mer plass er det mer jeg har lyst å ha med så da blir et nok minst en plastboks ekstra og en bag eller to til, og kanskje et nytt campingbord etc.

Men ikke merke den? Det er ikke skummelt med tanke på sleng, ubehag på ujevne veier etc?


#6

løve70 sa for siden:

Kan heller ikke se for meg at det skal være noe problem med en liten henger. Til og med jeg skulle fikset det. Det kjipe er jo at dere må kjøre 80 da, det var det eneste som kunne fått meg til å heller gå for mannen din sitt forslag.

Vi var nettopp i Danmark med hest på henger. Da var jeg glad det var LøveMannen som kjørte.


#7

Syrinx sa for siden:

Dokker held fartsgrensa og køyrer deretter om det er spesielt dårlege vegar, eg ville ikkje vore bekymra eit sekund.


#8

Syrinx sa for siden:

Og som bonus, ein liten henger er topp å ha tilgjengelig i ny og ne, året gjennom.


#9

Isprinsessen sa for siden:

Med henger har dere også mulighet å ha med sykler.


#10

Floksa sa for siden:

Det hadde jeg ikke bekymra meg en tøddel for. Å kjøre med en liten bilhenger er veldig greit (jeg har BE og kjører også med stor henger). Å rygge lærer du deg, evt vipper du hengeren av og snur den manuelt. Det er genialt på ferie, husk bare å få med en god presenning som er formsydd slik at dere lett kan dekke hengeren. Og pakk alt som ikke tåler vann i en ekstra søppelsekk. Vi har feriert med henger de siste 15 åra.


#11

annemede sa for siden:

Det finnes en liten og smart henger (lav) med stativ for fire sykler på. Crab-et eller annet.



#13

Malama sa for siden:

Det er nettopp det med fartsgrensene som har vært hovedargumentet hans frem til han i dag kom med "få sleng på".

Det er ikke aktuelt at en av oss kjører hele ferien, både av prinsipp om at begge bør kunne i tilfelle noe skjer og fordi vi alltid deler på. Jeg kjørte hele tiden inntil han tok lappen da vi hadde fått vårt andre barn. Siden har vi delt. Det er godt å få slappe av litt



#15

Malama sa for siden:

Logikken med den meget korte tiden vi har på oss tilsier leie, for å kunne bruke litt mer tid på å finne ut hva, dersom kjøpe? Men det må jo ordnes senest lørdag. Enten slik eller sånn. Og vi blir borte i tre uker.


#16

Floksa sa for siden:

Jeg har faktisk forulykka med henger (gikk rundt, totalvraka bil og henger), nettopp fordi jeg fikk sleng. Det er ikke noe som skjer av seg selv (bremsene på ene siden av hengeren hang seg opp, en stor skaphenger) og med en liten henger er sjansen minimal.


#17

Malama sa for siden:

Dere gir meg gode argumenter, og hodet begynner å leke med ideer om alt ekstra jeg kan ta med på ferie. (kan fort bli dyrt ;))

Nå må bare den mannen som for øyeblikket ligger i telt i hagen med lillemor komme inn for å kunne snakkes med da. Dvs at storebroren som skal sove der med henne må legge seg. (det gjør han jo ikke. Men med skjerm og headsett når hun har sovnet kan jo funke)


#18

Neket sa for siden:

Jeg syns det er enkelt å kjøre med henger, men dritvanskelig å rygge. Jeg har øvd masse, men noe i hodet mitt klikker og ingenting er logisk. :knegg: Det er jo bare å svinge motsatt vei, men noe skjer når hengeren kommer på og jeg glemmer hvordan man rygger til vanlig. Men jeg er nok en special case. :hehehe:

Men venninne som er god med henger sier min er ekstra vanskelig fordi den delen mellom bilen og hengeren (heter det stag? Aner ikke) er så kort. Så mitt tips er å finne en med lang stang mellom. :knegg:


#19

Isprinsessen sa for siden:

Det er sp mye elbiler på veiene nå så trafikken går i 8å uansett :p
:tuller: Men er litt sant, hastighetene på motorvei har gått ned.


#20

Malama sa for siden:

Jeg vet ikke hvor mye motorveier det blir på oss heller.

Sunnmøre til Tynset. Jeg har ikke svinget nordover på Dombås i hele mitt voksne liv og aner ikke hva slags vei som møter oss der. Dvs, det er jo e6 et stykke før vi svinger over på riksvei 29 eller noe sånn.

Derfra aner jeg ikke hvilken vei vi skal kjøre. Muligens til Sverige, kanskje ned mot Elverum og den veien, aner ikke veiene der heller. Eller kanskje mot sørlandet, der nedover er det jo noe motorvei i alle fall.

Hjem har vi vel 90 strekket et stykke i alle fall, for det tror jeg er etter Dombås på vår vanlige ferd.


#21

løve70 sa for siden:

Det er også veldig mange bobiler på veien for tiden og de klarer langt fra alltid å holde fartsgrensen. Selv med hestehenger holdt vi trafikken helt fint (selvsagt bortsett fra motorvei).


#22

frukt sa for siden:

Jeg har bare kjørt med skaphenger fra Ikea, og det var ikke spesielt vanskelig, bortsett fra da jeg måtte snu i en blindgate på vinterføre. :knegg: Så å kjøre langt med en liten henger burde være uproblematisk.


#23

Lyppa sa for siden:

Det klarer dere helt fint!


#24

Malama sa for siden:

Gjenstår bare å overbevise mannen da. Det er ikke like lett ser det ut til.


#25

Sola sa for siden:

Jeg kjørte til Danmark med combicamp bakpå for 10 år siden. Slapp å rygge en eneste gang langs veien. På campingplasser hektet jeg den av og trillet den på plass for hånd. Helt supert med den ekstra bagasjeplass. Føles mye tryggere også. Merket den ikke bakpå bilen, hadde dengang en liten Nissan Almera.


#26

Malama sa for siden:

Jeg er overbevist

Mannen er ikke.

Så det blir stapping til mastergrad i tetris i dag også må vi nok gjenta det noen ganger i løpet av ferien sidene vi jar 2-4 ulike oppholdssted i år.

Man får kjøpt en henger på dagen dersom man finner en plass som har en med under 1000 kg maks vekt og bremser på et sted som selger slikt, ikke sant? Sånn i tilfelle jeg får overbevist ham i løpet av ferien


#27

Floksa sa for siden:

Jepp. Henger kjøpes over disk.


#28

Malama sa for siden:

Da skal jeg bearbeide ham gjennom hele ferien.


#29

Floksa sa for siden:

Og den dekkes av bilens forsikring så trenger ikke det heller.


#30

Malama sa for siden:

Veldig greit å vite.

Har så smått begynt å fylle bil i kveld. Ikke noe trangt enda, ettersom jeg ikke er halvveis en gang. Det ble pizza-pause. Skal fortsette når jeg har lagt yngste. Men jeg vet jo at det blir trangt. For alt har sin faste plass og det er alltid noen ting det egentlig ikke er plass til. Og jeg har fylt en liten bag ekstra, rett og slett fordi alle har mer litt mer klær (lenger før vi kommer til klesvask - mulighet enn vanlig samt noe mer ruskete værmelding og større unger er større klær, så da er det noen ting som ikke får plass i de små baggene deres.) og vi skal helst ha med en sekk diskgolf, mannens sekk er trolig definitivt for stor, han låner en mindre sekk som tilhører guttungen og tar med et utvalg disker....

Det camping er viktig for meg og å senke pulsen min, er diskgolf viktig for ham på samme måte. Han har jo lovet sin søster å gå en runde med dem der de bor (som jeg egrnelig lurer på om kan være ikke så langt fra deg?) så vi bør få dem med.

Men, om bilen bare eksploderer på gårdstunet der og ikke lar seg lukke igjen med alt inni så får vi oppsøke felleskjøpet eller noe sånn og satse på å finne tak i en henger der. :)


#31

Cuyahoga sa for siden:

Jeg vet ikke hva slags bil dere har og hva dere skal gjøre på ferie, så ikke sikkert dette er så relevant. Men når du tenker tilbake på de foregående feriene, har dere brukt alt dere har med, eller kommer dere hjem igjen med ting dere ikke har brukt? Sånn med tanke på om dere har noe å gå på med hensyn på å pakke lettere?

3 barn, 2 voksne, bil og takboks er jo ikke et helt uvanlig oppsett, så kanskje dere kan få til dette uten henger? Kan dere eventuelt bytte til en større takboks?

Som sagt, ikke sikkert dette er relevant for dere. Men ønsker deg en god ferietur, med eller uten henger!


#32

Malama sa for siden:

En større takboks kunne hjulpet.

Og ja. Vi kommer tidvis hjem uten å ha hatt bruk for ullgenser. Men tørr ikke reise uten for det er kaldt når man telter og sola går ned dersom man kommer ut for sånne perioder hvor det ikke er tropenatt. Med den værmeldinga som er så tørr jeg ikke dra uten ullgenser og vanntette sko og vanntett jakke til alle mann.

Sånn ellers så har vi vel heller kommet hjem med MER enn vi dro med. En vindskjerm/levegg et år. En tarp met neste. Nei. Forresten, den kjøpte jeg hjemme. Vi fikk definitivt bruk for den. Først for å lage skygge til å sitte i i varmen, deretter som et ekstra lag over teltet når det regnet som verst for å redusere mengden vann som kl inn.
Vannkoker kjøpte vi det første året.

Det er uten tvil camping i Norge /Norden som gjør at vi har med mye, klær fra ull til bikini og mye stæsh


#33

Charlie sa for siden:

Det folk ofte glemmer ifht totalvekt på bil er at vekten også omfatter de menneskene og den bagasjen som er i bilen.

Så er det en kunst å pakke. Å bare ta med det som er nødvendig og å pakke det så alt kommer med. (De fleste av oss kunne sikkert klart oss godt med mindre :blush: )

God ferie!


#34

Malama sa for siden:

Vi veide bilen i fjor med folk og full oppakning, altså mens vi var på ferie med full pakke og hadde vel 2-300 kilo å gå på på maxvekt, bilen vår veier vel rundt 1800 i seg selv, og har tillat 2505, vi har altså mye å gå på på vekt. Ungene er mange men ikke så tunge.


#35

Malama sa for siden:

Men mye tyder på at vi kunne klart oss med mye mindre stæsj i år, bare mer klær. Været legger ikke opp til at det har blitt noe campingtur med teltet så langt i alle fall. Nå har vi like godt dratt til svigermor, så vi får vasket klær i alle fall. Men om vi får brukt teltet i år... Håper på bra bil være til at vi tar noen netter på vei hjem. Så er det ikke helt bortkastet.

(og mannen er på glid til henger til neste sommer. Om camping er aktuelt.)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.