For lenge (lenge!) siden kjøpte jeg en krydderblanding i en økologisk serie som het "Raske Retter". Krydderblandingen ("Kylling thai") har blitt liggende i skapet, før den for noen uker siden ble hentet fram og maten ble laget. Jeg er ikke glad i å lage mat, men denne krydderblandingen viste seg å være superenkel å bruke, og maten ble svært god.
Prosessen var som følger: Kutt opp kyllingfilet, sukkererter og paprika. Bland krydderblanding 1 sammen med noen ss olje i en stekepanne. Varm opp i noen minutter. Stek kyllingbiter og paprika i blandingen. Bland inn sukkererter, kokosmelk og kryddermiks 2. La koke i 5-7 minutter. Ferdig.
Firmaet finnes dessverre ikke mer nå, så derfor spør jeg om hjelp her. Jeg har forsøkt å finne en oppskrift som er tilsvarende enkel å lage, men jeg finner ingenting. Jeg har utførlig ingrediensliste for de to kryddermiksene, men jeg vet jo selvsagt ikke noe om forholdet mellom ingrediensene.
Med alle oppslag som har vært angående ultraprosessert mat, så er det tydelig at dette produktet burde ha kommet nå, for det er kun "vanlige" ting som står i ingredienslista - det mest prosseserte er vel soyasaus, sitronsyre og sitronolje.
Er det noen som kan hjelpe meg i mål med et par passende krydderblandinger som kan gi en tilsvarende enkel middag? Jeg trenger hjelp her. :sukk:
Godt tips, Bergensis, takk! Jeg skriver opp på dagens handleliste, men tar gjerne flere tips om passende krydderblandinger (eventuelt "vanlige" oppskrifter som er kjappe å lage).
Jeg ville prøvd å lage krydderblandingen selv. Ingrendienslista skal være synkende, så mest av det som er først. Om du legger den inn her er det lettere å se hvilken type thailandsk rett de har tatt utgangspunkt i og enten finne oppskrift på krydderblandingen eller hele retten.
Jeg skulle gjerne laget krydderblandingen om jeg fikk en detaljert oppskrift, men å skulle eksperimentere det fram selv er ikke mulig. Jeg er virkelig ikke glad i å lage mat. (Veldig ofte er det slik at jeg hater det. :sparke:) Det var jo nettopp derfor jeg likte "Raske Retter". Retten var enkel og kjapp å lage, og jeg trengte bare noen få ingredienser.
Jeg tenkte med en gang at det minnet om pangnang. Jeg lager den med litt rød thai curry mens jeg steker. Så kokosmelk, litt fond/buljong, en desj soyasaus og en skvis lime. Er jo 3 ingridienser som sikkert var i den blandingen du hadde. Kraft for dybde, soyasaus for umami og lime for syre. Er en av mine go to for enkel og rask middag.
Så den første er marineringen til kjøttet og den andre er sausen, ja? Jeg tror det skal være mulig å sette sammen en oppskrift til deg slik at du kan lage din egen krydderblanding, evt i større format slik at du slipper å lage den hver gang.
Krydderblanding 2 er i stor grad en suppebuljong med litt ekstra tilsatt «asiatiske smaker» som soya, sukker og sitron. Samt litt fortykningsmiddel. Så her kan du bruke en buljongmiks. Finnes flere uten tilsetningsstoffer.
Jeg kan sjekke litt, kanskje noen andre tar utfordringen også.
OK, jeg har tenkt litt. Det du egentlig lager når du blander mix 1 med olje og steker, er curry paste. Så om du (vi) finner en paste som ikke har tilsetningstoffer er du good to go, da kan du lage dette kjempelett. Santa Maria har også denne krydderblandingen, men den må du kanskje til Sverige for å få kjøpt i kartong. Den har antiklumpningsmiddel (siliciumdioxid), riktignok. Men ingen andre rare tilsetningstoffer. Mulig du får den i liten pose. Edit: ja, det gjør du.
Da vil du kunne bruke denne som krydderblanding 1, og som krydderblanding 2 vil du kunne bruke en valgfri buljong (jeg har en innmari god grønnsaksbuljong kjøpt på Gutta på Haugen som er uten tilsetningstoffer), et par spiseskjeer soyasaus, , en spiseskje maizenna, en skvis lime og en skje brunt sukker.
Jeg skal ta en titt på currypastene neste gang jeg er i butikken, mulig de er ganske tilsetningstoff-frie, faktisk. De trenger jo ikke antiklumpemiddelet. Edit: denne til Santa Maria er uten tilsetningstoffer.
Paneng red curry er det som Bergensis anbefalte tidligere i tråden, så den fant jeg på den andre matbutikken jeg var innom i går. Oppskriften bak på posen påstår at jeg ikke trenger mer spennende smaker for å få et bra måltid. Jeg skal først teste den ut uten buljong-tilsetningen. I neste runde får jeg se om jeg skal bli mye mer avansert, og gå for ditt forslag om buljong+soyasaus+maizenna+lime+brunt sukker. Uansett: Tusen takk! Bortsett fra det med lime-skvis (hvor galt blir det å bytte ut med sitron, som jo kan fås på flaske?), så skal dette kunne gå greit.
Da er det verre med den Red Curry Paste du la lenke til. Jeg er ei pyse på styrkegrader, så den tror jeg rett og slett blir for tøff for min gane.
Den fra santa Maria er veldig mild, men test krydderblandingen først! Ikke sikkert du trenger lime eller sitron, men ofte syns jeg noe trengs for å «kutte» kokosmelka litt. Men mulig det er nok syre i krydderblandingen. Men så vet du at du kan tilsette syre (lime/sitron), søtt (sukker) og salt (soyasaus) om du føler noe trenger. Buljong trenger du nok ikke, det er mye salt i sånne krydderblandinger.
Santa Maria sin paneng-blanding er god og veldig mild, ja, den brukte vi mye da Datteren var riktig liten. Jeg kjøpte paneng (panang?) fra en asiatisk produsent en gang, og den var vesentlig sterkere.
Vi testet ut Asian Spices Paneng Red Curry fra Santa Maria i går. Den ble litt tynn, så vi tilsatte litt maisenna for å bedre konsistensen. Den var bittelitt sterk for meg (står som "medium" på pakken), så jeg tilsatte litt rømme. Den ble veldig god :nam: så takk for tips!
Godt tips, takk! Skal se om jeg får sjekket det ut.