Vi byttet i fjor høst gamle trekkfulle stuevinduer i et 40+ år gammelt hus. Det gjorde underverker for opplevelsen av å sitte rundt spisebordet på vinteren, mildt sagt.
Men så har vi en netatmo - værstasjon/temperatur-måler. Den måler også mye annet, inkludert co2 nivået i stua.
Det pleide ligge sånn helt greit liksom. Men nå. Det vaker like under gul sone på natta. Det bikker over i gul når minstemor står opp. Det blir bra når jeg setter på lufting /gjennomtrekk med en dør eller to, hvilket jeg mest gjør fordi det er 24 grader i stua.
Men det er jo ikke like aktuelt å ha gjennomtrekk halve dagen midtvinters.
Men hva søren gjør man med ventilasjon i sånne gamle hus da? Det er ventiler her og der sin står åpne, og åpne ventiler på vinduer, men åpenbart så hadde de trekkfulle vinduene en del å si. (de var virkelig trekkfulle altså. Det regner faktisk inn i vinduskarmen, mannen tettet med ducktspe på utsiden og så byttet vi vindu)
Men, hvordan får vi dette egentlig til å virke?
Det var faktisk gode verdier her når vi var på ferie, men de spratt opp straks vi kom hjem.
Vi har en varmepumpe idiotisk plassert under trappa, men vil den kunne bedre lufta? Vi har den ikke på om sommeren, men der kan jo vurderes dersom det hjelpe r
Den får jo luften til å sirkulere. Ellers finnes det jo luftrensere, men jeg vet ikke om det har noe for seg for dere. Jeg har en selv, men det er fordi jeg har rotter, og slektninger som er allergiske mot pelsdyr.
Den får grunnet plasseringen luften i hovedetasjen i liten grad til å sirkulere, den er plasser under kjellertrsppen og blåser derved ikke noe luft inn i stue og kjøkken.
Men klart. Den trekker i det minste luft inn i huset så da vil vel noe annen luft "dyttes ut", så kanskje ikke så dumt det heller. (på vinteren står den jo på. Nå på sommeren er det ikke noe problem å lufte heller da)
Bedre ventilasjon. Vi har også ventiler (av de gamle typen som er åpen eller lukket), og må sette inn nye som suger luft inn og ut etter at vi byttet vinduer og etterisolerte.
Netatmo er vel pr. default stilt inn på at «grenseverdien» for CO2 er på 1000 ppm. 1000 ppm er en veiledende grense fra FHI for godt inneklima og det er ikke farlig at den overskrides, men det kan medføre at lufta føles «tung». Hvis huset ditt ikke har mekanisk ventilasjon løser du dette lettest ved å rett og slett lufte jevnlig, f.eks «sjokklufting»- vindu/dør på vidt gap noen få minutt. CO2 blir høy fordi det er lite tilførsel av O2. Luftrensere fjerner partikler, evt. og organiske gasser hvis den har et kullfilter, men de renser jo bare den luften som faktisk går gjennom filteret og de jeg har vært borti har hatt ganske begrensa «rekkevidde».
Nye ventiler er en mulighet altså? Skal vurderes. Uten at de må kobles til et ventilasjons-system? For det er jo det vi ikke har
Netatmoen vår gir ikke gul før 1150 eller noe sånn, men lufting hjelper. Bare midlertidig mens det er åpent nesten. Det er 898 nå, da har et vindu stått på gløtt (ikke lufting hele dagen, bare i morges. Restrn av dagen bare ikke helt igjen) også står døra i andre enden av døra på andre sine sånn litt åpen også.
Når vi lukker og legger oss krabber det oppover sakte men sikkert og vipper over på gult før vi står opp.
Det er ikke kritisk sånnsett, men det er jo likevel ikke ideelt når det skjer hele tiden.
Sjokklufting må gjøres flere ganger om dagen for å holde når vi faktisk er hjemme alle sammen, bedre når vi er på skole etc antar jeg.
Men om ventiler som suger inn luft finnes så skal jeg lufte den ideen for mannen.
Ventiler hjelper, spesielt i kombinasjon med avtrekk som dere sikkert har på bad- og kjøkken? Tette hus er bra for energisparing og klima, ikke fullt så bra for inneklimaet. Nye hus bygges vel med mekanisk, balansert ventilasjon i dag, men eldre hus har avtrekk på bad/kjøkken og er basert på at luft tilføres via ventiler og utettheter i huset. Men det med 1000 ppm er mest noe som brukes som en referanse i kontormiljøer og f.eks møterom med mange folk samlet på lite areal og hvor det er behov for å klare å konsentrere seg så det er ikke farlig å basere seg på lufting altså.
Vet det at 1000 ikke er problematisk, men det er mer det et det spretter opp mot 1500 om vi ikke lufter mye og jeg mener å huske vi hadde opp mot rødt nivå i vinter. (2000)
Nå ligger den på 850 i kveld. Da med reelt sett en liten gjennomtrekk i stua.
Det er ikke helt ideelt selv om det ikke er farlig.
Vi har vifte på kjøkkenet ja. Teoretisk sett på badet også men den her vel knapt virket siden vi overtok huset så det er stadig en plan om å bytte den, men det er så mye vi skulle gjort med det badet (som er fra byggeår, 1979)så det strander stadig på.... Tiltaksevnen vår som er minimal)
Men vi skal få byttet den altså. Og kanskje vurdere å sette inn nye ventiler på stua og alle soverommene? (sitter på yngste sitt rom nå, det er bare ventil i vinduet faktisk) jeg mener dog å huske at muligens den hvite plast - kappen oppe på veggen her dekker et ventilhull, om jeg ikke husker helt feil da. Tror vi sjekket det i forbindelse med at vi tok det av da vi malte veggen. Men kanskje jeg husker feil om hvilket rom det var)
Eldstemsnn som ca bor på rommet sitt når han ikke er på skolen, må vi tvangslufte hos fra tid til annen. En sånn ventil hadde kanskje redusert behovet for det? Noe lufting må til altså, han holder oftest døra lukket utenom når han sover. Og han er en tenåring. Det luktet ikke roser ;)
Har det på i alle fall vårt rom utenom vinteren, da er det for kaldt (ingen oppvarming på vårt rom, men varmepumpa blåser inn om døra står åpen. Holder den helt lukket når pumpa er på for å inngå at vårt rom er husets varmeste)
Sikkert ikke dumt å gjøre det på ungenes rom også, de har varmeovner under vinduene da, så ikke så lurt den årstiden de er påslått. Da kjører vi heller sjokklufting morgen og kveld. Men jeg foretrekker å sove med åpent vindu så det gjør vi altså bortsett fra når jeg fryser for mye på vinteren
Sette inn flere ventiler er nok løsningen. Vi har gammelt hus og da vi byttet vinduer måtte vi på med ventiler i nesten alle rom. Nå har vi kjøpt varmepumpe i ettertid, det hjelper også.
Nye veggventiler i oppholdsrom, montere ny avtrekksvifte på bad, vurdere et miniventilasjonsanlegg i stue. Det siste leveres blant annet av Flexit, kalles også romventilator. Flexit roomie dual er en av flere produkter dere kan velge. Da har dere kun en åpning i vegg, en ventilator monteres i åpningen og skifter ut luften med varmegjenvinning.
Takk for alle gode råd, dette får vi ta tak i og på et vis få bedret luftgjennomstrømmingen når det ikke lenger lekker i vinduene.
Greia ned netatmo er jo at jeg har full oversikt selv om jeg er på jobb, så jeg antar de ikke lufter der hjemme, det ligger på 1200-1250. Ny vifte på badet trengs absolutt (må vi ha en elektriker for den? Det andre kan vi løse med hjelp av min far som er hakket mer handy enn meg og mannen?) og nye ventiler høres ut som veien å gå
Jada, det er lufteventil i toppen på de fleste (alle? husker ikke om det er det på de største stuevinduene) men det er altså ikke nok. Selv om de er åpne. Mot vest. På Sunnmøre. Det blåser mye fra vest.
(de trekkfulle vinduene var jo altså også mot vest, og hadde også ventiler som var åpen varierende grad gjennom året)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.