Som jeg allerede har avslørt i en annen tråd, stoler jeg ikke helt på den nyslåtte students evne til å planlegge flytting. Så, om ikke annet, tar jeg gjerne imot tips til pakke- og huskeliste som jeg kan sende videre. :engel_ikke: Merk underforumet. :knegg:
Han flytter i kollektiv, fullt møblert, så det er bare personlige ting han trenger.
Foreløpig har vi tenkt på
håndklær
sengetøy
oppvaskhåndkle
hygieneartikler (svindyrt, så han får få med seg en batch av alt)
PC/iPad/ladere +++
selvsagt klær og sko (inkl regntøy, nevnte jeg Bergen?)
Men hva med alt annet vi ikke har kommet på? :vilha:
Litt mat? Tenker på ris, pasta, tomatsausglass mm og annen mat som holder seg.
Kjøkkenkluter
Litt "pynt" til rommet av noe slag, noe til vegger? Et teppe?
Mulig det kommer under "+++", men en høyttaler av noe slag, til å spille musikk på,
Luftmadrass e.l. til overnattingsgjester?
Ryggsekker, bager o.l. til ymse formål
Termos/drikkeflasker/matbokser
Vaskebøtte og den slags er det kanskje der fra før? Og papirkurv/søppelbøtte til rommet?
Vaskemidler til husvask og klesvask, har de støvsuger og vaskekost. Vaskebøtte og kluter. Er det absolutt alt av nødvendig kjøkkenutstyr? Vi sendte med microovn og toastjern. Blender? Tusj/merkelapper for å merke sine ting og mat. Søppelbøtte på rommet.
Vi kjøpte bedrollers til mi som gikk på folkehøgskole forrige skoleår, da vi kom frem var det ikke åpning under senga til dem. Så det kan være verdt å sjekke på forhånd.
Et sengeteppe og litt pynteputer til senga kan være fint dersom man ønsker å ha besøk på rommet.
Skittentøysoppbevaring, ja, og søppelbøtte. Og ullpledd til sofaen. Sengeteppe til å dekke sengen så man kan sitte på den uten å skitne til sengetøyet. Sovepose til tur eller overnattingsbesøk. Kokebok med enkle og billige middager. Vinglass og vinåpner, hvis han er i markedet for sånt. :knegg: Termokopp og matboks til å ta med på universitetet. Vannflaske. Treningstøy og evt. -utstyr. Bokser eller mapper til å oppbevare papirer og brosjyrer og sånt. Lommelykt. Tekopp og teholder hvis han liker te, eller en liten presskanne hvis han liker kaffe. Godteskål. Kakeform, muffinsbrett, stor pizzafjøl og pizzahjul. Kjevle.
Kanskje du finner noe på min lange flytte hjemmefra liste til Herremannen. Det er mye han ikke trenger, men jeg har funnet det meste på en liste på nettet og lagt til egne ting så mye er markert som "trengs ikke" eller med lav prioritert i Excel-filen.
Badematte
Dusjforheng
Håndklær, store og små
Søppelkasse
Tannglass (oppbevaring til tannbørster)
Toalettbørste
Basisverktøy som en liten hammer, en billig drill og et målebånd - f.eks.startpakke fra Ikea
Bokser till oppbevaring
Brett til isbiter
Brødrister
Drikkeglass
Fjøler og skjærebrett
Grytekluter
Hvitløkspress
Ildfast form
Kaffekopper
Kasseroller
Kjøkkenstoler
Knivsett - f.eksstartpakke fra Ikea
Korkåpner
Mikrobølgeovn
Oppbevaringsbokser - f.eks. multifunksjon-skåler -> tilbredningsskåler eller serveringsskåler
Ostehøvel
Rivjern
Saks
Skje til sauser
Skåler til matlaging - evt. noen mindre til servering
Stekepanne
Stekespade, sleiv og evt. øse - f.eks.startpakke fra Ikea
Tallerkner, flate og dype - f.eks. en samlet startpakke
Tørkehåndklær
Varmebrikke/underlegg
Vinglass
Visp
Kjøkkenbord
Endre på adressen din hvis du abonnerer på noe- spesielt hvis det er et fysisk produkt som blir tilsendt.
Internettleverandør
Meld flytting til folkeregisteretskatteetaten.no. Må gjøres senest 8 dager etter du har flyttet.
Sjekk at navnet ditt står på postkassen- ellers kan det skje feil i levering av posten din.
Sørg for at du er tilmeldt vann, gass, varme og elektrisitet*i din nye bolig.
Tegn innboforsikring, hvis du ikke er dekket av dine foreldrene sin - det er du kanskje selv om du flytter ut, hvis du er under 21 år. Snakk med foreldrene dine og undersøk mulighetene.
Bakepapir
Blå spray
Dusjsåpe og sjampo
Fryseposer
Håndsåpe
Kjøkkenspray
Kost og feiebrett
Mopp
Oppvaskbørste
Oppvaskkluter
Oppvaskmiddel
Plastfolie
Regngjøringskluter
Strykebrett
Strykejern
Støvsuger og støvsugerposer
Tannkrem
Toalettpapir
Tørkerull
Tørkestativ og klyper
Universal rengjøringsmiddel
Vaskebøtter
Vaskemiddel og skyllemiddel
Bordlampe
Dyne og pute
Gardiner og gardinstang
Klesskap eller annen oppbevaring
Mørkleggingsgardiner
Nattbord
Seng
Sengetøy og laken
Skittentøyskurv
Skrivebord
Skrivebordslampe
Skrivebordsstol
Speil
Taklampe
Bilder, plakater eller annen veggpynt
Blomstervase
Bordlampe
Gardiner og gardinstang
Gulvteppe
Hyller og hyllebeslag
Lampe
Lenestoler
Lysestaker eller telys
Oppbevaringsmøbel som f.eks. en reol
Pledd
Pynteputer
Sofa
Sofabord
Stoffgardiner
Stueplanter
TV
Selv om det er utstyrt kjøkken, er det ikke sikkert de har «spesialting» som hvitløkspresse, rivjern, sitronpresse, tesil, kjevle, kakeform, håndmikser, vannkoker, toastjern eller vaffeljern. Ingenting av dette er noe man må ha, men det kan jo være egnede ting å ønske seg til jul (eller se etter på loppemarked).
Ovnsvotter eller grytekluter er forresten kjekt å ha, selv om man ikke driver med annen matlaging enn å steke frossenpizza. Det samme gjelder en fjøl som er stor nok til en pizza.
Jeg skal også kjøre en sønn nordover til en møblert studenthybel i kollektiv. Jeg er veldig usikker på hva som finnes av kjøkkenutstyr, men ettersom de er 4 som skal dele kjøkken, så er min strategi å se hva som mangler og så ta en runde på fretex/IKEA for å fylle opp kjøkkenskapene med diverse nødvendigheter.
Selvsagt er det FP-folk som bruker hvitløkspresse. Men det er kun her inne jeg har hørt at det er feil å bruke det, så jeg harselerte litt med det, hvis du ikke forstod det.
Skal man melde flytting til Folkeregisteret når man er student? Trodde man bare meldte midlertidig adresseendring til posten (som om man får post lenger)?
Det er ikke vanlig å melde flytting til Folkeregisteret som student, nei.
Forresten: Hvis studenten vil stemme før hen drar til studiestedet, så kan man allerede forhåndsstemme på Rådhuset i Oslo (andre kommuner har vel andre regler). Vanlig forhåndsstemming starter 10. august, og da har i alle fall vår student allerede reist. (På valgdagen kan man bare stemme i hjemkommunen sin, det vil si der man var folkeregistrert 30. juni.)
Dette oppdaget jeg ved pur flaks det året jeg flyttet for å studere. Forhåndsstemmer aldri, men gikk tilfeldig innom en forhåndsstemmeboks det året. Heldigvis kan man forhåndsstemme hvor som helst, ellers hadde jeg ikke fått stemt det året. :skremt:
Hva er det han trenger som gjør at han trenger å skifte folkeregistrert adresse? :nysgjerrig: Jeg har hørt at man trenger det for å få fastlege på studiestedet, men dere bor jo i Oslo, så det skulle ikke ha noe å si for ham?
Han eier leiligheten han skal flytte til og dermed bør han folkeregistreres der med tanke på ev salg en gang i fremtiden og at han får leieinntekter av kamerat. (Leiligheten er fra hans avdøde farmor :hjerter: )
Men er det vanlig? Jeg har aldri tenkt over det før, og kan ikke huske det var et tema da jeg selv bodde på studenthybel. Men en juskyndig venninne nevnte det her om dagen, så da begynte jeg å lure på det.
Jeg hadde alltid innboforsikring på hybelen da jeg studerte. Men jeg var studentmedlem i det som nå er Tekna, så jeg hadde vel antagelig forsikring inkludert der.
Sikkert lurt å sjekke om studentens innbo er omfattet av foreldrenes forsikring.
Innboforsikring hos foreldre gjelder til 20 år, tror jeg. Begge våre har i alle fall If-start, som er både innbo-, reise- og ulykkesforsikring. Gjelder til 26 år.
Det er flere forsikringer man bør sjekke. Vi har reiseforsikring til og med 20 år, tror jeg. Man bør sjekke om det forutsetter at man er folkeregisteret hjemme fortsatt. Jeg husker ikke hva vår dekket, studenten har uansett egen nå.
Var akkurat det jeg skulle inn og spørre om; hos oss står det at vår forsikring dekker «barn som har flyttet pga utdanning og ikke har meldt adresseendring hos folkeregisteret». Hva er barn da? 18? For alltid (de er jo mine barn uansett alder)?
Følger med i tråden. Vi er i Bergen! :D Har brukt dagen til flytting. Han leier umøblert. Egen leilighet. I Sammen (studentleilighet).
Jeg er i motsetning til Oslo78 klar som et egg! Og studenten også. Nå er han ute og spiser med venninne fra Stavanger mens mannen og jeg installerer oss på hotell. Ikea i morgen.
Jeg ser av listene deres at sønnen vår har omtrent 10% av det enkelte nevner. :knegg: Men han vil ikke ha så mye, og han får heller skaffe seg ting underveis.
Jeg ville ikke meldt flytting pga forsikringer og fastlege.
Min har nå antakelig fått seg plass i møblert kollektiv. Av ting fra folkehøyskoletiden tenker jeg han bør vurdere vannkokeren sin, og kaffekoppen.
Mulig han får toastjern i utflyttingsgave.
Han vil også ha med seg ski og sykkel. Medisiner. Universalverktøy.
Veldig greit med listene deres ja, vi trenger nok bare en liten del av det, men mye veldig nyttig som jeg ikke har tenkt på også. Ski og sykkel blir det nok ikke bruk for her, men det må nok med diverse spesialutstyr til bruk på linjen hun skal gå. Vi venter fortsatt på tildelig av hybel, får trolig vite mer på fredag, og først da vil vi få vite hva som finnes der fra før, og hva hun trenger å ha med. Men dyne, pute, sengetøy og håndkler må hun uansett ha med.
Forsikringspappaen til min venninne sørget for at vi ordnet oss innboforsikring da vi flyttet inn i kollektiv "back in the days". Noen typer reiseforsikringer gjelder også for uteboende barn, men dette må vi nok sjekke med forsikringsselskapet. For de som "vet" hva de skal bli har ofte fagforeningene billige/gratis studentmedlemsskap med gode løsninger for forsikring og bank.
Nah, glemte å lese hele tråden...
Innser at flyttelistene for utflyttende studentbarn er litt som kjøpelistene til nyfødte, og minner (meg selv) om at i de aller fleste tilfeller er butikkene (fretex/IKEA) og andre butikker også åpne etter at babyen er født eller har flyttet ut.
Jeg sjekket vår (Fremtind), og der står det ikke noe om aldersbegrensning for borteboende studenter med samme Folkeregisteradresse. (Derimot har den en aldersbegrensning for 20 år for borteboende barn av andre grunner.)
Annerledes for reiseforsikringen vi har (Tryg), den opphører når barnet fyller 21 år, så det får stå på huskelisten for 2024.
Om han er på Fantoft: en vifte. De hyblene er svetteceller. På Fantoft er det også er rom hvor utflyttede studenter har satt saker de ikke skal ha med seg, så det går an å sjekke der.
Ellers så vil jeg sendt med studenten skopussesaker.
Litt apropos dette så husker jeg jo at vi for lenge siden har hatt diskusjoner på FP om ting ungene bør kunne før de flytter ut. Jeg tror jo de fleste klarer seg greit uansett, og at de evner å finne ut av ting selv, når de får behov for det, men for en del kan det kanskje være greit med et kjapt oppfriskningskurs. :humre: Eller i alle fall en påminnelse om at man bør ta sin del av husarbeidet hvis man skal dele kjøkken eller bad med andre.
Jeg satte utrolig pris på Ingrid Espelids blårutete kokebok da jeg flyttet hjemmefra, og tilegner den egentlig at jeg ble interessert i å lage mat. Den er enkel, og tar for seg grunnoppskrifter og steketider på kjøtt og mye annet. Et veldig godt oppslagsverk. Den, og hennes "kaffekos"-bok med klassiske småkakeoppskrifter er blant de bøkene jeg har brukt mest, i sum, tror jeg.
Så en god og enkel kokebok som inspirerer og gjør det lett å lage middag til seg selv og andre er lurt. Det har jo kommet masse hverdagskokebøker de siste årene, mange av dem rettet mot singelhusholdninger. Den til "fattig student" kan sikkert passe mange.
Jeg kommer på meg selv med å fortelle Herremannen ting som han bør huske/kunne. :knegg: F.eks. så vasket jeg filtrene i viften på kjøkkenet for noen dag siden og da var det greit å nevne at det må man gjøre (og hvordan det gjøres best).
Jeg er overrasket over hvor godt dere utruster de unge voksne.
Våre 3 har fått med seg det aller nødvendigste for å kunne sove (dyne, pute, 2 x sengesett/laken), dusje (håndklær, egne toalettsaker) og lage enkel mat (startsett med servise, panner, glass, visp, øse, slikkepott, litermål, plastboller, bestikk, 2-3 kniver, skjærebrett, kluter og kjøkkenhåndklær). Noe nytt, noe brukt, noe arvet. Resten har de kjøpt seg etter hvert, tror jeg. Hvitløkspresse, pinsett og kakeform er ting jeg regner med at de har skaffet seg selv om de har sett behovet. :knegg:
Min liste inneholder absolutt ikke ting som JEG skal utstyre ham med, bare ting som er bra å ha i et nytt hjem og som jeg fant på internett og der jeg har lagt inn en del tillegg. Den kan være bra som basisliste for ham. Noe av det har vi dobbelt av så han kan få med seg, annet får han kjøpe selv, finne på Finn eller ønske seg i julegave osv. Men en liten innflyttingsgave regner jeg med at vi gir ham.
Nå har jeg lagt til husapotek og skopusseting på listen til Herremannen. Jeg tror at jeg til og med har et skap egnet for husapotek til å sette opp på veggen. Det kjøpte jeg når klassen hans solgte ting på Vestkanttorget for reise til Berlin, har ikke kommet i bruk hos oss ...
Haha, ja, og enkle gode tips til de som skal ut i verden genrelt: reelle samtaler fra frokost og transport til jobben i dag:
"Dersom du skal spise vårrull og pommesfrites til frokost på jevnlig basis kommer du til å få hjerteinfarkt til jul." (Er egentlig ikke bekymret for at det skal bli en vane)
"Og, dette er kanskje litt søkt: men ikke drikk sprit som du ikke vet hva er! Enten at du faktisk vet hvem som har laget hjemmebrenten eller at spriten ikke er fake smuglersprit." (Også en litt overdrevet bekymring, i tillegg til at jeg ikke aner om det fortsatt er farlig sprit i omløp som for 25 år siden.)
Har sjekket forsikringene, reiseforsikring holder til fylte 21 og innbo så lenge han er registrert som student. Det er jo greit å vite.
«Ikke drikk drinker eller ta piller du ikke vet hva er» har jeg sagt i årevis (ikke hver dag, altså :knegg: ). Og generelt «pass deg for sprit, man vet oftest ikke akkurat hvor sterk drinken er og fortsetter ofte å bli full etter at man slutter å drikke». (Jeg har forsåvidt også kommet med gode råd som «ikke kjøp dop på gata av folk du ikke kjenner», som er et godt råd, men ikke så fryktelig relevant for Datteren.)
Av mer hverdagslige ting har jeg tipset litt om matøkonomi og hva slags middager som er billige og enkle og sånt. At det er lurt å rive og fryse osterester, siden ost er så dyrt, for eksempel.
Her skal heldigvis ungdommen som flytter gå på vgs som har gratis varm lunsj hver dag, og de i tillegg får mat til mellommåltider på lange skoledager, i form av brød og pålegg. Ellers hadde jeg vært like bekymret for at hun skulle glemme eller nedprioritere spising i det hele tatt, som at hun skulle spise usunt. Hun er ikke så veldig glad i mat og sluntrer lett unna måltider. De får også muligheten til å fylle en boks med mat fra lunsjen og ta med hjem til middag, for en liten penge. Så satser på at hun får i seg en del sunn mat der.
Men tenker uansett å kjøpe litt basisvarer som hun kan ha i skapet på hybelkjøkkenet.
Når Herremannen jobber så får han varm mat (mot en lav penge) så det er flott. God og næringsriktig mat regner jeg med også (han jobber på Theatercafeen/Bar Boman og de har personalkantine). Han kommer jo ikke å jobbe hver dag når han studerer fulltid så litt matlaging må til. Han er ganske grei på å lage mat, men vi må nok ha en liten påminnelsesprat om at for mye egg ikke er lurt. Han er veldig glad i eggbaserte retter.
Etter to år med to videregående elever bosatt i kollektiv, tenker jeg at det ikke er så viktig hva de har med av ting. Det de mangler, kan de alltids skaffe seg kjapt og enkelt. Sørg heller for at ditt barn har/får den kunnskapen og de holdningene som trengs for at vedkommende skal bli en ok person å bo i kollektiv med og ta en prat om dette før de flytter. Det er ikke gøy å dele kjøkken og andre fellesarealer med en person som ikke vil/kan/gidder rydde/vaske etter matlaging, ta sin del av ansvaret for å ta ut søppel, vaske bad, fylle/tømme oppvaskmaskin osv. Å skulle starte med å vaske andres matrester fra stekepanna eller hele kjøkkenbenken hvor gang du selv skal lage middag, er så utrivelig og demotiverende at man fort ender med å droppe å lage seg mat. Det hjelper ikke alltid med vaskelister heller, det er forbausende mange som ikke gjør jobben sin likevel. Noen har unnskyldinger som «jeg var trøtt, jeg skulle på fest, jeg jobbet onsdag og da ble det ikke tid til å vaske bad den uka» osv osv. Andre gir bare faen eller rett og slett ikke vet hvordan man gjør ting eller ikke bryr seg. Det er som om de tenker at dette ikke gjelder meg, bare de andre. Det har vært MYE frustrasjon blant de to/tre i mine døtres kollektiv over de som ikke har bidratt og som til en hver tid har vært fulle av unnskyldinger og forklaringer på hvorfor de ikke hadde tid til å vaske stekepanna før tre dager etter at de stekte omelett og lot siste rest ligge igjen i panna på komfyren. . Det har også vært frustrasjon fordi de må lære opp de andre i ting som en hver ungdom burde lært hjemme for lengst. Mine døtre er heller ikke perfekte, så jeg har også måttet ta inn over meg at jeg kanskje har vært for flink til å rydde og fikse for de, men de har definitivt ikke vært blant de verste i kollektivet. De flytter forøvrig til en mindre leilighet sammen med en kompis nå, først og fremst fordi de ikke orker all kranglingen som følger med når beboere i et kollektiv ikke klarer å ta sin del av arbeidet som må gjøres.
Det Lhi-my sier, det sier også min datter er grunnen til at ho ikke vil bo i kollektiv.
Jeg syns studentsamskipnader skulle la være å bygge nye blokker der ti-femten personer skal dele kjøkken, som er realiteten på de nyeste studenthyblene i Tromsø f.eks.
Jeg husker jeg lagde oppgave i mattetimen på ungdomsskolen, at elevene fikk en pengesum og skulle skrive budsjett over utstyr de trengte på hybel, samt første tur i matbutikk. Det ble noen interessante samtaler der, blant annet en som ikke kunne forstå de som ikke prioriterte strykejern. :knegg:
Det var ment som spøk, ja. :knegg: Praten bør man ha tatt for lenge siden.
For egen del hadde jeg håpet at mer skulle følge med studenten som flyttet ut. Det er fortsatt fullt i skuffer og skap. :dåne: Jeg begynner virkelig å forstå foreldre som kommer med flyttelasset til de håpefulle når de ette hvert får større og større steder å bo.
Absolutt, og det er en prat vi har og har tatt. Han skal dele med 2 jenter, og er nokså pertentlig av seg, men setter gjerne fra seg brukte kopper og tallerkener rundt omkring, feks. Men tror han hadde blitt ganske knust av at noen syntes han var en gris eller unnasluntrer, så vår anbefaling er at de starter bofellesskapet med å snakke høyt om alt sånt, og lav terskel for å si fra når ting er krevende.
Å pusse skoene er en form for impregnering. Lurt på et sted som Bergen. Eldste har bodd der i flere år mens han studerte, og sang noen år i kor. Nyttet ikke å stille på konsert med upussede sko.
Etter to år med to videregående elever bosatt i kollektiv, tenker jeg at det ikke er så viktig hva de har med av ting. Det de mangler, kan de alltids skaffe seg kjapt og enkelt. Sørg heller for at ditt barn har/får den kunnskapen og de holdningene som trengs for at vedkommende skal bli en ok person å bo i kollektiv med og ta en prat om dette før de flytter. Det er ikke gøy å dele kjøkken og andre fellesarealer med en person som ikke vil/kan/gidder rydde/vaske etter matlaging, ta sin del av ansvaret for å ta ut søppel, vaske bad, fylle/tømme oppvaskmaskin osv. Å skulle starte med å vaske andres matrester fra stekepanna eller hele kjøkkenbenken hvor gang du selv skal lage middag, er så utrivelig og demotiverende at man fort ender med å droppe å lage seg mat. Det hjelper ikke alltid med vaskelister heller, det er forbausende mange som ikke gjør jobben sin likevel. Noen har unnskyldinger som «jeg var trøtt, jeg skulle på fest, jeg jobbet onsdag og da ble det ikke tid til å vaske bad den uka» osv osv. Andre gir bare faen eller rett og slett ikke vet hvordan man gjør ting eller ikke bryr seg. Det er som om de tenker at dette ikke gjelder meg, bare de andre. Det har vært MYE frustrasjon blant de to/tre i mine døtres kollektiv over de som ikke har bidratt og som til en hver tid har vært fulle av unnskyldinger og forklaringer på hvorfor de ikke hadde tid til å vaske stekepanna før tre dager etter at de stekte omelett og lot siste rest ligge igjen i panna på komfyren. . Det har også vært frustrasjon fordi de må lære opp de andre i ting som en hver ungdom burde lært hjemme for lengst. Mine døtre er heller ikke perfekte, så jeg har også måttet ta inn over meg at jeg kanskje har vært for flink til å rydde og fikse for de, men de har definitivt ikke vært blant de verste i kollektivet. De flytter forøvrig til en mindre leilighet sammen med en kompis nå, først og fremst fordi de ikke orker all kranglingen som følger med når beboere i et kollektiv ikke klarer å ta sin del av arbeidet som må gjøres.
Det er sikker de samme folka som aldri gjorde/gjør noe på gruppearbeid og sluntrer unna i arbeidslivet. :jupp:
Vi er i Trondheim nå og har brukt dagen på Ikea. Herlighet, det ble dyrt.🫣 Men ble bra da. Det hørtes så lite ut med 13kv men han er strålende fornøyd.
Tror han er stolt. Og heldigvis for det.
Tror han har veldig godt av dette. Og lurt at han bor alene nå.
Mannen presiserer at det er både Ikea, Clas O og Elkjøp. I tillegg kommer en tusenlapp jeg brukte på å fylle opp matskapet hans (fikk overraskende lite!) og så har vi brukt noen få tusenlapper før vi dro til Bergen på småting fra Ikea (fortrinnsvis kjøkkenutstyr, men også dokost, vaskemidler etc).
Vi er ganske «kjipe» foreldre når det kommer til penger, og ungene våre har alltid tjent penger og fått høye summer av besteforeldre, de er flinke å spare, så de har en del selv. Derfor skal han betale en del av denne summen selv. Når det er sagt, er jeg vilt sjokkert over summen og holdt på å dette i bakken da mannen nevnte det.
Som jeg skrev tidligere i tråden, har han nok bare en brøkdel av det som er nevnt på listene i denne tråden. Siden det er jeg som i to dager har vasket, sortert og organisert tingene hans mens de to andre har handlet og skrudd sammen, har jeg god oversikt over hva vi har kjøpt og hva han har. (Nevner i parentes det han selv skal betale, etter både avtale og eget ønske, og noen ganger er det ting han selv spesifikt har ønsket seg veldig):
Badet:
-Mangler skittentøykurv
-Sånn kurv med sugekopper til dusjen
-To små trebokser til å ha stæsjet sitt i
-Dopapir
-Dovaskemiddel
-Dokost
-Tannglass
-Håndsåpe
-Håndklær (tok med hjemmefra)
-Badematte
Oppholdsrom:
-Ny seng og overmadrass. (Betalte 1/3 selv)
-Poäng lenestol (Tatt med hjemmefra, men ønsket ny pute. 1400, betalte selv.)
-Fotskammel (Betalte selv)
-Spisebord m/klaffer (Betalt av besteforeldre.)
-To spisebordstoler, tok med hjemmefra
-Ny kontorstol (sånn god og pen variant, betalte selv.)
-En ekstra pc-skjerm, betalte selv.
-Stort golvteppe, betalte selv.
-Stor plante m/potte, betalte selv. (Ønsket seg veldig!)
-Div innredning (Skubb fra Ikea) til klesskapet
-Verktøyskrin fra Ikea
-Bedroller
-Ekstra sengetøy
-Tørkestativ
-Støvsuger (arvet av besteforeldre)
-Bøtte, kluter, vaskemidler
-Kleshengere til både garderobe og klesskap (16 stk)
-Pledd
Kjøkken:
-Kluter og håndklær
-Zalo
-Oppvadkkost og hansker
-Oppvaskstativ med brett
-Grytekluter
-Stekepanne og to store gryter (tatt med hjemmefra)
-Liten gryte
-Liten og stor ildfast form
-Gryteunderlag (2)
-Lite og stort skjærebrett
-Brødkniv, kokkekniv, mindre kniv
-Ostehøvel
-slikkepott
-Bestikk
-Stekespade
-Serveringsskje
-Visp
-Øse
-Saks
-Søppelbøtte og poser
-Brødposer, bakepapir, plastfolie, aluminumsfolie
-Litt tørrvarer som pasta, havregryn, knekkebrød, littegrann hermetikk
-Litt krydder
-Litt posemat
-En bråte tallerkener han fikk med hjemmefra, meb egentlig ikke ville ha, så han kjøpte heller:
-Pakke med tallerkener og skåler i ulike str (betalte selv)
-Mange Mummikopper og drikkeglass (tok med hjemmefra)
-Drikkeflasker og termokopper (tok med hjemmefra)
-To bakeboller i ulike str
-Tre dl-mål (ulike)
-Dørslag
-Matbokser (3-4, tok med hjemmefra)
-9 bokser til oppbevaring av mat, ulike str, Clas O
-Diverse bokser i ulike str til å organisere mat i kjøleskap og kjøkkenskap
Jeg tror dette er alt han har. Personlige eiendeler som klær, sko, paraply, bilder, datagreier og annen elektronikk, høyttaler etc kommer utenom.
For å få ned utgiftene, uansett hvem som tar regningen, så vil jeg tipse om å handle kjøkkenutstyr og servise etc. brukt, en brøkdel av prisen og miljøvennlig.
Vår erfaring er også at i kollektiv forsvinner ting, så dyre ting er lite lurt.
De er jo heller ikke ferdig utviklet, en av mine er en vims av dimensjoner, så en liste over hva de FAKTISK har med seg inn kan være nyttig.
Han er en nokså ryddig og organisert sjel. Da søsteren flyttet for noen måneder siden, var situasjonen en annen. Hun er en samler av dimensjoner. Å herrejesus for et kaos. Og det er fremdeles ikke noe mindre kaos der hun bor…
Vi har prøvd å handle brukt der vi kan. Dessverre var det ikke så mye. Det handlet også om tid og overskudd. Men han har tatt med ganske mye hjemmefra.
Han bor ikke i kollektiv, men alene, og umøblert, så jeg tror ikke det forsvinner ting. Men ser dilemmaet. Min eldste bor i kollektiv. Hun er uorganisert i tillegg, så jeg tror ikke de har helt koll på hva hun tok med seg og hva som er felles, for å si det sånn… (Hun fikk for eksempel noen dyre gryter av meg. De skal hun ha med seg videre. Mikroen er også hennes, men brukes av alle.)
Syr man puter under armene på dem om man hjelper dem der man kan? Våre betaler husleie etc. selv, fordi at vi vil de skal se hva ting koster og hvor pengene går. For de som studerer i byene er det ikke mye igjen av studielånet når husleie og faste utgifter er betalt, i grunnen ingenting. Mine har vært så heldige at de har hatt gode deltidsjobber, men det er ikke alltid man får det, eller at det kan kombinerest med studiet.
Er usikker på hva du spør om nå. Er det noen som har sagt noe om å sy puter, eller lurer du på om du gjør det? :undrer:
Jeg vet ikke, jeg, det kommer vel an på så mangt. Og omstendigheter. Og personlighet.
Begge mine har godt betalte jobber og lavt forbruk. Så de har mer enn nok til å klare seg. Men de har vært heldige i tillegg til å ha tatt en del gode valg i årenes løp. Det er ikke slik for alle.
Her har min eldste (litt variabelt, men sånn ca) rundt 15-16000 inn hver måned. Guttungen vil foreløpig ha ca 10, men skal på intervju nå snart, og den jobben vil gi så mye som 10K inn i måneden.
Begge har 6000 kr i husleie, den ene inkl strøm og den andre ekskl strøm.
Ja, det er nok mange som har det trangt. Men jeg tenker også at en del (ikke alle!) har en livsstil som koster (uteliv, klær og sminke), samt ikke er så flinke til å være smarte når de handler mat. En del av ungdommene jeg kjenner «liker ikke» sunn og billig mat, som feks belgfrukter og grønnsaker i sesong. De kjøper mye kjøttmat og ferdigmat, samt kantinemat. Dette gjelder selvfølgelig langt fra alle, men jeg ser en del av det, også hos mine egne.
Og så er det noe med at det ER litt trangt å være student. Jeg tror man blir kreativ av det, og man lærer en del av det. Men det finnes selvsagt grenser.
Vi kommer ikke til å bidra med månedlige summer. Det trengs ikke, og jeg tror det skulle stått temmelig ille til for at vi skulle gjort det. Besteforeldre sponser bittelitt, månedlig. Jeg kan nok tilby meg å betale for lege og tannlege, det bør prioriteres. Er litt usikker på hjemreiser. Det er dessverre soleklart billigst å fly. Det er ille. 299 én vei, og langt mer for buss. Studenten kommer til å reise mye hjem pga politiske verv. Mulig det dekkes. Antakelig.
Vår flytter om halvannen uke. Skal bo på studenthybel med delt kjøkken. Antar det er kjøkkenutstyr der.
Vi kjører fra øst til vest med henne, og bistår med kjøring/handling første dagen.
Jeg har lyst til å bidra med et tilskudd hver måned. Planen er at hun skal slippe å bruke tid på jobb. Hun hR jobbet et år må pg har spart opp solid med penge. Mannen mener hun må klare seg selv. Det jeg i hvertfall har lovet er å betale trening for hennne hvis hun ønsker og sikkert litt hjemreiser.
Kjenner litt sorg for at hun blir borte, men det blir nok bra.
Vi sponser ikke, men han har fått beskjed om at han kan be om hjelp når som helst, hvis det ikke går i hop. Han har en jobb der han skriver timer og jobber hjemmefra, så der får han vurdere selv. Leiligheten er helt møblert, og inkludert treningsmedlemsskap.
Men det koster over 7000 i mnd, så det utgjør mye av lånet. Han har brukt utrolig lite penger opp gjennom, men har fått smaken på utelivet nå etter eksamen, så det blir definitivt lærerikt. :knegg:
Nå er dette studentflyttetråden, og min er ikke student, hun skal begynne på vgs, men jeg deltar likevel siden hun tross alt vil trenge mye av det samme. Så siden hun bare er 15 så forsørger vi henne fortsatt, og får barnetrygd, så hun vil fortsette å få det samme som hun ville fått om hun bodde hjemme, inkl tak over hodet og mat. Borteboerstipendet fra lånekassa dekker stort sett hele leieprisen på hybel, i følge andre som bor der allerede (billig, kommunal hybel), og hun får som sagt gratis varmt måltid på skolen hver dag, så det blir nesten billigere enn å ha henne hjemme. :knegg: Om hun vil ha jobb for å spe på med ekstra lommepenger så blir det opp til henne selv, men målet er at det ikke skal være nødvendig, siden jeg tenker det kan bli nok med skole, trening og alt som er nytt.
Nei, det er det ikke nødvendigvis. Jeg er et rotehode, vasker opp når jeg har energi og tid til det - og det er ikke hver dag - har en enormt mye lavere standard for husarbeid enn de fleste og ville vært krise for de fleste å leve i kollektiv med (sånn jeg gjør det nå). Men jeg har alltid gjort nesten alt på gruppearbeid og er den som driver teamet på jobb og legger ned desidert flest timer og mest innsats på samme jobben.
Hadde jeg bodd i kollektiv, hadde jeg vasket opp mitt hver dag fordi jeg vet at det er det som forventes. Men egentlig ville jeg heller tatt oppvasken for alle en gang i uka hvis jeg bare kunne få vente til den dagen det passet meg å ta den.
Jeg hadde aldri irritert meg over andres rot da, det skal jeg ha.
Det er litt vanskelig det der. Jeg fikk ingen hjelp da jeg var student annet enn til hjemreiser og hadde ikke sikkerhetsnett. Det føltes av og til ganske tungt. Jeg jobbet i alle sommerferier og var heldig og fikk en jobb ved siden av som ikke gikk ut over studiene, så det gikk jo på et vis.
Storesøster har blitt sponset med husleiehjelp hele veien. De har jo mindre til overs nå etter at husleia er betalt enn vi hadde. Studiefinansieringen er for dårlig! Men hun har vært veldig klar på at hun vil klare seg selv, så pengene har gått rett til sparing og så har hun jobbet som stud.ass og i feriene for å greie seg selv. Det har vi sagt at er helt i orden. Da har hun sikkerhetsnettet lett tilgjengelig og så kan jo vi hjelpe om det dukker opp noe helt spesielt også.
Jeg tror hun hadde følt seg helt trygg på at vi var der for henne også uten bidraget, men vi er jo alle summen av våre erfaringer og det sitter så dypt i meg at jeg vil hjelpe enten hun vil ha hjelp eller ikke. :humre: (Sidespor: Mannen har sine erfaringer, lang historie, men det har resultert i at ungene har fått en uendelig mengde med sykler, for at alt skal være tipp-topp.)
Et lite tips for dem som flytter til Bergen. På Landås finnes "vel bevart" bruktbutikk. De legger ut på facebook noe av det nye de har fått inn. Parkeringsplass og busstopp like i nærheten. buss 6 (og 16e).
Frøkna flytta jo også hjemmefra for vgs, og vi gjorde det sånn at jeg betalte hybelen + mobilabb, og hun hadde borteboerstipendet til daglige utgifter (mat, transport, hygiene, klær (inkl treningsklær), reise hjem). Det var nyttig læring for henne; hun lærte fort å få pengene til å rekke, og har klart seg veldig fint økonomisk som student også.
Ja, det er også en mulighet Stompa. Får se hva vi gjør når vi ser hva leien er på, og finne ut hva som blir mest praktisk. Fortsatt ikke fått vite hvor hun skal bo og når hun kan flytte inn, eller om hun får bo sammen med venninnen. :gaah: Vi skal få vite det "så fort det er klart i neste uke".
Har dere tips til innboforsikring for studenten som dekker litt raust.., feks inkludert mobil og evt sykkel.... eller bruker man kanskje der man har bankforbindelse? Min har i DnB.
Synes ikke det har vært lett med å kjøpe brukt. Da måtte vi droppet handling og han måtte ordnet det selv utover i ukene.
Vi har vært 5 dager på hotell og hjulpet han å få ting inn. Vi hadde stappfull bil og takboks og kunne ikke ha fått med mer.
Har ikke kjøpt alt det dere har listet opp. Han har så han kommer igang i hverdagen.
Han får finne ut av resten selv.
Min ar kjøpt noe brukt. Det er mest møbler det er behov for. Det har tatt sin tid og inkludert leie av bil til transport. Det har ikke nødvendigvis bare vært billig. Mye av nipset var allerede i boks, tenker på kjeler og sengetøy og alt dette andre.
Det kan være en ide å sjekke fagforeninger for forsikring. Kanskje finnes det er tilknyttet det han skal studere? De har gjerne gunstide priser for studenter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.