Jeg hadde, og brukte den et par ganger og aldri igjen. :knegg: Men nå spises det veldig lite is her i huset. Den var ikke spesielt stor, men bollen måtte stå i fryseren en stund før den skulle brukes. Så det måtte planlegges, eller den måtte stå der i hele tiden. Nå får man jo kjøpt maskiner med kompressor, men de er jo litt større da.
Jeg har litt lyst på iskrembolle til kjøkkenmaskinen, men det har blitt med tanken enn så lenge.
Jeg har en stor iskremmaskin fra Kenwood. Den fungerer bra og beholderen bor i fryseren om sommeren slik at den alltid er klar, men hadde jeg laget mer iskrem enn jeg gjør (en håndfull ganger i året) hadde jeg foretrukket en maskin hvor man ikke trenger å fryse beholderen (men samtidig er de veldig mye dyrere og tar også mye mer plass). Jeg vet ikke om jeg helt kan forsvare plassbruken i forhold til hvor sjelden jeg lager iskrem, men når jeg først lager iskrem er vi alle enige i at den er så mye bedre enn butikkiskrem og vi sier at vi må lage det oftere og så skjer det bare ikke :sparke:.
Min grunnoppskrift på iskrem:
1 liter blanding av kremfløte og H-melk
3 dl sukker
8 eggeplommer
Varm fløte/melk og sukker til kokepunktet. Visp eggeplommene lett i en bolle og visp gradvis inn den varme fløtemelken. Hell tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til blandingen tykner litt. Hell i en bolle, legg på plastfolie helt ned på blandingen (unngår snerk) og avkjøl helt i kjøleskap. Kjør til is i iskremmaskin (evt ha i en boks i fryseren og rør i blandingen hver halvtime til den er ferdig stivnet).
Noen smakstilsetninger vi har prøvd med stort hell:
vaniljestang
4 ss kakao + 150 g sjokolade som blandes/smeltes i fløtemelken
dropp sukker og bruk to bokser dulce de leche i stedet
halver sukkermengden og bruk 2 dl maple syrup og 2 kopper hakkede valnøtter
biter av hjemmelaget cookie dough (gjerne med sjokoladebiter og nøtter) røres inn når iskremen er ferdig
2 kurver jordbær moses og blandes med den avkjølt iskremrøren før den fryses
bytt halvparten av fløtemelken med kremet kokosmelk, 150 g hakkede pistasjnøtter røres inn når den er halvstivnet
Eg har isbolle til kenwooden. Heilt super. Å fryse den før bruk er ikkje noko problem, eg planlegg som oftast når eg skal lage is. Ikkje tar den særskild mykje plass heller.
For nokre veker sidan såg eg ein episode om is på Munter mat, NRK. Den kan eg anbefale for inspirasjon.
Vi hadde (muligens har et sted langt inne på loftet). Vi er isspisere av rang, men denne kuttet vi ut etterhvert. Det ble mest softis husker jeg. Men det er mange år siden. Kanskje de som er på markedet nå er bedre?
Vår tok heller ikke så mye. Så ta det med i vurderingen når du evt. kjøper maskin. Om det er verdt det er det kun du selv som vet, men med plassmangel så ville jeg nok droppet det om dere ikke spiser mye is. De tar ganske mye plass og kan bare brukes til én ting.
Hadde det noen år og brukte den av og til, vi har hatt to ulike av den rimelige typen hvor bolla må fryse inn i fryseren. Som det nevnes, den kan egt bare være i fryseren om man vil ha den klar til bruk. Det er for disse ikke mye is man kan lage per runde, noe som begrenser endel. Den større typen har kompressor og lager kulda så man slipper fryseelementet og de lager også mer is per runde. Og er vesentlig dyrere.
Nå er det så stort utvalg i knallgod is at jeg synes det er mye mindre grunn til å ha en slik maskin enn for noen år siden. Vil si den største fordelen er om man har en allergi - f.eks. melk - som gjør at man ikke kan nyttiggjøre seg is-utvalget i butikk, eller om man er dessert-nerd. Ellers tror jeg det blir tre ganger og skap-fyll.
Jeg har lyst på innimellom, helst en som fryser selv. Vi er ikke så organiserte, så det passer ikke med mye planlegging. Jeg tror ikke vi hadde brukt den nok, men det er bare oss..
Det går jo an å lage is uten iskremmaskin også, men da må det røres jevnlig i innfrysingsfasen. Hvis man ikke lager is så ofte, så tror jeg det er en bedre løsning enn å ha en dings som bare kan brukes til en ting.
Jeg har isbolle til Kitchenaiden, men den ble brukt få ganger. Jeg er egentlig ikke så veldig glad i hjemmelaget is, ihvertfall ikke med masse eggeplommer i. Det går såklart an å lage noe godt, mer gelatotypen, men her i huset ble det lite av. Vi kjenner noen som serverer mye hjemmelaget is, og jeg syns god ferdigkjøpt is er mye bedre. :sparke: Ihvertfall hvis den har vært frosset en stund og ikke kommer rett fra maskinen med perfekt konsistens.
Jeg har også en bolle til kitchenaiden, men den må ligge i fryseren og tar en del plass. Jeg tror jeg har lagt is i den 4 ganger i løpet av de siste 5 årene.
Som andre her også skriver: Det finnes to typer ismaskiner.
Den ene benytter seg av et fryseelement som fryses. Selve ismaskinen er egentlig bare en litt treeeg visp som ligger oppå fryseelementet og rører rundt i iskrem-massen. Isen fryses ned fra bunnen av, og blir ikke helt stiv - mer kremete/softisaktig i konsistens - men blir veldig ofte veldig god. Vanligvis er kapasiteten lav, så om man skal lage is til mer enn én person, kan det være lurt med flere fryseelement.
Den andre typen er dyrere, og har en selvstendig nedfrysingsenhet/kokmpressor. Jeg har aldri testet denne typen, men vil anta den gir et bedre resultat hva angår nedfrysing. Når jeg søker på nettet, så ser det ut til at det kan ta mer tid å bruke denne typen maskin (ca 1 time) sammenlignet med den andre typen (ca 30 minutter).
Her var det en test av iskremmaskiner som jeg syns var interessant. Selv har jeg to typer iskremmaskiner av den førstnevnte typen. Den ene er en "vanlig" iskremmaskin med fryseelement i bunnen. Den andre er en softis-maskin. Begge deler har stått urørt i årevis ...
:knegg: høres jo ikke ut som jeg skal ha en iskremmaskin. Jeg er ikke så veldig god i is selv, men det er min fars, sønns og manns yndlingsdessert. Og dere har rett, det er mye god is i butikken, men ingredienslista er så begredelig …
Vi har en ismaskin som ligner på denne her, men vi fikk den i bryllupsgave, så den er veldig gammel. :knegg: Den har et fryseelement som bor i fryseren og tar mindre plass enn om man trenger å fryse hele bollen, som jeg ser mange modeller gjør. Isen blir ikke helt ferdigfrosset og bør stå i fryseren en stund etter at maskinen er ferdig.
Jeg bruker den i snitt et par ganger i året, kanskje, men på nesten 30 år blir jo det noen ganger. Jeg lager gjerne jordbæris og mangois (uten fløte og eggeplommer) når det er sesong, og av og til andre ting. Den tar litt mye plass i skapet, men jeg liker å ha den og ville antagelig kjøpt ny om den gikk i stykker. (I motsetning til f.eks. mikrobølgeovn og vaffeljern, som vi ikke har skaffet oss etter at den gamle tok kvelden.)
Jeg har to, og bruker dem ikke. :knegg: Det blir veldig veldig god is av det, men jeg er ikke så glad i melkebasert is, og det er fullstendig bortkastet på de i huset som er glad i is. De spiser heller Hennig Olsen pistasjis :iiik:
Jeg lager av og til limesorbet, som jeg elsker, men ingen andre. Så der er vi.
Vi kjøpte denne iskremmaskinen i vår og har så langt brukt den mye. (Det er mye god is i butikken, men fyttigrisen så mye emulgatorer og annet ræl det er i mye av isen som selges.)
Så vi endte opp med å kjøpe en som så langt er i bruk en gang eller to i uka. Fløteis med oboy er så langt ungenes favoritt, men vi har laget noen gode smoothiebaserte også, basert på «restefrukt» som ellers hadde havnet i søpla.
Ulempen er at den er stor og klumpete og at det ikke er sikkert den blir like mye brukt på sikt. Men er glad for at forbruket av vanlig is i heimen nesten er borte.
Jeg har ismaskin med kompressor, og elsker den. Jeg bruker den ganske ofte og synes den er vel verdt skapplassen den tar – men jeg liker absolutt all slags is og synes det er veldig gøy å smakssette is så det passer til andre dessertelementer. Jeg lager is i alle sjangre: klassisk fløteis, gelato, sorbet og granita. I det siste har vi brukt den aller mest til å lage kaffegranita (som vi fikk dilla på på Sicilia i fjor sommer), som vi spiser med mascarponekrem. Veldig godt!
Vi har iskremmaskin med kompressor og bruker den ganske ofte. Vi er glad i is, men siden da vi ikke skal ha sukker, så blir det dårlig utvalg i butikken. Den bor i et skap og så tar vi den frem når den skal brukes - hvilket er ca noen ganger hver måned tenker jeg.
Grunnen til at jeg tenkte på det, er for dessert i selskaper. Jeg tåler ikke så mye laktose, og det er det flere andre i familien som ikke gjør heller. Og de laktosefrie isene har enda verre ingrediensliste. Jeg serverer ofte desserter der mange kunne like litt is til. Og som sagt; mange i familien mener is er den ultimate desserter. Hadde vært gøy å eksperimentere med ulike smaker. Da vi var i New York for noen år tilbake spiste vi mye pinne-is fra La NewYorkina; mango med chili og kokos var mine favoritter.
Her er notatene mine om rosmarinis med valnøtter og honning (redusert og tweaket versjon av en oppskrift fra denne boka). Med forbehold om seinere udokumenterte inkarnasjoner!
Versjon 1:
65 g valnøtter
2,7 dl h-melk
0,75 ss maizena
3,1 dl kremfløte
50 g sukker
0,6 dl honning
ca 1,5 ts hakket rosmarin
en liten klype salt
Blandet litt av h-melka med maizena. Kokte opp resten med fløte, sukker og honning. Tok blandingen av varmen og hadde i maizenablandingen. Varmet opp til det tyknet litt. Hadde i rosmarin. Avkjølte og lot stå over natta. Kjørte i ismaskinen.
Ristet valnøttene på 150 grader varmluft i 8 minutter. Hakket. Avkjølte. Hadde i ismaskinen helt mot slutten.
Dom: Kjempegod! Neste gang skal jeg ha enda mer rosmarin. Den er nok veldig god uten valnøtter også.
Versjon 2:
Ingen valnøtter, ca. 1 ss hakket rosmarin. Veide opp 60 g honning i stedet for å måle – da ble den i søteste laget, så man bør nok redusere litt. Ellers veldig god.
Jeg pleier å servere rosmarinis sammen med en eller annen varm epledessert (kake, pai, smuldrepai, tarte tatin ...)
Har iskrembolle til kenwood kjøkkenmaskin, den bor fast i fryseren og brukes en del. Om jeg kjører den to runder får jeg to brødformer med is, så det er fast dessert hos oss jul, nyttår, 17. mai og bursdager. Lagde ulike varianter i begynnelsen, men nå gå det mest i vaniljeis, som jeg pynter med bær eller annet alt etter anledning.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.