Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dyrke fiken i Norge

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg har akkurat hentet masse fiken hos datteren min. Hun bor i studentkollektiv, men de har stor hage med drivhus! Jeg kjenner huseier godt, og jeg er sikker på at jeg kan få ta en stikling av fikentreet.

Jeg har altså lyst på mine egne fiken. Jeg har googlet, men det er ikke så lett å finne ut om de ulike typene av fikenplanter. Det står at fikentrær kan overvintre ute i Norge i de varmere landsdelene, men jeg er usikker på om det er selve treet, liksom. Jeg vet ikke hvordan det kommer til å gå med frukten.

Jeg har fikentre i stua, en ficus benghalesis (Audrey), men den bærer ikke frukt. Den vokser som ugress og er nesten i taket nå.

Hvis jeg tar en stikling av drivhus-fikenen, bør jeg da ha den inne eller ute? Med tanke på frukt, altså. Og hvis inne, bør den ha plantelys om vinteren?

Blir dette et litt stress prosjekt uten drivhus?


#2

Tallulah sa for siden:

De dyrker fiken på frimark i Danmark, vil tro det er mulig å få til der du bor også. Men kanskje sørge for å få tak i en hardfør sort, f.eks en dansk.

Også anbefaler jeg å se om du kan finne boka « Om konsten att odla det omöjliga» av Peter Englander. Der lærer du om mange av prinsippene rundt å dyrke panter som egentlig krever annet klima, hva du må erstatte i vekstforholdene.

www.peterenglander.se/bocker/om-konsten-att-odla-det-omojliga/


#3

Hyacinth sa for siden:

Takk! Godt tips!


#4

liefje sa for siden:

En nabo av oss (Oslo) har et kjempefint fikentre på balkongen om sommeren. De tar det inn vinterstid. Aner ikke om det er et som bærer frukt, men jeg tror uansett jeg ville vært skeptisk til å ha det ute hele året.


#5

Hyacinth sa for siden:

Ja, i Oslo ville jeg også vært det. Men klimaet er mildere her, og det plantes mange eksotiske vekster, for eksempel på Flor og Fjære. Vi har også vingård like ved hytta. Men det er jo avhengig av hvilket mikroklima man har, da.


#6

gajamor sa for siden:

Problemet er at fruktene bruker mer enn en sesong på å bli modne, så du må være sikker på at det ikke blir (noe særlig med) minusgrader om vinteren. I sone 1-2 kan det hjelpe å pakke den inn om vinteren, men pass på at den ikke tørker ut.


#7

Hyacinth sa for siden:

Den kan jo evt stå inne om vinteren. Men vi har ikke noe kjølig sted å ha planter. Det er litt irriterende.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.