Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

«Kjører du som en kjerring?»

#1

Hyacinth sa for siden:

«Kjører du som en kjerring? Bra! Fortsett med det!»

«Har du hørt at du kjører som en kjerring! Så fint!»

Altså. Denne kampanjen til Gjensidige, som henger på busskur både her og der, hva ER dette for et slags forsøk? Jeg blir så inni helvete provosert hver gang jeg kjører forbi et busskur at jeg nesten kjører av veien! :sur:

Jeg skjønner utmerket godt hva de prøver på. Jeg er ikke dum. Men den forslitte og nedlatende ordlyden er helt skivebom.

Dessuten tror jeg ingen kommer til å kjøre finere av det forsøker der uansett. Mann eller kvinne. Banna bein.


#2

annemede sa for siden:

Jeg synes jeg burde fått billigere forsikring siden jeg er kvinne, eller kjerring som de kaller det. :snurt:


#3

Adrienne sa for siden:

Det har man ikke lov til, dessverre. Lovverket hindrer selskaper å skille på kjønn når prisen settes. Man kan skille på alder og mange andre parametre, men ikke kjønn.

Og man kan like eller ikke like budskapet (personlig satte jeg kaffen i halsen da jeg så det), men en reklame trenger ikke være likt for at den skal ha effekt.


#4

Hyacinth sa for siden:

Enig i det, Adrienne, men jeg tror nesten den har motsatt effekt i dette tilfellet. Dessuten (beskyld meg gjerne for å ha altfor såre tær) mener jeg reklamen bidrar til å forsterke, levendegjøre og nesten legitimere et uttrykk som burde ha forblitt i forrige årtusen.


#5

Fersken sa for siden:

Etter å ha tilbragt en uke i hjembygda mi så kan jeg bekrefte at uttrykket lever i beste velgående, og at også brukes i positiv mening. Kommer helt an på konteksten.

Det er kanskje forskjell på by og bygd og dialekter her også?


#6

Input sa for siden:

Jeg klarer ikke bli provosert, men jeg leser det nok ganske annerledes enn deg. De mener vel å snu noe som blir brukt nedsettende om til å være en hedersbetegnelse. Jeg synes reklamen er fin. Og budskapet er jo også veldig tydelig.


#7

Lavender sa for siden:

Blir ikke provosert, kjør skadefritt betyr det. Det er statistikk.


#8

Adrienne sa for siden:

Det er det som er tanken bak, i følge Gjensidige. Det var en del bråk da kampanjen ble lansert, og det var noen kritiske stemmer som mente den var kvinnefiendtlig. Da gikk Gjensidige ut og sa følgende: "Kampanjen er i sin helhet en hyllest til kvinnelige sjåføregenskaper, et helhjertet forsøk på å avlive seiglivede fordommer samt ønske om å gi kvinnelige sjåfører mer selvtillit." (Hentet herfra)

Likestillingsombudet fikk spørsmål av Kampanje, og sa seg positiv til reklamen.

Disclaimer: Jeg jobber i forsikringsbransjen, og har tidligere også jobbet med marketing innen forsikring, så jeg er ikke uhildet i denne sammenhengen. (Men jeg kan gi et eviglangt foredrag om hvordan man priser bilforsikring, hvis noen skulle være interessert. :knegg: )


#9

Floksa sa for siden:

Er det ordet kjerring du reagerer på?
For det er ikke nødvendigvis et stygt ord. Her brukes det om kvinnelig partner og også om egen partner. Og brukes med mye kjærlighet. Det KAN selvfølgelig også være et skjellsord men stort sett er det bare noens kvinnelige partner.


#10

Skilpadda sa for siden:

Når noen snakker om å «kjøre som en kjerring», så tror jeg sjelden det er ment som et kjælenavn. :humre:


#11

Floksa sa for siden:

Men det handler jo om kontekst. Jeg har sett folk bli provosert av utrykk som «konebil» «damekjørt» osv også og handler om at man antyder at kvinner er dårligere sjåfører. Noe vi definitivt ikke er.
Altså at ordet kjerring egentlig ikke er så relevant? Så jeg prøver å forstå om det er ordet eller antydningen som er provoserende. Jeg har ikke sett reklamen selv.


#12

Hyacinth sa for siden:

Kjerring er ikke et ord som brukes i min dialekt, men det er likevel ikke selve ordet jeg reagerer på. Det er uttrykket «kjøre som en kjerring». Jeg fatter ikke at det kan tolkes positivt, og jeg tror ingen menn vil tenke «Ah, jeg burde jaggu kjøre mer som ei kjerring! God ide!»


#13

Strå sa for siden:

Greia for meg er at i en god del miljøer brukes "å kjøre som en kjerring" som noe negativt. Det har jeg da også hørt rettet mot både meg og hunkjønn jeg kjenner. Når fakta er at hunkønn jevnt over kjører mer hensynsfullt og med færre ulykker og skader, så synes jeg det er helt flott å ta skjelsuttrykket på alvor og snu det. Heia Gjensidige.


#14

Candy Darling sa for siden:

Jeg skjønner jo poenget med reklamen, men den treffer ikke meg.


#15

Hyacinth sa for siden:

Jeg tror aldri at «å kjøre som en kjerring» vil bli en hedersbetegnelse. Samme hvor mye det burde ha vært det. På samme måte som at jeg ikke tror at «å spille fotball som en kjerring» vil bli det.


#16

Tjorven sa for siden:

Jeg kjører som en kjerring og føler at reklamen treffer meg positivt.

Jeg er rett og slett mer forsiktig i trafikken, og klarer ikke å se at det er en negativ egenskap. Jeg kjører ikke 50 i 80-sona og sånt, men tar i svært lite grad risiko. Hadde alle kjørt som meg så hadde det vært færre skader i trafikken.


#17

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er jeg jo ikke uenig i!

Jeg kjører forresten også pent. Skulle bare mangle.


#18

Syrinx sa for siden:

Køyrer stort sett som ei kjerring, av og til som ein italienar.

Skjønar reklama, har ikkje greidd å kjenne på forargelse av den.


#19

Nenne sa for siden:

Jeg flirte av reklamen og synes den var bra. Alle vet, eller burde vite, at kvinner er bedre sjåfører.


#20

Hyacinth sa for siden:

Ja, og det er ikke det jeg synes er problematisk, akkurat. Det er selve uttrykket.


#21

IzziCreo sa for siden:

Jeg har ikke sett reklamen, men der jeg er fra er kjerring kun negativt. Og hadde noen kalt meg det hadde de kommet på min shit list. "Å kjøre som en kjerring" er derfor 100% negativt for meg, selv om jeg vet at i noen deler av landet så er kjerring noe fint. "Å kjøre som en kvinne" hadde derfor snakket mye mer til meg.


#22

Input sa for siden:

Jeg tror ikke det finnes noe sted i Norge det er positivt ment å «kjøre som en kjerring», det er jo det som er hele poenget.


#23

Millen sa for siden:

Fra Trøndelag og nordover er vel kjerring positivt ord så vidt jeg vet.
Resten av landet not so much. Husker første gang jeg møtte familien til mannen utenom svigers, og detvar og ja,:du er Millen, kjerringa til mannen..Jeg tok det ikkr positivt for å si det sånn. Mrn, det var det som kona til ..

Har sett reklamen, og tenker mer statistikk. Hver sommer kommet det jo reklame fra ulike instanser om at "la kona/dama/kjerringa kjøre pga ulykker.
Alt for mange dør i trafikken, og menn tar generelt mer risiko enn kvinner.


#24

Tjorven sa for siden:

I utgangspunktet er det et negativt ladet uttrykk, men det er jo akkurat den tankegangen Gjensidige forsøker å vri på.

Mannen min er nordfra. Jeg brukte litt tid på å venne meg til at det var positivt å være kjerringa hans. For fra både ham og folka rundt ham, så er det positivt ment.


#25

Millen sa for siden:

Mannen min er nordfra. Jeg brukte litt tid på å venne meg til at det var positivt å være kjerringa hans. For fra både ham og folka rundt ham, så er det positivt ment.[/QUOTE]

Jepp, min er fra Nord- Trøndelag og jeg har kjent på det samme.


#26

star sa for siden:

Det har jeg blitt fortalt gjelder her ja. Og da er vi langt sør for Trondheim altså.
Men i mitt hode (og der jeg er fra mener jeg) så er det negativt ladet uansett hvilken kontekst ordet kommer i. Noe x fikk høre bare 2 ganger før han sluttet å bruke det (i den koselige konteksten altså).

Tror ikke helt jeg har fått med meg reklamen. Skjønner hva de mener, men sliter med å ta det positivt.


#27

Elise sa for siden:

Jeg synes reklamen er super! De tar et forferdelig uttrykk og gjør det til noe positivt. :riktig:


#28

Marla Singer sa for siden:

Jeg reagerer ikke på den reklamen i det hele tatt, faktisk, synes den er helt ok. Som flere har påpekt allerede så peker de jo på et nedsettende uttrykk (for det er det, uansett om "kjerring" i seg selv kan være nøytralt og positivt) og vrir på det.


#29

Røverdatter sa for siden:

Antall skadde og døde i trafikken øker for første gang på mange, mange år. Alt som kan gi fokus til trafikksikkerhet og det å være en oppmerksom, trygg sjåfør er positivt syns jeg. Jeg syns ikke kampanjen er så dum, alle skjønner jo hva den sikter til og den vekker tydeligvis følelser og skaper debatt.


#30

Madicken sa for siden:

Jeg reagerte negativt på reklamen, mest fordi kjerring-begrepet er veldig negativt ladet for meg, men også fordi jeg ikke forbinder kjerring-kjøring med noe positivt. Jeg tenker at slik kjøring, slik jeg ser det for meg i mitt hode, kan skape farlige situasjoner.


#31

Fersken sa for siden:

Jeg har tenkt litt i løpet av natten over uttrykket "kjøre som ei kjerring". Det er negativt ladet av de som sier det til daglig, men slik jeg har opplevd det, så er det (for det meste) menn som gjerne kjører fort, tar sjanser og rett og slett råkjører som bruker uttrykket overfor sjåfører som holder fartsgrensen og kjører etter forholdene, tar hensyn og følger regler i trafikken (mange damer).

Så uttrykket er brukt negativt, men er det egentlig det?


#32

Tallulah sa for siden:

Fersken, det er jo nettopp det kampanjen spiller på.

Jeg tror at det kampanjen prøver på er å latterliggjøre de som bruker slike utrykk, ved å snu det. "Ja, hen kjører som ei kjerring. Det burde faktisk du også".

Men manger ser ikke den dobbeltheten. Og nettopp derfor er jeg litt delt på om jeg syns den funker. Om mange ikke forstår kampanjen, så er den kanskje ikke så vellykket.

Jeg personlig syns den er grei fordi den bruker hele utrykket, og knytter det til noe positivt, framfor noe negativt. Oftest knytter man feminine negative utrykk til noe negativt, slik "kjerring" alene kan gjøre. Å kalle en mann kjerring, hurpe, bitch er alltid negativt.


#33

Karamell sa for siden:

Jeg lurte litt da kamapenjen kom i april, men egentlig er den jo god, om man ser den dobbeltheten Tallulah skriver om.

Denne er litt mer tydelig enn den jeg har sett på TV: www.youtube.com/watch?v=hkl35KvLxts


#34

Luftslottet sa for siden:

Jeg kan jo da være kjerringa(!) mot strømmen og si at jeg liker kampanjen godt. Det er elegant spill på norsk språkbruk og treffende for en ukultur.

Hvis folk skal kjøre som denne kjerringa blir det ellers enten livsfarlig eller ikke noe kjøring i det hele tatt, ettersom jeg ikke har lappen.


#35

Shun sa for siden:

Jeg liker også kampanjen.

Jeg tok lappen som ganske voksen dame, og ble overøst av sjåførlærer med at voksne kvinner var de beste sjåførene.

Han mente seriøst at unge menn ikke burde få lappen før frontallappen var ferdig utviklet ved 25-årsalderen.
Og at man burde kunne differensiere på kjønn og alder ved forsikring.


#36

Polyanna sa for siden:

Jepp. :nemlig:


#37

Hyacinth sa for siden:

Men det er det som er problemet mitt. Jeg tror få vil tolke det positivt, intensjon eller ei.


#38

Tjorven sa for siden:

Da er det kanskje ikke de de henvender seg til. Det er jo noe av greia med markedsføring. Det er ikke alle man forsøker å nå med en og samme kampanje.


#39

Hyacinth sa for siden:

Joda, men jeg ser bare for meg at de fleste menn (som jo nettopp bør ta budskapet til seg) vil tenke «jeez, jeg skal jaffal ikke kjøre som ei kjerring, hahaha!» Men det er jo mulig jeg er fordomsfull. Vi får håpe det. :knegg:


#40

Luftslottet sa for siden:

Men sånne er det vel heller ikke håp for? :knegg:

:medfordomsfull:


#41

Tjorven sa for siden:

Nei, igjen ... det er ikke de denne kampanjen henvender seg til.

: også medfordomsfull:


#42

Floksa sa for siden:

Men utrykket «å gubbkjøre» er vel heller ikke positivt ladet? Men mulig det er helt lokalt :knegg:


#43

Hyacinth sa for siden:

«Gammel mann med hatt» sier vi her. :knegg:



#45

Fersken sa for siden:

Hattkaill. :nemlig:


#46

oslo78 sa for siden:

Synes kampanjen er kjempeflott!


#47

-ea- sa for siden:

Mnjæ.... Uttrykket som ei kjerring er absolutt ikke positivt!
Men det er å være kjerringa til noen, eller bare ei kjerring generelt, det er nøytralt.


#48

Karamell sa for siden:

Som ei ... er aldri ment positivt.
Akkurat som Jævla ... etter eller annet (kom til å tenke på serien Jævla homo).


#49

Floksa sa for siden:

Men det er en forskjell på å kjøre som ei kjærring (kjøre rolig og forsiktig) og å kjøre som en gubbe/hattkall? En hattkall er ukonsentrert, sinker trafikken, kjører med blinklyset på osv?


#50

Syrinx sa for siden:

Enig i det.


#51

Strå sa for siden:

Nettopp Floksa.


#52

Hyacinth sa for siden:

Ja, så klart det er.


#53

Milfrid sa for siden:

Hvis noen hadde sagt «kjøre som en kjerring» til meg hadde jeg tenkt det var som å kjøre som en mann med hatt, og ikke tenkt positiv kjøring. Hadde det vært kvinnfolk eller kvinne hadde jeg forstått hva som ble sagt. Med kjerring tenker jeg gammel dame. Jeg synes virkelig ikke folk bør kjøre som feks moren min. :skremt: Kanskje det er en dialekt-ting?


#54

Katinka sa for siden:

Jeg kjører ikke som ei kjerring, men det er det mange andre som gjør.


#55

banana sa for siden:

Jeg oppfatter ikke «kjøre som ei kjerring» slik du beskriver. Jeg oppfatter det brukt i situasjoner der sjåføren er usikker, klønete, lite effektiv i trafikken, ikke kan parkere etc. altså om en dårlig sjåfør, ikke om en defensiv men god sjåfør. Jeg ville aldri oppfatte det positivt om noen sa at jeg kjører som ei kjerring. Nettopp fordi jeg tror ikke det menes som uttrykk for god, trygg, defensiv og effektiv kjøring. Og jeg tror ikke Gjensidige klarer å snu det til å bety det.

#56

Milfrid sa for siden:

Helt enig! Kvinnelig versjon av mann med hatt. :nemlig:


#57

Luftslottet sa for siden:

Det legges ut ganske mange biler på Finn som er "konekjørt" eller lignende. Det er alltid veldig pent kjørte biler.


#58

Input sa for siden:

I mitt hode er det å kjøre som en kjerring å kjøre forsiktig, ikke ta sjanser, holde fartsgrenser, blinke i god tid, ikke kjøre forbi unødvendig osv. Altså å kjøre veldig riktig. Å gubbekjøre er det motsatte, å kjøre alt for langt under fartsgrensen, glemme å blinke eller skru av blinklyset, kvele motoren i tide og utide, kjøre ujevnt osv. Det er to veldig forskjellige ting.


#59

banana sa for siden:

Ja, det er jeg enig i. Men jeg oppfatter ikke at de som sier at noen "kjører som ei kjerring" bidrar til at bilden de kjører nødvendigvis blir en konekjørt bil. Jeg oppfatter de to på ingen måte som paralleller. Konekjørt bil oppfatter jeg som at noen vil fortelle at bilen er pent kjørt. Å "kjøre som ei kjerring" oppfatter jeg brukt i situasjoner der noen ønsker å formidle at en sjåfør er elendig.

For ordens skyld, jeg bruker ikke den typen karakteristikker ("kjøre som ei kjerring") sjøl, jeg prøver å formidle hva jeg oppfatter at andre legger i det når de bruker det.


#60

Polyanna sa for siden:

Min ene ungdom har fortalt meg at jeg "kjører som ei kjerring" når jeg er FOR passiv og overforsiktig. :knegg:


#61

Lavender sa for siden:

Det variere også. Med e-golfen min akselererer jeg sakte og kjører gjerrigknark. Med leid stasjonsvogn type Skoda Superb er det lettere å kjøre for fort, høres ikke, merkes knapt. Etter noen dager i Syden med minste Fiat eller Skoda etterligner jeg fort de lokale, det er jo gøy og vil ikke være den turisten som lager floke. Ble vinket inn til kontroll i 40 sone, var så skjelven at mannen måtte fiske ut førerkortet, det var heldigvis papirene for leiebilen de var ute etter.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.