Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vaske mohairplagg

#1

Cuyahoga sa for siden:

Hvordan vasker dere strikkede plagg i mohair?

Jeg spurte en garnforhandler og hun svarte at «De skal helst ikke vaskes», og det synes jeg var et lite tenåringstilpasset svar. :sukk:

Jeg har forsøkt håndvask på lav temperatur, og knapt noe bevegelse i plagget annet enn skååånsom oppvriing og flat tørking, men likevel siger/vokser plaggene litt.

Hva bør jeg gjøre annerledes? Og er det mulig å få de til å få tilbake fasongen når de først har «vokst»?


#2

Teflona sa for siden:

Du ruller det i håndkle når det er vått, ja? Hvis det har blitt for stort, ville jeg prøvd ullprogram på tørketrommelen, men først halvtørke i håndkle og fulgt godt med underveis i tromlinga.


#3

Luftslottet sa for siden:

Det viktige her er å la plagget tørke flatt. Jeg vasker på ullprogram på 20 grader i vaskemaskinen (men har en skånsom maskin).

Vask plagget en gang til, så legger du et håndkle oppå et tørkestativ og legger plagget i den fasongen det skal ha oppå håndkleet. Da tørker det litt treigt, men holder fasongen.


#4

Cuyahoga sa for siden:

Takk for svar, begge to.

De er i vaskefasen plaggene har vokst, ikke tørkefasen (jeg har tørket de flatt). Men å rulle de i en tørr håndduk i stedet for å vri de opp høres lurt ut.

Tror jeg prøver vaske en på ullprogram da, i håp om at det trekker seg sammen? Sentrifugerer dere? På lav omdreining?

Tørketrommel høres dritskummelt ut, men kan være plan B.


#5

Luftslottet sa for siden:

Jeg sentrifugerer på det vaskeprogrammet gjør av seg selv. :blånn:
Men jeg ser på strikkegrupper på FB at mange sverger til maskinsentrifugering uten å være noe redde for det.


#6

Nada sa for siden:

Jeg vasker på 40°C ullprogram.


#7

Teflona sa for siden:

Vanlig ullprogram, ja. Jeg bruker ofte ullfornyer også i, særlig i plagg jeg ønsker å beholde myke. (Full maskin er ikke bra, for mye gnissing som kan krympe plaggene).


#8

Charlie sa for siden:

Ullgensere vaskes ikke medmindre det er flekker. De skal luftes. Vanskelig å få gjennom hos tenåringer, men vil de ha det vasket kan de gjøre det selv. Det gir stort sett samme resultat hos oss (at det ikke vaskes) :knegg:

Vasking er viktig skjer på den måten det står på bandolæret eller vaskeanvisningen. Har lært på den harde måten at det kan være like ille å vaske «for skånsomt» (temperatur, sentrifugering…)

Håndvask her skjer forsiktig i lunkent vann, så legges plagget på et håndkle, ruller håndkleet godt sammen og lar det ligge og trekke og deretter legger jeg genseren flatt på stativet slik jeg vil det skal tørke.

Tenker vel at mohairplagg, særlig om de er strikket løst på store pinner (og det er de ofte) vil sige litt. Det handler ikke kun om vasken men også om at når man bruker plagget vil det tynges, men klart det tynges enda mer av å være fullt av vann. Ville tenkt den beste oppskriften er å legge det i fasong etter vask, men akkurat det der med siging er en av grunnene til at plagget helst ikke skal vaskes.

Å prøve å krympe mohair i f.eks. tørketrommel er et risikoprosjekt, det er ofte blandingsgarn og de ulike fibrene i garnet kan gjøre at de reagerer ulikt på f.eks. varme i tørketrommel.( I og for seg risikabelt også ved ren ull, ifht toving, men da er det ihvertfall samme fiber).

Jeg ville vel tenkt at har det først seget er det seget. Men flott om noen har fått til å reversere?


#9

Geitrams sa for siden:

Jeg skyller opp for hånd og sentrifugerer på full guffe. Jo større hastighet, jo mindre friksjon. Tørker flatt.


#10

arrow sa for siden:

Jeg har brukt ullprogram (for tiden miele-maskin, ikke toppmodell), kort sentrifugering 900 o.p.m. Det gikk fint, ristet plagget lett etterhvert som det tørket for å fluffe det litt opp. Jeg har ikke mye mohair, men jeg har oppdaget det er forskjell på mohairgarn. Noen er blandet med akryl eller polyamid, andre er bare spunnet slik at det holder bedre og ikke mister fasong så lett. Man må bare prøve seg frem og høre på andre som har erfaringer med merket eller garnet. Min erfaring er at plagge siger mer om det drypptørres. Der er en nylonnetting, nærmest en hengekøye for våte klær man kan prøve. Jeg heller mot en kort sentrifugering der det er mulig.


#11

Sol sa for siden:

Jeg vasker alle strikkede plagg med såpe som dette:
www.garntopia.no/collections/ullsape

Legger dem i vann med såpe i servanten eller tilsvarende i minst 15 minutter, slenger det i maskinen og sentrifugerer etterpå. Legg i fasong til tørk. Når de sentrifugeres i maskinen, opplever jeg at de ikke siger. Har jeg ikke vaskemaskin, så ruller jeg dem i håndlkede, men da er de så våte at de fort kan miste fasongen, så de må behandles med varsomhet når de legges til tørk.

Flekker kan fjernes med sitronsåpe før de legges i såpevann.


#12

~TM~ sa for siden:

Ullfornyer? Hva er det?


#13

arrow sa for siden:

Der er noen produkter laget spesielt for ull, som Sonett Ullkur, Milo har en egen tøymykner for ull, og Nøstebarn selger en "Askeladden ullkur". Så vidt jeg vet har de til felles at de inneholder lanonlin. En ullkur bruker man vanligivis ikke hver gang, men av og til for å gi fibrene nærmest en hårkur. Milo tøymykner bruker man oftere.


#14

~TM~ sa for siden:

Takk!


#15

Stompa sa for siden:

Det er bevegelse som tover strikkaplagg, så jo mer de kastes rundt, jo større sjanse er det for at de tover. Generelt er det derfor bedre å sentrifugere strikkaplagg på høy hastighet. Da ligger de mest mulig i ro mot veggene i trommelen.

Disclaimer: Jeg har ikke erfaring med plagg i rein mohair, siden jeg synes det er et mareritt å strikke med. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.