Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat fra ulike regioner i Italia

#1

Nenne sa for siden:

Jeg driver med vinklubbplanlegging og nå blir det fem-seks klubber med Italia som tema. Jeg tenker en slik oppdeling:

  • Piemonte 1 og 2, sannsynligvis

  • Veneto

  • Toscana

  • Campania

  • Sicilia

Og det jeg trenger hjelp med er matretter som hører til i de forskjellige områdene. NB! Har du ikke oppskrift så kan det googles, men jeg vil gjerne høre om lokale retter fra de forskjellige områdene som dere har smakt på ferie som kan anbefales fra de ulike regionene.

Jeg sier ikke nei takk til oppskrifter altså, men mer generelle tips holder i massevis.


#2

liefje sa for siden:

Toscana: Vi fikk en veldig god tomat- og brødsuppe på en kjempebra restaurant da vi var i Toscana i sommer. Vi fikk den som en liten appetizer, men jeg laget den som forrett her en dag og det ble veldig vellykket. Jeg brukte oppskriften til Jamie Oliver. En god og annerledes autentisk rett.


#3

Millen sa for siden:

Om du googler Italia og May får du opp mye om hva som er det vanlige i de forskjellige regionene ihvertfall.
Det fant jeg ut da jeg hjalp unge med mat og helse og landet var Italia. Dette er noen år siden så jeg husker dessverre ikke hva de nettsidene heter.


#4

Charlie sa for siden:

Toscana har cinque e cinque som populær street food - ikke så kjent. Kalles også farinata.

www.insidetherustickitchen.com/cecina-toscana-tuscan-chickpea-flatbread/

"Cinque e cinque" henspiller på at man i Livorno brukte farinata/ torta di ceci som del av en lokal sandwich med det navnet - det betyr "fem og fem" og på bakeriet kunne man kjøpe for fem lire brød og for fem lire torta di ceci. Det er fremdeles å få kjøpt men koster ikke ti lire lenger.


#5

Nenne sa for siden:

Tusen takk for tips! :blomster:


#6

Lavender sa for siden:

Campania som jeg husker. Pizza margarita, gnocchi Sorrentina, blåskjell kalt cozze, hvitskjell kalt vongole, sardiner og mye fisk av liten størrelse som er stekt, grillet eller fritert. Mye spinat i maten eller som siderett. Og brokkolini. Lite rødvin, men regionen har en vindrue Aglianico, det vanligste er å drikke hvitvin som Greco. Som igjen sikkert passer best til menyen.


#7

Nenne sa for siden:

Takk! :)

Bare å fylle på! :)


#8

liefje sa for siden:

Toscana: Du skal vel servere dessert også. Da anbefaler jeg torta della nonna. Vi fikk den servert et par ganger og den var himmelsk!!


#9

Bokormen sa for siden:

Her er en fin oversikt. :)

Her er en annen bra side.


#10

Nextlife sa for siden:

Jeg synes du skulle snike inn en Limoncello Sour et eller annet sted i menyen. :nemlig:

Herrefred, så utrolig godt det er, jeg kunne drukket det som lørdagsgodt, det er som en godis.


#11

Anda sa for siden:

Sicilia; cannoli og annet med pistasj. Sjømat og pinze (med mindre siste regnes som fra Roma, da. :gruble:)


#12

Nenne sa for siden:

Tusen takk! :blomster:


#13

liefje sa for siden:

Så akkurat på Instagrammen til Smak av Italia at de hadde fått inn et kit for å lage siciliansk canolli. Han ene der er siciliansk og de pleier å ha veldig mange gode, autentiske ting. Hvis du har en sånn butikk i nærheten altså.


#14

Hyacinth sa for siden:

Sicilia:

Lokale spesialiteter: Arancini (friterte risboller med fyll, kjempegode!). Du kommer ikke utenom cannoli til dessert. Eventuelt kan du gå for caldo freddo.

Ellers brukes veldig mye fisk, mandler, pistasj og couscous. Ja, faktisk couscous, for arabisk innflytelse merkes godt i matveien.

Man får nesten ikke «vanlig» pasta, men de spiser mye busiate, som er en tykkere pasta som skal kokes lenger enn vanlig. Fås nå i Norge, skjønt jeg ikke tror den er laget helt på samme måte, den smaker ikke helt likt.


#15

Nenne sa for siden:

Tusen takk! :)


#16

Nextlife sa for siden:

Jeg lagde cannoli for første gang for bare noen få uker siden, det var kjempelett.


#17

Hyacinth sa for siden:

Ja, men man må vei ha sånne metallruller.


#18

Nextlife sa for siden:

Man kan jo lage av stramt rullet alufolie.


#19

Hyacinth sa for siden:

Ja, det går kanskje an. Jeg har aldri prøvd. Hater å fritere. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.