Jeg driver med vinklubbplanlegging og nå blir det fem-seks klubber med Italia som tema. Jeg tenker en slik oppdeling:
Piemonte 1 og 2, sannsynligvis
Veneto
Toscana
Campania
Sicilia
Og det jeg trenger hjelp med er matretter som hører til i de forskjellige områdene. NB! Har du ikke oppskrift så kan det googles, men jeg vil gjerne høre om lokale retter fra de forskjellige områdene som dere har smakt på ferie som kan anbefales fra de ulike regionene.
Jeg sier ikke nei takk til oppskrifter altså, men mer generelle tips holder i massevis.
Toscana: Vi fikk en veldig god tomat- og brødsuppe på en kjempebra restaurant da vi var i Toscana i sommer. Vi fikk den som en liten appetizer, men jeg laget den som forrett her en dag og det ble veldig vellykket. Jeg brukte oppskriften til Jamie Oliver. En god og annerledes autentisk rett.
Om du googler Italia og May får du opp mye om hva som er det vanlige i de forskjellige regionene ihvertfall.
Det fant jeg ut da jeg hjalp unge med mat og helse og landet var Italia. Dette er noen år siden så jeg husker dessverre ikke hva de nettsidene heter.
"Cinque e cinque" henspiller på at man i Livorno brukte farinata/ torta di ceci som del av en lokal sandwich med det navnet - det betyr "fem og fem" og på bakeriet kunne man kjøpe for fem lire brød og for fem lire torta di ceci. Det er fremdeles å få kjøpt men koster ikke ti lire lenger.
Campania som jeg husker. Pizza margarita, gnocchi Sorrentina, blåskjell kalt cozze, hvitskjell kalt vongole, sardiner og mye fisk av liten størrelse som er stekt, grillet eller fritert. Mye spinat i maten eller som siderett. Og brokkolini. Lite rødvin, men regionen har en vindrue Aglianico, det vanligste er å drikke hvitvin som Greco. Som igjen sikkert passer best til menyen.
Så akkurat på Instagrammen til Smak av Italia at de hadde fått inn et kit for å lage siciliansk canolli. Han ene der er siciliansk og de pleier å ha veldig mange gode, autentiske ting. Hvis du har en sånn butikk i nærheten altså.
Lokale spesialiteter: Arancini (friterte risboller med fyll, kjempegode!). Du kommer ikke utenom cannoli til dessert. Eventuelt kan du gå for caldo freddo.
Ellers brukes veldig mye fisk, mandler, pistasj og couscous. Ja, faktisk couscous, for arabisk innflytelse merkes godt i matveien.
Man får nesten ikke «vanlig» pasta, men de spiser mye busiate, som er en tykkere pasta som skal kokes lenger enn vanlig. Fås nå i Norge, skjønt jeg ikke tror den er laget helt på samme måte, den smaker ikke helt likt.