Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor sitronsyre i råsaft?

#1

Hyacinth sa for siden:

Har aldri laget råsaft av blåbær (eller andre bær) før. I samtlige oppskrifter jeg finner står det sitronsyre. Det vet jeg knapt hva er, bortsett fra at jeg jo skjønner at det er syre fra sitron… Hvor kjøper man det? Apotek? Og er det virkelig helt naudsynt? :gruble: Hvorfor bruker man dette, har det en konserverende effekt? Skal fryse saften. Er ikke det konservering nok? :undrer:


#2

Hyacinth sa for siden:

Mangler et spørsmålstegn i overskriften.


#3

Niobe sa for siden:

Det er konserveringsmiddel, ja.


#4

Niobe sa for siden:

Og kan kjøpes på matbutikk.


#5

meisje sa for siden:

Sitronsyre kan du kjøpe som pulver på dagligvare butikker. Det er for konservering og stabilisering av saften. Jeg koker saft og da bruker jeg atamon som konserveringsmiddel.


#6

meisje sa for siden:

Du trenger det ikke om du fryser ned saften. Jeg bruker atamon for å slippe å fryse ned.


#7

Hyacinth sa for siden:

Tusen takk!

Meisje, er du sikker på at det ikke trengs ved frysing? Spør fordi jeg ikke har funnet en eneste oppskrift uten sitronsyre…


#8

Input sa for siden:

Jøss, jeg leste mange oppskrifter om saftkoking på søndag, da vi hadde plukket blåbær. Ingen av dem nevnte sitronsyre, én av dem sa atamon var viktig om man brukte lite sukker. På grunn av konservering.

Vi brukte ikke sitronsyre, men kan ikke si då mye om hvordan det gikk, siden det var på søndag.


#9

Nextlife sa for siden:

I tillegg til konserverende effekt tilfører sitronsyre en litt syrlig "knekk" i saften, den blir rikere og mer balansert i smaken.


#10

Lhi-My sa for siden:

Jeg lager litervis med råsaft hver høst av rips, solbær og noen ganger blåbær. Jeg bruker ikke sitronsyre. Fyller saften på tomme halvliters plastflasker og fryser det ned. Saften er da holdbar en knapp uke i kjøleskap etter opptining.


#11

Hyacinth sa for siden:

Men du har sikkert funnet oppskrifter der man koker saften. Det skal ikke jeg.


#12

Hyacinth sa for siden:

Bare et spørsmål til dette: Hvordan rengjør man egentlig slike tomflasker ordentlig? Jeg har en litt ubegrunnet skrekk for gjenbruk av brusflasker. Det kommer av at jeg ofte har fått vann med colasmak med meg på tur…


#13

Hyacinth sa for siden:

Det er et viktig poeng. Takk! Jeg var nemlig redd det skulle være motsatt. At sitronsyren skulle bidra negativt til smaken.


#14

Lhi-My sa for siden:

Jeg vasker de først i varmt vann med Zalo eller oppvaskmaskin , spyler de godt og til slutt dypper jeg flaske og kork i så varmt vann som mulig. Jeg bruker ikke brusflasker, jeg kjøpte plastflasker som tåler maskinvask og skikkelig varmt vann for mange år siden på en butikk som selger matemballasje. Det fungerer sikkert med brusflasker også, men de krymper vel kanskje litt om man bruker veldig varmt vann? Jeg har ikke prøvd.


#15

Hyacinth sa for siden:

Takk! Jeg har egentlig mest lyst på ordentlige plastflasker, jeg også.


#16

Malama sa for siden:

Brusflasker krymper i alle fall om man har kokvarm saft i dem.

Det oppdaget jeg da jeg tappet sagt fra saftkokeren over i en brusflaske. Som da var altså rimelig kokvarm. Når flaska var ca 2/3 full krympa den 1/3 og var derved brått helt full... Jeg holdt rundt flaska og det sekundet det tok før jeg rakk skjønne hva som hadde skjedd og heve flaska høyere enn punktet hvor safta kom ut fra kokeren.... medførte brannsår fra tuppen på tommel og ut til tuppen av pekefinger.


#17

Hyacinth sa for siden:

Takk for advarsel! :skremt:

Men kom på nå at jeg jo ikke skal koke saften.

Men jeg har glassflasker. De kan jo fryses hvis jeg ikke fyller dem helt opp.


#18

Syrinx sa for siden:

Frysetips frå far min: vask og ta vare på mjølkekartongar. Maks effektiv bruk av fryseplass.


#19

Hyacinth sa for siden:

Lurt! Nå er kartongene våre av største slaget, da, så da må jeg lage mye saft…


#20

Syrinx sa for siden:

Eller drikke mykje Litago. Fort. :knegg:

Foreldra mine brukar berre literskartongar, litt meir eigna enn dei største.


#21

Input sa for siden:

Oppskrifter til saftkoker. Hvordan gjør du det?

Å fryse på melkekartonger var et godt tips!



#23

Input sa for siden:

Spennende. Har aldri hørt om den måten å gjøre det på før.


#24

Skilpadda sa for siden:

Du kan jo kjøpe melk på mindre kartonger i en periode, for å få et lite lager av slike. :) Billigere og mer ressursøkonomisk enn å kjøpe flasker, i alle fall.

Melkekartonger er supre til å fryse syltetøy, supper og matrester også; klipp av toppen, fyll i så mye man vil ha, klipp langs alle hjørnene ned til like over maten og bøy sidekantene ned som lokk og fest med frysetape.


#25

Nextlife sa for siden:

Jeg stusser litt på det hun skriver om at man ikke trenger å rense bæra, og bildet med en god del slitne blader i bæra.
Mugg og skitt sitter ofte på blad og langt ute på stilk, så jeg ville absolutt ha renset bæra bedre enn det er gjort på det bildet der.


#26

Input sa for siden:

Jeg stusset også det, fordi hun skriver som om det er mindre grunn til å rense enn om man bruker andre metoder. Jeg ville vært MER nøye med å rense noe som ikke skal kokes, men det var kanskje ikke det hun mente.


#27

Malama sa for siden:

Jeg har også glassflasker nå, til den kokte safta... Jeg lærte jo i det minste.
Dog har jeg kokt gele de siste årene i stedet, ungene var ikke så glade i den safta, men jeg prøvde igjen med mer sukker og da ble den jo god.
Tror det må bli saft i år, for bæra er ikke plukket enda og da er den vel så overmoden at det blir dårlig gele, det trengs noen umodne da (eller tilsette pektin fra pose, som min svigermor gjør...)


#28

Hyacinth sa for siden:

Bærene jeg har er renset. :)

Men jeg lurer på en ting. I alle oppskrifter på råsaft står det at sukkeret skal røres inn til slutt. Er det ikke bedre å la sukkeret løses opp i bær-gugga mens det står i kjøleskapet?


#29

Svanen sa for siden:

Bruker også melkekartonger i fryseren, og aldri brukt sitronsyre.
Men i hodet mitt er råsaft safta før du har i sukker... Altså jeg koker ut safta av bæra (stort sett rips/solbær). Det jeg da får kaller jeg råsaft. Så koker jeg opp igjen, har i sukker og koker opp igjen og fyller melkekatonger ca 3/4 og putter i fryseren. Har jeg ikke tid til og vil spare plass i fryseren fryser jeg ned råsaft, og lager den ferdig når jeg tar opp igjen (selvfølgelig lurt å merke godt at den er uten sukker :knegg: ).


#30

Hyacinth sa for siden:

Jeg trodde den het råsaft fordi den ikke var kokt, jeg…

Uansett. Har isllfall laget, og den ble god. :)


#31

Malama sa for siden:

Min farmor lagde rågele av rips. Den var ikke kokt slik all annen gele jeg har spist er, så jeg trodde også at rpdsft var ukokt


#32

Syrinx sa for siden:

Eg er 100% sikker på at råsaft ikkje er varmebehandla.


#33

Hyacinth sa for siden:

Det tror jeg på. For det var også min oppfatning.


#34

Nextlife sa for siden:

Råsaft er begrepet man bruker på saft som ikke er kokt, ja.


#35

Charlie sa for siden:

Fordi bæra skal safte seg først og så løser sukkeret seg opp i safta etterpå. Noen bruker vel sukkerlake til råsaft også. Selv ville jeg tenke det burde gå greit at sukkeret får smelte med bæra i kjøleskapet om det er råsaft. Ved koking blir rekkefølgen viktigere så sukkeret ikke brenner seg. Men spørs kanskje litt på oppskriften du bruker for råsaften.


#36

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg ser godt argumentet for saft som skal kokes. Men i råsaft tenker jeg at det ikke burde være et problem, snarere en fordel.


#37

Strå sa for siden:

Jeg bruker aldri sitronsyre, hverken til syitetøy eller saft. Jeg bruker ikke syltepulver heller.

Saft: Lettrenset bær legges i bærholderen til saftkokeren. Damping pågår til bæra ser ut som om saften er sluppet ut. Safta siles, måles og helles i en passende kjele. Jeg tilsetter 250 gr sukker per liter saft og noe presset sitronsaft og koker opp raskt. Saften helles tilbake til så på rene, varme glassflasker. Korken skrus godt igjen. Saftflaskene lagres slik at åpningen dekkes av saften, da kommer det ikke luft inn og saften holder seg et år minst.

Syltetøy: Renset og ev delt bær kokes opp, mens det røres rundt noen ganger. Noen ganger stamper jeg bæra. Sukker tilsettes, mellom 250 og 300 gram per kilo, jeg rører litt til. Kokvarme glass fylles til toppen, skrus igjen og settes opp-ned til nedkjøling før de plasseres i kjelleren, fortsatt opp-ned. Jeg kan ikke huske at jeg har fått mugg på syltetøyet etter at jeg begynte med oppned plassering.


#38

Hyacinth sa for siden:

Men du koker. :)


#39

Hyacinth sa for siden:

Jeg bruker forresten heller aldri syltepulver. Og jeg lager mye syltetøy. Men jeg bruker syltesukker, da. Det er vel omtrent det samme. Elsker syltesukker. Det gjør det utrolig kjapt og enkelt å lage syltetøy. Lager nok ulike varianter av syltetøy flere ganger i måneden.


#40

Strå sa for siden:

Jepp. Jeg klaska panne nå.


#41

Hyacinth sa for siden:

:knegg:


#42

Hyacinth sa for siden:

Vel vel. Hvis Nextlife sier at sitronsyre gjør noe positivt for smaken, så er det egentlig grunn nok, og jeg stoler på henne. :)


#43

Lhi-My sa for siden:

En avsporing: Sitronsyre er noe man egentlig burde ha i hus, det er kjekt til veldig mye. Jeg kjøper esker med seks kg sitronsyre fordelt i 6 stk melkekartonglignede pakker fra engrosnett.no. Jeg bruker dette både i matoppskrifter der det skal være sitronsyre, men aller mest til rengjøring. Vi har veldig mye kalk i vannet vårt og sitronsyre tar kalk godt. Vi bruker en teskje sitronsyre i oppvaskmaskin og vaskemaskin ved hver vask og det brukes til vask av dusj og andre steder. Vi bruker vel 12-15 kilo sitronsyre i året og da nytter det ikke å kjøpe 30 grams pakker på matbutikken. I Danmark og Tyskland selger de kilospakker på matbutikker, men det har jeg aldri funnet her. Sitronsyren jeg kjøper fra engrosnett, er fra Santa Maria. Dyrt er det heller ikke.


#44

Nextlife sa for siden:

Så lurt å kjøpe i stort Lhi-My. Jeg bruker også sitronsyre som deg. Vannkokeren blir skinnende ren ved å koke opp en liten skvett vann og så ha sitronsyre i og la stå et par minutter.
Jeg bruker sitronsyre i hjemmelagde badebomber også. :ja:


#45

Elise sa for siden:

På jobb kjøper vi literskartonger sitronsyre på storcash, men der må man ha firma for å få handle.


#46

Charlie sa for siden:

For rengjøring skulle eddik gjøre samme nytten, de har hatt dunker med sterk eddik på Europris (32%). Vi bruker det til å spraye på ugress.

Kalk i vannet er ikke noe problem hvor vi bor, men det spørs på vannkilden. I f.eks. Danmark er det tydelig med kalk på oppvask og dusjvegger. Sikkert forskjeller i Norge, ja.


#47

Lhi-My sa for siden:

Det er mange som har kalk i vannet i Norge også, spesielt de av oss som har vann fra egne, dype borebrønner. Og ja, eddik gjør på sett og vis samme nytte, men jeg synes sitronsyre er lagt behageligere å bruke. Sitronsyre er luktfri og siden den er i pulverform, føles det rensligere å dosere enn flytende eddik. Synes jeg. Andre gjør som de vil, selvsagt.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.