Har aldri laget råsaft av blåbær (eller andre bær) før. I samtlige oppskrifter jeg finner står det sitronsyre. Det vet jeg knapt hva er, bortsett fra at jeg jo skjønner at det er syre fra sitron… Hvor kjøper man det? Apotek? Og er det virkelig helt naudsynt? :gruble: Hvorfor bruker man dette, har det en konserverende effekt? Skal fryse saften. Er ikke det konservering nok? :undrer:
Sitronsyre kan du kjøpe som pulver på dagligvare butikker. Det er for konservering og stabilisering av saften. Jeg koker saft og da bruker jeg atamon som konserveringsmiddel.
Jøss, jeg leste mange oppskrifter om saftkoking på søndag, da vi hadde plukket blåbær. Ingen av dem nevnte sitronsyre, én av dem sa atamon var viktig om man brukte lite sukker. På grunn av konservering.
Vi brukte ikke sitronsyre, men kan ikke si då mye om hvordan det gikk, siden det var på søndag.
Jeg lager litervis med råsaft hver høst av rips, solbær og noen ganger blåbær. Jeg bruker ikke sitronsyre. Fyller saften på tomme halvliters plastflasker og fryser det ned. Saften er da holdbar en knapp uke i kjøleskap etter opptining.
Bare et spørsmål til dette: Hvordan rengjør man egentlig slike tomflasker ordentlig? Jeg har en litt ubegrunnet skrekk for gjenbruk av brusflasker. Det kommer av at jeg ofte har fått vann med colasmak med meg på tur…
Jeg vasker de først i varmt vann med Zalo eller oppvaskmaskin , spyler de godt og til slutt dypper jeg flaske og kork i så varmt vann som mulig. Jeg bruker ikke brusflasker, jeg kjøpte plastflasker som tåler maskinvask og skikkelig varmt vann for mange år siden på en butikk som selger matemballasje. Det fungerer sikkert med brusflasker også, men de krymper vel kanskje litt om man bruker veldig varmt vann? Jeg har ikke prøvd.
Brusflasker krymper i alle fall om man har kokvarm saft i dem.
Det oppdaget jeg da jeg tappet sagt fra saftkokeren over i en brusflaske. Som da var altså rimelig kokvarm. Når flaska var ca 2/3 full krympa den 1/3 og var derved brått helt full... Jeg holdt rundt flaska og det sekundet det tok før jeg rakk skjønne hva som hadde skjedd og heve flaska høyere enn punktet hvor safta kom ut fra kokeren.... medførte brannsår fra tuppen på tommel og ut til tuppen av pekefinger.
Du kan jo kjøpe melk på mindre kartonger i en periode, for å få et lite lager av slike. :) Billigere og mer ressursøkonomisk enn å kjøpe flasker, i alle fall.
Melkekartonger er supre til å fryse syltetøy, supper og matrester også; klipp av toppen, fyll i så mye man vil ha, klipp langs alle hjørnene ned til like over maten og bøy sidekantene ned som lokk og fest med frysetape.
Jeg stusser litt på det hun skriver om at man ikke trenger å rense bæra, og bildet med en god del slitne blader i bæra.
Mugg og skitt sitter ofte på blad og langt ute på stilk, så jeg ville absolutt ha renset bæra bedre enn det er gjort på det bildet der.
Jeg stusset også det, fordi hun skriver som om det er mindre grunn til å rense enn om man bruker andre metoder. Jeg ville vært MER nøye med å rense noe som ikke skal kokes, men det var kanskje ikke det hun mente.
Jeg har også glassflasker nå, til den kokte safta... Jeg lærte jo i det minste.
Dog har jeg kokt gele de siste årene i stedet, ungene var ikke så glade i den safta, men jeg prøvde igjen med mer sukker og da ble den jo god.
Tror det må bli saft i år, for bæra er ikke plukket enda og da er den vel så overmoden at det blir dårlig gele, det trengs noen umodne da (eller tilsette pektin fra pose, som min svigermor gjør...)
Men jeg lurer på en ting. I alle oppskrifter på råsaft står det at sukkeret skal røres inn til slutt. Er det ikke bedre å la sukkeret løses opp i bær-gugga mens det står i kjøleskapet?
Bruker også melkekartonger i fryseren, og aldri brukt sitronsyre.
Men i hodet mitt er råsaft safta før du har i sukker... Altså jeg koker ut safta av bæra (stort sett rips/solbær). Det jeg da får kaller jeg råsaft. Så koker jeg opp igjen, har i sukker og koker opp igjen og fyller melkekatonger ca 3/4 og putter i fryseren. Har jeg ikke tid til og vil spare plass i fryseren fryser jeg ned råsaft, og lager den ferdig når jeg tar opp igjen (selvfølgelig lurt å merke godt at den er uten sukker :knegg: ).
Fordi bæra skal safte seg først og så løser sukkeret seg opp i safta etterpå. Noen bruker vel sukkerlake til råsaft også. Selv ville jeg tenke det burde gå greit at sukkeret får smelte med bæra i kjøleskapet om det er råsaft. Ved koking blir rekkefølgen viktigere så sukkeret ikke brenner seg. Men spørs kanskje litt på oppskriften du bruker for råsaften.
Jeg bruker aldri sitronsyre, hverken til syitetøy eller saft. Jeg bruker ikke syltepulver heller.
Saft: Lettrenset bær legges i bærholderen til saftkokeren. Damping pågår til bæra ser ut som om saften er sluppet ut. Safta siles, måles og helles i en passende kjele. Jeg tilsetter 250 gr sukker per liter saft og noe presset sitronsaft og koker opp raskt. Saften helles tilbake til så på rene, varme glassflasker. Korken skrus godt igjen. Saftflaskene lagres slik at åpningen dekkes av saften, da kommer det ikke luft inn og saften holder seg et år minst.
Syltetøy: Renset og ev delt bær kokes opp, mens det røres rundt noen ganger. Noen ganger stamper jeg bæra. Sukker tilsettes, mellom 250 og 300 gram per kilo, jeg rører litt til. Kokvarme glass fylles til toppen, skrus igjen og settes opp-ned til nedkjøling før de plasseres i kjelleren, fortsatt opp-ned. Jeg kan ikke huske at jeg har fått mugg på syltetøyet etter at jeg begynte med oppned plassering.
Jeg bruker forresten heller aldri syltepulver. Og jeg lager mye syltetøy. Men jeg bruker syltesukker, da. Det er vel omtrent det samme. Elsker syltesukker. Det gjør det utrolig kjapt og enkelt å lage syltetøy. Lager nok ulike varianter av syltetøy flere ganger i måneden.
En avsporing: Sitronsyre er noe man egentlig burde ha i hus, det er kjekt til veldig mye. Jeg kjøper esker med seks kg sitronsyre fordelt i 6 stk melkekartonglignede pakker fra engrosnett.no. Jeg bruker dette både i matoppskrifter der det skal være sitronsyre, men aller mest til rengjøring. Vi har veldig mye kalk i vannet vårt og sitronsyre tar kalk godt. Vi bruker en teskje sitronsyre i oppvaskmaskin og vaskemaskin ved hver vask og det brukes til vask av dusj og andre steder. Vi bruker vel 12-15 kilo sitronsyre i året og da nytter det ikke å kjøpe 30 grams pakker på matbutikken. I Danmark og Tyskland selger de kilospakker på matbutikker, men det har jeg aldri funnet her. Sitronsyren jeg kjøper fra engrosnett, er fra Santa Maria. Dyrt er det heller ikke.
Så lurt å kjøpe i stort Lhi-My. Jeg bruker også sitronsyre som deg. Vannkokeren blir skinnende ren ved å koke opp en liten skvett vann og så ha sitronsyre i og la stå et par minutter.
Jeg bruker sitronsyre i hjemmelagde badebomber også. :ja:
For rengjøring skulle eddik gjøre samme nytten, de har hatt dunker med sterk eddik på Europris (32%). Vi bruker det til å spraye på ugress.
Kalk i vannet er ikke noe problem hvor vi bor, men det spørs på vannkilden. I f.eks. Danmark er det tydelig med kalk på oppvask og dusjvegger. Sikkert forskjeller i Norge, ja.
Det er mange som har kalk i vannet i Norge også, spesielt de av oss som har vann fra egne, dype borebrønner. Og ja, eddik gjør på sett og vis samme nytte, men jeg synes sitronsyre er lagt behageligere å bruke. Sitronsyre er luktfri og siden den er i pulverform, føles det rensligere å dosere enn flytende eddik. Synes jeg. Andre gjør som de vil, selvsagt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.