Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Et teknisk valgspørsmål - når man ikke lenger kan stryke kandidater

#1

Maverick sa for siden:

Disclaimer: Det er ingen her på forumet jeg har lyst til å stryke. :knegg:

Det er et parti jeg kunne tenkt meg å stemme på, men partiet har en kandidat på listen som jeg aldri, aldri, aldri, aldri, ALDRI vil bidra til å sette i noen form for posisjon. Nå er det jo ikke lenger mulighet til å stryke kandidater (oppdaget jeg plutselig, det er visst 20 år siden den muligheten forsvant, så jeg har åpenbart ikke vært så opptatt av behovet tidligere), men jeg lurer på - om jeg gir ALLE andre på listen et kryss, men ikke denne personen, har det samme effekten? :gruble:

Jeg tror vel ikke det, men kanskje? :håpeterlysegrønt:


#2

Fluke sa for siden:

Dette lurer jeg også på ... Vil liksom ikke ødelegge stemmeseddelen så den blir ugyldig.


#3

Polyanna sa for siden:

Det er et maksantall kryss, lurer på om det er 12?

Da har du i hvert fall dyttet dem opp foran hen du ikke vil ha opp.

(Og så minner jeg på at man kan hive på slengere. :blafre: )


#4

annemede sa for siden:

Jeg har en fornemmelse om at jeg har blitt fortalt at dersom man hiver på slengere, så reduseres verdien på lista? At partiet man stemmer på ikke får en hel stemme, stemmer dette?


#5

Maverick sa for siden:

Slengere er jeg klar over og har en plan for ja! :jupp:

Er det sånn at hvis man blir bystyrekandidat så kan man ikke beholde tidligere jobb? Det vil jo i så fall være en silver lining, og argumentasjon for å stemme personen opp og frem. :knegg:



#7

Niobe sa for siden:

Ja, det stemmer, men reduksjonen er nokså liten.


#8

celebelen sa for siden:

Det er vel ikke alle i bystyret som er heltidspolitikere. Jeg har ikke oversikten, men vil gjette på byrådene, gruppeledere og kanskje en eller to til fra de største partiene?


#9

Heilo sa for siden:

LKrysse alle andre, eller mange andre, bidrar til at den du ikke vil stemme på får en redusert stemme. Muligens kan man dytte en person helt ut dersom man slenger mange og krysser mange. Såvidt jeg husker er det sånn at hvis det er 43 plasser i kommunestyret og man slenger en person fra en annen liste så får denne personen (og partiet hens) 1/43 av din stemme.


#10

Pelle sa for siden:

Det er riktig.
Og gladnyhet; i lokalvalg, så har ekstra kryss og personstemmer faktisk ganske stor betydning, i motsetning til ved stortingsvalg. Dog er det ofte vanskelig å gjøre noe med de forhåndskumulerte plassene.

Maverick; jeg ville gitt kryss til alle før og etter personen, tror det står på stemmeseddel hvor mange kryss du maks kan gi. (Har tilgang på ekspertise, kan gjerne høre om den blir ugyldig ved for mange kryss).


#11

Pelle sa for siden:

Ekspert sier man kan krysse så mange man vil.


#12

Input sa for siden:

Det blir den uansett ikke. Med mindre du typ klusser på den så den uleselig eller noe sånt.


#13

-ea- sa for siden:

Dere finner all info på valg.no men selvsagt er det ingen diskusjoner der. :humre:

Klikk her og scroll ned til "slik gir du personstemmer" www.valg.no/for-velgere/kommunestyre--og-fylkestingsvalget-2023/forhandsstemme/
All info står også på stemmesedlene.

Går ut fra at dette (det jeg uthevet) er ulikt fra kommune til kommune, siden det er forskjell på hvor mange kommunestyrerepresentanter man har.


#14

venla sa for siden:

Hvis man er redd for å klusse det til, er det lov til å be om hjelp fra valgfunksjonær. Hen kan bli med deg inn i avlukket og hjelpe med kryssing og bretting. Så er du trygg på at det blir riktig.


#15

Polyanna sa for siden:

Se der, da har jeg hørt feil om antall!

Da er det jo bare å krysse i vei.

Det varierer litt hvor mange heltidspolitikere det er. I Venstre har vi to heltids i bystyret. De andre er bleke, huløyde og dobbeltarbeidende. :humre:


#16

Maverick sa for siden:

Ja fanden, det er jo en kumulert plass. :sukk: Men neppe på "sier opp dagjobben"-nivå.

Nei, men da kan jeg faktisk ikke stemme det partiet. Det var dumt.


#17

Fluke sa for siden:

Forhåndskumulert? Hvem er det da? Vedkommende jeg vil ha "bort" er blant de øverste tre. Er h*n da forhåndskumulert? :flau:


#18

Maverick sa for siden:

Når jeg går inn på gjeldende partis Oslo-liste står det hvem som er forhåndskumulert og ikke (topp 12 tror jeg).


#19

LaBanga sa for siden:

Dersom det er et lite parti, som har kumulert flere enn de har mulighet til å få inn, så kan man også fjerne noen som er forhåndskumulert. Ellers, er det praktisk talt umulig når en ikke lengre kan stryke. I min kommune er det flere av de mindre partiene, blant annet Venstre og Senterpartiet, som har kumulert flere enn de har håp om få inn. Da blir de som står ukumulert virkelig listefyll fordi de har minimal sjans til å komme inn, mens det blir en intern konkurranse blant de som er kumulert hvem som kommer inn. I 2019 hadde f. eks Venstre kumulert to kandidater, og de fikk kun en plass, og dermed røk den som sto på førsteplass ut, til tross for at han fikk veldig mange kryss. Men nummer to fikk enda flere.

I min kommune som har litt færre enn 50 000 innbyggere, er det kun ordfører og varaordfører som er heltidspolitiker (av 39 representanter). Og så er utvalgsledere og opposisjonsleder fra 20-50 % frikjøpt. Så de fleste må altså traktere både vanlig jobb og politikk.


#20

LaBanga sa for siden:

På stemmeseddelen er det de øverste som har fet skrift som er forhåndskumulert.


#21

Fluke sa for siden:

Ja, da kan jeg jo ikke gjøre noe med dette. Jeg kommer ikke til å stemme på andre partier, så da får jeg bare akseptere at vedkommende er der h*n er og heller (prøve å) ha tillit til at lokal ledelse har vurdert rett når de satt vedkommende så høyt.


#22

Blå sa for siden:

Du kan krysse så mange du vil. Men, dersom du krysser alle så blir det jo litt mindre vits, siden du bare flytter alle opp i samme rekkefølge. Men, krysser du personer som står under den du ikke vil ha så rykker jo de foran på din liste. Og om mange gjør det samme så har det effekt.

Det er begrenset hvor mange slengere du kan gi (et visst antall rader på stemmeseddelen). Og ja, du "tar vekk" en liten del av kraften til det partiet du i hovedsak stemmer på. I Bergen, med et bystyre med 67 representanter 1/67 del. Men det kan absolutt være verd det. Jeg slenger folk.

Det skal veldig mye til at en stemme blir ugyldig. Så lenge du ikke stryker over partinavnet og skriver et annet parti. Det tror jeg hadde blitt vanskelig.


#23

LaBanga sa for siden:

Men siden vi snakker om kumuleringer og kryss: Husk på krysse på kvinner! Vi vet at menn er mye flinkere til å gi ekstrastemmer, og de gjør det gjerne på andre menn. Det taper kvinner på. Det er også viktig å krysse på kvinner litt nedover på lista, spesielt dersom en er i store byer hvor en har byråd. I de posisjonene MÅ man ha likestilling, og da tar en gjerne damer som har kommet inn i bystyret. Men så rykker de som står på vara opp, og dersom det er mange menn, så blir plutselig kvinneandelen veldig dårlig.


#24

Polyanna sa for siden:

Topp 12? Det er vel ingen i Oslo som har forhåndskumulert mer enn 10?

(Antall forhåndskumuleringer er forresten en stor, prinsipiell debatt i flere partier. Jeg er mot å forhåndskumulere like mange eller flere enn de det er sannsynlig kommer inn, men har ikke fått gjennomslag)


#25

Maverick sa for siden:

Ja, nei, sorry, topp 10. Det var bare et navn som var fletta inni der noen ganger som forvirra meg. :knegg:


#26

Elise sa for siden:

Hva betyr forhåndskumuleringen? :blånn:


#27

Skilpadda sa for siden:

Det heter egentlig stemmetillegg nå, og det er en måte partiet kan bestemme at noen av kandidatene skal få «mer» av partistemmene og dermed øke sjansen for at disse kandidatene blir valgt inn. Det er på en måte den samme typen tillegg som kandidatene får når man som velger setter kryss.


#28

Polyanna sa for siden:

De er «krysset» ut på forhånd, ved at de er uthevet.


#29

Elise sa for siden:

Men de er allerede øverst på lista? Er de verdt dobbelt så mye? Sorry nybegynner-spørsmål, har stemt i godt over 20 år selv om det kanskje ikke virker sånn. :knegg:


#30

Polyanna sa for siden:

Alle på lista er faktisk like mye «verdt». Bortsett fra de kumulerte. De er verdt dobbelt så mye.


#31

LaBanga sa for siden:

Mange tror at ved å ikke endre (krysse) på lista så stemmer man på rekkefølgen kandidatene er satt opp på. Men bortsett fra de som har fått stemmetillegg, så er det de andre som krysser som da bestemmer. En har like mye sjans på å komme inn om en står rett under de med stemmestillegg som om en står på siste plass.


#32

Polyanna sa for siden:

Odd Einar Dørum står alltid helt nederst, men rykker alltid opp til rett bak de forhåndskumulerte. :knegg:


#33

Elise sa for siden:

Jøss, ny info for meg!


#34

-ea- sa for siden:

I noen kommuner hvor det er "strid" mellom ulike bygder/områder i kommunen, kan personstemmer ha stor betydning om de som bor i "vestbygda" krysser sine sambygdinger på listene.
Kjenner ei som ble stemt rett inn i kommunestyret pga det, sto langt nedpå lista i utgangspunktet.


#35

LaBanga sa for siden:

Ja, vi har en bygd i vår kommune hvor de er kjempeflinke til å krysse og slenge på sine sambygdinger, så sikreste muligheten til å komme inn er å melde flytting dit.


#36

LaBanga sa for siden:

Siste plass, ofte kalt æresplassen. Eller så synes folk synd på de, og gir dem et kryss.


#37

Charlie sa for siden:

Det er store sjanser for bevegelser på lista ved å krysse, så bruk gjerne den muligheten - og kryss kvinner! Vet folk som har seilet rett inn fra bunnen av lista, og vet også folk som ved kryssing har fått flere stemmer enn selv de forhåndskumulerte. Så kryss i vei.

Bare husk at det er to valg. Veldig dumt at valgdeltakelsen er så ulik til kommunestyre og fylkesting. Siden man uansett står der i stemmeavlukket - ta med liste til begge valgene.


#38

celebelen sa for siden:

Og det er jo et av argumentene for å forhåndskumulere like mange som man kan få inn - det er en del av de som står nedover på lista som ikke ønsker å få fast plass i kommune-/bystyret.


#39

LaBanga sa for siden:

Alle på vår liste ønsker å komme inn, men det er nok lettere å få fylt opp listene i store partier enn i små. La merke til at på Venstres liste i vår kommune var det enormt mange ektepar, men de har altså forhåndskumulert fire ganger flere enn de fikk inn sist valg, så i praksis er det da bare konkurranse mellom de fire nå. Men da gir de i det minste velgerne litt valg. Og det er viktig å faktisk gi velgerne reelle valg til å bestemme hvem som kommer inn. Samtidig er det viktig å sikre et visst antall med erfarne politikere også.


#40

Maverick sa for siden:

Det er jo ikke så rart da. :hjerter:


#41

Polyanna sa for siden:

Han er virkelig noe for seg selv! Han fyller straks 80, og for en arbeidshest! Han ringte meg for ikke lenge siden, om en sak jeg hadde ytret meg om, og brukte 45 minutter på å gi meg et fullt bakteppe av hvordan saken hadde vært jobbet med, hvordan den står nå, og hvordan jeg kunne bidra til den fremover. Han jobber utrettelig med valgkamp også. En maskin!


#42

Input sa for siden:

Jeg har et litt annet dumt spørsmål, men jeg har aldri vurdert å stemme ulike partier til kommunestyrevalget og bydelsutvalget før, så jeg aner ikke egentlig hvordan det fungerer. Jeg ønsker veldig sterkt å beholde Raymond Johansen, og vurderer å stemme AP på grunn av det. Er det da nok at jeg stemmer AP i kommunestyrevalget, eller må jeg stemme AP i begge?


#43

Heilo sa for siden:

Ikke Osloenser men tillater meg å være ganske sikker på at det er to separate valg.


#44

Pelen sa for siden:

Kommunestyret og bydelen er ti helt forskjellige ting så da kan du stemme slik du skriver om du hil beholde Raymond.


#45

Polyanna sa for siden:

Jepp, du kan stemme AP for Oslo og FrP om du vil, for bydelsutvalget, hvis det skulle være de folka du syns gjør den aller beste jobben for din bydel. (Det er egentlig ikke de aller største ideologiske skillelinjene mellom partiene på bydelsnivå. Skillelinjene går egentlig hardere mellom kommuneadministrasjon og bydelsutvalgene. Se to innlegg om det samme fra ulike sider av spekteret her:

vartoslo.no/bama-tomta-bydel-bjerke-bydel-grnerlokka/slaget-om-okern-torg-handler-ikke-bare-om-boligbygging-og-lokale-interesser-men-ogsa-om-lokaldemokratiet/467860?fbclid=IwAR3cn_tK19reDNoGWkUnO-BILX1r7_QSd8tjhqJlN-P8mDy2X95ghFCJuvs_aem_ASpAmylh-daC7BzkcTYUMfnIrCSu5YCysEsrPSgKUFs_8mln8k5quOiJTsFrQqMC5bs

eur02.safelinks.protection.outlook.com/?url=https%3A%2F%2Fwww.akersposten.no%2Fhvorfor-lytter-de-ikke-til-oss%2Fo%2F5-142-124388&data=05%7C01%7C%7C695fe49501a147798fc108dbaecfecf5%7C387dd96f0b514385ba51ab83de577ba2%7C0%7C0%7C638295980284913955%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C3000%7C%7C%7C&sdata=%2FlqW0QvkP3KehFzT88bVkLF10I4wTI6zrI11MpRQT44%3D&reserved=0


#46

Skilpadda sa for siden:

Såpass! :humre:


#47

Maverick sa for siden:

Et litt fiffig aspekt ved bydelsutvalget er jo at de stiller med to representanter i det skoleutvalget jeg ikke husker hva heter - som inkluderer skoleledelse, FAU, lærerreps og elevråd etc. Fra min tid i det utvalget husket jeg at jeg tenkte mer enn en gang at det hadde gjort seg med BU-representanter som hadde vært innom en skole i løpet av de siste femti årene.


#48

Polyanna sa for siden:

Bydelsutvalgsarbeid er for tålmodige folk som "tar en for laget", tror jeg. Det er virkelig demokratiets fotsoldater. Satt i en paneldebatt med de andre kandidatene nylig, og jeg var yngst med GOD margin! :knegg:


#49

Blånn sa for siden:

Og hvem skal vi krysse/gi en slengstemmer for å få deg høyere på lista?


#50

Polyanna sa for siden:

Se prikk. :blafre:


#51

celebelen sa for siden:

Samarbeidsutvalget heter det her, i hvert fall.


#52

Tjorven sa for siden:

Jeg tror Maverick mener driftsstyret.

Fra min tid i driftsstyret så husker jeg at jeg mang en gang tenkte: Så godt at vi har politikere på dette nivået som bryr seg. De forsøkte virkelig å gjøre en forskjell. Tok med saker tilbake til eget parti, og jeg så at de forsøkte.


#53

Maverick sa for siden:

Driftsstyret! Jepp.


#54

nokon sa for siden:

Eg saknar veldig sterkt å kunne stryke! Vi har ein BU-leiar som berre er god på å smiske med partikollegaene sine og som eg mistenker har gått på kommunikasjonskurs hos Trond Giske. :grøss: Ikkje at eg vurderer å stemme AP uansett, men eg kunne kanskje gjort det for å stryke og markere eit poeng på bydelsnivå.

Det der utvalet sitt eg i for tida og eg blir heilt tussete av den dama BU sender ... (Det heiter SMU, skolemiljøutvalget).


#55

nokon sa for siden:

Det er ein kronikk i gårsdagens Akers avis Groruddalen, som oppfordrer til å kumulere alle som er busett i Groruddalen (- folk er lei av å bu i betongørknar mellom motorvegar, medan vestkanten får Fornebubane og småhusplan).

Eg er litt usikker på korleis det vil slå ut på kommunenivå.


#56

nokon sa for siden:

Hugs at det er andre parti enn AP som har Raymond som kandidat. Det blir jo samarbeid uansett. Personleg ser eg gjerne Raymond leie eit byråd som er litt tyngre mot venstre enn det han har gjort dei siste åtte åra.


#57

Input sa for siden:

Står det på stemmeseddelen hvor folk bor?


#58

Input sa for siden:

Det forstår jeg veldig godt, og er egentlig enig. Men det er veldig viktig for meg å være tydelig på min støtte til Raymond.


#59

nokon sa for siden:

Eg synes òg Raymond har gjort ein veldig god jobb, men det er ganske mange andre som følgjer med på lasset som eg ikkje vil støtte. :knegg:


#60

nokon sa for siden:

Det er eg litt usikker på - men det står i alle fall på nettsidene til partia.


#61

Polyanna sa for siden:

Det står bydel og hvilket år man er født, på listen. :)


#62

Input sa for siden:

Nice! Da skal jeg kumulere folk fra Groruddalen.


#63

LaBanga sa for siden:

For de som drømmer tilbake til den tida man kunne stryke kandidater: Man kunne uansett ikke stryke noen andre enn de som sto på den lista du stemte på. Så hvis du ville stryke Raymond, så måtte du ha stemt på Ap.


#64

Maverick sa for siden:

Ja, det var utgangspunktet for tråden. Godt parti, men råttent eple.


#65

celebelen sa for siden:

Hvis man kumulerer alle andre enn de(n) man vil stryke, evt alle som står under vedkommende på lista, blir effekten tilsvarende.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.