Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvorfor lukter det spy av enkelte nyvaskede plagg?

#1

Millen sa for siden:

Ja, spm er i overskriften.
Enkelte plagg lukter spy etter at de er tørket enten i tørketrommel eller på stativ i stua.
Jeg har nå vasket klærne på nytt med eddik som skyllemiddel, men stinker fortsatt. Nå vaskes maskinen med OMO maskinren spå 90 grader.
Dette gjelder stort sett t-skjorter i bomull forresten.
Noen som vet? Evt har forslag til hva jeg kan gjøre?


#2

~TM~ sa for siden:

Jeg tror de plaggene har blitt liggende fuktige for lenge. Og lukten setter seg dessverre. Jeg har ikke klart å få den bort.


#3

Camomilla sa for siden:

Ta i litt eddik der man kan ha skyllemiddel, vask maskinens plastbelegg med eddik og se om lukta går vekk.
Eddiklukta setter ikke lukt i klær, tørre eller fuktige.


#4

Propella sa for siden:

Vi har samme problem. Enkelte klesplagg lukter surt/spy. Jeg klarte å løse problemet med vaskemaskinen. Fant ut hva som problemet med den, brukerfeil. Samboeren min slengte våte kluter inn i maskinen og lukket døra. Pluss at han tørket klær for tett, så de surnet på tørkestativet. Dette har "smittet" mye av klærne våres med sur lukt. Etter å ha klart å bli kvitt lukta i maskinen så gjorde han det på nytt. Denne gangen klarte jeg ikke å bli kvitt lukta i vaskemaskinen. Det endte med at vi kjøpte ny. Selv om maskinen er ny , jeg gjør alt riktig så har enkelte klær fortsatt sur lukt. De lukter ikke når de er nyvasket og henger på tørkestativet. Så bli de lagt inn klesskapet og da kommer lukta. Den lukta smitter over på andre klær. Jeg har kastet flere klær. Nå vet jeg ikke lenger hvilke klær lukten sitter i. Det er ingen av klærne som lukter når de er nyvasket. Jeg holder på å bli sprø! Samboer hadde som sagt dette problemet før vi flyttet sammen i 2019. Det har smittet over på mine og datteren min sine klær. Jeg blir ikke kvitt den j...... lukta. Blir sprø av dette!


#5

Fintdethei! sa for siden:

Er det mørke klær? Det hender her også, da får de en runde på 60 grader og det pleier å løse saken.


#6

Propella sa for siden:

Det er både lyse og mørke klær. Det er lukter kanskje mest av mørke klær, når jeg renker meg om.


#7

Millen sa for siden:

Her er det stort sett mannens t-skjorter både mørke og hvite som lukter. Det merkelig er at etter hvitvasken lukter hans t-skjorter surt/spy, mens singlet til minsta bare lukter nyvasket. Disse ble da vasket i samme runde.

Igår hang jeg opp en hvit og en svart t-skjorte for å teste. Idag, den hvite lukter rent, den mørke spy./surt.


#8

Malama sa for siden:

Mørke klær tørker jeg nesten utelukkende med varme for å få dem fort tørre, ellers blir de sure. (jeg har tørkeskap. Henger det ikke for tett og setter det på) lyse klær han lenge og trørke naturlig. Men mørke surner fort da.


#9

IzziCreo sa for siden:

Har dere forsøkt ulike vaskemidler?


#10

Blondie sa for siden:

Jøss, dette har jeg aldri opplevd.

Jeg bruker aldri skyllemiddel og alltid vaskepulver uten parfyme, kan det ha noe å si? :gruble:


#11

millact sa for siden:

Samme her. Ikke fylle maskinen for full.


#12

celebelen sa for siden:

Neppe. Vi bruker også parfymefritt pulver og aldri skyllemiddel, men enkelte mørke plagg lukter grusomt. Det kan hjelpe å henge dem ut over natta etter vask, men det er ingen garanti.


#13

Millen sa for siden:

Bruker story sett Blenda parfymeri både til farget og hvitt tøy.
Nå kjører jeg vel runde x med disse t-skjortene med og uten eddik...

Skyllemiddel bruker jeg aldri.

Tidligere idag luktet jeg på alle de mørke klærne som ble vasket i går, og hang på tørkestativ. 3-4 plagg luktet ikke surt, mens resten gjorde det. Bukser, t-skjorter, hettegenser så litt ymse. Har kjent dette i det siste så ikke hatt det sånn lenge.

Pleier å fylle maskina sånn at jeg får en hånd inn mellom klærne og maskina som jrg lærte for 100 år siden.


#14

Fintdethei! sa for siden:

Jeg bruker også bare Blenda sensitive og aldri skyllemiddel. Kjører du t-skjortene en runde på 60 grader? Jeg har lest at det kan være bakterievekst i mørke klær av og til, og at 40 grader ikke alltid tar det.
Eddik har ikke tatt lukten når jeg har prøvd det. (Jeg kjører også maskinen på 90 grader flere ganger i uken, så det har ikke noe med lukt i mørke klær å gjøre)


#15

Millen sa for siden:

Nå i helgen har de blitt kjørt på både 40 og 60, ulike programmer, ECO og bomull.


#16

safran sa for siden:

Spylukt er jo bakterier. Da er det enten fra maskinen, eller fordi temperaturen på klesvasken er for lav. Bomull blir ikke rent før på 55 grader, så 60 grader er nødvendig.

Jeg vasker all bomull på minst 60 grader, kjører jevnlig kokvasker, bruker Blenda sensitive pulver og eddik i skyllevannet. Og ekstra skyllinger. Når maskinen er ferdig, åpner jeg vaskekammeret og døren. Har aldri hatt det problemet.


#17

Filifjonka sa for siden:

Jeg har aldri brukt eddik eller ekstra skyllinger, og vasker endel bomullsplagg på 40 grader. Men har heller aldri hatt problemer med at klærne lukter vondt.


#18

Pelen sa for siden:

Vi gjør det samme som safran, stort sett, men vasker langt ifra bomull alltid på 60.

Vi åpner maskinen og henger (eller ev tørketromler) luftig med en gang maskinen er ferdig.


#19

Input sa for siden:

Ikke jeg heller, annet enn tenåringens treningstøy, men det er jo i en kategori for seg. Bomullsklær jeg på 30 grader. Det er vaskemiddelet som dreper bakterier.


#20

IzziCreo sa for siden:

Vi har alltid brukt Blenda Sensitive, men har opplevd innimellom at noe tøy har hatt litt rar lukt (mulig ifm tenåringssvette?). Jeg løste det med å ta litt Omo pulver i vasken med Blenda, og det løste hele greien.#22

Input sa for siden:

2016 vs. 2020.

forskning.no/forbruk/klesvask-pa-25-grader-er-best-for-klaer-og-miljo-ifolge-ny-studie/1621512


#23

Millen sa for siden:

Det merkelig er jo at det bare er noen plagg som lukter surt/spy fra samme vask. Jeg har luktet på absolutt alle klærne idag som ble vasket igår på 40 grader.
Og jeg har luktet på en annen vask på 60 grader med håndklær æ, sokker og undertøy (minus bh'er) og det lukter jo ikke sånn. Det har stort sett bare vært t-skjortene til mannen, og nei han lukter ikke surt/spy.

Og ja, døra til vaskemaskin er alltid åpen når den ikke er i bruk.


#24

Propella sa for siden:

Har aldri hatt problemer med dette før jeg flyttet sammen med kjæresten. Hans skyld. Jeg bruker ikke skyllemiddel og ikke parfymerte vaskemidler. Eneste som er nytt er at vi bruker flytende vaskemiddel nå. Før brukte jeg pulver.


#25

Tallulah sa for siden:

Vi har det samme problemet med mannens t-skjorter. Grunnen til det er at han av og til vasker dem og glemmer dem i maskinen, så de blir sure. Og då kommer den lukta tilbake når de blir våte eller varme. Men ikke mine, siden jeg henger opp med en gang.


#26

Millen sa for siden:

Jeg bruker pulver, kjøper de store pakkene med Blenda sensitive på Europris. Omo lukter så mye parfyme så det fikser jrg rett og slett ikke.


#27

Millen sa for siden:

Her er det stort sett jeg som styrer med klesvasken.


#28

Tallulah sa for siden:

Her også, men det hender at han vasker, og da ofte bare sitt eget (etter avtale altså), og det er det han glemmer.

Også mistenker jeg at det nye tørkestativet gir t-skjortene mindre luft i tørkingen. Mine klær er mye mindre i størrelse, og får dermed også mer luft.


#29

Pelen sa for siden:

Jeg tror det ligger mye i dette.


#30

Input sa for siden:

Jeg ville nok forsøkt å vaske de klærne det gjelder på høy temperatur, og tenkt at om de blir ødelagte av det, er de uansett ødelagt når de lukter spy.


#31

Karamell sa for siden:

Jeg vil ikke si at jeg har opplevd spylukt noen gang, men litt muggen lukt av klær som har ligger for lenge i maskinen. Og selv om de vaskes på nytt, så lukter de igjen neste gang når de er våte. Lukten forsvinner litt mer når klærne er tørre. Mannen er fæl til å henge ting for tett da, og lukker døren på maskinen etter bruk. Jeg har vært bortreist i helgen, så det minner meg på at jeg sikker på burde gå ned på vaskerommet nå og åpne den maskindøren ...


#32

Millen sa for siden:

Hans t- skjorter er fra Dressmann og blir stort sett tromlet.Etter at jeg luktet på hvert eneste plagg fra samme vask igår, lukter detogså fra en av mine t-skjorter, bukse til minsta og en hettegenser. Dette er klær som ikke kan gå på 60, mrn kan rvt prøve annet program. Har en annen vask i maskinen nå og er spent på hvordan det lukter når den er ferdig.


#33

Millen sa for siden:

Vasket hans t-skjorter på 60 grader bomull nå, og tromlet de. Nå lukter de rent .


#34

Millen sa for siden:

Okei, vasket ny maskin på grader, kulør, ECO program. Ingen lukt i noe av tøyet. Alt hengt opp med engang. Dør til maskin og trommel åpen, samme med såpekammeret.
Fortsettelse følger ..
(orker ikke vaske mer nå etter snart 24 timer kontinuerlig vaski g, med unntak av inatt). :knegg:


#35

vixen sa for siden:

Jeg trodde dette hadde med at klærne tørket for sakte. Ofte litt tykk bomull.


#36

Malama sa for siden:

Jeg synes også det har å gjøre med sakte tørk, derav at jeg henger det luftig og bruker litt varme for å få i gang tørkingen


#37

Millen sa for siden:

De nå berømte t-skjortene pleier å tromles, for å avlive det med sakte tørking.#39

Charlie sa for siden:

Det meste er sagt - ha åpen dør til vaskemaskin og tørketrommel, ikke heng klærne for tett, litt eddik i skylkevannet osv. - så mine 10 cent - kjør maskinen på kokvask hvis man tenker det kan komme derfra. De fleste i dag kjører mest vask på lav temperatur, men ifht bakterivekst kan det være greit med en runde på høy temperatur i ny og ne.

Ellers kommer sure klær her oftest INN i vaska. Typisk noen som har latt treningstøy ligge i bag/ pose en god stund før de legget der til vask, og/ eller at fuktige klær/ håndklær dumpes på et varmt badegulv hvor det kan ligge og kose seg. :blinke:


#40

Lhi-My sa for siden:

Hos oss hadde vi dette problemet av og til før vi begynte å tørke klærne plassert rett under varmepumpa. Her var lukten uten tvil knyttet til enten sen tørking eller stengt dør på maskinen. Vi lar varmepumpa gå med litt ekstra blåsefunksjon og gjerne en grad eller to varmere enn normalt, dvs 21-22 grader. Da tørker fulle stativ med jeans og hettegensere på få timer, det er supereffektivt. Vi har to varmepumper og mulighet til å tørke klær ved den som står i kjellerstua. Vi har også et billig garderobestativ fra Jysk der vi henger opp jentenes tykke hettegensere på. De tørker mye raskere der enn på de vanlige vingestativene vi har.

Ellers hjelper det å vaske en 90 graders vask med jevne mellomrom for å få renset vaskemaskinen. Jeg pleier å vaske håndklær eller mopper på 90 grader slik omtrent en gang i måneden, av og til oftere.

Vaskemaskindøra må stå åpen når maskinen ikke brukes og vask må selvsagt henges opp eller flyttes til tørketrommel med en gang maskinen er ferdig. Min erfaring er at en glemt vask lager lukt i maskinen som henger i og overføres på nye vasker helt til man har kjørt en 90 grader. Med andre ord vaskes det kun klær når vi er hjemme og våkne, blant annet pga dette.

Vi vasket klær med lukt i på 60 grader og med eddik. Det tok vekk lukta. Vi har lite klær som ikke tåler en 60 graders vask av og til. Jeans tåler det fint og det samme gjelder andre klær med hovedsaklig bomull. Ull tåler det også, men da bør det håndvaskes slik at det ligger stille i vannet. Syntetiske tekstiler er det verre med, men det prøver vi stort sett å styre unna, så der har jeg ikke stort å bidra med.

Her vaskes ingenting på 30 grader, kun 40 (bukser, gensere osv) eller 60 (håndklær, sengetøy, undertøy, sokker). Ull vaskes på ullprogram eller luftes. Vi har alltid gjort det slik og jeg tror ikke luktproblemet vi hadde hang sammen med selve vasken, det var nok enten stengt dør på maskinen etter eller mellom vask, eller for sen tørking. Vi har iallfall ikke hatt problemet de siste 5-6 årene etter at vi begynte å bruke varmepumpen aktivt ved tørking.


#41

veobra sa for siden:

Jeg vasker også slik. Jeg tror at det som blir surt hos oss enten en mannens teskjorter som har blitt veldig svette, med svette over tid. Eller det er plagg som har ligget våte eller fuktige mens de er i bruk. Enten det er svette eller regn, blir det liggende så lukter det. Jeg er nøye på at klær skal tørke før de legges til vask.


#42

Millen sa for siden:

Jeg skulle brette tøy her nå ikveld, tok tid for jeg luktet på hvert eneste plagg. Fasit: Nesten alle mørke klær fra samme cask må vaskes på nytt. En lys genser luktet også.
så imorgen blir det 90 grader kokvask på håndklær og sånn >og så får jeg vaske de mørke igjen. Muligens ta annet enn ECO program.


#43

Lille meg sa for siden:

Jeg tømmer alltid en dæsj med eddik i skyllekammeret, men ellers gjør jeg som Filifjonka. 40 grader på alt, bortsett fra sengetøy og håndklær (ja, og 30 grader på delikat ull/silke). Har aldri problemer med vond lukt.

Min vaskemaskin gir av og til beskjed om at nå trenger den at jeg kjører en 60-gradersvask ("hygieneinfo"), og da gjør jeg det.

Annet jeg gjør:

  • døren til vaskemaskinen er lukket kun når vaskemaskinen er i bruk
  • tar klær ut av vaskemaskinen med én gang programmet er ferdig
  • henger klærne opp med én gang, og sørger for at alle plagg ligger helt flatt på tørkesnora
  • tørker klærne i rom som er oppvarmet og luftig
  • henger skjorter opp på kleshenger
  • vasker på rett klesprogram

Jeg ser at du skriver du vasker på ECO-program, Millen. Kan det være der problemet ligger?


#44

Millen sa for siden:

Jeg vet ikke, Lille Meg. Nå har jeg vasket t-skjortene på ulike program inkl. 60 grader så nå er de ok.
Vasken som stinket i helgen er nå vasket på nytt etter en 90 graders håndklevask. Nå henger den til tørk, så får vi se.
Ofte må jeg ha litt større vasker på ECO 40 grader for ordentlig sentrifugering og vekt, men bruker jo og andre program.

En helt annen ting om oppvaskmaskin og ECO program er at vi jevnt og trutt opplever at ting ikke blir rent der, og bruker lang tid på å tørke,så den bruker vi nesten ikke.


#45

millact sa for siden:

Det hender vi også må vaske mørke klær på nytt.


#46

Millen sa for siden:

Hvorfor er det da bare mørke klær som lukter og ikke de i kulør eller hvite?


#47

Fintdethei! sa for siden:

Det burde vi melde inn som et spørsmål til "Praktisk info" med Jon Almås. Jeg har lurt på det samme selv, og har vel egentlig lest hvorfor en gang, men det festet seg ikke.


#48

safran sa for siden:

Går vi ut fra at de er vasket på samme måte? Altså ved like høy temperatur? Da forstår jeg det ikke.

Og jeg kom på en faktor til; fyllingsgrad på maskinen. Nyere maskiner bruker veldig lite vann. Min erfaring er at jeg ikke kan fylle den like full som med den gamle maskinen og regne med at det blir rent. Dessverre.


#49

Millen sa for siden:

Vår maskin er forholdsvis ny 3-4 år ish, og den skal ta 10 kg. avar en av de største maskinene kg messig.
Først nylig dette med lukten har oppstått.
#52

Ine sa for siden:

Er ikke abonnent og ser.#54

arrow sa for siden:

Hvordan gikk det med t-skjortene?

Ikke bruk color-vaskepulver eller flytende / pods til alt. Perkarbonatene i hvitvaskepulver som blå OMO og de fleste flekkfjerningspulvere (som Oxy Clean, Vanish, Coops eget merke,...) frigjør peroksid /oksygen som løsner fett og smuss de andre vaskemildene lar bli igjen.

Det har vist seg at tøymykner kan trenge opp til 2-3 vask på 60 grader før det er helt vasket ut av fibrene. Et ikke helt uvanlig problem er at rester av vaskemilder, tøymykner og smuss akkumuleres i tøyet, og det kan etter hvert bli en urovekkende tykk film. Blå OMO er ganske god på å fjerne dette (bant andre). Ta gjerne pause fra tøymykner noen vask på rad, for å unngå problemet. Det kan ta et par vask å få orden på det igjen.

Ikke bruk spareprogram eller hurtigprogram som standard. En full maskin med håndklær, sengetøy, eller en blandet vask med t-skjorter og annet trenger ofte et program med litt høyere vannstand og ekstra skyllinger for å få såperester og smuss av tøyet.

T-skjorter trenger ofte 60 grader, spesielt når det har satt seg lukt i dem. Bomull- og polyester tåler generelt opp til 90 grader. Farge, trykk, stretch, o.l., gjør ikke alltid det. Man kan se på plaggets merkelapp og ut fra det ta en sjanse på høyere temperatur. Akryl tåler ikke mer en 40 grader, silkeblandinger helst ikke mer enn 30 grader. Viskose varierer noe, modal og polynosic er mye brukt nå, til t-skjorter, udertøy, treningstøy, den tåler 60 grader.


#55

Lille meg sa for siden:

Jeg har hørt at selv hvite plagg ofte er farget, og at man derfor faktisk bør bruke vaskemiddel for farget tøy på alt. Det gjør jeg (bortsett fra at jeg bruker vaskemiddel tilpasset ull/silke på delikate stoffer), og jeg er ikke plaget av lukt i nyvaskede klær.


#56

arrow sa for siden:

Det er hovedsakelig ved tekstiler med dype farger man vinner på color-vaskemidlene, de har formuleringer med lite eller helt uten perkarbonater. De har også stoffer som hjelper å bevare fargene.

Hvite plagg av naturfibre er i hovedsak bleket, ull kan være naturlig hvit. Jeg kjenner ikke til noen vanlig metode som brukes til å farge tekstiler hvit, men det eksisterer ulike hvite trykkfarger som i teorien kan brukes også over store flater. Disse har ingen behov for color-vaskemidler. Perkarbonater er er et forholdsvis mildt blekemiddel, hovedsakelig styrt av hvor mye som er tilsatt og temperatur.

Man kan klare seg fint med color-vaskemidler, men man må være flinkere å sortere vasken. Det er temperaturen i seg selv som utgjør hovedeffekten når det gjelder det bakterielle (60C - 90C), og har man ikke problemer med vanskelig fett, smuss o.l. er der ingen grunn til å bekymre seg. Perkarbonatene er effektive på flekker, hudfett, olje, og smuss, i tillegg hjelper det å holde tekstilene hvit uten optisk hvitt. Jeg vil påstå det er direkte feil å si man bør bruke color-alternativene på alt. Det er lettvint og ryddig å ha bare en flaske på vaskemiddelhyllen, man kan alltld ha personlige prioriteter og ikke alle husholdinger har de samme utfordringene. Bruker man eddik i stedet for tøymykner i siste skyllevann har man en mindre faktor som belaster vaskemidlene ved neste vask, og det hjelper å løse opp eventuelle rester av dem.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.