Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Søtning til havregrøt

#1

amo sa for siden:

Vi skal starte å spise havregrøt til frukost.:o
Hvordan lage den enklest mulig? Mikro eller panne? Oppskrift?
Jeg elsker sukker, kunne levd på sukker. Hva søter dere grøten deres med? Bær er nok ikke nok…..jeg tar imot alle forslag og oppskrifter.


#2

venla sa for siden:

Søter med bær og honning. Lager grøten i kasserolle.


#3

Lhi-My sa for siden:

Til en porsjon grøt koker jeg opp 2-2,5 dl vann med litt salt i en liten kjele. Jeg har i store havregryn til passe tjukk grøt, har aldri målt hvor mye, men tipper ca 1 dl. Dette lar jeg småkoke noen minutter. Deretter heller jeg grøten i en skål, har på et lett dryss sukker og lettmelk over der igjen. Noen ganger også en håndfull rosiner. Jeg bruker altså ikke melk i grøten, men PÅ den. Det er det jeg er vant til fra barndommen av og det er uten tvil det jeg synes smaker best. Jeg liker også store havregryn bedre enn små, liker ikke konsistensen så godt på grøt kokt av små, lettkokte gryn.

Dette har vært min faste frokost i 1,5 år. På den tida har jeg gått ned 30 kg i vekt, så jeg tror ikke de 1-2 teskjeene med sukker er så farlig.


#4

Hyacinth sa for siden:

Er du sikker på at du trenger sukker? Jeg lager den på melk, ikke vann. Da er den nokså søt i utganspunktet. Jeg synes ikke havregrøt er særlig godt på vann, og jeg er ikke kresen.

Evt kan du prøve Gullbygg. Det er valsede byggflak. Jeg synes det har bedre konsistens og kanskje litt søtere smak? :vetikke:

Jeg lager grøt i mikro og blander inn mye cottage cheese etter koking. En raus skje med fsvorittsyltetøyet (lager selv).

Ellers kan du jo prøve Sukrin Gold, kanskje? Eller honning. Men syltetøy er jo temmelig søtt.


#5

Shun sa for siden:

1 dl store havregryn
2,5 dl vann
salt

I kasserolle. Kok noen minutter til passe grøt.

Jeg har 2 ss cottage cheese
1 ss sukker
kanel
Hakkede, ovnsristede mandler

Blandes med grøten, og holder meg mett ganske lenge.

Pleier å riste en pakke mandler 10 minutter på 200 grader, og har i lufttett boks.
Hakker opp til grøt hver gang.


#6

Lavender sa for siden:

Grøt av Steel Cut korn og vann, friske bringebær og Piano vaniljesaus.


#7

Trixie sa for siden:

Alt av bær på. Bakte epler, syltetøy osv


#8

Mikkeline sa for siden:

Jeg lager på melk, synes det er bedre. Har på kanel, blåbær og banangranola. Granolaen gir krønsj og sødme.


#9

Linella sa for siden:

Jeg bruker mikro, men da må salt i etterpå, ellers får jeg den ikke til å tykne. Jeg bruker sukker til søtning, eller syltetøy (men det inneholder jo også sukker).


#10

Blondie sa for siden:

Jeg tar 0,5 dl havregryn og 2 dl vann, to minutter i Micro. Det blir en vane. Jeg tar litt sukker i helgene og banan eller blåbær i ukedagene.


#11

Tallulah sa for siden:

Jeg liker ikke søt grøt, men det hjelper jo ikke deg om du vil ha den søt. :knegg: Om du moser en velmoden banan oppi gir det mye søtning, syns jeg. Også om du bruker Ceylon-kanel, den er mye søtere enn cassia-kanel (den vanlige i norske matbutikker).

Jeg lager den også på melk.

Om du liker kald grøt har jeg noen ganger laget kjøleskapsgrøt med fruktyoghurt, spesielt er Double O med fersken veldig søt i smaken.


#12

Malama sa for siden:

Jeg lager i micro rett i skåla til to unger hver morgen. Det spises med sukker og kanel.


#13

Fintdethei! sa for siden:

Jeg lager på skummet melk. Blander i litt rosiner og eple kuttet i småbiter. Litt kanel på toppen. Valnøtter er også godt på. Liker bær også, men eple har jeg alltid i kjøleskapet. Så bortsett fra dette brukes ingen søtning på.


#14

Erica sa for siden:

Jeg pleier å lage den på lettmelk, og tilsetter sukrin eller annen kunstig søtning. Så har jeg i cottage cheese for å gjøre den mer mettende, og kanskje noen nøtter og bær. Ellers er det faktisk veldig godt med noen skiver med brunost oppå grøten.


#15

Syrinx sa for siden:

1 del gryn, 1 del vatn, 1 del mjølk. Best med sukker og kanel, men når det ikkje er alternativet så syns eg at mosa banan er overraskande godt.


#16

Floksa sa for siden:

Jeg bruker demerara sukker. Men det var kanskje feil svar. Ellers er rosiner eller brunost godt.


#17

Nextlife sa for siden:

Har du prøvd å heller ha salt til?
Jeg liker ikke søt grøt, men spiser den med noen saltkorn, et smørøye, salte peanøtter eller ei snei spekeskinke.
Støtterforrestem Hyacinth lenger opp her med å bruke Gullbygg, etter min smak er den mye bedre, med mindre metallsmak og en rundere smak


#18

amo sa for siden:

Tusen takk for mange gode tips. Jeg tenker jeg prøver Syrinx blanding. Oppi en kasserolle? Det må være salt i havregrøt sant?
Men brunost? Næææ det må være langt frem. :knegg:


#19

Floksa sa for siden:

Brunost er en greie altså. Høres fælt ut, men funker.


#20

Hyacinth sa for siden:

Brunost er jo bare karamell. Det er veldig godt på havregrøt, men vi har aldri brunost hjemme.

Du MÅ ikke ha salt i grøten, nei. Altså, det gjør jo noe med smaken, men du er definitivt ikke nødt. Jeg bruker det aldri i havregrøt. Trenger ikke mer salt enn jeg allerede får i meg.

Og så er peanøttsmør også godt i havregrøt.


#21

Hyacinth sa for siden:

Noen har forresten egg i grøten for å få den mer næringsrik. Det pleier ikke jeg, men jeg har testet det på ungene.

Fordelen med å knekke et egg i er at du kan bake den som en kake i ovnen. Hvis du i tillegg rasper gulrot i, samt har litt kanel og muskatnøtt i, så blir det nesten som gulrotkake :)

Kardemomme er også et krydder som mange liker godt. Med kanel (enig med Tally i at ceylon definitivt er å foretrekke!) i tillegg, kan jeg vanskelig forestille meg at du trenger sukker. Prøv evt med en liten dæsj (ekte) vaniljesukker, og med most banan kommer du til å dø av sukkersjokk :knegg:


#22

nokon sa for siden:

Den "greia" trur eg er passe lokal - eg kjenner ein familie der ungane insisterer på brunost på grøten og dei kjem frå same område som deg.


#23

LilleT sa for siden:

Jeg søter heller ikke grøten, men jeg sper den med søtet mandelmelk, og det gir jo en del søtsmak.

Jeg lager grøten min på følgende måte: 1 dl. havregryn med litt chiafrø og litt salt settes i bløt i 1 1/2 dl vann, spes med mandelmelk og kokes til passe konsistens. Tilsettes 1 toppet spiseskje cottage cheese.

Jeg spiser den med ceylonkanel og eventuelt noen nøtter.


#24

Floksa sa for siden:

Skal ikke benekte det. Men det er fortsatt forbausende godt.


#25

Input sa for siden:

Jeg lager grøt med 4-korn, da må den koke litt mer enn om man bruker havregryn. Men jeg synes den smaker mer og metter lenger, og foretrekker at den er litt «tyngre». Barna spiser mye havregrøt og den lager vi i mikro.

Jeg har en kvart teskje sukker på grøten uten noe som helst dårlig samvittighet, men synes det skal lite til før det blir for søtt. Sikkert fordi jeg også må ha melk på. Uten melk spiser jeg aldri grøt. Lillesøster har bare smakt grøt med sukker på én gang og det likte hun ikke. :knegg: Men hun elsker kanel, og det er jo sant at det søter.

Har aldri salt i.


#26

Hondacrv sa for siden:

Er du glad i vanilje? Da kan du jo bruke vaniljemelk.


#27

Pelen sa for siden:

1 dl havregryn, 2 dl vann (noen ganger melk) i microen. Bruker noen ganger banan, noen ganger litt blåbærsyltetøy og noen ganger litt kunstig søtestoff. Aldri salt, men vi salter sjelden. Bare en vanesak.


#28

ingling sa for siden:

Jeg tenker vel at om en liker sukker på grøten, så ta litt sukker på grøten. :enkel: Sukker er jo ikke djevelens verk, selv om det kan fremstå sånn iblant. Det kommer jo an på totalmengden gjennom dagen om det blir for mye. Sånn. Måtte bare si det. Jeg lager sjelden vanlig havregrøt på morgenen, men spiser veldig ofte kjøleskapsgrøt som også er havrebasert. Jeg bruker bær, banan, litt nøtter/kjerner og som oftest litt lønnesirup avhengig av hva som er i grøten. Banan oppå eller i grøten søter jo en god del synes jeg. Noen ganger spiser jeg havregrøt med sukker og kanel :vill og gal: Det største aberet med det for min del er at jeg ikke blir like stabil i blodsukkeret, derfor bør jeg helst ha cottage cheese i eller nøtter på eller noe for å få balansen.


#29

Tallulah sa for siden:

Ja, og det er faktisk ikke sånn at honning og lønnesirup egentlig er sunnere enn sukker.


#30

apan sa for siden:

Jeg spiser varm havregrøt hver morgen store deler av vinterhalvåret og har melk, sukker og cottage cheese på grøten. Tenker som de andre her at sukker i begrensede mengder ikke er djevelens verk.


#31

Hyacinth sa for siden:

Dette!


#32

ingling sa for siden:

Nei, sant, viktig poeng. :nemlig:


#33

Magica sa for siden:

Hvis jeg spiser havregrøt, noe jeg ikke gjør så ofte, så liker jeg å ha rosiner i, og så litt kanel og sukker.


#34

Pelen sa for siden:

Ceylon-kanel, enig med Tallulah, den smaker mye bedre og er søtere (og sunnere?).

Nå fikk denne tråden meg til å spise havregrøt med banan og kanel til lunch på hjemmekontoret. :humre:


#35

celebelen sa for siden:

Det ble havregrøt her også, gitt. Med Cottage cheese og bringebærsyltetøy.


#36

Bloppy sa for siden:

Jeg søter den enten med litt sukker, litt akasiehonning eller en halv banan.
Jeg lager den på 50/50 melk og vann. Hvis jeg bruker sukker, har jeg det i mens grøten koker.


#37

Skilpadda sa for siden:

Mannen koker skikkelig god havregrøt de fleste morgener. Han bruker halvt om halvt med store havregryn og havrekli, og har også i litt steelcut havre. Koker den på melk, uten salt, i 20 minutter i en liten nonstick-gryte (koker opp først, setter den på veldig lav varme mens han tar en dusj).

Jeg blander cottage cheese i min porsjon og har friske blåbær på. (Hvis du vil ha det søtere, er hjemmerørte bær veldig godt.) Litt halvknuste valnøtter er også godt å drysse oppå. Mannen bruker kanel i tillegg, og i helgene litt lønnesirup.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.