Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvordan var valgdeltakelsen i din kommune?

#1

frukt sa for siden:

I min kommune var den på 66%. Jeg synes det var overraskende lite egentlig. Ikke at jeg har noe sammenligningsgrunnlag da.


#2

Serafin sa for siden:

61.6% i min kommune. Noe som egentlig overrasker meg, at det var såpass "lavt" oppmøte. Det har vært mye uro her de siste månedene pga. fastlegekrise, og mye styr rundt varsling og arbeidsmiljø i helsevesenet.

Det som ikke overrasker meg er at SP tapte massivt, de mistet 11 mandater, og det blir nå mer jevnt fordelt, og ikke ett parti som sitter med 18-19 mandater i kommunestyret.

Jeg føler jo at "alle" stemmer, men prosenten viser jo at det ikke er sånn.


#3

Blondie sa for siden:

57,4%.

Veldig overraskende, egentlig, for jeg kjenner vel bare moren min som ikke stemmer. Det er tydeligvis mange som lar være.

Hele regionen min er nå blå, etter over hundre år med rød dominans. Skikkelig blåtirsdag! :sukk:


#4

Malama sa for siden:

65,3 %

Jeg har sluttet å bli overrasket over at den er så lav. For meg er det en selvfølge å stemme, men det syntes åpenbart ikke 1/3 av folk rundt meg.


#5

My sa for siden:

66% her også.#7

frukt sa for siden:

Ja,jeg kikket litt på valgdeltakelsen i andre kommuner, og i de fleste var den på mellom 50 og 70%. Så det var kanskje ikke så lavt som jeg trodde.


#8

Tjorven sa for siden:

Jeg stemmer i Oslo. Her var det valgdeltakelse på 64,2 %. Jeg synes det høres lavt ut, men vet ikke hvordan det var i forhold til forrige kommunevalg.

53,4 % var forhåndsstemmer. Jeg vet ikke om det var av alle de som stemte eller om det var 11,2 % som stemte på selve valgdagen. Sistnevnte hørtes lavt ut.


#9

celebelen sa for siden:

58,4 hos oss. Jeg vet jo at den gjerne er lav mange steder, men det plager meg likevel.


#10

millact sa for siden:

79.4% hos oss. Det er bra.#12

Mex sa for siden:

60,5%
Jeg synes det er dumt at valgdeltakelsen er såpass lav, så vidt over halvparten liksom.


#13

Tjorven sa for siden:

Det er jo mye lettere å følge de politiske sakene i et stortingsvalg. I kommunevalgene er jo de lokale sakene så mye viktigere, og det er sikkert vanskeligere å skille mellom hvem som faktisk mener hva når det er lokalt. Da føles det kanskje mindre viktig å stemme.


#14

Candy Darling sa for siden:

Tror det er av totalen, ikke absolutt, ja.


#15

Fluke sa for siden:

67,1 % i Stavanger. Det er ikke veldig dårlig til kommunevalg å være.


#16

Tallulah sa for siden:

I Oslo er valgdeltakelsen også veldig delt, så i praksis bestemmer vestkanten mer enn Groruddalen.


#17

Niobe sa for siden:

64%, som er dårligere enn sist lokalvalg. Da engasjerte bompengesaken flere til valgurnene.


#18

Bluen sa for siden:

56,2 % - nesten sjokkerende lavt. :eek:


#19

Dragen sa for siden:

58,4 - lavt her også.


#20

Tallulah sa for siden:

Det er utrolig trist at det er så lav valgdeltakelse. Det burde man kartlegge årsakene til, slik at man kan få gjort noe med det.


#21

Milfrid sa for siden:

Men fremdeles skremmende lavt. At så mange ikke ikke ser poenget med å stemme.


#22

Fluke sa for siden:

Ja, det er det. Og særlig lokalvalg betyr mye for den enkelte, så det er trist de ikke har kommet seg til stemmelokalene.


#23

Gri sa for siden:

62,6% her. Tenk at nesten 4 av 10 ikkje deltek, det synes eg er rart og synd.


#24

star sa for siden:

61%


#25

gnuri sa for siden:

Her var det i følge nrk kun 52,2% :sjokk:


#26

Timar sa for siden:

69 % her.

Men er det egentlig et mål om at flest mulig skal stemme? Hvis folk ikke er "interessert i politikk", ikke har satt seg inn i partiprogram og konstellasjoner og hvilken retning de ønsker at verden skal bevege seg, da stemmer de enten på enkeltsaker eller enda verre, helt tilfeldig. Ideelt sett så skulle jo alle mene noe, men jeg kan skjønne at politikken føles fjern for mange.

For all del, jeg bestemte meg heller ikke for hva jeg skulle stemme på før jeg sto i valgavlukket, men jeg har jo oversikt over det politiske landskapet og hvor omtrent jeg finner flest meningsfeller.


#27

My sa for siden:

Det er jo nettopp det som er trist da. Ikke at folk som ikke er interessert i politikk lar være å stemme på måfå, bare for å ha stemt, men at det ikke er flere som er interessert nok til å sette seg inn i et minimum av lokalplolitikken og gjøre seg opp en mening. Da ender det med at for få personer får bestemme for mye. Ofte er det også de svakeste gruppene som deltar minst, samtidig som det er disse som mest av alt trenger noen som taler deres sak.


#28

Timar sa for siden:

Ja, men det er jo realiteten? Folk er enten ikke interessert nok, syns politikk er for vanskelig å forstå, eller har mistet troen på at politikerne holderdet de lover. Og da lar de være å stemme. Som jo er et kraftig signal i seg selv!


#29

Tallulah sa for siden:

Når valgdeltakelsen i Alna bydel er under 50% og 77% i Vestre Aker er det en soleklart demokratisk problem. Og da må man finne ut av årsaken til at folk ikke stemmer, og sette inn tiltak som kan endre det.


#30

Pelle sa for siden:

69,1 %.
Tradisjonelt så stemmer mange i min kommune. Mange flere stemmer på kommunevalg enn fylke, selv om de blir gjort oppmerksom på at det er to valg om de kommer med kun en stemmeseddel. Det synes jeg er litt rart. Om jeg stemmer SV, hvorfor ikke stemme på de i fylket også, liksom? Eller krysse på folk som bor i men del av fylket?


#31

Timar sa for siden:

Det er vel det jeg mener. Hvis folk oppfordres til å gå og stemme på måfå så blir ikke det lave engasjementet synliggjort. Når folk faktisk blir sittende hjemme så blir det synlig.


#32

My sa for siden:

Ja, nettopp. Og da bør det gjøres noe, slik at det blir lettere å forstå, og at flere ser vitsen med å delta. Slik at det ikke blir så skjevt fordelt når det gjelder hvem som er med og påvirker. Derfor mener jeg at det er et mål at flest mulig skal delta. Ikke på måfå nei (er det noen som mener det?), men at de skal ønske å delta, og ha forstått, og gjort seg opp en mening om ting. Realiteten er at de ikke gjør det, men det bør være et mål å få opp engasjementet og deltakelsen.

#33

Chablis sa for siden:

Litt over 62%, overraskende lavt i grunn.


#34

Ine sa for siden:

59.2


#35

Fjols sa for siden:

55,9% stemte i vår kommune.
Nesten nede i kun 50% valgdeltakelse…


#36

Maverick sa for siden:

Det er et åpenbart problem for demokratiet at valgdeltakelse oppfattes som bortkastet, (spesielt hos lavt utdannede menn under 35), og i stedet for å tenke "for en gjeng med tusseladder som ikke gidder å stemme" må man se på rotårsakene til at de ikke opplever at det har noe å si om de stemmer eller ei, og bøte på disse.


#37

Floksa sa for siden:

Lokalt 66%. Internt 75%. Fortsatt litt irriterer på den som glemte ( :dåne: ) å stemme.


#38

-ea- sa for siden:

Jeg tror det har med hvem/hvor mange som er stemmeberettiget til de ulike valgene.

Ved kommune-/fylkesvalg er det mange flere som har stemmerett:

  • Alle norske statsborgere som fyller 18 år i løpet av valgåret.
  • Statsborgere fra Danmark, Finland, Island og Sverige kan stemme dersom de var folkeregistrert i Norge senest 30. juni i år.
  • I tillegg kan utenlandske statsborgere fra øvrige land stemme, dersom de har vært folkeregistrert i en norsk kommune de siste tre årene før valgdagen.

Men ved stortingsvalg er det ett krav:

  • være norsk statsborger.

Færre antall velgere til stortingsvalg = høyere andel av de stemmeberettigede stemmer.

Kommune-/fylkestingsvalget i 2023:
Antall stemmeberettigede: 4.341.694 mot 3.892.507 ved stortingsvalget for to år siden.


#39

Karamell sa for siden:

My har svart.


#40

Polyanna sa for siden:

Jeg snakket med en valgmedarbeider i går, i en krets som er en "minoritetslomme" i Vestre Aker. Han jobber mye og aktivt med integrering og inkludering der, og har snakket med mange i sin egen demografi (unge mennesker med minoritetsbakgrunn), og prøvd å få dem til å stemme, men mange vil ikke. Vi snakket litt om hvorfor (og har avtalt å ta opp tråden senere, for å snakke mer om det), og han sier at de oppriktig føler at det ikke er noen vits for DEM. At ting ikke blir annerledes for dem, i deres hverdag, med det de syns er vanskelig, om det er den ene eller den andre som bestemmer. Det løser vi jo ikke med valgoppfordrings-kampanjer.

Jeg har også gått en del dørbank og snakket med velgere i samme område, og det er tydelig at mange rett og slett ikke vet hvordan de stemmer, og syns det er en terskel å gjøre det. De er redde for å gjøre feil, virker det som. Så vi endte med å snakke mye mer om "sånn gjør du det", enn om partipolitikk.

Helt enig med Tallulah - vi må finne ut hvorfor, og starte der.


#41

Floksa sa for siden:

Ok. Det tok meg pinlig mange minutter å dechiffrere denne altså. :dåne:


#42

Fluke sa for siden:

:sparke:


#43

Karamell sa for siden:

:sjokk: 66 % her også. :knegg: :jupp:


#44

Unicorn sa for siden:

62,2% i min lille kommune.


#45

My sa for siden:

Jeg skjønte meldingen din Karamell. :dakars:

Kan se valgresultatet, men ikke valgdeltakelsen for min vs din bydel da, bare antall velgere totalt. Veldig tett mellom Ap (20,7%) og SV (20,1%) på topp, her på beste vestkant. :knegg: Mens du bor vel i en litt "blåere" bydel, tror jeg.


#46

Karamell sa for siden:

Bydelen min totalt sett er vel ikke så blå, men valgkretsen er nok det.

Sjekket:
Vi her nedre i Trondheim Øst eller lille Dubai :knegg: stemte mest på Høyre, ser jeg (33,7) og nest mest på AP (26). SV fikk 9,7 og V fikk 7 prosent.


#47

Engasjert sa for siden:

52,2 % Sjokkerende lavt! For fire år siden var valgdeltakelsen 56,7 %, og jeg trodde knapt det var mulig å komme lavere. Men joda. Men rekordhøy forhåndsstemming, uten at det hadde noe å si for total valgdeltakelse.

Gleder meg over valgseier :nikker:


#48

Strå sa for siden:

I min kommune gikk 66,6 % av de med stemmerett til et valglokale og avla stemme. To av tre er ikke å værst, men jeg skulle ønske at det var nærmere tre av fire som tok seg bryet.


#49

Nenne sa for siden:

60,4%. Det er skikkelig dårlig!


#50

Snippa sa for siden:

62,8

I kommunen jeg jobber i var det kun 54,5! Det er fryktelig dårlig.


#51

løve70 sa for siden:

60% her. Men i det minste et resultat jeg er godt fornøyd med. Nå krysser jeg bare fingre for at det partiet som fikk flest stemmer også får ordføreren.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.