Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har du førerkort (for bil)?

Har du førerkort for bil?

  • Ja
    144 stemmer
  • Nei
    13 stemmer
  • Det er komplisert
    4 stemmer
#1

Bluen sa for siden:

Det ble jeg nysgjerrig på etter biltråden.

Jeg har lappen og en gammel haug av en bil, men kjører lite - kanskje et par ganger i måneden.


#2

Blondie sa for siden:

Ja, tok da jeg var 18. Det var normen her i provinsen den gangen.

Da jeg bodde sentrumsnært brukte jeg aldri bil, men nå bor jeg ikke i gangavstand til jobb. Da brukes bilen mye mer.


#3

Palmen sa for siden:

Jeg elsker svaralternativet «det er komplisert». Så mye gøy som kan skjule seg der! :hyper:9


#4

Bluen sa for siden:

Det var det jeg også håpet på. :knegg:

Jeg tok for øvrig også lappen som 18-åring - fordi det var vanlig i vennegjengen, og ikke minst fordi jeg hadde en kjæreste som bodde på landet uten skikkelig bussdekning. Fetteren hans var dessuten sjåførlærer. Er glad for det nå, for jeg hadde sannsynligvis hatt mye tyngre for det som voksen og vært mer nervøs.


#5

Floksa sa for siden:

Jeg tok lappen da jeg var 18. Begge de stor ungene har gjort det samme. Her vi bor er skolebussen eneste kollektiv tilbud. Det er 1,5 mil til sentrum. Kjører mye. Hver eneste dag :gal:


#6

Fluke sa for siden:

Jeg var 36 år da jeg tok den, følte liksom ikke behovet før barn nummer to var kommet.


#7

jolie sa for siden:

Ja. Jeg har hatt lappen i 27 år - og nå for tida «tar» jeg trafikalt grunnkurs (er støtteperson for sønnen som har det i skoletida). Teorikurs hadde jeg aldri, så kjekt å få inn teorien før eller siden. :knegg: Jeg kjørte opp via et intensivkurs en sommer i grisgrendte strøk, fikk beskjed om å lese selv «også sier vi bare at du har hatt det - billigere for deg og». Om det var shady? Ja, sett med voksne briller. Men der og da, som naiv ungdom, syntes jeg tydeligvis det var helt innafor.


#8

Robyn sa for siden:

Jeg har hatt lappen siden jeg var 18.
Er ikke glad i å kjøre, så når jeg bodde sentralt og i nærheten av jobben kjørte jeg å og si aldri. Gikk eller syklet så sant det var mulig.
Nå som jeg bor på bygda må jeg kjøre uansett hva jeg skal.


#9

Milfrid sa for siden:

Kjørte opp på 18-års dagen mine. Så hatt lappen noen år nå


#10

Myria sa for siden:

Ja, har førerkort (og bil).


#11

Tjorven sa for siden:

Ja, og jeg fikk det da jeg var 18. Jeg kommer fra et sted med bare middels godt kollektivtilbud.

Snuppa er 18 år, og har knapt øvelseskjørt. Hun ser ikke poenget med lappen, og gitt livet hennes akkurat nå har hun helt rett i det. I mitt liv akkurat nå er det heller ikke viktig for min del, men det har vært en del år mellom der hvor det har vært usedvanlig praktisk.


#12

star sa for siden:

Kjørte opp en mnd etter jeg ble 18. Da kunne jeg kjøre selv på trening i Oslo.
Eldste var veldig klar på å kjøre opp så fort han kunne. Og han har på 7 mnd kjørt mer enn det jeg har i hele år.


#13

-ea- sa for siden:

Hatt lappen i enogførti år & still driving. :humre:


#14

Luftslottet sa for siden:

Snart enogførti og still not driving. :knegg:


#15

løve70 sa for siden:

Tok lappen da jeg var 18. Har vel stort sett hatt egen bil hele tiden siden det og kjørt nesten hver dag. Har aldri bodd et sted der det hadde vært enkelt å klart seg uten.

Arvingen tok også lappen da hun var 18. Er avhengig av bil for å komme seg både på jobb og til stallen.


#16

liefje sa for siden:

Jeg krysset "det er komplisert". Jeg har nemlig strengt tatt lappen, men har ikke kjørt på 22 år, så lappen blir bare brukt som legitimasjon. Måtte nok tatt en haug med kjøretimer før jeg hadde turd å sette meg bak rattet igjen! Jeg tok lappen da jeg var 28 fordi jeg fikk firmabil (den stod i garasjen på jobben og ventet - hehe), men kjørte veldig lite før jeg flyttet utenlands hvor det var skumle motorveier så det ble lite kjøring. Så sluttet jeg å kjøre helt, og sånn har det blitt. Nå har vi ikke bil heller.

Jeg hadde det gamle store, rosa sertifikatet helt frem til jeg skjønte det ville blitt ny oppkjøring hvis jeg ikke fornyet det.


#17

My sa for siden:

Nei.

Fikk ikke tatt det da jeg var 18 (ikke råd + div annet), da jeg flyttet hjemmefra og ble student ble det helt umulig, deretter har det stått på planen, men det har liksom aldri blitt noe av siden jeg bor et sted hvor jeg ikke trenger bil i det daglige, og mannen har førerkort og bil. Har ikke gitt det opp helt enda, men har ingen konkrete planer heller.


#18

Tjorven sa for siden:

En jeg kjenner kjørte opp på 50-årsdagen. Det var visst ikke så uvanlig med oppkjøringer på selve bursdagen, men det var som regel 18-årsdagen det var snakk om.


#19

Martis sa for siden:

Jeg har førerkort, tok det når jeg var 17 på Island i løpet av sommerferien. Var mye billigere der, men måtte vente i en mnd til jeg fylte 18 for å bruke det i Norge.


#20

Toffskij sa for siden:

Niks. Bor sentralt i Oslo og trenger det ikke (det skal sies at mannen har sertifikat, og det er jo praktisk rett som det er).


#21

Albertine sa for siden:

Kjørte opp på attenårsdagen og har straks hatt lappen i 34 år. Elsker å kjøre bil.


#22

Tjorven sa for siden:

Vi har vurdert å sende snuppa til bestefar en sommer og ta lappen mens hun er der. Det er visst både billigere og enklere kjøring. Problemet er at hun da ikke vil være rigget for skikkelig bykjøring når hun kommer tilbake ... en problemstilling som egentlig gjelder ganske mange som tar lappen i Norge.


#23

Shun sa for siden:

Jeg tok lappen i godt voksen alder i Oslo, og er mye tryggere på komplekse trafikkbilder og bykjøring enn flere venner med lappen fra små steder fra da de var 18. Brukte litt flere kjøretimer, men er ikke redd for å kjøre i større trafikk.


#24

Martis sa for siden:

Jeg tror ikke du kan sammenligne Reykjavík med plassen bestefar til Snuppa er fra. :knegg:

Hun kunne jo ha øvelseskjørt med dere i Oslo, etter å ha tatt lappen på et mindre sted. Jeg syntes det var ubehagelig å kjøre i Oslo i starten, men det handlet mest om at jeg så ikke for meg hvordan jeg skulle komme fra A til B.


#25

millact sa for siden:

Ja, tok da jeg var 18. Kjører mye, daglig.


#26

Señora sa for siden:

Ja, tok lappen på 18-årsdagen og kjører omtrent daglig.
Kjører hvorsomhelst i verden, for lappen er gyldig der også :humre:. Har inntrykk av at mange vegrer seg for det.

Begge gutta fikk lappen på 18-årsdagene sine også og begge har kjørt moped. Eldste har tatt MC lappen og fikk den på lillebrorens 18-årsdag :knegg:

Mor var ganske spent den dagen…


#27

Blå sa for siden:

Hvis hun skal kjøre i Oslo er det sikkert lurt å ta sertifikatet der også. Jeg har tatt mitt i Bergen og kjører av og til i byen her. Men Oslo er faktisk noe helt annet kjøremessig. Jeg kjører så lite som mulig der. Selv om det alltid har gått bra.

Jeg tok sertifikat da jeg var 31 og hadde to barn. Med ett barn klarte vi oss helt fint. Men med to fant jeg ut at det var greit å i hvert fall ha muligheten til å kunne kjøre. Mannen har fremdeles ikke tatt sertifikat. Men for familien har det vært bra at en av oss kunne kjøre.

Ingen av døtrene ser ut til å føle behov. Og jeg tenker at det er like greit å vente til de har behov. For man bør kjøre litt jevnt de første årene for å bli trygg.


#28

Lyppa sa for siden:

Ja, jeg kjørte opp da jeg var 20. Tok intensivkurs med veldig lite øvelseskjøring på forhånd. Knapt nok noe. Vi bor på bygda og er helt avhengige av bil for å komme oss på jobb. Jeg kjører vel rundt 35 mil i uka, mest jobbpendling og noe helg. Jeg liker å kjøre bil, men er ikke glad i glatte veier eller snøstorm.


#29

Unicorn sa for siden:

Ja, siden jeg var 18. Bodde, og bor, på bygda, og er overholdet ikke trygg på å kjøre i byer.


#30

Malama sa for siden:

Ja, tok da jeg var 18
Mannen tok etter at vi hadde fått vårt andre barn.


#31

Neket sa for siden:

Ja, tok lappen da jeg var 30.


#32

venla sa for siden:

Ja, fikk det den dagen jeg var 18,5 (fikk penger til kjøretimer i 18-årsgave). Vokst opp i by og bor fortsatt i by. Hadde en lang periode mellom 20 og til jeg fikk barn som 28 der jeg kjørte veldig lite siden vi bare lånte bil og ikke eide selv.


#33

Musemus sa for siden:

Nei, har ikke førerkort. Er oppvokst midt i byen og hadde venninner og kjæreste med lappen, så følte aldri behovet.
burde jeg nok kanskje hatt lappen, men savner det ikke i hverdagen - og mannen har førerkort og bil. Jeg har bein å gå med. :D


#34

007 sa for siden:

Ja, jeg har hatt lappen siden jeg var 18. Det samme har mannen og alle tre ungene.


#35

frukt sa for siden:

Fikk sertifikat da jeg var 20. Liker godt å kjøre, men har ikke bil for tiden.


#36

Tallulah sa for siden:

Tok lappen da jeg var 35, og har i praksis ikke kjørt på 6 år. Nå har jeg fått litt hetta for det så burde krysset av på komplisert. Tenker at burde gjøre det, men friker ut ved tanken. Vi har ikke bil.


#37

Fersken sa for siden:

Tok lappen noen måneder etter 18-årsdagen. Oppvokst på bygda med ingen kollektivtrafikk etter skolebussen, så det sa seg selv. Hadde moped og mopedlappen fra 16 årsdagen.


#38

Inagh sa for siden:

Jeg tok lappen da jeg fylte 27 år, så ingen grunn til å ta den tidligere, men behovet meldte seg etterhvert.

Sønnen på 20 blånekter å ta førerkortet, og han fnyser at han har tenkt å bo et sted der det er kollektivtrafikk, hver gang emnet blir tatt opp.


#39

ingling sa for siden:

Jeg tok lappen noen uker etter jeg fylte 40. Begynte på den i tjueårene, men fikk ikke fullført og hadde ikke strengt tatt så mye behov, men da vi flyttet ut av Oslo og hadde to barn og litt avstand til barnehage osv. meldte behovet seg raskt, så mannen tok da vi begge var 37 og jeg altså tre år seinere. Kjører så og si hver dag, og er fortsatt euforisk fornøyd med at jeg tok den slitsomme jobben med å ta lappen så seint. Anbefaler på ingen måte å vente så lenge. :humre: Men jeg digger å kjøre, det hadde jeg ikke trodd da jeg strevde med å bli god til det for åtte år siden!


#40

Dansma sa for siden:

Fikk lappen som 18 åring og har kjørt jevnt og trutt siden da.
Kjører hver dag til og fra jobb.


#41

Bloppy sa for siden:

Ja, jeg tok den da jeg var 25. Ville vært veldig vanskelig å klare seg her ute på bøgda uten førerkort og bil.


#42

Blondie sa for siden:

Ingen av mine voksne barn tok lappen da de var 18. Eldste har fremdeles ikke og har ingen planer om det, mellomste måtte ta da han ble 20. Litt vanskelig å være håndverker uten.

Hun som fyller 16 om et snaut halvår, har bestemt seg for å bruke pengene på utdannelse i utlandet.


#43

Kaija sa for siden:

Jaaaa, hurra fremdeles, snart halvåret etter at jeg endelig fikk unnagjort lappen min. Og jeg eeeelsker å kjøre,så nå må jeg justere opp kjørelengden på forsikringen min.

Eldsten min vil ikke ta lappen. Det er så mye styr.
Nesteldsten tok den for en god stund siden.
Tredjemann er i tvil om han vil. Han har det så travelt, og det er mye styr med øvelseskjøring.


#44

Candy Darling sa for siden:

Ja, dagen etter 18-årsdagen min, som var på en søndag! :hylgrine:

Jeg har kjørt veldig mye i mange år, og kvier meg ikke til å kjøre noe sted det er høyrekjøring. Roma var litt pesete, men med en god GPS gikk det fint.


#45

nolo sa for siden:

Jeg tok lappen det året jeg fylte 20, og da fikk jeg bruke min bestefar sin bil nesten så ofte som jeg ville, sånn at jeg fikk mye trening og ble en trygg sjåfør.


#46

Serafin sa for siden:

Jeg startet å kjøre opp slik at jeg kunne kjøre opp på 18 årsdagen min, men jeg var såpass dårlig at til og med jeg innså at det var nærmest umulig.
Så flyttet jeg til Oslo, og der hadde jeg jo ikke behov.

I 2002 flyttet vi hjem igjen, mente vi flyttet hjem på sommeren, jeg kjørte opp lillejulaften 2002, da var jeg nettopp fylt 22 år.

De årene vi bodde i Oslo kjørte jeg ikke mye, tok heller t-bane. Men her vi bor nå er det ikke gjennomførbart uten bil føler jeg.


#47

Anne C sa for siden:

Jeg har hatt lappen i 20 år i disse dager, tok lappen når jeg var nesten 32 år. Klarte meg veldig fint uten lappen, men har aldri angret på at jeg endelig fikk lappen.


#48

Palmen sa for siden:

Har hatt lappen siden jeg var 18. har kjørt mye og kjører fortsatt mye bil. Kjører også bil i utlandet til stadighet, både høyrekjøring og venstrekjøring - om det er det det kalles?


#49

Palmen sa for siden:

Vent litt. Svare er faktisk «det er komplisert». For jeg kjører riktignok mye bil, men førerkortet har jeg ikke kontroll på. Det forsvant med en grønn kortholder i våres. :hmmm:


#50

Fintdethei! sa for siden:

Jeg fylte 18 på en lørdag, og måtte vente hele 2 dager. Kvier meg heller ikke for å kjøre i utlandet. Har hatt leiebil gjennom jobb mange ganger og flist rundt på store og små veier i Europa.


#51

millact sa for siden:

Jeg har bodd 8 år i USA og kjørt på all slags veier. Hadde aldri klart meg uten førerkortet.


#52

Karamell sa for siden:

Ja, jeg har hatt siden jeg var 18. Mannen også. Sønn1 tok da han var 19 og Sønn2 har ganske snart (håper jeg). :lei av å øvelseskjøre:


#53

millact sa for siden:

Jeg var også lei! Men nå får jeg pause på ganske nøyaktig et år, så er det på an igjen. Det tenker jeg går lettere, mer interessert gutt rett og slett. Han ville helst ha startet nå.


#54

Karamell sa for siden:

Jeg er jo på nr 2. Det er 5 år uten pause. Mannen øvekjører ikke med noen av dem. Eller han har kjørt tre korte turer med sistemann (en litt tryggere sjåfør enn den første urokråka vår).


#55

~TM~ sa for siden:

Jeg har ikke, og har aldri hatt, førerkort.


#56

IOA sa for siden:

Jeg har ikke førerkort. Har aldri hatt det, og tror ikke jeg kommer til å ta det heller. Snuppa fikk lappen i august, 6 måneder etter 18-årsdagen sin. Minsten er foreløpig for ung, så hva han har tenkt vet jeg ikke.


#57

Lavender sa for siden:

Tok lappen det året jeg fylte 18 år. Pappa meldte meg på, men betalte ikke. Har kjørt både mye og lite. Kjørte mange mil i uken i en jobb jeg hadde som ung. Kjører gjerne så langt som 70 mil, kjører lite og stort, hjemme og utland. Kjøpte min første bil som 49 åring, trengte gjerrigknark bil uten gjeld. Samboer har eid bil de siste 20 årene, nå er det min tur.


#58

Dali sa for siden:

Tok lappen da jeg var 19 og har hatt den siden. Tatt i betraktning hvor lite jeg lærekjørte lurer jeg på hvordan jeg klarte oppkjøringen uten å stryke. :knegg:


#59

Strå sa for siden:

Jeg har førerkort for vanlig bil. Det har jeg hatt siden 1982. En kuriositet fra da er at foreldrene til min daværende kjæreste mente at han og ikke jeg kunne kjøre deres bil. Hvem tror dere hadde allerede mistet lappen pga uansvarlig kjøring?


#60

Skilpadda sa for siden:

Ja, jeg tok lappen da jeg var 18. Men det er veldig sjelden jeg kjører; tror kanskje sommeren 2020 var sist gang.


#61

Kirsebær sa for siden:

Jeg tok lappen rett etter fylte 18 og har i perioder kjørt mye.
Nå bor jeg sentrumsnært med godt kollektivtilbud (Godt i forhold til mine behov) og kjører bil kanskje én gang i måneden eller sjeldnere.
Vi har bil som brukes av samboer hver dag.
Guttungen er 18 år og har ikke noe ønske om å kjøre opp. Han ser nok for seg at han alltid skal bo i gang- og bussavstand til alt han skal gjøre.


#62

Sissel sa for siden:

Ja, tok den da jeg var 19. Bor usentralt, og kjører mye.


#63

tink sa for siden:

Ja, kjørte opp som 18-åring. Er glad jeg fikk gjort det som ung, og at pappa betalte...

Bor og jobber slik at jeg er avhengig av bil, dessverre. Skulle gjerne tatt buss, syklet eller gått til jobb. Men når jeg først har noen timer i bil hver uke, kan jeg tilstå at jeg liker å ha tid med podcast/radio/lydbok.

Kjørte opp i by og håndterer det fint. Innså derimot at landeveiskjøring krever andre egenskaper og erfaringer da jeg flyttet til et mindre sted mellom 2004 og 2010.


#64

kamp sa for siden:

Epilepsi… så får ikke lov så lenge jeg ikke er anfallsfri i et år først. Men da mer kjøre da


#65

Drømmedama sa for siden:

Jeg tok lappen da jeg var 20 år. I de første 12 årene av mitt forhold med Drømmemannen, og senere ekteskap, var det bare jeg som hadde førerkort. Fremdeles er det jeg som kjører mest. Jeg elsker å kjøre bil.


#66

Bokormen sa for siden:

Heldigvis tok jeg lappen da jeg var 18. Nå hadde jeg sikkert strøket. :flau:

Jeg er veldig lite glad i å kjøre bil. Spesielt på vinterføre. Kombinert med en elendig retningssans er det en av de tingene som gjør meg aller mest stresset. :sparke: Da ferdes jeg mye heller til fots i en fremmed storby faktisk.


#67

Appelsin sa for siden:

Ja, fikk like før jeg fylte 30.
Det var et slit :knegg: baby i baksetet på alle kjøretimene.


#68

polarjenta sa for siden:

Jeg tok lappen noen mnd etter fylte 18. Eldstemann er ikke interessert, regner med det blir noe annet når yngstemann fyller 16, da må jeg nok øvelsekjøre med han.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.