Altså; ting blir bare dyrere og dyrere. Kan vi her dele tips på helt konkrete billige middager? Og da mener jeg billige. Type laksefilet er enkelt og en bra middag, men billig er det ikke. Jeg ønsker fylle opp et par dager per uke med middager som ikke koster et par hundre kroner til hele familien, og trenger tips.
Fiskeboller i hvit saus med grønnsaker og poteter.
Hjemmelaget tomatsuppe med egg og pasta.
Pølselapskaus: frossen lapskausblanding med kjøttpølse i biter.
Vi hadde fajitabowl fra Hello Fresh i går, den besto av følgende:
Kidneybønner varmet i bbq- og srirachasaus (eller annen saus man liker)
Stekt rødløk og paprika i skiver/båter
Mais med koriander, limesaus og evt jalapeno
Ris
Jeg er veldig glad i ovnsbakte grønnsaker, så jeg kan godt ha bare det til middag.
Supper med brød. Blomkålsuppe, løksuppe, etcetera. Linsegryter. Spaghetti med grønnsaksbolognese. Egg er ikke så sykt dyrt nå (hvertfall ikke sist jeg kjøpte, mulig det var tilbud), så omeletter og speilegg.
Ellers erstatter jeg ofte kjøttdeig med røde linser i pastasauser og lasagne. Bruker tørre linser som bare koker med i ulike sauser, da får de litt tyggemotstand. Billigere og sunnere og godt.
Jeg lagde chili sin carne til ganske mange personer tidligere i år, og ble forbauset over hvor billig det ble, med mat til så mange personer. Det kommer selvsagt an på hvor mye man allerede har i skap og skuffer, og hva slags tilbehør man velger. Hvis man må kjøpe absolutt alt, inkludert krydderet, så koster det jo litt mer. Men det er sånt som man vil ha stående til senere bruk og slippe å kjøpe neste gang. Det lønner seg å kjøpe ris i større kvanta på asiatiske butikker.
Forleden laget min datter suppe: Toro suppepose (fordi vi hadde i hus), tror det var betasuppe eller kjøttsuppe. Oppi hadde vi rester fra kjøleskap: Vårløk, gulerøtter og pepperoni. Det ble utrolig godt! Vi skal definitivt spise mer suppe i høst og bruke ting vi har.
Hjemmelaget tomatsuppe med makaroni og kjøttboller av kyllingkjøttdeig eller svinekjøttdeig
Vegetarnachos eller -enchiladas
Hjemmelaget ertesuppe med salt svineknoke (kok knoker en søndag, del opp kjøtt og kraft og frys, og legg erter i bløt dagen før man skal ha dem, så er det lite jobb)
Alle enkle supper og eggeretter blir løftet med nybakt brød til
Følg med på hvilke grønnsaker som er i sesong og dermed rimelige
Datterens hybelspesial: laksefilet (kjøper frosne, de er billigere enn ferske) og masse lettkokt brokkoli; gratineres i ovn med hvit saus og litt revet ost
Kjøtt og fisk er veldig dyrt nå. Jeg lager gjerne vegetar med bønner eller linser. Da blir prisen automatisk en helt annen.
Jeg laget suppe med svineknoke. Det tar noen timer og er ikke hverdagsmiddag. Jeg laget stor porsjon og frøs ned. Svineknoken kostet ca 40 kroner kiloen. Selv om det er noe bein og annet vi ikke spiser så tror jeg ikke reell kilopris ble så ille. www.nrk.no/mat/suppe-pa-svineknoke-1.12577396
Lam er i sesong og ikke så dyrt for tiden. Jeg synes ikke lammelår i skiver til 150,- er så ille. Det er ganske rent kjøtt. Fårikålkjøtt er også godt til annet enn får i kål. Noe ala denne liker jeg godt, kan godt bruke linser istedenfor hvite bønner: www.matprat.no/oppskrifter/gjester/fransk-lammegryte/
Fortsatt ikke hverdagsmat pga tiden brukt.
Høne er nevnt over her og eg vil også anbefale det. Om ein likar smaken så har ein mengder av smaksrik kraft og ofte ein god del kjøtt av ei høne. Sist kjøpte eg gullhøne, stor fugl. Eg var raus med kjøttet så det vart berre tre middagar av den. Kunne lett, med meir grønnsaker og til dømes bønner eller linser, fått til 5 middagar (til oss fire) av den.
Eg vil ellers slå eit slag for gamaldags ertesuppe.
Jeg kunne godt levd på linser og bønner, dessverre liker barna (de to yngste) det såpass dårlig at jeg må finne andre alternativer også. Maks noe som er rent linse/bønnebasert annenhver uke. Det inkluderer kikerter.
Jeg kjøper Fiskemannens Laksefilet i biter, pk på 400g. Pleier å klippe den opp i biter og steke i panna. Nå er vi bare 3 så da holder det ihvertfall for oss.
Ser den koster 133 for kg.
Skjønner, det er litt sånn her også. Vi bruker også noe kyllingkjøttdeig, den er billig. Jeg syns ikke det er supergodt, men med enten tacokrydder, eller i asiatisk mat går det greit.
Alt asiatisk har noen gode oppskrifter med kyllingkjøttdeig: Asiatisk kyllingtaco
Stekt ris med kylling kan lages med kyllingkjøttdeig, grillkylling eller bogskinke. Eller whatever leftovers man har.
En del av disse krever jo et lite utvalg av asiatiske ingredienser, men om man lager en del av det, så er det billig. Om man må kjøpe alt nytt, og det er et halvt år til neste gang blir det dyrt.
Kyllingkjøttdeig er et godt tips, det er faktisk omtrent halv pris, og det monner når man må ha 600 gram. Fint med forslag til bruk av det, Tallulah. Det er greit med basisingredienser, vi har en del og kan kjøpe mer, da har man det jo.
Jeg ser du har fått mange gode idéer, men jeg ville bare tipse om champignon som erstatning for kjøttdeig. Vi serverte nachos til eldstes vennegjeng en gang og en av dem spiser ikke kjøtt så da hadde jeg laget nachostopping til ham av hakket løk, hvitløk og champignon med tacokrydder. Dette ønsket alle å smake på og det viste seg å være en stor suksess og barna våre ber stadig om denne typen nachos. Det fungerer nok akkurat like bra til taco.
Jeg har innført bønner gradvis til taco. I begynnelsen blandet jeg kjøttdeigen ut med røde bønner. Hakker bønnene godt og blander sammen med kjøttdeigen. Med krydder så ble dette akseptert hos mine. Jeg blandet mer og mer ut etter hvert som de vennet seg til smaken. Nå kan minstemann finne på å steke seg en pakke kidneybønner og krydre med tacokrydder.
Vi spiser mye salat, og en crispysalat hver dag er dyrt. Nå om høsten erstatter jeg det veldig ofte med kål, enten rød eller hvit. Kål er billig og metter godt, dvs at man får stort volum av relativt lite kål. Jeg blander det med det jeg har tilgjengelig, for tiden går det mye i eple. En enkel sennepsvinaigrette blandes godt inn, slik at kålen mykner litt. Det er kun fantasien som begrenser innholdet, men det blir iallfall relativt billig. Man trenger ikke så mye kjøtt eller fisk til heller. (Men det er klart, en slik middag verdsettes adskillig høyere her hjemme etter at ungene flyttet ut…)
Ellers støtter jeg tipset om bønner og linser. Vi bruker mye sånt. Kanskje særlig kikerter. Kjøper gode, myke og store kikerter på internasjonalt matsenter. Det er enda billigere med tørkede belgfrukter, men det er mer pes, synes jeg.
Hvis du finner blomkål eller brokkoli på tilbud, er suppe et bra tips. Jeg blander ofte grønnsaker jeg har og kjører dem til suppe med stavmikser.
Jeg er veldig glad i løk og bruker gjerne minst tre store løk i en vanlig kjøttsaus. Jeg trenger ikke mer enn 200 g karbonadedeig i en vanlig middag for fire, isllfall ikke hvis det er linser i i tillegg.
Omelett med salat og ferskt brød
Billige fiskekaker i brun saus med kålstuing og poteter
Billige fiskekaker (rema sine er helt ok), makaroni og brokkoli
Fiskepålegg, grønt og ferskt brød
Fiskepinner i biter og salat i tortilla
Fiskepinner, potetstapp og grønnsaker
Stekt ris med kylling og grønnsaker
Havregrøt
Pannekaker
Lasagne; mindre kjøttdeig og mer løk, gulerøtter, tomater osv.
Betasuppe med lapskausblanding fra frysedisken. Tilsett feks pølser, kjøttboller, strimlet svin osv
Hjemmelagd tomatsuppe med makaroni og egg.
Ostesmørbrød
Fiskeburgere
Vi er ofte mange i hus og har ofte som mål å lagge middag til 5-6 stykker for maks 100 kroner. Jeg bruker mye den frossne laksen på Kiwi og First price kyllingfilet.
Laksepasta er faktisk veldig godt, men lite grønt oppi, men kan jo ha det også. Det trenger ikke så mye laks oppi for at det skal sette veldig god smak. Holder med 1 frossen filet pr. person. Koker tagliatelle ferdig, heller av vannet. Lar det være igjen bittelitt av pastavannet så ikke alt har rent av, heller over en boks creme fraiche rører sammen og har oppi de stekte laksebitene og rører rundt og serverer med ost på toppen.
Av pasta så går det også pasta med tomatsaus (enten hjemmelaget eller ferdig), steker en kjøttdeig av enten kylling, storfe eller hjort har oppi sausen og oppi en pakke fersk babyspinat. Serveres med ost på toppen.
Forskjellige typer wok er jo billig og enkelt. Frossen wok blanding fra Eldorado er flittig i bruk her og alt av rester fra kjøleskapet. Laks, svin eller kylling oppi.
Hjemmelaget tomatsuppe er veldig godt og mektig. Bruker fullkornsmakaroni og hardkokt egg oppi også. Jeg bruker denne oppskriften: gronnmatportal.no/2011/08/digg-tomatsuppe/ Så tilpasser jeg bare mengden etter hvor mange vi er.
Så bruker jeg innimellom denne kyllingfrikase oppskrift så lager den enten med kyllingkjøttdeig eller kyllingbiter, men vi fikk masse kylling og kalkunpølser på too good to go, så da ble det ungene sin favoritt at jeg har det oppi isteden så det blir en pølsegryte, men er billig og god og alle i huset liker den uansett hva av type kylling jeg har oppi.
Smelt smør og ha i mel (jeg bruker 4 store spiseskjeer smør (tar på øyemål med kniven så blir nok litt mer) og har i mel til tykt når det har smeltet og rører klumpefritt.
Så har jeg i 1,2 liter vann jeg har kokt opp på forhånd i vannkokeren. Sper ut med litt og litt og rører klumpefritt Har også oppi 3 stk. hønsebuljongterninger og 1 boks Gryr matfløyel (da blir den melkefri, men kan bruke alt av fløte eller matfløte oppi). Når alt er oppi lar jeg sausen koke i ca. 10 minutter før jeg har oppi en pose First Price lapskausblanding. Lar det varme seg opp igjen godt så grønnsakene er ferdig så har jeg oppi en pakke med Kylling og kalkun grillpølser oppdelt i biter. Når dette er varmt har jeg oppi en god skvett sitronsaft (fra flaske eller fersk) og litt hvit pepper. Evnt. litt salt ved behov. Susen skal være veldig tykk og god, men ha i litt mer vann om du synes den er for tykk. Men når en har i frossne grønnsaker avgir de også litt væske, så ha i ekstra vann til slutt i tilfelle når alt er ferdig.
Koker ris ved siden av og klart til servering. Om jeg vil drøye maten hvis vi er ekstra mange så steker jeg first price hvitløksbaguett ved siden av også. Denne porsjonen holder til en 5-7 stykker. Smaker godt med Gastromat som krydder på toppen. :D Kan fint varmes dagen etter også om det er for mye.
Altså:
Smør
mel
1,2 liter vann
3 stk. hønsebuljong terning
3 dl Gryr/fløte
1 pose First Price lapskausblanding
1 pakke kylling/kalkun grillpølser/ evnt. 600 gram kyllingkjøttdeig isteden som er stekt på forhånd.
sitronsaft
hvit pepper
Potetsuppe, gulrotsuppe, grønnkålsuppe… supper generelt er billig og godt. Vi spiser ofte potet- og purresuppe med et lite dryss sprøstekt bacon, skinke eller annet og brød, foccacia eller pannekaker til.
Forøvrig tenker jeg at det å utnytte rester og ikke kaste mat er det iallfall vi sparer mest på. Og så mener jeg at vi sparer en del på å hjemmebakt brød, men det er en annen sak.
Svensk kålpudding der man sper ut kjøttdeigen med ris. Kål er jo ofte veldig billig i sesongen, og ved å bruke kylling,-eller svinekjøttdeig blir den ennå rimeligere. www.coop.se/recept/kalpudding-med-ris/
Barna mine, ikke spesielt festlige i matveien, aksepterer best bønner/linser/kikerter når det er blandet ut i noe skikkelig tomatbasert sausete greier. Pasta og dolmio-glass for eksempel.
Jeg synes linsegryte fra Hanne Lenes vegetar er skikkelig god, rask å lage og superenkel.
Pleier å ha oppi søtpotetterninger også. vegetarentusiast.no/linsegryte/
Jeg har fått sansen for risotto og det kan man vel lage relativt rimelig. Jeg pleier å ha kylling lårfilet oppi og grønnsaker jeg måtte ha i frysern/kjøleskapet
Jeg ble tipset om å bruke grøtris i stedet for arborioris. Mye billigere og skulle fungere omtrent likt. Men det ble veldig al dente, altså, selv om det kokte og kokte. Og det ante meg på forhånd, for koketiden er jo vidt forskjellig? :vetikke: Men i teorien er det jo sånne korte riskorn som er cluet i risotto.
Jeg prøver hardt å få til å lage billigere middager, men det er ikke lett om det samtidig skal være sunt. Det jeg strever mest med er frosne grønnsaker. Hvordan får dere det til å fungere i en middagsrett? Er det noen triks å dele rundt tilberedningen av disse posene?
Jeg smørdamper frosne grønnsaker, eller blander de inn, for eksempel med lungemos. Kan og finne på å steke de. Lapskausblanding er ganske godt stekt med litt krydder.
Rett og slett. Damper med smør hvis det skal være litt ekstra fancy. Bruker helst bare de med kun blomkål og brokkoli. Er ikke så glad i gulrot i slike blandinger.
Vi bruker endel frosne grønnsaker fordi vi ser at ofte må vi kaste ferske grønnsaker fordi vi rekker å spise de opp før de mugner. Også kjøper vi så og si alltid emv av det.
Jeg kjøper kun middag fra datodisken, men det blir i praksis bare kylling, fisk, egg, ost og grønnsaker. Storfekjøtt er for dyrt, selv til halv pris. Lager ofte linsegryte, ovnsstekte rotgrønnsaker, fiskekaker, diverse supper og salater.
Lagde kyllinggryte Bali fra Toro med nypoteter og blomkålbuketter. Mye billigere enn kjøtt og ble veldig godt.
Generelt er grønnsaker (særlig nå i sesong) mye billligere pr kilo enn kjøtt og fisk. Synes det er rart at det så ofte sies at det er dyrt å leve sunt. Bruker man mye grønnsaker, særlig rotgrønnsaker, er kiloprisen vesentlig lavere enn både kjøtt og grandis.
Man får også mer ut av maten om man drøyer den. Mange retter blir faktisk bedre av det også. Lagde noen skikkelig saftige og gode kjøttkaker - i dem var det løk og også gamle brødterninger som hadde trukket litt i melk. Spaghetti bolognese skal det være gulrøtter i kjøttsausen hvis det skal være «ordentlig» italiensk. Så de gamle husmortipsene står seg.
For etpar uker siden lagde jeg en skikkelig god grønnsakssuppe med masse grønnsaker skåret opp i terninger og oppi hadde jeg litt pinnekjøttkraft som jeg hadde i fryseren og også vossakorv skåret i terninger.
Og så er det sunt og god økonomi å servere forrett. En liten suppe eller en liten salat av noe slag drøyer hovedretten.
Risgrøt er godt, jeg har lagd mye dynegrøt i det siste. Det er også super lettvint, pakker den inn i et teppe når den har kokt opp og det der og så passer den seg selv i tre timer. Sparer strøm gjør man også.
Pastasalat er godt og billig. Lasagne - kan lage sausen med vegetaralternativ eller bare drøye kjøttet og ha litt kjøtt og så litt grønnsaker. F.eks. revet gulrot, løk som er svitset blank, hermetiserte tomater…
Mac n cheese er veldig godt, kall det gjerne makaronigrateng. Makaroni med hvit saus og så smelter man litt gulost ned i den hvite sausen før man heller den over makaronien og steker den litt i ovnen. Enten som tilbehør eller man kan lage det som en rett - gjerne litt grønnsaker, litt skinke eller hvahardu.
En retrorett er å dampe et blomkålhode, heller over hvit saus eller ostesaus, bake den litt i ovnen og servere med stekte baconbiter.
Pølsesuppe eller pølselapskaus. Jeg bruker en pose lapskausblanding (30 kr) og kjøttpølser (50 kr) men bruker kun 6 av 8 pølser fra pakken + buljongterninger. I tillegg bruker jeg noen ganger et par poteter. Hvis jeg vil ha det som lapskaus bruker jeg litt mer potet og skjærer en del i ganske små biter slik at det jevner sausen litt. Har jeg andre rester av rotgrønnsaker hiver jeg i det også.
Hjemmelaget hamburger, kjøper kjøttdeig stort sett på tilbud. Drøyer kjøttdeigen ved å blande inn brødrasp (eller smuldret brødrister) revet løk og revet eple (blir sykt digge og saftige burgere).
Alt av kjøttdeigretter drøyer jeg med å tilsette løk, enten revet eller finhakket.
Hjemmelaget tomatsaus med kjøttboller eller kjøttdeig. Masse gulrot og løk sammen med bokstomater (billig variant) Da bruker jeg også å kvitte meg med alt av grønnsaksrester, alt - absolutt alt av grønnsaksrester - kan etter min erfaring brukes i en tomatsaus. Stort sett bruker sausen å bli såpass tykk og smakfull at det ikke går så himla mye kjøttboller.
Potet- og purresuppe. Da bruker jeg i tillegg mulighet til å sprøsteke opp evt. noe sliten salami, pølserester, bacon eller noe annet som blir litt sprøstekt. Bruker også brødkrutonger som jeg stort sett har laget av gammelt brød.
Jeg syns heller ikke de frosne grønnsaksblandingene er så gode, men der er nok mest fordi jeg ikke lager ferske grønnsaker på den måte heller.
Men klassikeren amerikablanding bruker vi i stekt ris, Findus jegerblanding (gulrot, blomkål og rosenkål) er god å ovnsbake eller steke i pannen sammen med en god del krydder og litt honning, eller bruker jeg mest frosne erter eller frossen spinat. Erter enten som de er, eller til mos, og spinat i gryter.
Jeg kjøpte røkte kotletter på 40% avslagsdisken og lagde lapskaus i går med 2 kotletter, ferske grønnsaker; poteter, sellerirot, gulrot og rødløk + 2 røkte kjøttpølsesnabber så det ble nok rimelig. Har masse igen så det blir ihvertfall middag 2 dager for 3p.
Jeg lagt en veldig god potetpai for litt siden. En slags variant av denne, men med mye mer fyll. Jeg hadde ikke så mye feta, så jeg brukte litt rester av parmesan og cottage cheese, og noen grønnsaksrester.
Sønnen bruker appen Too Good to go innimellom. Han bor sentralt med mye restauranter og butikker i nærområdet. Ting bør vel spises relativt raskt, men om han spiser sen middag eller vil ta med seg varm mat til lunch dagen etter så kan han få mye mat fra f.eks. Menys ferskvaredisk rett før de stenger. Ikke helt optimalt for en familie, men kan være tips til studenter og andre som spiser på litt ukurant tid og ikke er så mange. I tillegg hjelper man til så at ikke mat kastes.
Potet er supert til å drøye, tykne og gjøre ting saftig. Rasper for eksempel potet i kjøttkaker, diverse supper og gryter, grønnsakskaker, lasagne etc. Ikke hver dag vi har det, men koker noen ekstra, slik at de kan brukes i noe annet senere i uken.
Prøver alltid datodisken selv, men vi er mange kunder om beinet så det nytter ikke komme noe særlig etter kl.12. Passer fint på dager med hjemmekontor da - finner alltid noe da samt handler inn brød til halv pris som skives og fryses ned.
Jeg fryser ned alt av grønnsaksrester fra middager (unntatt agurk og salat) og putter de oppi nye middager. Bakte rotgrønnsaker er plutselig i en meksikansk gryte og lasagne drøyes med løk, tomat og paprika. Drar vi på ferie hiver jeg tomater i fryseren, som så slenges oppi tomatsaus fra first price. Noen grønnsaker som vi bruker mer sjelden kutter jeg opp hele istedenfor bare litt (rotgrønnsaker, stangselleri, vårløk), og fryser det jeg ikke bruker, fremfor at de ender opp uspiselige nederst i grønnsaksskuffen.
Gjør det samme med ost. Har også blitt flink til å freshe opp slapp salat med å legge de i bolle med kaldt vann en stund før middag.
Som oftest per det langt billigere å lage maten fra bunnen av enn å kjøpe hel- eller halvfabrikata og det tar mindre tid enn man tror. Jeg lager av og til fiskekaker fra frossen fisk og det fungerer aldeles utmerket, går kjapt og blir godt. Fersk fisk er ikke så fersk og vanskelig p få tak i her og det er også dyrt. Frossen fisk fungerer veldig bra. Jeg kjøper da First Price frossen fisk i blokk (sei eller torsk), bruker litt melk (ca 2 dl til 800 gram fisk), et par sa potetmel, ett egg og det jeg har lyst på av krydder (hvit pepper og salt feks) og litt grønt som purre, vårløk eller gressløk. Fisken kjøres noen sekunder i food prosessor, mel, melk og egg has i og når dette er kjørt sammen, tilsettes purre eller annet grønt hvis man vil ha det. Denne prosessen tar max 5 minutter. Deretter stekes fiskekakene i smør i 3-4 min på hver side. Du lager fint fiskekaker fra bunnen av mens potetene koker. Jeg serverer de med raspede gulrøtter og lettrømme eller remulade alt etter hva jeg har. Dette er en langt billigere fiskekakemiddag enn å kjøpe ferdige. Dessuten får du fiskekaker med fisk og ikke melkaker med litt fisk i.
Det samme gjelder fiskegrateng. Langt billigere å lage selv, men tar lenger tid enn fiskekaker. Frossen sei i blokk koster ikke stort og man kan fint bruke billig makaroni. Det har hendt jeg har vært god husmor og laget flere porsjoner når jeg først har vært i gang. Den ene lages ferdig og spise, de andre fryses før steking. Man kan sikkert halvsteke eller steke helt ferdig også før frysing.
Jeg kjøper også medisterfarse i 4 kg fat når det er på tilbud. Mine barn synes medisterkaker er godt. Det er ikke min favoritt, men jeg spiser det. Farsen er ferdig til bruk og jeg former bare kaker med våte, rene hender, steker raskt i stekepanne og trekker de i buljong eller kraft til de er gjennomkokte. Fryses ned i passe porsjoner når de er kalde og varmes/tines i saus (blir ofte Toro kjøttkakesaus her, men dette lages jo også billigere fra bunnen av) mens potetene koker. 4 kg medisterfarse har lenge pleid å koste 199, men sist så jeg det var 219 på Rema. Vi er fem i familien og får 10-11 middager av en slikt fat, det blir rundt 80-90 medisterkaker litt avhengig av størrelsen. Jeg bruker en drøy time på på steke de. Langt billigere enn å kjøpe ferdige medisterkaker. Jeg synes farsen fra Toten kjøtt er best, men det er sikkert en smakssak.
Ellers er mitt beste tips at man reduserer mengden kjøtt og øker mengden grønnsaker og andre proteinkilder. Vi spiser ofte Taco som alle andre gode nordmenn, men jeg steker bare 250 gram kjøttdeig til 5 voksne. Det er alltid nok. I tillegg steker jeg litt bønner i smør (ofte kidneybønner) eller litt sopp. Vi har alltid gjort det slik og kjøttdeig er ikke hovedingrediensen i vår taco. Det spises mye salat og andre grønnsaker, kjøttdeigen er nærmest som krydder på toppen. Der er en vanesak. Kjøttdeig kjøper jeg hos den lokale slakterbutikken i 2 kgs poser, deler opp i 200-250 gram poser, klemmer posene flate og fryser ned. Det koster 179 kr for en kilo fersk kvernet kjøttdeig uten tilsetninger og av lokale kyr, slaktet lokalt. Jeg er overbevist om at dette er billigere pr kilo ferdig stekt kjøttdeig fordi det ikke er tilsatt vann og salt osv. Mye av den billige kjøttdeigen forsvinner jo når man steker. Dessuten er den veldig mye bedre. Har du en slakterbutikk i rimelig nærhet, så bruk den!
Helt enig i det med taco. Jeg blir alltid overrasket over hvor mye kjøttdeig folk bruker. Jeg bruker også kjøttdeig (rettere sagt karbonadedeig), men blander alltid inn en del løk og en boks bønner. Bønnene kan kamufleres litt med en potetmoser hvis noen foretrekker det.
Og hadde jeg servert 250g karbonadedeig til taco til 5 voksne personer, så tror jeg de hadde ledd hele veien hjem. Så jeg blir veldig overrasket når man bruker så lite. (Jeg er personlig ikke glad i de bønnene, og nekter å spe ut med det kår vi først skal ha taco).
Men det var en digresjon til billige middager..
Bruk alle rester og ikke kast mat, er mitt bidrag.
Jeg tenker også at om man kutter ut toro og lignende produkter vil man spare penger. Mat prep i form av at man bruker en søndag i måneden til å lage opp retter til travle dager de kommende ukene kan også gjøre maten billigere. Man kan da kjøpe kjøtt eller fisk som tar lang tid å lage, men hvis man har hele søndagen til rådighet, så gjør det ingenting.
Og ikke minst, drøy ut maten med linser, bønner, løk, rotgrønnsaker med mere.
Det kommer vel også an på annet tilbehør. Har man feks krydrede søtpoteter i tillegg, blir det jo nokså mye mat uansett. Min kjøttsaus til taco blir vel nesten mer som en slags chili con carne.
Jeg er en av de som spiser mest her hjemme, og det er alltid rester.
Vi bruker også tacokrydrete søtpoteter ja, og avokado (ikke alle spiser det), så det er ikke enorme mengder med kjøtt som går, bare en del mer enn 250g til 5.
Ja, jeg har sjelden laget taco til fem voksne, så det er mulig jeg ville ha brukt mer. Men til oss fire her hjemme er en halv pakke karbonadedeig nok. Jeg har boksetomater i også, så det blir en del mat.
Eg lagar ertesuppe no. Ein boks erter kostar rundt 15 kr, nokre gulrøtter og ein lauk er ikkje dyrt. Sidan svineknoken gjekk åt skogen brukar eg buljong og middagspølser. Det går an å putte oppi nokre poteter også om ein vil. Og andre grønnsaker.
8-10 porsjonar suppe til langt under 100-lappen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.