Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Nobelprisen til Jon Fosse!

#1

Skilpadda sa for siden:

Det er nesten 100 år siden forrige gang en norsk forfatter fikk Nobelprisen i litteratur. :fløyte: Nå blir alle norske quizzere nødt til å lære seg at svaret er fire, ikke tre! :D


#2

daffy sa for siden:

Så moro at Jon Fosse fikk Nobels litteraturpris! Jeg er helt varm av glede og stolthet. Foreslo for sønn (14) at vi skal lese "Andvake" sammen i høsteferien. Det ble grundig nedstemt gitt. Kanskje det fins noen her inne som er mer på frekvens? ::jupp::danse::lykkelig:


#3

Kanina sa for siden:

Herreminhatt!! Wow!!!


#4

Shun sa for siden:

Jeg gleder meg sammen med dere, og skjønner at jeg skal plukke 'Morgon og kveld' ut av bokhylla i morgen.


#5

Input sa for siden:

Det var jaggu på tide! :applaus:


#6

Galathea sa for siden:

Utrolig stas! Har bare lest morgon og kveld, men lurer litt på å gjenlese den nå i høstferien. Eller noe annet? Er det noen som har Fosse-tips for dummies?


#7

Tallulah sa for siden:

Veldig gøy!


#8

Nenne sa for siden:

Jeg har ikke hørt om ham jeg. :flau: Før nå da.


#9

Syrinx sa for siden:

Eg vart faktisk miste pusten-glad då eg las det.


#10

Skilpadda sa for siden:

Jeg har bare lest Andvake, men har sett et par stykker oppført, og gleder meg til å se flere.


#11

Shun sa for siden:

Les Andvake-trilogien - det er et godt startpunkt.


#12

LaBanga sa for siden:

Veldig gøy! Har heller ikke lest noe av ham, men så forestillingen "Mor og barn" som Agder Nye teater satt opp i en nedlagt barneutstyrsbutikk i Arendal. Vi satt ute på stoler på brosteinene i gata med øreklokker og så forestillingen som foregikk bak butikkvinduene, på taket og utenfor. En veldig spesiell og effektfull forestilling.


#13

Tallulah sa for siden:

Om noen har tid er det noen få billetter igjen til hans gjendiktning av Oresteia på det norske på lørdag. Skal visstnok være fantastisk. www.detnorsketeatret.no/


#14

Tallulah sa for siden:

Den har jeg sett også!


#15

Toffskij sa for siden:

Så utrolig kult! :jippi:


#16

Blondie sa for siden:

Hurra! Det var skikkelig gøy, vi feiret spontant med kake i faggruppa. :heia:


#17

Eia sa for siden:

Så utrolig kult!

Et lite hurra til min bekjente i den lille byen vår, som har Fosse på sin forfatterliste i sitt agentbyrå.


#18

nolo sa for siden:

Veldig veldig kjekt! :fløyte:
Neste år kan Dag Solstad få den. :knegg:


#19

nokon sa for siden:

Eg må bare sitere agert Fylking og seie: Äntligen! Eg er såååå glad! :hyper:

(For dei som ikkje har høyrd om han og vil prøve å lese ei bok, er min soleklare favoritt Morgon og kveld)


#20

nokon sa for siden:

Det blir neppe fleire nordmenn dei neste tjue åra.#22

Karamell sa for siden:

Det er gøy! Men må innrømme at jeg slet skikkelig da Stengd gitar var på pensumlisten på lærerhøgskolen. Det er den eneste jeg har lest.


#23

Hondacrv sa for siden:

Det er SÅ stas! Er det innafor å nevne at han vaks opp førtifem minutt frå meg, har gått på samme gymnas, og at svogeren min har intervjua han (i lokalavisa i 96)? Dette er veldig kult! Eg ser alltid for meg ein spesiell busstopp i strandebarm når eg les utdrag av Naustet.


#24

amo sa for siden:

Frå meg og, men motsatt vei enn deg trur eg eg. :o


#25

Hondacrv sa for siden:

Ja, det er kanskje motsett vei viss du ikkje gjekk på det gymnaset :knegg:


#26

Karamell sa for siden:

Jeg har vært i Strandebarm. :knegg:


#27

amo sa for siden:

Valgte ikke det gymnaset. :knegg: Er vel 30 min å kjøre fra barndomshjemmet mitt til Fosse. Jeg voks opp lenger sør.


#28

Teflona sa for siden:

Utrolig gøy og stas! Ble litt rørt, jeg.


#29

Galathea sa for siden:

Alt av Fosse var utsolgt på bokhandelen, men fant Andvake-trilogien i bokhylla her hjemme, mannen hadde lånt den av en kompis. Da blir Fosse med meg på høstferie!


#30

Appelsin sa for siden:

Det er skikkelig stas! :hjerter: - han bor jo rett rundt svingen her også, men jeg må skamfull innrømme at jeg aldri har lest noe han har skrevet. Har noen gode minner av veldig vittige parodier av stykkene hans på russerevyen vår i -97, da :humre:


#31

Gri sa for siden:

Akkurat same oppleving :)
Kanskje eg burde prøve meg på noko anna no.


#32

Millen sa for siden:

Bevisst ikke lest tråden, men etter at han vant har jeg nå hørt Trilogien på lydbok. Jeg har ikke lest/hørt/sett andre verk av han.
Men synes den er langtekkelig og til tider kjedelig, samt jeg hater gjentakelse seier ho/seier han i hver setning. For meg erdet mer irriterende enn fantastisk.
Type frister ikke høre/lese mer av han. :sær:


#33

Lille meg sa for siden:

:knegg:

Dette høres litt ut som min reaksjon da en person på TV entusiastisk beskrev en bok av Fosse hvor det ble snakket om hvor fantastisk det var at det så mange lag i boken. Jeg og mannen min så megetsigende på hverandre, og signaliserte veldig tydelig at flere lag ikke helt var det som fikk våre hjerter til å banke.


#34

Millen sa for siden:

Akkurat nå ble jeg veldig usikker hvordan jeg skal tolke den, Lille meg. Samtidig som jeg tror jeg skjønner hva du mener. :knegg:


#35

Bluen sa for siden:

Vi hadde ham som gjesteforeleser da jeg tok nordisk i Trondheim i -94. Jeg har nok aldri, verken før eller seinere, sett en person som var mindre bekvem foran sitt publikum. :humre: Størsteparten av nevnte publikum var i sin ungdommelige uskyld heller ikke spesielt revet med av «Nokon kjem til å komme».


#36

Floksa sa for siden:

Jeg har også nettopp lyttet til Triologien. Og jeg forstår hvorfor det er stor litteratur. Men greit å kunne skru opp tempo på innleser :knegg:
Det var rart og fint. Eller fint er kanskje feil beskrivelse av Triologien. Den er jo dypt tragisk.
Jeg skal høre mer, men jeg må porsjonere det litt ut.


#37

Galathea sa for siden:

Enig! Jeg leste trilogien i høstferien, og jeg ble fascinert og beveget. Syns ikke det er langtekkelig i det hele tatt, boka er jo kjempetynn. Språket er nydelig, flyter godt og samtidig føles det intenst og drivende uten punktum. Skal definitivt lese mer Fosse!


#38

Tallulah sa for siden:

Fosse er jo ikke en enkel underholdningsforfatter, så det er vel heller det at du er ganske vanlig og han litt sær. :knegg:

Jeg har ikke lest Fosse, men sett en del dramatisert (mer enn jeg først trodde). Og det er jo ikke i underholdningssegmentet, men mye er nydelig og også ganske morsomt.

Jeg så sist "I svarte skogen inne" (basert på Kvitleik, tror jeg?) og den var humremorsom, sår og fin. Fosse skriver jo ofte ut den indre dialogen man har med seg selv, der man kanskje oftere enn ellers gjentar seg selv og går i ring. I denne er det en mann som går seg vil, og jeg kunne kjenne meg igjen i den "Herregud, så dum du er, du MÅTTE gå til venstre, hæ, hæ?!" som maser rundt i hodet når man har gjort noe dumt.

Ikke alt ligger oppe i dagen, og er åpent for tolkning. Også er det mer poetisk enn annen litteratur.

Og TRILOGIEN! folkens. Det heter IKKE TRIOLOGI!


#39

Skilpadda sa for siden:

Ja, alt det Tally sa, egentlig (inkludert det med at det heter trilogi :knegg: ). Veldig forståelig at mange ikke lar seg engasjere av Fosse, han er en langsom og lyrisk forfatter som absolutt ikke appellerer til alle, og det er ikke noe galt i å ikke like ting. Jeg har likt det jeg har lest og likt veldig godt det jeg har sett, men har ingen problemer med å skjønne at mange jeg kjenner ikke føler det samme.

(Fosse er visst ikke så glad i folk heller, som Bluen er inne på. :humre: Så det med at han ikke er folkekjær/populær går kanskje begge veier.)


#40

Millen sa for siden:

Som sagt nå har jeg hørt Trilogien på lyd, mulig han er en bedre forfatter å lese. Noen forfattere er jo sånn.
Hva anbefales å lese videre av Fosse?


#41

nokon sa for siden:

Eg les Septologien nå, og som med tidlegare bøker eg har lese av Fosse, må det lesast i passe posjoner. Han er ein av mine favorittforfattarar, men han er ikkje lett underhaldning og eg må vere i rett humør for å lese han.

Det eg liker med Fosse er det sanselege, lyriske språket og den observerande rolla eg-forteljaren ofte har. I første del av Septologien er det ei scene over mange, mange sider, der forteljaren sit i ein bil på ein parkeringsplass og ser på ein mann og ei dame på ein leikeplass i mørkret.

Det er jo ikkje handlinga som er i fokus i denne typen tekst. Og det er det som fascinerer meg slik med Fosse. Handlinga er: "Ein mann sit i ein parkert bil og to vaksne disser på leikeplassen like ved". Men det er noko med korleis han målar opp ei scene med språket og lar meg som lesar kjenne på rytmen og bevegelsane i denne scena. Det er så kroppsleg og så fysisk, så sanseleg. Det er ikkje ei forteljing, men ei framvisning av noko eg kan kjenne og føle når eg les det, og det går så sakte at det blir nært. Og det er det som imponerer meg slik med Fosse.

Eg liker det fordi det er så annleis. Det er som om han skriv til kroppen og til sansane i staden for til hjernen og intellektet, på ein måte. Og det er det ikkje så mange som gjer.


#42

Tallulah sa for siden:

Det som er så fint med å lese passasjen du la ut, er at jeg kjenner huskingen i meg. Det går frem og tilbake mellom personene, og øynene mine går frem og tilbake på linja. Selve lesingen blir en fysisk følelse av huske-rytmen.


#43

nokon sa for siden:

Ja, det er nettopp det - det er ein heilheit i teksten som involverer alle sansane, ikkje berre tanken. Det blir kroppsleg.


#44

Galathea sa for siden:

Så godt beskrevet Nokon og Tallulah, akkurat sånn er det!


#45

Millen sa for siden:

Det følte jeg og.

Og det er noe med at noen forfattere må leses selv.


#46

Tallulah sa for siden:

Ja, det er sant! For ofte ligger det kunstneriske utrykket i så veldig mye mer enn ordene. Hvordan det er satt opp på siden, font, størrelse, avsnitt m.m.

Det blir jo akkurat som at jeg syns teaterstykker er skrekkelige å lese, men elsker å se dem. Det er jo samme materialet, men hvordan det blir presentert har noe å si.

Jeg leste for litt siden "Jeg dro ned til bror" av Karin Smirnoff. Hun bruker ikke store bokstaver i navn, og trekker en egennavn sammen til ett. Det blir et veldig virkningsfullt grep når man ser det skrevet, men det forsvinner når man lytter.


#47

Input sa for siden:

Jeg synes Jon Fosse er best på lydbok, om oppleseren er god. Mannlige opplesere fra Vestlandet kan gjøre Fosse-litteraturen rent magisk.


#48

Millen sa for siden:

Er Anderz Eide som leser Trilogien ihvertfall.


#49

daffy sa for siden:

Anderz Eide + Jon Fosse får englene til å synge. :hjerter:

Anderz Eide kan lese opp hva som helst, telefonkatalogen til og med, og jeg hører gjerne på. Han må jo ha den fineste stemmen i landet.


#50

Input sa for siden:

Helt enig, daffy!#52

Bluen sa for siden:

Når jeg leser det utdraget som gjengis her - om å sveve fritt, innser jeg at jeg antakelig er både for yrkesskadd og for avstumpet til noen gang å kunne like dette. Langt mindre forstå det.


#53

Røverdatter sa for siden:

Skriver under på avstumpet. Ikke yrkesskadd det jeg vet.

Jeg hørte nettopp Trilogien, lest av Anderz Eide, visstnok noe som får englene til å synge for folk.


#54

Millen sa for siden:

Jeg begynte ikke å synge av den, syntes den var litt kjedelig til tider seier ho.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.