Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Eplekake, sukker + smør eller egg først?

#1

Lille meg sa for siden:

Vi har massevis av epler vi tenkte å bruke opp. Jeg har tidligere brukt en oppskrift på eplekake som vel omtrent var "Putt alle ingredienser i en mixmaster, og la det stå til. Hell røre i langpanne, og dytt inn så mange skrelte eplebåter du klarer. Sukker og kanel på toppen, om du vil." Men nå finner jeg den ikke i oppskriftsboka mi. :trist: Noen som vet om en oppskrift som høres ut som dette her?

Og så lurer jeg litt på om kaken faktisk kan bli god. Det er jo et poeng å mikse sukker med enten smør eller egg først. Jeg leste om det her. Så da blir spørsmålet egentlig: Er eplekake best som luftig og fin kake som hever godt (sukker + egg) eller er den best som ikke like luftig, men "finporet og delikat" (sukker + smør og deretter sammenvispet egg)? Eller så kan man gjøre det jeg tidligere har gjort, og da blir kaken påstått "saftige, tette og tunge og er typisk for den mørke årstiden". Er denne best, kanskje?

Jeg liker ikke engang eplekake, jeg, så dette her vil jeg gjerne ha tilbakemelding på. Hvordan lager du eplekaken, og hvordan mener du den bør være?




#4

Lille meg sa for siden:

Takk for tips! Smuldre smør var ikke engang med i mulighetene jeg så for meg når det kom til å bake. Hadde glemt at man gjorde slikt. :knegg:

Godt tips! Ikke minst at den er for langpanne. Men vaniljekrem? Hmmm. Hadde i utgangspunktet tenkt å ha en enklere kale, men får se hva det blir til.


#5

Nenne sa for siden:

Min eplekakeoppskrift blir utrolig fin med å piske smør og sukker luftig og hvitt før eggene has i ett og ett. Så jeg stemmer for det.

Jeg kan dele oppskriften når jeg kommer hjem om du vil ha den.


#6

Lille meg sa for siden:

Dere som hittil har svart er ganske samstemte om at eggedosis bør droppes, så da prøver jeg meg på frukts forslag. Må bare lete opp vaniljekrem først.

Kom gjerne med oppskriften når du kommer hjem, Nenne, hvis det er en oppskrift du er godt fornøyd med. Vi kommer til å få flere ladninger med epler senere.


#7

frukt sa for siden:

Det er veldig godt med vaniljekrem, den blir så saftig. Jeg er ikke veldig glad i eplekake, synes ofte de er tørre, men denne liker jeg. Men du kan fint lage den uten kremen. Den skal bare legges i klatter på toppen før den stekes.



#9

Lille meg sa for siden:

Jeg fant vaniljekrem og svensk perlesukker i skapet, så det ble brukt. Nå står kaken i ovnen. Blir spennende dette her.

Veldig spennende oppskrift du kom med, Huacinth. Jeg fikk lyst til å prøve å lage den uten epler, for jeg hadde så lyst til å teste den ut. :knegg:


#10

Skilpadda sa for siden:

Jeg foretrekker ikke så veldig luftig eplekake. Jeg lager kakerøre med like mengder sukker, smør, egg og mel (veier eggene først og veier opp like mye av de andre). Pisker smør og sukker til smørkrem, rører inn eggene og så melet (blandet med bakepulver; omtrent 1 ts per 2 egg). Jeg liker å rive litt sitronskall i røra.


#11

Hyacinth sa for siden:

Sikkert god uten epler også! :) Jeg bruker noen ganger mandler i stedet for eller i tillegg til valnøttene.

Eller. Nå kom jeg på at det faktisk er sykt mye epler i den. Så jeg tror den krever epler. :knegg:


#12

Myria sa for siden:

Denne pleier jeg å lage og synes den er veldig god. Jeg serverer den varm med vaniljeis og evt med hjemmelaget karamellsaus også. Jeg liker saftig kake og ikke altfor mye epler oppå (men mengden epler velger man jo helt selv). :jupp:


#13

Svanen sa for siden:

Jeg bruker den store gulrotkaka på det søte liv, og bytter ut gulrot med revet eple. Skikkelig saftig.



#15

Nenne sa for siden:

Gammeldags eplekake

280 gram smør
280 gram sukker
360 gram mel
4 egg
2 ss vann
4 ts bakepulver
3 syrlige epler, skrellet og skåret i båter
Vaniljekrem, en pakke eller hjemmelaget
100 gram mandler
Kanel
Sukker

Rør smør og sukker hvitt, ha i ett og ett egg, deretter vann og så det tørre til slutt. Ha deigen i en stor springform (28 cm). Klem eplebåter ned i deigen, slik at det blir tett i tett med kanter som står opp. Dryss over kanel og sukker. Smør deretter vaniljekrem over og dryss grovhakkede mandler over til slutt.

Stekes ved 175-180 grader i ca. en time. Serveres som den er eller med litt pisket krem.


#16

Charlie sa for siden:

Har jeg massevis av epler som skal brukes opp synes jeg smuldrepai er best. Utrolig lettvint, også. Dette er en sånn oppskrift man kan lære utenat. Er god med andre typer frukt og bær også, bruker den til både rabarbra og blåbær. Pære er også godt.

www.matprat.no/oppskrifter/kos/smuldrepai-med-epler/


#17

Lille meg sa for siden:

Takk for oppskrifter. Jeg testet ut eplekake med vaniljekrem fra Det søte liv og den krydrete eplekaken fra Franciska (droppet mandler og epler inne i kaka) i helga. Begge deler ble laget i langpanneform, så det ble ganske mye kake. Heldigvis har jeg naboer som villig vekk overtar eplekake, så nå er det ikke mange stykkene igjen.

Men epler, derimot, er det mange igjen av. Det er nesten sånn at man burde gjort som svigermors familie gjorde. De hadde stor eplehage, og satte derfor ut en kasse full av epler utenfor porten, og skrev en lapp om at man bare kunne forsyne seg. Neste dag var eplene tømt ut, og noen hadde tatt kassen. :knegg:


#18

Polyanna sa for siden:

Jeg foretrekker også smuldrepai. :nam:


#19

tink sa for siden:

Den var god. Droppet mandelflak på grunn av noen sensitive ganer i målgruppen, jeg tror det ville blitt enda bedre med mandelflak, men fungerte helt fint uten. Eneste problemet var at kaka ble litt liten. Ingen rester til meg dagen etter...


#20

Svanen sa for siden:

Jeg har også enorme mengder på mine 2 epletrær. Tar med på jobb, bruker juspresse til en del, og trygler venner om å komme og plukke. Men fortsatt mye igjen, og begynner å bli lei...


#21

Charlie sa for siden:

Ja, vi har overtatt en juicer og i perioder lagde vi mye ferskpresset eplesaft.


#22

Palmen sa for siden:

Jeg er som Skilpadda, foretrekker eplekake litt kompakt. Bruker sannelig samme oppskrift også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.