Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dahlia/georginer

#1

Nooria sa for siden:

Er det noen her som har prøvd seg på Dahlia/Georginer? Jeg har virkelig fått øynene opp for de i år, og vil plante flere sorter neste år. Noen som har erfaring og har gode råd?


#2

Millen sa for siden:

Noen her som vet om de kan overvintre? Og hva gjør jeg såfall?


#3

Tallulah sa for siden:

De må tas inn om vinteren og settes mørkt og kjølig.


#4

Jålebeinet sa for siden:

Grav de opp og legg de på en avis og la jorden tørke slik at du lettere får vekk all jord. Klipp vekk alt som var blomst. Pakk inn i avispapir og legg kjølig (jeg har mine i kjøleskapet). Sånn litt utpå senvinteren tar jeg de frem, legger knollen i bløt i vann og planter i jord innendørs. Så planter jeg de ut i juni engang.


#5

Madicken sa for siden:

Jeg er veldig glad i georginer, og har mengder av dem i bed og krukker. Jeg har prøvd å ta inn knoller, men kommer ikke til å gjøre det igjen. Dette fordi jeg ikke har særlig med egnet lagringsplass, det er litt styr grave opp og lagre, overvintrede knoller blomstrer litt tregt og sakte, og ikke minst: på våren selges svært rimelige georginer som blomstrer mye og lenge hele sesongen.


#6

Millen sa for siden:

Alle mine er i krukker, så og ta de inn og sette de mørkt og kjølig kan jeg få til.


#7

Nooria sa for siden:

Jeg har tenkt å kjøpe noen knoller til å fylle 2-3 store krukker. Da kan jeg både ha de inne først og ha de på verandaen, slik at de ikke blir spist opp av snegler.


#8

Nooria sa for siden:

Jeg tror du må ta de opp av jorden og tørke av de.


#9

Tallulah sa for siden:

Neida, så lenge det er frostsikkert, kjølig og mørkt trenger man ikke det.


#10

Magica sa for siden:

Jeg fikk også noen knoller i år, som jeg satte i et bed og som ble sneglespist. Flyttet den derfor i en potte. Den ser fin ut men uten blomster.

Enten tar jeg vare på hele potta, eller graver opp knollene.


#11

Tallulah sa for siden:

Ja, jeg mente at man ikke trenger å ta dem ut av potta og tørke dem. Men man må ta dem opp om de står på friland.


#12

Molly sa for siden:

Er det bare jeg som får georginene mine fulle av lus hvert år? Nydelige blomster, men har ikke lyst på lus på plantene mine.


#13

Madicken sa for siden:

Jeg var veldig plaget med det i fjor, men i år har jeg ikke sett snurten av lus på noen av georginene mine. Jeg har ikke gjort noe annerledes i år, så jeg har dessverre ikke tips.


#14

Pøblis sa for siden:

Jeg har helt sykt lyst på georginer etter å ha sett noen sinnsykt fine noen på IG i sommer/høst. Har ikke noe egnet sted for knoller, men det er mulig jeg kan sette krukker i garasjen om vinteren.

Hvor bør de kjøpes - hvis man vil ha noen spektaklulært fine?


#15

Nextlife sa for siden:

Jeg kan ingenting om planting og trivsel og sånt, og har ikke en eneste georginer, men har tenkt at om jeg noen gang får slik kunnskap skal jeg kjøpe fra Syverud Gård.:nemlig:
www.syverudgaard.no/categories/lok


#16

Nooria sa for siden:

Ikke sant! Mange nydelige der.


#17

Ma Dalton sa for siden:

Georginer er helt nydelige! I år var et litt tøft år for mine blomster, pga våt sommer. Men de kom da i blomst etter hvert. ;)

Jeg tror at alle finner "sin måte" å drive frem og etter hvert oppbevare knoller. Selv har jeg funnet masse inspirasjon og instruksjon hos Blomsterhagen på Abildsø. Knoller bruker vanligvis å selges fra typ nyttår, med utsending i februar/mars. Mange gode leverandører på dette.

Knollene må jo ha det frostfritt og mørkt. Kjelleren til en slektning ble min løsning... Har ikke noe frostfritt sted med nok plass selv.
Ellers så har jeg funnet ut at selve drivingen av knoller funker best, og er minst plasskrevende i plastposer. :) Da ser man også om luftrøttene utvikler seg som de skal. Fikk tips om det fra blant annet denne svenske damen på Instagram. Har også en YouTube-kanal med noen fiffige triks. Jeg bruker store murerbaljer til å ha plantene i når den tid kommer. Ser litt stusselig ut i starten, men etter hvert tar planten mer plass. Plass til nok jord og nok gjødsel.

Georginer er gøy! Og de er koko vakre når de kommer i blomst. Og det er ingen vei tilbake når man først har begynt. :cool:


#18

Dali sa for siden:

Jeg har arvet noen georginer og skaugumbegonia fra pappa. Jeg fikk de i fjor, og fulgte nøye anvisning om vinterbehandling. Jeg lyktes med å få absolutt alle til å stå like fint i år. :hjerter: Tok de ut av krukker og ristet av jord. Pakket i avispapir, la de i en banankasse og satte de i mørk og kald kjeller. På våren tok jeg de fram, fylte krukke halvt med kuler, en bit duk, og jord blandet med kukompost. Rikelig med vann og lys, så gikk resten av seg selv. En runde med lusemiddel måtte til, og så kom det noen snegler på tampen av sesongen.


#19

veobra sa for siden:

Hvis kjøleskap går så er det håp for knoller hos meg. Jeg har god plass i kjøleskapstemperatur. Jeg har bare kjedelige georgiener fra Mester grønn, men kan forsøke bare for å se om jeg får til.


#20

Matilda sa for siden:

Jeg har handla mest georginer fra gardenliving.no, Blomsterhagen på Abildsø og diverse utsalg på Hagemessa, men de har jo på alt fra vanlige hagesenteret til Europris også. Jeg har best erfaring med å fordrive i drivhus, men de siste to sesongene har jeg planta rett ut. Det går også, men hos meg har det medført veldig sein blomstring.

Jeg klipper ned mine etter første frost*, tar opp knollene, skyller av dem og hiver dem i trådkurver fra Ikea. Så får de stå og tørke i yttergangen noen dager, før jeg setter dem til vinterlagring. De første åra jeg prøvde sto de på ei hylle i vinterhagen, som holder 10-12 grader gjennom vinteren, men siden det skal overvintres mye annet rart der (og jeg har tre Pax-trådkurver med knoller), har de bare stått i garasjen de siste åra. Garasjen er ikke oppvarmet, men er i husets sokkeletasje, så det fryser ikke. Jeg trur hvert år at jeg må kjøpe nye, men mister kanskje 1-2 av rundt 20 knoller.


#21

Dali sa for siden:

Deler du de opp? De jeg har tatt ut i dag er svære klumper med mange knoller. I vår delte jeg de ikke, men tror de bør det til neste vår.


#22

Matilda sa for siden:

Nei, har ikke gjort det med vilje, jeg har liksom mange nok … Men det hender noen knekker av, og da lagrer jeg det som virker friskt og forsøker å plante alt til våren igjen!


#23

Nooria sa for siden:

Takk for veldig nyttig deling av erfaringer, Matilda! Og Ma Dalton også!


#24

Nooria sa for siden:

Jeg har fått øynene opp for Dahlia i år, etter å ha holdt på med hage i 19 år. Nå synes jeg at jeg ser så utrolige mange vakre over alt. Er det en trend nå?


#25

Nooria sa for siden:

Blåser liv i denne tråden igjen. Jeg har nå fått fem av sortene som jeg har bestilt, og jeg har satt de i jord til forkultivering. Jeg bruker fryseposer til å forkultivere de i.

Jeg starter med disse:
Dahlia Cafe au lait Dinnerplate
Dinnerplate Georginer Belle of Barmera
Dahlia Dinnerplate Penhill Watermelon
Dahlia Pompon Lindas Baby
Kaktusgeorginer Preference
Dahlia Dinnerplate Penhill Dark Monarch
Dahlia Pompon Rocco
Dahlia Decorative Dinnerplate Babylon Bronze
Dinnerplate Georginer Kelvin Floodlight

Noen flere som er i gang med sesongen?


#26

Eia sa for siden:

Jeg beholdt de med jord på, samlet i en potte i frostfri mørk kjeller. De døde i vinter. Så neste vinter tar jeg bort all jord og tørker av de. :datapunkt:


#27

GinaK sa for siden:

Har ikke sett denne tråden før.
Jeg er heldig med mine georginer. Den største har målt 20cm i diameter.
Tar de opp når frosten kommer og rister av jord og lar de ligge i en bøtte med avispapir oppi. Har ikke noe kaldt sted så de står i en mørk bod. Går fint her.
Putter de i jorda i begynnelsen av mai.

Jeg har alltid strødd kaffegrut rundt på mine bed i alle år. Samler opp i en bolle som står under vasken og stør rundt 1 gang i uka.
Begynner når snøen har smeltet, som regel ved påsketider og holder på til ca høstferien.
Har maks hatt 20 snegler ila en sommer på det meste. Tror på kjerringråd og dette har funket veldig godt her. Prøv. :)

Har en nabo som tror jeg ljuger for hun plukker visst 100 snegler ila en kveld på sommeren. Æsj, og er glad jeg slipper.


#28

Nooria sa for siden:

Gina, mener du at du legger ut kaffegrut for å holde unna snegler? Det har jeg aldri hørt om. Forbinder kaffegrut med næring til Rhododendron.


#29

Magica sa for siden:

Kaffegrut mot snegler er ikke hard nok kost her. Jeg har georginer som ble oppspist i fjor, men jeg flyttet de og tok vare på knollen. Har lagt den kjølig og mørkt men har ikke startet plante den enda.


#30

Bokormen sa for siden:

Dahlia og georginer, har dere dem i potter eller i bed? :)


#31

Nooria sa for siden:

Jeg skal ha de i store krukker på verandaen og på gårdsplassen rett ved verandaen. Dette i håp om at de ikke skal bli spist opp av snegler.


#32

GinaK sa for siden:

Mine står i bed. Kaffegrut fra filterkaffe.


#33

Arran sa for siden:

Så mange fine georginer du har, Nooria!! :hjerteøyne:

I fjor hadde jeg disse:

Dahlia Cafe au lait rose
Dahlia Dinnerplate Penhill Watermelon
Dahlia Crazy love
Dahlia Life Style
Og en nydelig stor, gul kaktusgeorgine med litt rosaskjær som jeg fikk av bygartneren da de gravde opp rådhusbedene for et par år siden. Usikker på navn, så kaller den bare Rådhusplassen

Jeg hadde under tvil plass til én ny i år, men gikk selvsagt på en liten smell :rolleyes: Bestilte denne: Dahlia Labyrinth (dinnerplate) – og to til som jeg ikke helt husker. Fra en eller annen nettbutikk, som jeg heller ikke husker. Venter altså i spenning på hentemelding fra et eller annet sted :nemlig:

Har ikke begynt å forkultivere inne. Er redd at de skal bli for stenglete, men det er vel egentlig bare å knipe av toppskuddene etter hvert?


#34

Hønni sa for siden:

Jeg skal forsøke meg på Dahlia for første gang. Vi har flyttet fra hage til takterrasse, hvor jeg har lyst til å lage en oase med krukker med litt forskjellig. Begynner med 5 dahliapotter, så får vi se om jeg får det til. #ikkesågrønnefingre

Har bestilt
1 x Dahlia Amber Crystal
1 x Dahlia Apricona
1 x Dahlia Baccara
1 x Dahlia Bizon Red
1 x Dahlia Café Au Lait


#35

Arran sa for siden:

Jeg har mine i store, dype trekasser på verandaen utenfor 2. etasje. Garantert sneglefritt.


#36

Nooria sa for siden:

Jeg har sett snegler ganske høyt oppe på husveggen hos meg.


#37

Nooria sa for siden:

Jeg har også den siste. Må sjekke de andre du har bestilt.


#38

Magica sa for siden:

Jeg har bare en type, ser ut som rota har klart seg i vinter. Har lyst til å kjøpe noen flere, vi skal ha en Dahlia-workshop i hagelaget rett etter påsken og da kjøper jeg sikkert noen flere.

Jeg har prøvd kaffegrut mot snegler men det hjelper ikke nok her, jeg har både for mange snegler og for mye hage. Men jeg dreper selvsagt alle jeg ser. Snegler altså.


#39

Bokormen sa for siden:

Er jord en kjøper i sekker på plantasjen osv ok? Jeg har egentlig planer om å lage kompost, men det rekker jeg ikke nå i vår. :)


#40

Magica sa for siden:

Ja, den er ok, og den er fin å starte sesongen med, og så kan du kjøpe en sekk med noe kukompost eller hønemøkk (pellets f.eks) å blande med etterhvert utover sesongen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.