Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppdrettslaks

#1

Nada sa for siden:

Vi burde kanskje diskutere dette?

Produktet oppdrettslaks er nå så langt fra det opprinnelige laks en gang var at jeg kvier meg for å spise det. Det smaker ikke friskt, er fettete, har mistet mye av næringsstoffer det tidligere hadde, bestanddeler av foret er av russisk opprinnelse. Da nyheten i dag angående selvdød oppdrettslaks var mulig på vei ut til forbrukere var det nok en spiker i kisten for min del.

Hva tenker du om oppdrettslaks?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg leste den artikkelen selv og æsj, altså. Og at det er lov å selge syk fisk som mat? Oppdrettsbransjen virler å ha gått helt av hengslene.


#3

Input sa for siden:

Det er vel ikke lov? De fikk jo kritikk for dette også.


#4

Kanina sa for siden:

Det var jo noen som hadde kjøpt en røkelaks med tydelig vintersår på skinnsiden, og da var beklagelsen fra produsenten mer det at det var synlig på produktet enn at det var synd på fisken..


#5

Tallulah sa for siden:

Det sto vel at de kunne selge syk fisk, men ikke selvdød fisk?


#6

Input sa for siden:

Jeg hørte dette på radioen i morges, og da sa de at det ikke er lov å selge syk eller selvdød fisk. Men har ikke lest noe om det, så kan være det er ulik informasjon andre steder?





#10

Nada sa for siden:

Staten Norge har sterke interesser i oppdrettsnæringen og jeg synes det er synd at forskningen her til lands bærer preg av det og de økonomiske interessene.



#12

Fintdethei! sa for siden:

Jeg er inhabil, men her var det mye påstander, gitt.


#13

Nada sa for siden:

Å? Hvilke tenker du på?


#14

Isprinsessen sa for siden:

Har du smakt på laks som er 15kg + ? Der kan en si det ikke smaker godt og er fett, mye mye mere fett enn oppdrettslaks.


#15

Nada sa for siden:

Det tviler jeg ikke på. Har aldri fisket så stor fisk.


#16

Geitrams sa for siden:

Vi spiser ikke oppdrettslaks, er nok 10-15 år siden vi kuttet det ut.


#17

P.K. sa for siden:

Jeg ble kvalm.


#18

Charlie sa for siden:

Laksen i butikken er vel nesten alltid fra oppdrett og jeg synes den er god.

Selvfølgelig skal det være god dyrevelferd og god kontroll med mat, og samtidig der det er penger å tjene vil det alltid være noen cowboyer som strekker grensene.

Det er vel et litt klasse-perspektiv i dette med villaks som det er med økologi. Det er ikke nok til alle. Ser ihvertfall at blant mine FB-venner som holder seg kun til villaks jevnt over er dem som sitter godt i det. Så - oppdrett er helt greit for meg. Og jeg er glad for at vi har Mattilsynet. Mer penger til dem.


#19

Mikkeline sa for siden:

Jeg tenker at det aller meste av laksen jeg spiser er oppdrettslaks, og jeg synes det smaker skikkelig godt.
Som i alle andre bransjer er det nok oppdrettere som har svin på skogen, men generelt sett så vil jeg stole på at kontrollrutinene er gode nok til å luke bort det/de som ikke fungerer over tid.


#20

Kanina sa for siden:

Ja det er riktig. Laks ble servert stort sett i bryllup og tilsvarende, der min slekt kommer fra. Nå har det blitt hverdagskost. Men villaks har nok aldri vært hverdagskost, selv ikke for de rikeste.


#21

Lavender sa for siden:

Jeg tenker det samme. Og nå som Salmalaksen er oppe 380,-pr kg til forbruker er det lett å kjøpe mindre. Har kjøpt økologisk laks i frysedisken hos REMA, men egentlig er det vel samme sak, bare øko fôr. Har søkt etter fryst villaks, som på Fiskebilene, men ikke funnet.

Laksenæringen har råd til å forske, drive mer bærekraftig og etisk. Er det Lerøy som har mærer langt uti havet, har ikke hørt mer om prosjektet. Mulig for dyrt og vanskelig. En ting er produktet, en annen ting skadene på nærmiljø. Miljø og fisket blir ikke det samme igjen ute ved Trøndelagskysten. Villaks skal en lete lenge etter, også utenfor mærene.


#22

Lhi-My sa for siden:

Vi har ikke spist laks på minst 10 år og kommer ikke til å gjøre det heller. Jeg bor i en innlandsdelta og har ikke peiling på oppdrettsanlegg, men bransjen har for meg absolutt ingen troverdighet og har ikke hatt det på årevis. Det framstår som om det kun er pengene som råder.

Vi spiser mye fisk ellers da. Det er mye som smaker langt bedre enn laks.


#23

Lykken sa for siden:

Litt vanskelig å argumentere med rikfolk og villaks. Ønsker man å utrydde villaks i Norge fordi oppdrettsnæringen aldri kan bli rik nok?


#24

Kanina sa for siden:

Denne skjønte jeg ikke?


#25

Lykken sa for siden:

Det var en kommentar til Charlies innlegg.


#26

Lykken sa for siden:

Oppdrettsindustrien representerer i dag den største menneskeskapte trussel mot så godt som alle anadrome fiskebestander og ikke bare i Norge. De store skadevirkningene fra oppdrett som lus, spredning av fiskesykdommer.
Det er først når mer enn 30 % av alle lakse- og sjøørretungene som vandrer til havs dør av lakselus at regjeringen mener effekten er uakseptabel og vil redusere produksjonen. ReddVillaksen og andre villaksorganisasjoner mener at disse grenseverdiene er altfor høye og må nedjusteres.
Oppdretterne er på sin side ikke fornøyd med at de kan bli pålagt å ta ned produksjonen. I forbindelse med at regjeringen satte PO4 og PO5 i rødt i 2019, gikk oppdretterne i PO4 kollektivt til sak mot staten. Denne saken er ikke avgjort.
Fra veterinærforeningen:
www.dagbladet.no/meninger/vi-ma-snakke-om-fisken/72820663

Mengden bioavfall og næring salter som slippes ut fra oppdrettsindustrien er enorm. Samlet vekt av oppdrettslaksen i Norge er fire ganger så stor som vekta til hele Norges befolkning. Og laksen har verken søppelinnsamling eller avløpssystem. Fôrrester og avføring går rett i sjøen. Dette kan på sikt føre til gradvis økning av næringssaltinnhold i vann, med derav følgende oppblomstring av alger og andre organismer med høy biomasseproduksjon, spesielt i fjord- og kystområder med dårlig vannutskifting. Det kanskje største problemet er imidlertid at man med utslipp fra oppdrettsanlegg lar enorme ressurser gå tapt. Avfall fra fiskeoppdrett er en fantastisk kilde til biogass, og etter at biogassen er utvunnet sitter man igjen med alle næringssaltene i restene. Spesielt fosfor er det viktig å gjenvinne fordi fosfor er en mangelvare i verdensmålestokk.


#27

Lykken sa for siden:

Jeg er sikkert inhabil også, mannen min jobber frivillig i ideell organisasjon for dette temaet.


#28

Kanina sa for siden:

Ja, men jeg skjønte ikke hva du mente. At man peker på et klasseperspektiv, behøver ikke bety at man mener at villaksen bør erstattes med oppdrett?

For min del mener jeg at mye av den økte tilgangen til ting som har gjort klasseforskjeller mindre, dessverre også utarmer planeten vår, og vi trenger å sette mer pris på ting, inkludert laks. Jeg synes virkelig ikke det er dumt å gjøre laks til et mindre lettilgjengelig produkt enn det er nå.


#29

Lavender sa for siden:

Nå blir det kanskje iverksatt tiltak for dyrevelferden. Mærene Mowi og Salmar har på Island er fulle av lus og det er rømte laks. Mulig oppdretterne får krav om færre laks pr mære for å få ned lusebestanden. Litt politisk krise er det når laks er en av våre største eksportartikler med 95% av produsert fisk eksporteres, i følge regjeringen. Og fisken får så mye dårlig omtale.

www.nrk.no/norge/ekstremt-lakselusutbrudd-pa-island_-fant-96-lus-i-snitt-pa-hver-laks-1.16631926

Kan anbefale 2 kg pakkene med torskeloin som selges på REMA 1000 og Oda. Linefanget fisk, store hvite fileter til 180,- pr kg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.