Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Realitetssjekk

#1

løve70 sa for siden:

Må bare sjekke om jeg er helt på jordet her....

Akkurat kommet hjem fra flytur fra h...Forsinkelser, kansellering, ombooking og nye forsinkelser, så jeg var nok i utgangspunktet ikke i det beste humøret. På flyet fra Dubai til Amsterdam havnet jeg på siden av en familie med en baby og en liten gutt (2-3 år kanskje?). Denne gutten brukte fremdeles bleie og bleien ble skiftet i flysetet....(Vi satt i en fireeter). Dette skjedde samtidig med matserveringen. Er jeg sur kjerring som reagerer? Er ikke dette noe man gjør på toalettet? Eller har tidene endret seg siden arvingen var liten?


#2

Millen sa for siden:

Det der er vel noe alle flyselskap klager over mener jeg. .Nei, man skifter ikke bleier i setet under matservering.
Jeg hadde og blitt sur da.


#3

Milfrid sa for siden:

Man skifter ikke bleie i setet verken før, under eller etter matservering. Klarte du å la være å gi beskjed??


#4

Mikkeline sa for siden:

Enig med de andre her. Man skifter ikke bleie i setet på noe punkt av flyturen.


#5

millact sa for siden:

Dette!

Jeg er sjokkert rett og slett!


#6

apan sa for siden:

Jeg tenker man kan se for seg å skifte bleie på en veldig liten baby i flysetet om man får det til lettvint og greit. Et så stort barn, nei, på ingen måte. Jeg antar det ikke var snakk om bare tiss i bleia heller.


#7

løve70 sa for siden:

Ja, men det satt langt inne. Godt å se at jeg ikke er helt på bærtur.


#8

løve70 sa for siden:

Jeg var også ganske sjokkert...


#9

liefje sa for siden:

Absolutt helt uakseptabelt!


#10

safran sa for siden:

Var det bare en tissebleie, hadde jeg ikke brydd meg om det.


#11

Nenne sa for siden:

Det er veldig ikke greit å gjøre det der.


#12

My sa for siden:

Litt samme her personlig, i praksis ville det kommet an på hvordan det blir gjort, og hvor ille bleien var. Men i prinsippet er det absolutt ikke greit, og spesielt ikke under matserveringen.

#13

apan sa for siden:

Jeg tar det for gitt at det ikke bare var tiss, må jeg innrømme.


#14

Myria sa for siden:

Som safran hadde jeg ikke brydd meg om eller laget et stort nummer av det om det var en kjapp tissebleie, men på generell basis synes jeg selvfølgelig at man skal holde bleieskift til egnede rom.


#15

My sa for siden:

Hvorfor tar du det for gitt? :gruble: Ser ikke at det står noe om det. Hvis det var bæsjebleie til en 2-3-åring er det i ALLE fall ikke greit. :grøsser:

#16

løve70 sa for siden:

Jeg så ikke etter, passet på å kjapt se en annen vei når jeg skjønte hva de var iferd med, slik at jeg ikke skulle kaste opp..Kjente heldigvis ikke noe lukt


#17

My sa for siden:

Man lukter det på lang avstand hvis en 2-3-åring har bæsj i bleia, så det trenger man ikke å se etter for å merke.


#18

Tallulah sa for siden:

OK, kaste opp av en bleie på en 2-3-åring som ikke lukter tenker jeg er litt over i hysteria, for å være ærlig.


#19

Blondie sa for siden:

Ja, det tenker jeg også. For meg hadde kun lukta vært et problem, ikke selve handlingen.


#20

Fluke sa for siden:

Jeg tror ikke jeg hadde reagert om det ble skiftet tissebleie så lenge det blir gjort litt diskret (altså med voksnes rygg mot andre passasjerer så barnet er relativt skjult - for det har jo noe med å verne barnet mot å bli blottet for fremmede også i en setting det ikke er naturlig å være naken).


#21

My sa for siden:

Jeg tenker at det sier litt om hvor lenge det er siden vi selv var i baby-/småbarnsfasen, når vi må se vekk for ikke å kaste opp når det skiftes på et lite barn. :knegg: Men vi er forskjellige, det er mulig jeg er spesielt lite sensitiv for sånt.

Selv om jeg heller ikke synes det er noe man trenger å gjøre i et flysete altså, og spesielt ikke under matserveringen.


#22

Guava sa for siden:

På fly er jeg mentalt forberedt på at ting jeg synes er ekkelt kan skje. Jeg tar for gitt her at maten ennå ikke var satt fram. Da ville vel bleieskift vært umulig pga plassmangel?
Bæsjebleie hadde vært over grensa for min del. Om det hadde vært skifta tissebleie kjapt hadde det vært av typen hvor jeg hadde tenkt at de godt kunne ha gått på do for å gjøre, men hadde ikke reagert kraftig eller blitt dårlig av.
Jeg synes det er fryktelig ekkelt med oppkast, men er mentalt forberedt på at den ved siden av brekker seg. Jeg synes også fulle/brisne folk kan være slitsomme, men har en mental beredskap på. Lukt av gammel røyk og whiskey er kanskje det verste av alt.. Likevel er det noe jeg mentalt forventer.


#23

Zulu sa for siden:

Diskret skifting av tissebleie hadde jeg ikke brydd meg om det minste. Bæsjebleie bør håndteres på do. Matserveringa spiller ikke noe rolle fra eller til, etter min mening.


#24

løve70 sa for siden:

Nå brukte jo ikke arvingen bleie når hun var så stor, så sånn sett var det aldri en issue. Jeg må innrømme at det ikke hadde falt meg inn å skifte bleie i et flysete uansett, men jeg er gammel og sur (og i går var jeg enda surere enn vanlig ;))


#25

My sa for siden:

Nei, det hadde ikke falt meg heller inn, og synes generelt ikke at det er en ok praksis, men hadde likevel ikke vært i nærheten av å kaste opp om andre gjorde det heller. I alle fall ikke en luktfri tissebleie, hvis den ble skiftet kjapt og greit uten å vifte med den skitne bleien oppi folk rundt. ille synes jeg da ikke det er.


#26

Chablis sa for siden:

Ikke greit, samme ol det er tiss eller bæsj.


#27

Shun sa for siden:

Jeg er overfølsom på lukt, og luktesansen min er direkte koblet til brekningsrefleksen, så jeg har kastet opp av en nyåpnet leverposteiboks.
Jeg skjønner at man kan reagere på bleier også.


#28

Syrinx sa for siden:

Det er hårfint mindre greit enn å skifte bleie på bordet inne på kafé, og attpåtil la bleie ligge igjen på bordet når ein går. (True story. På nyåpna kafé med flott stellebord.) Men ugreit uansett.


#29

Niobe sa for siden:

Det er selvsagt helt ugreit å skifte bleie i flysete, og jeg hadde nok reagert på offentlig bleieskift på så store barn uansett hvor. Det kan da ikke gjøres diskret, når de er så store? Men vi hadde også barn som sluttet med bleie tidlig, så jeg synes fort de blir for store til at det er noe man gjør i andres påsyn…


#30

Ellisiv sa for siden:

Du er ikke på jordet. Gud så ekkelt


#31

Pøblis sa for siden:

jepp, det er ekkelt og uhygienisk.


#32

apan sa for siden:

Jeg tar det for gitt fordi jeg ellers ikke skjønner problemet.

Jeg tenker at tissebleier i form av trusebleier som dras raskt av og på er som et helt vanlig plagg for et barn. Hadde garantert ikke tatt med barnet på den trange flydoen for å skifte tissebleie. Men hadde nok styrt unna matserveringen og selvsagt tatt hensyn. Barn i den alderen kan jo tisse overalt også, butikker og annet, det er liksom bare sånn det er.


#33

Mikkeline sa for siden:

Selv om det er lenge siden jeg har hatt små barn, så er tanken på å skifte bleie i et flysete helt fjern. Jeg har problemer med å forstå at det ikke er en selvfølge å skifte på toalettet selv om det er trangt. Det er jo ikke akkurat danseplass i flysetet heller?


#34

apan sa for siden:

Man lar jo bare barnet stå, trekker av trusebleia og trekker på ny? Det er som å skifte bukse liksom. Tar 3 sekunder.


#35

Niobe sa for siden:

Begge mine sluttet med bleie lenge før de var 3 år. Eldste sågar før han var to år. Og de kunne jo selvsagt ha uhell. I en situasjon hvor man ville trengt å skifte på et bleieavvent barn, ville man dratt av dem truse/boxer i et flysete da også? Det er helt utenkelig for meg, og en trusebleie blir jo mye det samme.


#36

apan sa for siden:

Det blir jo litt annerledes siden et uhell da vil gi mye søl og kreve rengjøring. Men ja, om det var snakk om å bytte en underbukse uten noe særlig i seg på et lite barn, kunne jeg gjort det nærmest overalt. Ikle kafé / restaurant.


#37

apan sa for siden:

Jeg er forøvrig enig med den over som kommenterer at på et fly må man være forberedt på det meste. Folk ved siden kan jo både tisse på seg og kaste opp. Flydoene er ekle og trange, i tillegg til overhode ikke dimensjonert for å skifte på et stort barn. Skjønner godt folk prøver unngå dem.


#38

My sa for siden:

Under matserveringen er det heller ikke veldig lett å komme fram til toalettet, med et lite barn i tillegg. Og om toalettbesøket i tillegg forutsatte at jeg måtte reise meg for at de skulle komme fram og ut av setet (særlig hvis jeg i tillegg hadde mat på brettet mitt), så hadde jeg nesten foretrukket at det ble gjort kjapt og greit på stedet, i alle fall hvis det dreide seg om en tissebleie det ikke var mulig å kjenne lukt fra. Fly er aldri praktisk, uansett. Så som sagt, det kommer an på situasjonen.

Generelt ikke greit, og ikke noe jeg ville ha gjort selv, men forståelig i enkelte tilfeller, og ikke noe jeg personlig hadde reagert voldsomt på. Og definitivt ikke noe som hadde fremkalt brekninger. Jeg er litt med Guava over her, i enkelte tilfeller innser jeg at praktisk trumfer mine egne følelser av "æsj så ekkelt" og hvordan ting ideelt sett burde gjøres.


#39

Niobe sa for siden:

Det kommer jo an på uhellet? Og opptil hvilken alder? Ville man dratt av bleie på en fireåring, i andres påsyn? Femåring? Jeg lurer oppriktig. Mine barn har gått lite nakne i det hele tatt, må det sies. Vi hadde et vennebarn som var naken hele tiden, inne og ute. Jeg synes det var ugreit, må jeg innrømme.


#40

My sa for siden:

Hvorfor lurer du på dette egentlig, har du opplevd det ofte på fly, at større barn kles nakne? :undrer: Jeg har aldri sett nakne barn på fly, men jeg er kanskje ikke den som flyr mest heller da. Jeg tror i alle fall ikke det er noe stort problem, så det blir jo i tilfelle svært hypotetisk. Mine barn kunne løpe nakne i vannsprederen i hagen så lenge de var i barnehagealder tror jeg, jeg synes det var herlig befriende at de kunne være såpass naturlige. De kunne også bade nakne eller skifte på stranda uten å dekke seg til i samme alder. Men jeg ser ikke helt hva det har med temaet i denne tråden å gjøre. Det var vel ikke nakenheten som var problemet i seg selv, men bleieskiftet?

Tror kanskje jeg ikke helt forstår hva du mener.


#41

apan sa for siden:

Man går jo ikke naken når man skifter bleie. Genseren kan jo dekke nærmest alt. Men jeg tenker nok at i en alder hvor de fleste barn har sluttet med bleie, er det mest naturlig å legge slike ting til do.


#42

Niobe sa for siden:

Jeg har sett bleieskift i flyseter, ja, men da på babyer. Under 6 måneder, vil jeg tippe. Jeg synes ikke det heller er greit, hygienemessig. Men det forundrer meg mer at noen ville kledd av en treåring i et flysete, ja, rett ved siden av fremmede. Så ja, jeg lurer på opp til hvilken alder man tenker man fint kan dra av dem bleien hvor som helst, for noen barn er jo store før de slutter.


#43

Floksa sa for siden:

Å skifte en tissebleie raskt på et stående barn kan gjøres såpass diskret at det er innafor. Å skifte en bleie med mer en tiss er helt, helt utenfor.
Litt usikker på om jeg får tak i hvorfor det er feil å gjøre det, om det ikke er lukt/hygiene årsaker? Et barn i bleiealder (og den strekker seg fort til 4+) bør kunne skiftes på «i offentligheten» uten at noen blir brydd. Den eneste som evt har en stemme i den settingen er ungen selv. Å være naken på et fly er kanskje ikke den mest naturlige settingen men at en unge på 4-5-6 år er naken på strand/i hagen etc må være helt innafor.


#44

Niobe sa for siden:

Et fly er fryktelig mye trangere og mer intimt, om det sitter en fremmed person på samme rad, enn strand og hage. Sånn jeg kjenner det.


#45

My sa for siden:

Ja, men det var du som trakk fram at dine barn har gått lite nakne, og at du syntes det var ugreit med vennebarnet som gikk mye naken (uten at du nevner alder), antar det ikke var snakk om på fly. Så jeg ble litt forvirret, og lurte på hvordan det kom inn i bildet, men diskusjoner sporer jo av hele tiden. :knegg: Derfor kommenterte også jeg på det med nakenhet hos småbarn generelt.

Men vet ikke noe om barnet i Løves tilfelle satt lenge naken i flysetet, gikk bare ut fra at skiftingen gikk kjapt for seg, uten at barnet ble veldig eksponert, men det er jo bare gjetting. Forstod det uansett ikke som at Løve reagerte på nakenheten hos barnet (hun snudde seg dessuten vekk), men at det ble skiftet bleie. Men klart, et øyeblikks (i alle fall delvis) nakenhet må det jo nødvendigvis ha vært.


#46

Niobe sa for siden:

Altså, mine barn har også vært nakne i vår hage på fine sommerdager. Men ikke i andres hage og ikke i påsyn av fremmede. Hvert fall ikke nært på. Så det var poenget mitt, i saken i HI så sitter jo løve70, en fremmed, på samme rad.

Og ja, jeg synes det var ugreit med nakent vennebarn hjemme hos oss. Opp til skolealder, om ikke det var lenger også.


#47

apan sa for siden:

Altså, mine barn må ikke skifte bak et håndkle på stranda før de blir 9-10 (om de ikke vil selv) så å dra en bleie av og på synes jeg ikke nakenhetsmessig er vrient, men ville nok tenkt at et barn på 4-5 bør slippe å bli offentlig eksponert med bleie siden de fleste barn har sluttet med dagbleie da.


#48

Røverdatter sa for siden:

Nå husker jeg hvorfor jeg aldri gadd å fly når ungene var bleiebarn. :p


#49

Wix sa for siden:

Jeg hadde ikke reagert på diskret tissebleieskifting. Litt spes ved maten men ingen big deal for min del.


#50

Mikkeline sa for siden:

Det er jo helt uproblematisk å gjøre inne på et flytoalett. Jeg tenker at det er det rette å gjøre helt uavhengig av alder på barnet. Jeg synes det er hensynsfullt med tanke på medpassasjerer.


#51

My sa for siden:

Det er i alle fall uproblematisk så lenge man slipper å klatre over sidemannen for å komme seg ut av setet, og passere en serveringsvogn eller to i midtgangen, for å komme fram til toalettet. Og det ikke er noe særlig med kø. Og det er åpenbart det rette, og mest hensynsfulle, i en ideell verden, tror alle er enige i det.

Med serveringsvogn i begge retninger og plassering innenfor andre passasjerer med fullt, nedslått bord ser jeg imidlertid at det kan være fristende å bare skifte kjapt på stedet, så diskret man får til. Uten at jeg vet om det er tilfelle her, bare tenker meg situasjon hvor det kan være forståelig. Og det ble sagt at det var matservering på gang. Jeg så det nemlig under egen flytur for to dager siden, da min egen, heldigvis halvvoksne datter, som satt ved vinduet, hadde gjentatte forsøk på å komme seg på toalettet, men måtte snu hver gang fordi det kom kabinpersonale med tralle som enten solgte taxfree-varer, serverte mat eller hentet søppel, som det ikke var mulig å komme forbi. For hver gang måtte jeg gå ut av setet mitt, og hun måtte klatre over storesøster som satt i midten. Til slutt ga hun opp og holdt seg. Ingen big deal altså, for en sprek og tynn 16 år gammel sirkusakrobat, :knegg: men skjønner at det kan være litt styrete om man i tillegg skal ha med en toåring med våt bleie. Men igjen, verden er også full av folk som gir blaffen i dem rundt seg, ikke gidder å ta hensyn men bare gjør det enklest og mest behagelig for seg selv, det skjer jo også.

Generelt er jeg ganske forståelsesfull og raus når det gjelder folk som reiser med babyer og småbarn, siden jeg har vært der selv, og satte stor pris på det samme da. Selv om jeg riktignok ikke hadde behov for å skifte bleier i setet var det diverse andre situasjoner jeg måtte løse på måter som kunne være til bry og irritasjon for folk rundt, men der folk var rause og forståelsesfulle. :hjerter: Så jeg prøver å "pay it forward".


#52

Milfrid sa for siden:

Flyseter er ganske trange, 2-3 åringer er ikke små. Å ta av dem på underkroppen og tre på ny bleie er ikke gjort på sekunder med mindre de går i kjole. Bleien må man jo også uansett kvitte seg med, så hvorfor man ikke går på doen begriper jeg ikke, man kan jo ikke bare bli sittende der med en brukt bleie liksom??

Og ikke har jeg opplevd at doene er så uhygieniske heller på flyturer, som regel er jeg imponert over hvor flinke de er til å holde dem rene, selv på langdistanse. Og at foreldre synes at doet er uhygienisk skal brukes som argument for å skifte bleie på seteraden synes jeg er fnisemorsomt, i alle fal som argument for at folk ikke skal reagere på at foreldre skifter bleie utenfor toalettet, og at det er uhygienisk/ekkelt.

Jeg kjenner en som reagerer på lukt/tanken på lukt på det nivået at hen brekker seg å se en melkekartong med utgått dato. Jeg er stygt tedd for at hen hadde kastet opp på noen som skiftet bleie ved siden av hen.

Skifte bleie gjør man på do. Uansett hvor lettvint/mer behagelig man synes det er å skifte i setet. :nemlig:


#53

Milfrid sa for siden:

Min erfaring er at flypersonalet er veldig flinke til å slippe folk fram, selv under servering. Jeg Er av dem som må gå på do x antall gagner, også under flyturer, og velger konsekvent sete ved midtgangen nettopp fordi jeg vil slippe å klyve over andre for å kunne gå på do. Og serveringen kommer jo heller ikke helt ut av det blå, så litt kan man planlegge også.


#54

My sa for siden:

Ja, det er sikkert kjempelett for de fleste, jeg prøver bare å se for meg et scenario hvor det kan være forståelig at man velger annerledes. Men det er mulig jeg er på viddene.

Uansett, jeg hadde nok ikke reagert kraftig selv, akkurat det hadde jeg tålt bedre enn mye annet hensynsløse medpassasjerer kan finne på. Og hadde ikke blitt spesielt sjokkert heller. Men det er jo forskjell på folk og hva man reagerer på.


#55

Drømmedama sa for siden:

Det er et styr å fly med små barn. Og de flydoene er trange og klønete enten ungen er tre måneder eller tre år. Likevel ville det ikke falle meg inn å bytte bleier i flysetet selv om det bare var tissebleie. Ikke på cafe heller. Har aldri tenkt det er et alternativ. Tiss og bæsj hører hjemme på do.
Men jeg ville ikke blitt sint eller sjokka eller uvel hvis noen andre hadde byttet en tissebleie i full fart ved siden av meg. Jeg hadde bare tenkt at jammen er vi ulikt skrudd sammen. Og det er lenge siden mine var små og kanskje sånt er blitt vanligere nå?



#57

safran sa for siden:

Jeg reagerer mer på folk som spiller musikk/videoer fra mobilene sine, enn om jeg skulle bli vitne til bleieskift (tissebleie) ved siden av meg. Virkelig haaaater slik lyd.

Men jeg skifter hverken bleie eller spiller musikk fra mobilen min i offentligheten. :værsågod:


#58

løve70 sa for siden:

Disse satt i en 4-seter midt i flyet, så kunne gå rett ut i midtgangen uten å plage meg. Vi satt også rett bak toalettene, så de var lette å komme til uansett.


#59

Zulu sa for siden:

Et kjapt tissebleieskift i et flysete må kunne få skli gjennom, vel. Det er et lite barn, liksom. Det skjer støtt og stadig uappetittelige ting rundt dem. :knegg: Og noen hygienekatastrofe er det vel ikke for de andre passasjerene heller. Foreldrene kan jo ha tusen grunner til å ville gjøre bleieskiftet raskt unna uten å styre for mye med ungen. Å fly med en to-treåring er jo vanligvis ingen piknik uansett, så jeg har full forståelse for litt snarveier for å gjøre det enklere for seg selv og barnet. Vær litt rause, a.


#60

Katta sa for siden:

Små unger på fly kan være slitsomme å havne ved siden av fordi det ofte blir endel styr rundt. Men et raskt bleieskift hadde jeg nok ikke reagert på, det kommer ganske langt ned på lista over ting som kan irritere. Ting som lukter er verst synes jeg, det får man liksom ikke stengt ute.


#61

Bokormen sa for siden:

Jeg tar heller et kjapt skift av tissebleie enn godt voksne vennegjenger som drikker og skråler hele turen for eksempel. :humre:


#62

Pøblis sa for siden:

De er bråkete, ja men uhygieniske er de dog ikke. :rairai:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.