Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Verktøy alle bør ha?

#1

LilleT sa for siden:

Datteren har bodd på studenthybel i over to år. I dag sendte hun bilder av et bord som trengte å få strammet seg opp og lurte på om vi hadde egnet verktøy. Det slo meg at hun faktisk ikke eier verktøy i det hele tatt, og det bør hun jo ha!

Hvilke verktøy mener dere at absolutt alle bør eie?


#2

Luftslottet sa for siden:

Drill med et rikt utvalg bits. Også jenter trenger egen drill. :nemlig:

Wisegriptang, justerbar skiftenøkkel, vater, hammer og en manuell skrutrekker man kan putte bitsene i er også kjekt å ha.


#3

-ea- sa for siden:

En drill/boremaskin med bits-sett.
Hammer (ordentlig hammer, ikke sånn liten "damehammer" i rosa).
Et sett/boks med skruer og små spiker/stifter.


#4

Tjorven sa for siden:

Drill med flere bits, hammer, skrutrekkere i flere størrelser og vater.

Jeg fikk dette i presang da jeg ble 7 år. Faren min har vært byggfagslærer. :nemlig:


#5

Input sa for siden:

Skrutrekker. Har aldri trengt noe annet.


#6

Dali sa for siden:

Ja i tillegg til drill: et vanlig skrujern. Dvs en liten koffert med skrujern og diverse bits. Den gjemmer jeg godt så ikke mannen stikker av med den. :nemlig: Hammer trenge også så klart.


#7

Input sa for siden:

Når i all verden bruker du hammer?


#8

millact sa for siden:

Hammer, drill og ulike skrujern.


#9

Nextlife sa for siden:

Man kommer enormt langt med en drill med bitsssett og vater, og en god hammer. Legger man til et sånn lite mulitiverktøy typ Leatherman kan man nesten bygge sitt eget hus.


#10

Luftslottet sa for siden:

Om ikke til hamring :knegg:, så er det kjekt å ha til å trekke ut spiker på feil sted, for eksempel.

Jeg bruker naturligvis hammeren til litt snekring nå og da, men har også brukt den til å henge opp bilder, trekke ut spiker/slå ned igjen spiker som plutselig stikker opp, dunke sammen Ikea-møbler med treplugger skikkelig (med en pappbit mellom hammer og møbel så det ikke skal bli stygt), og seff til å knuse pepperkakehus. :knegg:


#11

Hondacrv sa for siden:

Så herlig, tjorven. Eg har fått ein ordentlig verktøykasse av far min. Han jobba i byggvareforretning heile livet :hjerter:


#12

Strå sa for siden:

Nettopp sånn.
Min verktøykasse inneholder bl.a. flere skrutrekkere og stjernetrekkere, hammer, vinkelmåler, vater, liten sag og annet. Jeg gidder ikke gå og sjekke. Jeg bruker diverse av innholdet minst en gang i måneden, så det er ikke så ofte. Det viktige er at jeg har tilgang til det jeg bruker oftest. Alle tre unga har fått tilsvarende med verktøy fra Helten. De bruker det ofte nok. Gammelhuset inneholdt mengder med verktøy* så alle tre unga, jeg og tidligere leieboer har fått fullt utstyr uten at noe måtte kjøpes.

*) Heltens bestefar var opprinnelig bonde og senere verktøymaker.


#13

Dali sa for siden:

Ja alt dette. Har stått noen ganger og hamret med en bok eller lignende men det gir liksom ikke helt samme kraften. :knegg:


#14

Strå sa for siden:

Da henter du en stein i bakgården. :knegg:



#16

Input sa for siden:

Dette blir jo som at jeg sier alle bør ha strikkepinner i alle størrelser og lengder, eller piano hjemme. Synes det ville vært litt rart å si. Alke trenger ikke vinkelmåler, og jeg tror ikke alle trenger hammer heller.


#17

Elise sa for siden:

Jeg tenker mer at hammer er på linje med nål og tråd, ikke bare for spesielt interesserte, men noe alle og enhver kan ha behov for, men kanskje også klarer seg fint uten.


#18

Input sa for siden:

Ja, hammer er mer i kategorien ting alle bør ha enn vinkelmåler.


#19

Malama sa for siden:

Hammer brukes i det minste et par ganger i året , mest til å slå inn stift til å henge opp noe på, gjerne i desember. Vi kelmåler tror jeg aldri jeg her brukt, og er noe jeg sikkert hadde funnet noen å låne hos om jeg trengte, det skjer neppe like akutt som "skulle hatt noe å henge opp denne på" 23.12 om kvelden, som inntreffer ca årlig, evt 25.12 når man har fått noe i gave som skulle vært hentt opp.


#20

Hyacinth sa for siden:

Altså, jeg kan overhodet ingenting, jeg er helt hjelpesløs når det gjelder håndverk. Men til og med jeg trenger hammer i ny og ne. Hvordan slår man ellers en stift i veggen? :undrer: Og vater er også kjekt å ha.


#21

Hyacinth sa for siden:

Jeg lurer fremdeles på dette. :knegg:


#22

Lhi-My sa for siden:

Verktøybehov varierer ut fra hva man faktisk gjør selv. Jeg har mye verktøy og er feks veldig glad i sirkelsagen min og jeg er også glad for at det står en båndsag og en kapp- og gjærsag i garasjen. Alt dette og mye annet blir brukt jevnlig, blant annet til ulike byggeprosjekter ute. Siste prosjekt var bygging av utestue. Jeg gjorde 90% selv og resten var vi vel to om. Neste helg skal vi bytte vinduer på to soverom og da er det kjekt med bajonettsag for å demontere det gamle vinduet, de vet vi av erfaring er festet med store spiker som må kuttes.

Ingenting av mitt verktøy er rosa. Jeg synes det er nokså meningsløst med slike sett med rosa verktøy, de er ofte dyrere og dårligere utstyrt enn standard verktøy fra samme produsent.

Hammer har vi mange av spredt litt rundt omkring i hus og garasje. Jeg brukte en senest i går for å banke sammen og lime en kjøkkenstol som begynte å gå litt opp i liminga. Til slikt bruker jeg en liten, lett hammer, men vi har også større som brukes til litt større ting, blant annet når reisverket til utestua ble satt opp.

Jeg har forresten barn som har snekret mye fra de var små, slik jeg også gjorde. En haug plankebiter, hammer, spiker og en sag holdt de underholdt i timesvis. Spikkekniv var også alltid lett tilgjengelig. Det samme med andre materialer til annet type håndverk (strikking, søm osv) Alle tre er rimelig handy nå som 19-21 åringer. De greier seg godt på egenhånd med det meste og det synes jeg er bra. Det er veldig greit å være selvhjulpen med ganske mye.


#23

Strå sa for siden:

Jeg har kun sagt hva min ganske så lille verktøykasse inneholder, ikke hva alle må ha. Så hva er det du reagerer på? Forøvrig har jeg noen strikkepinner selv om jeg aldri strikker, fåglarne vet hvorfor. Jeg har også et ganske lite syskrin slik at jeg kan lappe noe om det er krise. Vi har symaskin også, Helten bruker den av og til, veldig sjeldent jeg gjør det.

For øvrig: alle bør ha et instrument slik at avkommet kan teste ut litt lydmaking. Hah! :knegg:


#24

-ea- sa for siden:

Det viktigste hvis man bor sammen med f.eks handymen; hold dem unna ditt verktøy. Grusomt irriterende å ikke finne hammer og skrutrekker når man skal henge opp noe på veggen. Evt at det man finner er fullt av maling eller olje. :btdt: og pleide å ha hammer i kjøkkenskuffa.


#25

Maverick sa for siden:

Drill med godt utvalg bits og bor, skrutrekkere av ymse slag (ink unbraco og torque-sett når drill ikke er funksjonelt), hammer, god kniv, tommestokk og sag. Dette er slikt som har vært i bruk gjentatte ganger i mitt hjem, hvertfall. Ikke så ofte sag, men når det først var akutt behov var det veldig greit å ikke måtte løpe til en nabo. :knegg:

Jeg mener forsåvidt også at det er lurt å ha symaskin for å kunne reparere klær og annet greit og enkelt, men usikker på om det går inn i verktøykategorien.


#26

Che sa for siden:

Selv synes jeg skiftnøkkel er kjekt å ha - sånn for å bare stramme etter skruer og sånn.

Ellers så er jeg tilhenger av å kjøpe drill av kjent merke - som man vet at har et sånn greit batteri og som faktisk får til å skru inn ting i også litt hardt materiale.


#27

Marla Singer sa for siden:

Jeg tror det kommer veldig an på hvor(dan) man bor og hvem man er, men er det ikke kjekt å kjøpe en slik ferdig verktøykasse med masse forskjellig i? Pluss drill, som alle allerede har sagt.

Vater synes jeg ikke man trenger. Mannen min mener jeg trenger det, men jeg mener det går mye fortere å få ting opp på veggen uten. :nemlig:


#28

Luftslottet sa for siden:

Målebånd tenkte jeg ikke engang på som verktøy, men det MÅ alle ha. Ferdig snakka. :knegg:

Inspirert av Mavericks post om tommestokk. Jeg er for klønete til å bruke tommestokk (de knekker kjempelett, bare man setter seg litt på dem!), og den fungerer bare når man skal måle noe som er rett.


#29

Strå sa for siden:

Helten mener slike ferdige verktøykasser med masse forskjellig er djevelens måte å få alle til å hate verktøy. De er jevnt over av elendig kvalitet mener han. Men han er så nøye og pirkete når han holder på, så jeg vil ikke påstå at hans mening skal være mal for alle, eller noen andre i det hele tatt.


#30

Syrinx sa for siden:

Eg fekk eit slik sett då eg flytta heimefrå. Til småtteri på hybel og i lita leiligheit held det plenty, både i utvalg og kvalitet. Minuset eg har oppdaga er at skrujerna, særskild stjerne, er i eit for mjukt materiale. Men som oftast holdt dei til det eg trengte dei til.


#31

Syrinx sa for siden:

Veit ikkje om det er skrive, men ei god lommelykt er fint å ha i verktøykassa.


#32

Elise sa for siden:

Det jeg linket til synes jeg virker som overraskende god kvalitet til den prisen, men har ikke brukt det mye selv. Da ungene var små kjøpte vi egne tommestokker til de, så de ikke skulle ødelegge flere av våre, og kjøpte to rosa på enten biltema eller clas ohlson. Det er de eneste tommestokkene som ikke har gått i stykker etter herjing fra unger, og de har nå holdt i godt over 10 år med periodevis svært hard lek og bruk.

For meg er det et poeng å ha mitt eget verktøy som ikke mannen kan stjele/rote vekk/ødelegge. Da er det bare et pluss om det er rosa.


#33

Marla Singer sa for siden:

Nei, for meg som verken er spesielt interessert eller nøye så funker den vi har helt fint ihvertfall. :knegg:


#34

Strå sa for siden:

Nettopp. Funker for meg også.


#35

Elisabet sa for siden:

Mannen i huset har absolutt alt, men for meg som bare bruker verktøy til enkle ting som sikkert kam gjelde en student også er drill med forskjellig bits. Men det viktigste jeg har er diverse skrutrekkere og stjernetrekkere i alle mulig størrelser fra bittesmå og oppover. Og god gammeldags tommerstokk samt langt målebånd på rull type 5 meter. Syl og tang og også ei rørtang er lurt.


#36

Dali sa for siden:

Vater ja, det må man ha for å vatre opp vaskemaskin for eksempel. Fins også i små ig hendige varianter. Trengs ikke så ofte men kjekt å ha tilgjengelig.


#37

Fersken sa for siden:

Knivsliper i en eller annen variant er lurt. Om det er skjerpestål eller type roll-sharp spiller ingen rolle. Jeg kan slipe kniver med begge deler, men min 20 år gamle roll-sharper fra Tupperware er enklest og fungerer til daglig bruk.


#38

Charlie sa for siden:

Mitt definitive favorittverktøy er nebbtang. Den brukes til mye, enten det er å holde, dra eller knipe av. Har også vært brukt til alle tannfellinger :knegg: Ikke fullt så brutalt som det høres ut. Barnet med løs tann har fått disponere den til å "vrikke med". :fnis:


#39

Malama sa for siden:

Mange av mine løse tenner ble i barndommen trukket med tang. Noen få med pappa sin, men flest med morfar eller farfar sin. Huskes som gode minner, ikke traumatisk. De var nok svært løse. Slik som de jeg på mine barn trekker ut med fingrene når de ber meg om hjelp.


#40

Tallulah sa for siden:

Det jeg oftest har bruk for er en liten batteridrevet skrutrekker med ulike bits, hammer, syl, tang, vater og kniv. Symaskin er også veldig lurt. Men det kommer man langt. Jeg fikk slagdrill da jeg flyttet hjemmefra, den har jeg både imponert diverse kjærester med, og lånt ut til mange takknemlige venner. Nå kan man jo låne sånt verktøy på biblioteket, så mindre behov for å eie.

Jeg syns det er nødvendig å ha noe så man er relativt selvhjulpen, og jeg syns også man skal ha som mål å lære seg å fikse enkle ting selv. Som å bytte støpsel på lamper, henge opp bilder, lappe ei bukse, bytte glidelås, snekre litt der det trengs osv.


#41

Palmen sa for siden:

Drill, bra sett med bits (og en eske skruer i varierende størrelser!), målebånd, hammer og vater er det jeg setter mest pris på og bruker mest i verktøykassa. Målebåndet og vateret er rosa fra Claser’n ;)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.