Med prisstiging og dyrtid har utvalget her sunket betraktelig.
Nå har vi stort sett alltid:
Norvegia
Gudbrandsdalsost
Kokt skinke/servelat
Leverpostei
Syltetøy av noe slag
Mer sporadisk har vi
Kaviar
Kalverullade
Peanøttsmør
Majones
Tubeost
Makrellitomat
Enda mer sporadisk har vi
Salater (reke/italiensk/frokost)
Prim
Jarlsberg
Tenkte jeg skulle høre litt hva folk alltid har, og om det har endret seg siste året.
Det skal sies at vi kjøper alt kjøttpålegg i egen butikk og derfor heller har økt forbruker , enn blitt redusert da prisen der en betydelig lavere enn andre butikker og det dermed erstatter annet pålegg.
Så totalt sett kommer vi ut med ikke veldig mye høyere kostnad, men tilbudet er redusert. Skal også nevnes at det aldri handles EMV. La oss snakke litt om pålegg :knegg:
Vi har stort sett dette i skapene:
Bremykt
Norvegia
Syltetøy
Kokt skinke
Siliana salami eller annet spekeaktig.
Kaviar
Egg
Innimellom/med jevne mellomrom:
Peanøttsmør
Muggoster
Østavind
Nugatti ( til hyttehelger og den slags)
Brunost
Kremost
Honning
Tror dette stort sett dekker basics.
Ingen av oss smører matpakke pga lunsj på jobb og skolemat og det blir ofte andre alternativ enn skive til frokost. Så pålegg er ikke kjempestor utgift for oss. Helt klart mest ost som går. Ostesmørbrød og slikt etter skolen er populært.
Jeg tar utgangspunkt i lista di. Helten og jeg har vanligvis dette i påleggshylla:
Gudbrandsdalsost
Kokt skinke av noe slag
Leverpostei (kun Helten spiser det)
Sylteagurk
Syltetøy, hjemmelaget, dvs plomme
Kaviar
Sjokoladepålegg
Peanøttsmør
Majones
Tubeost
Makrellitomat, de store begrene
Jarlsberg
Parmesan (jepp, her er det pålegg også)
Rød pest (edit: mener seff pesto, pest er ikke godkjent pålegg her i heimen :knegg:)
Grønn pesto
Hummus
Jeg tror ikke vi pleier å kjøpe EMV. De tre siste handler vi i en nærbutikk som lager dem selv.
Jeg er kjedelig på påleggsfronten, og har ikke alltid pålegg en gang. Men det går i skinke, servelat eller salami, makrell i tomat, leverpostei, majones, og av og til vegansk ost. Som regel har jeg bare to-tre forskjellige, og så spiser jeg det til jeg går lei.
Nå for tiden går det i vegansk ost, servelat og makrell. Sistnevnte er jeg ikke spesielt glad i, jeg spiser det fordi det er sunt, og fordi jeg spiser veldig lite fisk ellers.
Alltid
Appelsinmarmelade
Plommesyltetøy (hjemmelaget)
Banan
Peanøttsmør
Gouda
Bare helg
Brie
Kaviar
Agurk
Stangselleri
Har ikke fast jobb lenger, og for tida er det lite oppdrag, så jeg gjør visse justeringer. Sluttet helt med brød til frokost, lager havregrøt i stedet og har i banan (fra dato kassen) og eple.
Vi har alltid veldig mye pålegg, til tross for at det ikke spises så enormt mye brød. De er flinke til å lage seg toast og bruschetta/caprese da så alt i alt går pålegget med.
Jarlsberg
Brunost (fløtemysost)
Skinkeost eller noe sånt på tube
Mozzarella
Brie
Selbu Blå
Salami
Vossafår
Fuet (sånn lang spansk pølse)
Parmaskinke
Kokt skinke
Røkt skinke
Kaviar
Majones
Kyllingpostei
Vanlig leverpostei
Makrell i tomat
Sild/ansjos i en eller annen form
Hjemmelaget bringebærsyltetøy
Kjøpt aprikossyltetøy
Fikensyltetøy
Ripsgele
Kreklinggele
Bremykt
Peanøttsmør
Nugatti
Sylteagurk og Rødbeter
Agurk, paprika og tomater. Av og til avokado.
Vi har alltid:
Norvegia
Spekeskinke
Kokt skinke eller annen skinke
Ulike syltetøy, akkurat nå hjemmelagde
Baconost
Agurk
Paprika
Tomat
Innimellom:
Brunost
Kremost
Det spises veldig lite brød her hjemme. Jeg spiser bare rundstykker i helgene, det samme med ungdommen. De lager av og til toast på kvelden, og mannen spiser vel alltid brød med pålegg til kvelds.
Så utvalget skyldes ikke pris, men heller at det må spises opp.
Vi har ikke så mye pålegg, men basert på hva jeg husker (gidder ikke reise meg :knegg:) har vi som regel:
Jarlsberg, lett og vanlig
Kokt skinke (bare mannen som spiser)
Kalkunpålegg (bare jeg som spiser)
Pepperoni (minste vil ha i matpakken)
Sånt kjempekjedelig syltetøy på flaske (som jeg ikke spiser selv)
Kaviar
Smøreost
Majones
Det hender også at jeg kjøper rødbeter som tilbehør, og en sjelden gang noe litt bedre syltetøy/marmelade som jeg sjelden får spist opp siden jeg spiser forholdsvis lite brødmat. Vi har også alltid egg, men det brukes jo til andre ting enn pålegg også.
Etter at Hiawata flyttet er det ikke så mye. Vi var enkle i påleggsveien før også, så det er variasjoner over standardpakka med:
Norvegia
Kaviar
Skinke eller kyllingpåleng
Makrell i tomat
Majones
En eller annen form for salami
Brunost
Hjemmelaget syltetøy
Peanøttsmør
Pålegg har en tendens til å gå i faser. Jeg har innsett at jeg heller bør kjøpe det gjengen til enhver tid spiser, enn å skulle prøve å ha alt hele tiden.
Det vi oftest spiser (periodevis)
Gullsalami
Kokt skinke (gjerne som toast eller med avocado)
Leverpostei
Smøreost
Det vi alltid har i kjøleskapet, uten at det nødvendigvis blir spist:
Brunost
Gulost. Ofte ferdig skivet
Syltetøy - jordbær, bringebær, eple
Makrell i tomat
Kaviar
Egg
Selv om jeg kjøper inn mer eller finere pålegg så er det stort sett det over som blir spist.
Har alltid skinke, ost, paprika, agurk, et eller annet syltetøy, leverpostei, kaviar, prim. Av og til spekeskinke, banan, ferske jordbær, salami, philadelphiaost, rekesalat. Jeg spiser også selvplukkede tyttebær en måned i året, knuser og har rett på skiva.
Kaster aldri pålegg, så antall pålegg spiller ingen rolle for prisen, kun fordelingen av dyre/billige pålegg.
Gul ost av noe slag
Skinke
Kaviar
Skinkeost eller baconost
Leverpostei (noen ganger fersk, eller vi har hermetisk liggende i skuffen)
Haugpølse, salami eller noe liknende
Da ungene var mindre kunne det være perioder hvor de brukte nesten bare f.eks skinke, haugpølse, leverpostei eller tubeost da de smurte matpakke, da kunne det gå flere enheter med nettopp det i noen uker eller måneder, og så vekslet de på.
Vi koker egg til pålegg flere ganger i uka.
Til helgefrokost eller hyttetur kjøper vi av og til litt finere kjøttpålegg, pastrami, roastbeef, brie etc, men det er ikke noe vi "alltid" har.
Vi har brukt lite syltetøy og søtt pålegg, ikke fordi vi er så kjernesunne, men jeg har prøvd å skille litt mellom mat og "godteri/dessert".
Så mye pålegg dere har, blir det virkelig spist? Sjøl da begge ungene bodde hjemme, hadde vi sjelden mer enn fire-fem ulike pålegg i hus til enhver tid. Mer enn det, og mye gikk ut på dato.
Nå som jeg bor aleine, har jeg makrell i tomat, mager japapenoost på tube, og bringebærsyltetøy. Anna spiser jeg ikke uansett. :nemlig:
Har så og si alltid:
Hvitost
Kokt skinke eller kyllingpålegg
Bringebærsyltetøy
Salami
Ved anledninger eller innfall kan vi ha:
Brunost
Smøreost
Nugatti
Muggost
Andre typer syltetøy
Påleggssalat
Falukorv
Spekeskinke
Røyket laks
Julepålegg
Det bor 1-3 personer her, så vi trenger ikke så mange sorter.
Ja, alt blir spist og jeg kan ikke huske sist pålegg rakk å gå ut på dato hos oss. Syltetøy, honning, peanøttsmør, tubeost og salami og annen spekemat har veldig lang holdbarhet så det eneste av kortvarig pålegg hos oss er skinke og kremost. Vi har tre barn som spiser en eller annen form for brødmat i matpakken 3-4 ganger i uken samt at de (+ diverse venner) lager seg ostesmørbrød, toast eller pitapizza etter skoletid så ost og skinke/annet kjøttpålegg forsvinner fort der og så har vi felles frokost i helger og ferier. Og så liker vi variasjon. Jeg spiser aldri to skiver med samme pålegg til samme måltid.
Ikke særlig fokus på dato hos oss, egentlig kun agurk og paprika og banan som må passes på at spises opp før det blir dårlig. Prim, brunost, gulost (husholdsost fra Sverige) varer i evigheter. Rekesalaten til mannen spises opp på tre dager…
Norvegia - holder lenge
Kaviar - holder lenge
Skinke eller kyllingpålegg - kjøper vi en stor pakke fryser vi ned noe av det
Makrell i tomat - kjøper de mindre boksene til King Oskar, og spiser dem i løpet av to måltider.
Majones - holder lenge
En eller annen form for salami - holder lenge
Brunost - holder lenge
Hjemmelaget syltetøy - holder lenge
Peanøttsmør - holder lenge
Vi har butikk i naboblokka, så vi kjøper små mengder, ikke noe ukeshandling her. Grønnsaker blir brukt både til middag og som pålegg, det samme med en del "rører", som pesto, ajvar osv. Egg holder jo også kjempelenge, men det spiser vi lite som pålegg.
Vi har vanligvis 2 typer syltetøy, gouda extra belegen, spekeskinke, manchego, advocado, grilletpaprika spread, peanøttsmør, speculaas, vita hjertego, agurk, paprika, og tomat.
Vi har nesten alltid Norvegia (ekstra vellagret) liggende, men det er sjelden vi spiser det.
Vi har som regel hjemmelaget hummus stående, fordi det hender jeg spiser det på knekkebrød sammen med grønnsker hvis jeg skal ha et ekstra måltid.
Utover det har vi alltid cottage cheese, minst tre bokser. Og masse hjemmelaget syltetøy. Men det brukes i havregrøt.
Selv om det kanskje ikke virker sånn ut fra denne listen, er vi svært glade i mat og vi har et romslig matbudsjett.
Holder lenge er jo også relativt. Når ungene er hjemme kjøper vi gjerne et par ekstra typer pålegg, og det er ikke noe av det som holder til neste gang de kommer. Norvegia mugler etter noen uker, for eksempel.
Vi har stappfullt kjøleskap for vi har store mengder sauser på glass, en hel hylle full minst. + det "vanlige" sennep og ketchup, rømme, cottage cheese, aioli og rødbeter og sylteagurk.
Vi spiser ikke så mye brødmat, men har alltid:
Norvegia/Jarlsberg
Blåost eller Brie
Kokt skinke
Brelett
Majones
Fløtemysost
Fiken- eller chilimarmelade til ost.
Norvegia
Brunost (i skiver, det er bare jeg som spiser det, så kommer ikke gjennom en vanlig en)
Kylling eller kalkun-pålegg
Leverpostei
Egg
Makrell i tomat
Philadelphia
Innimellom har vi:
Roastbiff
Røkelaks
Nugatti
Spekeskinke
Salami
Ukeshandler pluss liker å ha godt lager av varer som holder lenge. Har ekstra kjøleskap i garasjen. Handler ekstra av ting når det er tilbud. Vi har mye pålegg fordi alle spiser minst 2, av og til 3 måltider med brødmat pr dag pluss at vi liker variasjon. Det har likevel blitt færre pålegg enn før pga pris.
Har mange pålegg tilgjengelig men passer på å ikke åpne for mange lettbedervelige i gangen. Er forresten overrasket over hvor mange som bruker syltetøy og brunost som vanlig pålegg, men der er det da altså vi som er "rare" igjen. Ingen regel uten unntak, men syltetøy brukes nesten bare på vafler og pannekaker pluss brunost på vafler, boller og julebrød.
I helgene har vi alltid ekstra gode, felles frokoster med rundstykker, juice eller sjokolademelk, noe egg (som regel bløtkokt til de som vil ha), noe "vanlig" pålegg og noe litt ekstra (som feks varme karbonader, kjøttpølse, falukorv, roastbeef eller sånt - bare en av tingene i gangen da).
Men hva vi alltid har tilgjengelig som man fritt kan ta av hver dag?
Norvegia
Noe ferskt kjøttpålegg (Skinke, kylling, kalkun, servelat)
Noe speka (vossafår, salami, mårpølse, spekeskinke)
Leverpostei (gul boks eller grov baconpostei)
Kaviar (kun to som spiser og egentlig mest helg selv om tilgjengelig)
Egg
Tubeost type baconost feks
Jædarsylte
Majones
Sylteagurk
Soft lett
Brelett
Makrell i tomat (blir sjeldent valgt, kun to som liker)
Agurk, paprika og tomat
Banan
Litt sjeldnere eller helg/jul/spesielle anledninger:
Svinesteik
Ribberull
Provencefilet
Porchetta
Blåmuggost
Fenalår
Sylteflesk
Røykt laks
Fiskepudding
Jarlsberg
Avokado
Bacon
Peanøttsmør
Nå har jeg ramsa meg tom. Sikkert mye mer enn dette og mer variert. Men ja, vi har også fullt kjøleskap - og vi spiser ja. :knegg:
Vi er vanemennesker, så vi har ikke så mange alternativ. Jarlsberg, kokt skinke, svinestek, skivet Gudbrandsdalsost, jordbærsyltetøy og en form for sjokoladepålegg. Av og til har vi andre typer kjøttpålegg. Vi har alltid egg, avokado, banan, agurk og salat, men det brukes også til annet enn pålegg.
Vi har kastet enormt mye pålegg opp gjennom, så derfor har vi innskrenket utvalget veldig.
Når barna er hjemme i helger er utvalget større. Vi tømmer kjøleskapet når de reiser igjen søndag og sender med dem all maten vi vet (eller tror) vi ikke kommer til å spise i løpet av uka.
Vi spiser ikke så mye brødmat; vi har havregrøt til frokost og spiser lunsj på jobb, så det er nesten bare i helgene det blir spist pålegg, og innimellom et par knekkebrød til kvelds. Men vi har alltid stående
leverpostei
Jarlsberg
majones
cottage cheese
appelsinmarmelade (spises sjelden, men holder evig)
peanøttsmør (nesten alltid)
syltetøy (vanligvis)
Når Datteren er hjemme, har vi alltid tynn kokt skinke også. Vi har forresten nesten alltid blåmuggost også, men den er det sjelden vi bruker som pålegg. Og så har vi ganske ofte makrell i tomat, og noen ganger andre typer ost enn Jarlsberg.
Når jeg ser på andres lister her, så ser jeg jo at jeg kunne nevnt ting som sennep, ketchup, sriracha, smør, honning, pesto, jalapeño og egg også; dem tenker jeg egentlig ikke på som pålegg, men det er klart det går an å ha det på brødet.
Vi har alltid
Norvegia
En type salami
Brunost
Tubeost
Syltetøy, minst to typer
Leverpostei, stabburet og gjerne en til
Makrell i tomat
Kokt skinke
Tror sjelden noen spiser norvegia uten at den er smeltet på en eller annen måte. Vi har også som regel noen varianter til, det varierer litt. Brie, blåmuggost, røkelaks, peanøttsmør.
Jeg har sjelden bare en ting på skiva. Derfor har vi et utvalg av sennep, majones, ajvar og diverse grønnsaker og diverse annet. Jeg synes ikke vi har så spennende utvalg pålegg, derfor spriter jeg det gjerne litt opp.
Jeg kan varmt anbefale hjemmelaget hummus, og jeg bruker Aicha Bouhlou sin oppskrift. Den er ikke bare den beste, men også den aller enkleste. Den tar et minutt å lage. Det er imidlertid viktig med tahini av god kvalitet. Jeg har alltid tahini i kjøleskapet. Holder lenge.
Hummusen står noen dager i kjøleskapet, men den kan også fryses, og det er genialt. Jeg bruker den på knekkebrød sammen med finsnittet purre, agurk og tomat eller paprika i tynne skiver oppå. Det er også digg med sesamfrø med kimchismak på, men det må vi bestille fra Oslo. (Heldige dere som bor nær Fiskeriet!)
Hummus burde jeg lage oftere. Det kan ikke gå like galt som majones, majones får jeg ikke til. Hummus kan bare bli godt eller veldig godt, tror jeg. :knegg:
Tja, hva har vi alltid?
Norvegia
Egg
Peanøttsmør
Leverpostei (oftest en uåpnet gul boks eller to )
Sjokade, nugatti. Bare til helg.
Noe syltetøy
Ripsgele
Eplegele
(Fordi jeg har laget den første og svigermor den andre, så vi har. Spises ikke daglig av den grunn)
Ofte
Skinke eller hamburgerygg
Fårepølse
Spekeskinke
Mør
Baconost/skinkeost
Kalkunkorv
Egentlig spises lite variasjon.
Eldste spiser egentlig bare brød i helga. Så at vi har havregryn er definitivt på alltid - listen.
Ellers er vi periode-spisere. Etter noen mnd med leverpostei skiftet minstemor til baconost i matpakka men nå har hun et avbrekk med kalkunkorv.
Det hender at vi også har
Andre oster
Rekesalat
Laks
Til jul er det skinke og vi/jeg lager lammerull og sylte og fenalår.
Jeg har en pakke skinke og en spruteflaske syltetøy, ofte enten hvit eller brun ost samt soft, og for tiden en flaske pizzasaus (lager en del toast) i kjøleskapet på jobb.
Ja, også har vi ganske fast minst en dag i helgen, egg og bacon. Enten bare det eller mer "nesten full engelsk frokost" med tomatbønner og pølser og evt sopp.
90% av egg vi spiser som pålegg er stekt/omelett etc. Kokte egg er på "av og til"-listen.
Ja, vi også, men jeg tenker i utgangspunktet ikke på dem som «pålegg». Egentlig ikke majones heller, selv om vi utelukkende bruker det på brød. Men aldri alene, så det er mer et underlag eller tilbehør.
Samtidig tenker jeg på peanøttsmør som pålegg, men bruker det nesten aldri på brød. Mer i havregrøt, eller som fruktdipp.
Vi er variasjonsfreaker på all mat, også pålegg. Har alltid ost og kjøttpålegg, men kjøper alltid en annen type enn den vi kjøpte sist, så ingenting er fast utenom at vi alltid har egg og ulike tilbehør som majones, smør, sylteagurk etc. tilgjengelig. Spiser veldig lite brød, bare i helgene, heller kjeks eller knekkebrød i uken.
Jeg er utrolig ensformig når det gjelder pålegg, og spiser ikke så ofte brød. Jeg kommer langt både på brød og knekkebrød med norvegia og agurk/tomat/paprika. Kan virke som familien har tilpasset seg dette. Jeg spiser nesten aldri kjøttpålegg, men andre i familien bruker endel påleggsskinke. Ingen spiser majonesbaserte «salater». (Aldri skjønt hva de har med salat å gjøre heller).
Det vi alltid har:
Brelett
Norvegia
egg
skinke
kremost, naturell og/eller pepper
agurk, tomat, paprika
Makrell i tomat
syltetøy (brukes ikke mye, men vi har alltid diverse av det).
rørte rips og solbær i fryseboksen
Innimellom, når noen får lyst på det:
Jarlsberg
Grov leverpostei
Svinestek i skiver
Ribberull
Fløtemysost
Kaviar
Peanøttsmør
Sylteagurk
Banan
Brie
Gräddost (jul)
Sikkert noe mer
Jeg skjønte ikke helt hvordan siste dagers nyheter gs god samvittihet til brunost. Jeg har jo heller nesten lurt på på om den bør utgå... Eller begynne å lete etter den "hemmelige" koden m164 som betyr at den faktisk er grytekokt i Gudbrandsdalen.
Å putte egg, ketchup, honning og liknende i påleggskategorien blir som å putte salt og pepper der for meg. Samme med tomat, agurk, paprika og andre grønnsaker.
Vi er verdens kjedeligste. Vi har Norvegia eller Gräddost, kokt skinke, Jarlsberg, små bokser med makrell i tomat og med leverpostei. Og Bremykt. Mannen og Lillesøster spiser litt mer fancy ost i helgene av og til, mens Storebror og jeg spiser egg alle helgefrokoster, uten unntak. Her om dagen spurte Storebror om vi kunne kjøpe salami, og da ble både mannen og jeg litt sånn "Jøss...." :knegg: Storebror har spist toast med ost, skinke og tomat hver eneste hverdagsfrokost siden han var gammel nok til å ha en egen mening. Jeg spiser nesten uten unntak ristet brød med Norvegia eller Gräddost. Lillesøster spiser foreløpig bare tørt knekkebrød til frokost. :gal:
Fordi det hender vi spiser det, og det holder veldig lenge og fordi det hender vi bruker ost til andre ting enn som pålegg.
Vi hadde jo ikke kjøpt det hvis vi ikke spiste det i det hele tatt. Og jeg tror aldri jeg har kastet ost.
Jeg er faktisk litt sjokkert over hvor lenge osten holder seg.
Ok, da skjønner jeg. Siden du skrev "[...] det er sjelden vi spiser det", trodde jeg dere ikke spiste det i det hele tatt. Vi bruker også ost til veldig mye annet enn pålegg, men jeg aner ikke hvor lenge det holder seg. Her kjøper vi omtrent to kg ost i uka. :dåne:
Akkurat nå har coop obs tilbud påNorvegia dobbel pakke, det går fort her i hus for å si det sånn.3 pr hver husholdning.
Jepp, vi har kjøpt det før, og jeg tror vi har samme coop obs som samme butikk.