Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fleece og statisk elektrisitet

#1

Hyacinth sa for siden:

Dette er kanskje et superteit og veldig pinlig spørsmål, men jeg ble liggende i natt og tenke på dette.

Jeg har et fleeceteppe som jeg kun bruker i senga når det er veldig kaldt. Husker ikke helt hvorfor jeg kjøpte det i sin tid, jeg liker ikke fleece, men det er lett å vaske, og jeg legger det oppå dyna hvis rommet er veldig kaldt om vinteren.

Jeg vet jo godt at fleece kan være veldig statisk, og jeg er vant til at det både knitrer og spraker, som også andre materialer kan gjøre. Men jeg stusser på omfanget av det, for i natt hadde jeg en merkelig(?) opplevelse.

Rommet er fullstendig mørkt, det er jo beksvart ute for tiden, og vi har i tillegg lystette gardiner. Jeg fikk ikke sove, og drev og balet med dyna og teppet. Det knitret godt. Plutselig så jeg masse lys. Jeg vil ikke engang si «lysglimt», selv om det jo var det det var, for hvert glimt varte forunderlig lenge. Jeg skjønte faktisk først ikke hva dette var, men så fant jeg jo ut at jo mer jeg ristet på teppet, jo mer lyste det. Det var mange lys, flere jo mer jeg ristet, og de var underlig store, varte langt over et sekund hver, og de var helt hvite. Det var helt merkelig å se på.

Jeg forstår jo hvorfor dette oppstår, men jeg ble veldig forbauset over omfanget.

Er det noen som har opplevd lignende, og kan teppet i verste fall selvantenne? :sparke:


#2

Fintdethei! sa for siden:

Jeg tror det skal litt til før selvantenning, ja. Ønsk deg et teppe i ull til jul, du :nemlig:.


#3

Hyacinth sa for siden:

Jeg har mange ulltepper. Men jeg liker best dette fleeceteppet akkurat i senga. Brukes ikke mange dager i året.


#4

Linella sa for siden:

Jeg har sett det samme, men med klær. Jeg bruker mye ullundertøy, og det blir ofte statisk elektrisitet mellom ullen og tøyet jeg har over. Da blir det gjerne både spraking og lysglimt når jeg kler av meg.


#5

Hyacinth sa for siden:

Jeg opplever også ofte spraking i klær, særlig når jeg tar dem av meg. Helt uten å bruke fleece. Men jeg har aldri sett lys, tror jeg. Og iallfall ikke i dette omfanget. Lysglimtene var så lange.


#6

Luftslottet sa for siden:

Var sengetøyet under i akryl eller pokyester, kanskje?


#7

Hyacinth sa for siden:

Overhodet ikke. Kun bomull her. :)


#8

Tallulah sa for siden:

Det er jo vanlig at statisk elektrisitet lyser i mørket. Hvor lenge glimtene varer har jeg aldri reflektert over. Men i en søvnløs natt hadde jeg garantert også begynt å tenke på brannfaren i det. :knegg:

Fun fact1: Det lyser for øvrig også av konvolutter, der man kan rive dem opp i limet (sånne med klistrelim, ikke til å slikke på).
Fun fact2: Kvinner får mer støt i overgangsalderen, fordi hormonubalansen også gjør noe med kroppens elektrisitet.


#9

Hyacinth sa for siden:

Jøss. :knegg:

Det var så enormt med lys.


#10

Nenne sa for siden:

Det er ikke noe moro med det, tenk! :sur: Jeg gruer meg hver gang jeg skal ut av kontoret og må ta i dørklinka. Jeg holder jo på å mørklegge bygget!


#11

jolie sa for siden:

Kanskje ikke rådet man vil ha, men jeg bruker altså litt skyllemiddel både ved vask av ull og fleece. Lite spraking da.


#12

-ea- sa for siden:

Har man hatt hormonubalanse hele livet, hvis det normale er å få små elektriske støt?


#13

Plingo sa for siden:

What! Er det derfor jeg til stadighet får støt når jeg lukker igjen bildøra og at det samme aldri skjer med samboeren min!!! Jeg har sagt at det må være noe galt med elektronikken i bilen. Jeg er 40, og dette har begynt det siste året. Kanskje overgangsalderen er på vei.



#15

nolo sa for siden:

Hold i metallet på bildøren samtidig som du setter foten i bakken før du går ut av bilen, så slipper du en del av disse sjokkene.


#16

Hyacinth sa for siden:

Jeg har ikke klær på i senga. deler


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.