18-åringen har friluftsliv i programfag og skal på fjelltur til helgen, en natt på DNT hytte og en natt i telt. De må ta med seg mat selv til seg selv for hele helgen og skal bære det. Tips til mat som er lettvint å tilberede? Jeg ser jo for meg at det er lurt å ta med noe som bare kan varmes.
Hun skal få tenke litt selv, har vært speider, men de neste dagene er travle, så jeg tenker jeg kan hjelpe litt med å tenke.
Dersom det er mulighet til å varme vann i den hytta, "bare tilsett varmt vann"-mat? Når de sover i telt, har de med primus av noe slag? Elles er jo "bare varme opp" ikke så lett?
Varmt vann på termos, primus til å evt varme mer vann. Polarbrød og real turmat. (Ville jeg gått for.)
Gjerne havregryngrøts-poser om vedkommende liker det?
Dersom det blir bål på kvelden kan evt ferdiglaget pinnebrøddeig være noe?
Hvis hun vil lage noe mer avansert og eventuelt samarbeid med noen andre, så er ferdigstekte biter med bacon, eller ferdigstekt kjøttdeig greit å blande med litt grønnsaker og tomatsaus. Og ikke så alt for tungt å bære
Det er det nok, men de er mange, så jeg tenker jeg kanskje ikke ville belaget meg på å kunne laget mye mat inne. To mannlige lærere, så svært lite info.
Frosne pizzasnurrer eller horn, havregrøt i pose + liten termos, rundstykker eller brødskiver som tas med frosne og tiner i sekken, små bokser med leverpostei eller tubeost? Bananmuffins med litt havregryn i røra eller halvgrove boller er god turmat synes jeg. Har de tilgang på varmt vann kan en jo ta med frysetørket turmat, kakao osv. :)
Er ikke hele poenget med faget at de skal organisere dette i grupper i forkant? Det har jeg oppfattet det som.
Storebror har forøvrig også friluftsliv i programfag og de har hatt Real turmat i tillegg til noen andre greier, jeg er usikker faktisk. Men man kan fint tenke litt videre, lage omelett eller små pizzaer eller et eller annet.
Det kommer jo veldig an på tilgjengelige fasiliteter. Man overlever godt to døgn på ferdigsmurt niste. Pakket separat i poser. Men om de kan varme vann er real turmat eller enten frysetørka mat en god løsning. Da trenger man bare varmt vann og en skje. Restene kan spises kaldt som mellommat.
Jeg ville tenkt to frysetørret middag, noen poser rett i koppen suppe og et solid antall ferdigsmurte skiver, gjerne noe som kan varmes på bål, til frokost, kveldsmat og mellommat. Og litt nøtter og sjokolade i lomma.
Det ene målet går blant annet på å planlegge og gjennomføre tur, antar man da kan se for seg noe mer enn bare å ta med Real turmat. Det står også at man skal høste fra naturen, jakte eller fiske; og jeg vet at storebror måtte det. Han implementerte noen bær eller et eller annet :knegg: (de prøvde også fiske da). Man skal også vise kompetanse på bål, så det kan jo være fint å tenke matlaging relatert til det. I tillegg til enklere ting feks, som tubeost og polarbrød.
Om målet er mer enn å ha med seg nok næring er det mange muligheter. Ferdig blandet eggerøreblanding på flaske. Forhåndskokte poteter, oppskjært bacon og litt revet ost blir en digg omelett.
Pinnebrøddeig der det tørre blandes i en pose også tilsetter man vann der man skal steke det. Da kan man «bake» pølsebrød og ha med grillpølser.
Jo, første tur ble de delt i grupper og fikset alt selv og ble sjekket mtp mat og oppfinnsomhet. Da hadde de laget hvalbiff, fløtesaus, kokt poteter og grønnsaker på bål. Denne gangen er visst ikke maten så nøye, det går mer på andre ting (ikke spør meg hva). De fikk noe info i går, sparsommelig, turen er på fredag.