Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Mat med på fjelltur

#1

millact sa for siden:

18-åringen har friluftsliv i programfag og skal på fjelltur til helgen, en natt på DNT hytte og en natt i telt. De må ta med seg mat selv til seg selv for hele helgen og skal bære det. Tips til mat som er lettvint å tilberede? Jeg ser jo for meg at det er lurt å ta med noe som bare kan varmes.

Hun skal få tenke litt selv, har vært speider, men de neste dagene er travle, så jeg tenker jeg kan hjelpe litt med å tenke.


#2

Malama sa for siden:

Dersom det er mulighet til å varme vann i den hytta, "bare tilsett varmt vann"-mat? Når de sover i telt, har de med primus av noe slag? Elles er jo "bare varme opp" ikke så lett?




#5

annemede sa for siden:

Varmt vann på termos, primus til å evt varme mer vann. Polarbrød og real turmat. (Ville jeg gått for.)
Gjerne havregryngrøts-poser om vedkommende liker det?

Dersom det blir bål på kvelden kan evt ferdiglaget pinnebrøddeig være noe?


#6

Blå sa for siden:

Hvis hun vil lage noe mer avansert og eventuelt samarbeid med noen andre, så er ferdigstekte biter med bacon, eller ferdigstekt kjøttdeig greit å blande med litt grønnsaker og tomatsaus. Og ikke så alt for tungt å bære


#7

millact sa for siden:

Det er det nok, men de er mange, så jeg tenker jeg kanskje ikke ville belaget meg på å kunne laget mye mat inne. To mannlige lærere, så svært lite info.



#9

Bokormen sa for siden:

Frosne pizzasnurrer eller horn, havregrøt i pose + liten termos, rundstykker eller brødskiver som tas med frosne og tiner i sekken, små bokser med leverpostei eller tubeost? Bananmuffins med litt havregryn i røra eller halvgrove boller er god turmat synes jeg. Har de tilgang på varmt vann kan en jo ta med frysetørket turmat, kakao osv. :)


#10

Isprinsessen sa for siden:

Avtale hvem som tar med kokeapparat evt liten kjele for å koke vann på bål og så real turmat.


#11

apan sa for siden:

Er ikke hele poenget med faget at de skal organisere dette i grupper i forkant? Det har jeg oppfattet det som.
Storebror har forøvrig også friluftsliv i programfag og de har hatt Real turmat i tillegg til noen andre greier, jeg er usikker faktisk. Men man kan fint tenke litt videre, lage omelett eller små pizzaer eller et eller annet.


#12

Floksa sa for siden:

Det kommer jo veldig an på tilgjengelige fasiliteter. Man overlever godt to døgn på ferdigsmurt niste. Pakket separat i poser. Men om de kan varme vann er real turmat eller enten frysetørka mat en god løsning. Da trenger man bare varmt vann og en skje. Restene kan spises kaldt som mellommat.
Jeg ville tenkt to frysetørret middag, noen poser rett i koppen suppe og et solid antall ferdigsmurte skiver, gjerne noe som kan varmes på bål, til frokost, kveldsmat og mellommat. Og litt nøtter og sjokolade i lomma.


#13

Palmen sa for siden:

Godt med varm mat nå på høsten. Real turmat, havregrøtposer og polarbrød med pålegg er mitt tips. Lett i sekken og smaker bra.


#14

apan sa for siden:

Her er det jo ikke egentlig snakk om kun å overleve, det er snakk om at i utgangspunktet planen man lager er knyttet til kompetansemål.
www.udir.no/lk20/nmf01-02/kompetansemaal-og-vurdering/kv317

Det ene målet går blant annet på å planlegge og gjennomføre tur, antar man da kan se for seg noe mer enn bare å ta med Real turmat. Det står også at man skal høste fra naturen, jakte eller fiske; og jeg vet at storebror måtte det. Han implementerte noen bær eller et eller annet :knegg: (de prøvde også fiske da). Man skal også vise kompetanse på bål, så det kan jo være fint å tenke matlaging relatert til det. I tillegg til enklere ting feks, som tubeost og polarbrød.


#15

Floksa sa for siden:

Om målet er mer enn å ha med seg nok næring er det mange muligheter. Ferdig blandet eggerøreblanding på flaske. Forhåndskokte poteter, oppskjært bacon og litt revet ost blir en digg omelett.
Pinnebrøddeig der det tørre blandes i en pose også tilsetter man vann der man skal steke det. Da kan man «bake» pølsebrød og ha med grillpølser.


#16

millact sa for siden:

Jo, første tur ble de delt i grupper og fikset alt selv og ble sjekket mtp mat og oppfinnsomhet. Da hadde de laget hvalbiff, fløtesaus, kokt poteter og grønnsaker på bål. Denne gangen er visst ikke maten så nøye, det går mer på andre ting (ikke spør meg hva). De fikk noe info i går, sparsommelig, turen er på fredag.


#17

apan sa for siden:

Ja, skjønner. Da ville jeg sikkert gått for noe lettvint ja. Men omelett er ikke dumt egentlig. Eller en hermetikkboks med lapskaus.


#18

millact sa for siden:

Hun elsker lapskausboks:dulte: Jeg har foreslått det, evt kjøpe ferdige karbonader som bare skal varmes litt.

Hun finner ut av det tenker jeg; pakkeliste er sendt inn, den var visst viktig denne gangen. Det er meldt snø, så det skal bli gøy.


#19

apan sa for siden:

Storebror skal også snart på en ny tur. Tror det er halvannen uke til.


#20

Elise sa for siden:

Datteren min lagde laksewraps på klassetur, de fordelte hvem som tok med hva av ferdigkuttet salat-greier, og stekte laks på primus.



#22

Niobe sa for siden:

Hjemmebakte skinkehorn som er frosne når man pakker dem, holder seg gode og saftige lenge på tur. Hvert fall en helg!


#23

apan sa for siden:

Hva med å bake med seg noen havremuffins med eple? Tror det kan egne seg også.


#24

millact sa for siden:

:ja:Hun er glad i det.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.