Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

HASTER: Støpejern, temperatur og grytebrød

#1

Divine sa for siden:

Har en støpejernsgryte jeg ikke har brukt i ovn før. Har laget deig til grytebrød som skal stekes på 250 grader. Men ser i bruksanvisningen at gryten tåler maks 220 grader. Hvordan ville dere ha løst dette? Er det bare å la deigen stå lenger i ovnen, eller må det være 250 grader for å få riktig resultat?


#2

safran sa for siden:

Jeg syns vel det var litt rart at gryten ikke tåler høyere temperatur, men jeg ville bare stekt brødet på 220 grader og økt tiden noe. Det blir fint stekt på lavere enn 250 grader.


#3

Divine sa for siden:

Takk, safran. Mulig det er en skjit-støpejernsgryte. Var innmeldingsgave fra Bokklubben for mange år siden, så sikkert ikke høyeste kvalitet. Står ikke merkenavn noe sted, bare distributør i bruksanvisningen. Bør kanskje spandere på meg en skikkelig en.


#4

Polyanna sa for siden:

Hvis det ikke er så nøye med den, kanskje bare prøve med høyere? :vetikke:


#5

Divine sa for siden:

Jeg tør ikke sånn. Er redd den skal eksplodere eller noe. :redd: Jeg har nå stekt brødet på 220, men jeg har det ikke ut av gryta. Leste tips om å snu gryta og sette en kasserolle iskaldt vann oppå. Men det hjelper ikke. Andre tips?


#6

Fintdethei! sa for siden:

Løsne med kniv langs kanten på innsiden?


#7

Divine sa for siden:

Har prøvd det også. Løsner fra kanten, men sitter fast i bunnen.


#8

Polyanna sa for siden:

Ah, dritt. Der der har vi også slitt med. Må tilstå at det har resultert i maltraktert brød.

Har etter hvert brukt mel i bunnen for å unngå dette, og å olje formen.


#9

Syrinx sa for siden:

Tips til seinare: Det går fint å ha bakepapir i gryta.


#10

Divine sa for siden:

I oppskriften sto det at jeg skulle ha rugmel i bunnen, så det hadde jeg. Men det ordnet seg! Jeg fikk løsnet en hjørnebit etter mye styr, siden jeg ikke kunne bruke skarp kniv på emaljen. Men fikk tatt ut så mye at jeg fikk hånda inn under brødet, og da fikk jeg dratt det ut uten at det ble ødelagt.

Jeg har lenge tenkt å bli flinkere til å bake brød hjemme, men dette var jo bare steds. Ga ikke mersmak.


#11

Skilpadda sa for siden:

Hjelper det å skjære det i to tvers over, og bruke en stekespade til å tvinge det opp?

Og til senere er bakepapir lurt, ja; du kan klippe det til så det noenlunde dekker bunnen og stikker opp på to sider. Jeg har begynt å bake brødet vårt selv, og hadde neppe giddet uten bakepapir. :knegg:


#12

Polyanna sa for siden:

Det kan hende man må mikke litt før man finner "sin" måte på brødbaking, men da blir det kjempelett. Jeg ga opp jerngryta til slutt. Nå baker jeg surdeigsbrød med hevekurv og greier, men "vanlige" brød baker jeg i vanlig form. Det er VELDIG lett.


#13

IzziCreo sa for siden:

Jeg droppet også gryten pga det samme. Nå bruker jeg bakepapir i en vanlig brødform. Tar det ut av ovnen 10 min før ferdig tid, løfter brødet ut ved hjelp av bakepapiret, bretter det av brødet og lar brødet steke seg ferdig i ovnen uten form og bakepapir de siste 10 min. Da blir det sprøtt og godt.

Som Polyanna sier så tar det litt tid å finne sin greie, men veldig enkelt når man har gjort det. Nå bruker jeg sikkert ikke mer enn 10 min tilsammen på alle de aktive prosessene fra sammenrøring av deig til ferdig stekt brød.


#14

Strå sa for siden:

Takk for tips, det har jeg lyst til å prøve neste gang jeg baker brød.


#15

Isprinsessen sa for siden:

Er det en knott på lokket som kanskje ikke tåler 250 grader? Se om du evt kan skru den av.

Hadde du gryta i ovnen så den ble skikkelig varm før du hadde deigen i?


#16

Divine sa for siden:

Det sto at gryta tålte 220 grader, og at knotten måtte tas av før bruk i ovn, så det gjorde jeg. Varmet opp gryta i ovnen i 30 min


#17

Magica sa for siden:

Jeg pleier strø hvetemel i bunnen. Det gjør jeg mens gryta er glovarm, rett før jeg tømmer oppi deigen. Prøv det! Det lønner seg å være litt rask når man holder på. Det blir fort litt brunt og brent lukt, men det går bra.


#18

safran sa for siden:

Jeg har sluttet å bake med mel i bunnen av gryten (det blir jo en del søl etterpå) da jeg fant ut at det ikke sitter fast hvis gryten er skikkelig varm. Dvs at jeg setter den inn i kald ovn, skrur på 250 grader og lar den stå i minst en halvtime etter at ovnen er varm nok. Brødet sitter ikke fast!

En annen løsning er å lage rundstykker av den løse deigen. Bruk to skjeer til å klatte dem på bakepapirkledd stekebrett, og stek dem på 250 grader i 15-20 minutter. Kan spises straks!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.