I år igjen viser statistikken at norske produksjonsdyr får desidert minst antibiotika i verden (sammen med Island).
Det er helt rått hvor flinke norske bønder og veterinærer er blitt. Dette er bevisst jobbing på mange områder over mange år.
MEN!!!
For den innsatsen får nordmenn det som sett opp mot inntekt er nesten verdens billigste mat. Vi har hatt lavere prisoppgang enn sammenlignbare land.
Verdens reneste mat altså. Også bortimot verdens billigste.
Og som takk for denne jobben får bøndene lov å tape hele egenkapitalen sin, bruke opp helsa si, for til slutt å ende som minstepensjonist. Mange jobber faktisk ved siden av for å FINANSIERE denne verdens reneste mat.
Interessant! Var det oversikt på hvor mye usa bruker? Da jeg bodde i usa valgte vi relativt fort å kjøpe kjøttet vårt på whole foods marked hvor man fikk garanti for at det ikke var proppet fult av blant annet hormoner og antibiotika og gudene vet hva. Med tanke på at alderen for start pubertet går kraftig nedover i usa samtidig som mange har en kroppsform som man ikke ser i Norge (og da tenker jeg ikke på BMI utelukkende), nekter jeg å tro at ikke hormonene de stapper dyrene fulle av, også påvirker mennesker nemlig. Har aldri sett så mange damer med ekstremt brede hofter/store rumper som i usa. Og de endret opplæringen for jentene mht menstruasjonen til det året de var 9, for flere og flere fikk mensen når de var på den alderen (de hadde selvfølgelig undervisning om sånn for gutter og jenter hver for seg, Gud forby at man skulle vite noe om kroppslige funksjoner hos motsatt kjønn. :snill: )
Til det andre du tar opp - det er en skam at bøndene ikke får skikkelig betalt for maten og at så mye av profitten får til andre ledd i kjeden. Skulle gjerne kjøpt vesentlig mer direkte fra bonden, om mulig.
Det er stor oppstandelse i hobbyhøne-miljøet i USA nå fordi de ikke lengre får kjøpe antibiotika på vanlige butikker, de må ha resept fra veterinær. Det er jo så enkelt å greit å kunne gi alle kyllingene litt medisin for sikkerhets skyld, eller ha noen flasker med antibiotika stående i skapet hvis noen skulle bli litt pjuske. "Heldigvis" har mange butikker kjøpt seg opp et lager før forbudet kom, slik at man fortsatt kan få tak i uten for mye styr.
Usa er ikke med i oversikten nei. Men de har faktisk strammet inn en del. Men fôrer fortsatt med antibiotika. Vi brukte også Wholefood da vi var der.
Å handle direkte fra bøndene er enkelt. Velg TINE og Gilde. Velg norskt. Velg økologisk dersom det ikke finnes norskt. Styr unna EMV.
Forbrukermakten er enorm. Og kjøp alle julegavene på Reko-ringen der du bor.
Vi bruker et lokalt gårdsutsalg en del. Og en lokal kjøttleverandør. Og jeg forsøker å utøve forbrukermakt når jeg handler i butikk og velge norsk. Men jeg er jo litt opptatt av at leddene etter bonden får såpass stor del av kaka. Hjelper det bonden at jeg handler fra Tine og Gilde, når bonden uansett får for lite for det han leverer til dem?
Ja det hjelper mer enn om du handler EMV. Prisen for melk/kjøtt til bonden er den samme. Men bår tine får overskudd får bonden det utbetalt som en sum pr levert liter. Den etterbetalingen kommer som regel i mai og utgjør stor forskjell. Om det handles fra q eller Synnøve skjer ikke det.
Samme er med Nortura. Men lokalt er enda bedre. Da går en mye større andel til bonden (som også har større utgifter) og selv om det ikke er fett å drive med det heller så har men bedre kontroll over alle leddene.
Jeg kan bli mye flink til å handle på gårdsbutikker, jeg har jo en hel haug å velge mellom. Jeg får litt bakoversveis av hvor mye dyrere enkelte ting er i forhold til EMV, det må jeg innrømme. Men nå som jeg jobber har jeg jo faktisk råd til å bruke mer penger på mat. Jeg har bare ikke helt vendt meg til det enda.
Jeg er den masete dama som stopper butikkansatte og spør "hvor kommer dette kjøttet fra?" hvis de har glemt å merke ordentlig. Handler på en butikk som har godt utvalg, og mye lokalmat, og det kan jeg gjøre når jeg er bare meg i husholdningen.
Fordi bøndene eier TINE og når TINE går med overskudd går de pengene tilbake til bonden. De utbetales i mai, etter TINEs årsmøte og betales ut pr levert liter melk. For oss er det som regel mellom 150.000-200.000kr. Det utgjør mye når økonomien er som den er.
Når Synnøve (Synnøve kjøper all melken sin av TINE, Melk TINE er pålagt å selge dem, til kostpris) går med overskudd utbetales det til eierne til Synnøve. Samme med Q. Q har egne bønder da og gir en etterbetaling til sine, men de bærer seg veldig for det og mener TINE skal slutte med det så Q slipper å betale sine bønder. Evt at TINE skal betale Q sine bønder også.