Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er advent byttet mot tidlig jul?

#1

Bokormen sa for siden:

Vi skal ha gjester til helgen, og i den forbindelse hadde jeg lyst til å pynte litt ekstra til advent. Jeg var innom fire ulike interiørbutikker på det lokale senteret, og det var knapt noe advent å spore, men masse nisser og røde lys. Det er vel en tendens til at flere og flere pynter juletreet tidlig(ere) enn før, men er adventtida i ferd med å bli litt borte?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg har i grunn ikke hatt noe forhold til adventstida utover å telle ned til jul, noensinne. Og ikke er jeg religiøs heller, så lilla lys er liksom ikke noe jeg må ha, særlig ikke når jeg ikke er begeistret for lilla som farge. Hva er egentlig adventspynt utover det?

Så her kommer jula gradvis fram mot jul, jeg henger opp stjerne og utelys nå, har kjøpt svibler. Etterhvert kommer julehusene fram før det eksploderer i julebonanza siste uka før jul når vi får treet i hus.

Tidligere pynt av juletre er jo enklere om man har fake tre, som fler og fler har.


#3

Niobe sa for siden:

Jeg tror ikke advent er borte, men jeg tror folk føler seg veldig lite bundet av hvordan dwn tradisjonelt sett ble markert. Jeg kjenner få som pynter med lilla, men heller ikke mange som er på utpreget julerødt. Jeg pynter huset med julepynten til advent, men det er advent.


#4

Karamell sa for siden:

Hva er egentlig adventspynt da, utover lilla lys?
jeg har kjøpt en lilla asalea i dag og en enkelt lilla svibel, de andre er hvite. Fra før har jeg en rosasløyfe-telysestaake fra Mangor, som strengt tatt er lilla-ish. Jeg tror kanskje det blir lilla lys i den ene adventsstaken, men ikke i den andre. Lilla og hvite (mener mønsteret er hvitt) servietter på middagsbordet skal vi også ha noen uker.
Jeg har hatt hvit advent en del år, som mange andre, og det blir vel en blanding i år tror jeg.


#5

LaBanga sa for siden:

Ja, enig. Det er sørgelig lite adventpynt å oppspore, var en liten hylle med nesten bare mørkelilla adventslys på Nille, mens resten av butikken bugnet over av nisser og annet julepynt.

Nå liker ikke jeg å pynte for mye da. Så en kan jo eventuelt gå innom en blomsterbutikk hvor de lager litt på bestilling, og få dem til å lage en oppsats som har litt lilla i seg? Må jo ikke være den aller mørkeste lillafargen, men sammen med grønne planter med litt rosa/lilla, så synes hvertfall jeg det er veldig pent.


#6

Pøblis sa for siden:

Jeg har ikke sett så mye nisser, er jeg blind? Ser misteltein, granbar, vintermotiver, kranser, sølv, gull, trær, grønt, brunt og litt rødt, emn ikke så mye. Jeg har forresten grønne lys i adventsstaken min.

Men mange har nok byttet ut adventspynt med jul, ja.


#7

Karamell sa for siden:

Nisserødt kommer ikke frem her enda. Vi hadde ikke så mye rødt, men de siste årene har mannen gått b-a-n-a-n-a-s på Kopshop, så her har jeg (motvillig) mye Liverpoolrødt til jul!!!!!!


#8

Blå sa for siden:

Jeg har litt inntrykk av det ja. Men jeg har funnet lilla lys.

Jeg pynter med blomster og adventsstake nå i desember. Lilla og hvite lys og så har jeg adventsløper, hvit med lilla hjerter.

I år blir det jo litt krevende siden fjerde søndag i advent også er julaften. Vanligvis bytter jeg de lilla lysene i adventsstaken med hvite eller røde på julaften morgen. I år tror jeg at det blir fire lys i adventsstaken på lørdag (lille julaften). og så bytter jeg som vanlig på julaften.


#9

Karamell sa for siden:

Tror vi skal gå for å tenne det siste adventlyset litt ut i den siste uken før julaften. det er det vi har gjort før når den fjerde søndagen er julaften.


#10

Nenne sa for siden:

Det ser ut til at det er sånn for mange, ja, at adventstida er borte. Man går rett på julefeiring fra slutten av november og kaster ut treet og all julepynten i romjula. Helt amerikansk tidsforskyvning

Jeg pynter til advent med masse lys, lilla, hvitt og sølv. Hvite azaleaer hører også med. Adventsstaker, syvarmede lysestaker, stjerne i vinduet, masse stearinlys og masse lys ute. På kjøkkenet kommer julegardiner og adventskalender opp.

Lille julaften går jeg bananas i rødt og grønt og gull. Det kommer røde duker over hele huset, julepynteputer i sofaer, hjerter og snøfnugg på dørene, o.s.v. Alt beholdes til 20. dag jul ev. så forsvinner det litt før om det er helg et par dager før.

Jeg synes jeg får det beste ut av det på denne måten. En lengre periode med pynt og lys og noe ekstra i mørketida. Jeg har inntrykk av at de som pynter til jul tidlig er veldig ferdig når jula kommer og vil ha alt rydde vekk så fort ribbefettet er blitt kaldt.


#11

Malama sa for siden:

Det blir litt krøkkete når julaften er fjerde søndag, for de lilla lysene passer ikke helt på julaftenbordet, men vi tenner det nok i alle fall til frokost, og muligens til middag og, dog synger vi nok i alle fall bare til frokost vil jeg tro.

Vi bruker kubbelys, synger når vi tenner det på søndag og bre tenner det til middagene uten å synge resten av uka. Å tenne det fjerde midt i uka har aldri falt oss inn. Men kanskje når ungene tar juleferie? Nja, det føles feil, vi får se. Det blir mest bare mye lilla restelys. Kanskje et fjerde fra i år kan blir det første for neste år


#12

My sa for siden:

Jeg har ikke lagt så godt merke til hva det er mest av der ute, jeg kjøper ikke så mye nytt siden jeg har den pynten jeg trenger og har hatt i mange år. Men jeg har heller ikke pyntet med noe spesielt til advent, det som kommer opp når advent starter er et begrenset utvalg av julepynt, som krans på døra, stjerne i vinduet, og lysestake med fire lys. Det er jo framme videre gjennom hele jula, det byttes ikke ut når advent er ferdig og jula kommer.

Jeg har også lagt merke til at mange pynter juletreet allerede når advent starter, det har vel sammenheng med at mange har kunstig tre. Ellers ville vel alle nålene være borte når julaften kommer. Ulike familiesituasjoner gjør kanskje til at mange ønsker å arrangere en alternativ julefeiring og ha pyntet treet tidligere, hvis barna ikke skal være der på julaften.

En naturlig følge av så tidlig julepynting er jo at folk også er lei og har behov for å få den bort tidligere, slik at jula nå starter og slutter tidligere enn før. Advent er ikke borte, men den har kanskje fått samme funksjon som romjula hadde før, med familie- og vennesammenkomster, julekonserter og festligheter. Så i stedet for at jula starter 24.desember og varer i 20 dager med selskap og arrangement, så starter den for mange 1.desember, og avsluttes et par dager etter julaften. Og dermed gir det ikke mening med adventspynt, om man da ikke skal ha den i november (kunne jo hatt nedtelling med kalender fram til 1.desember :knegg: ). Mange pynter også med annen pynt og andre farger til nyttårsfeiringa i stedet.

Ikke så godt å si hvordan det har blitt slik, mulig vi i vår generasjon er mer utålmodige og mindre vant med å måtte vente på noe som skal komme, vi vil ha alt med en gang, og starter jula tidligere og tidligere fordi vi kan. Jeg tror nok også at folk er litt mindre opptatt av tradisjoner, eller ulike familiesituasjoner gjør at folk lager sine egne tradisjoner, som skiller seg fra tidligere generasjoner. Og influensere og andre trendsettere har selvsagt sterkere påvirkning nå enn tidligere, på hvordan vi har lyst til å pynte, og hvilke farger vi bruker, og når tradisjonell pynt blir ut og inn igjen. Tidligere ville folk ha det slik de husket det fra de selv var barn, nå vil folk ha det slik som på bilder og utstillinger .


#13

Malama sa for siden:

Definitivt vanligere med julepynt fra 1.12 som ryker ut i romjula, hos noen allerede første juledag, det merker jeg både på nett og i egen omgangskrets.

Vi pynter vel til advent først og fremst med en del lys (altså utover de lilla lysene vi tenne så er det lyslenker, adventstjerne og stake i vinduene, lys ute etc) også kommer selve julepynten nærmere jul. Også blir den til godt over nyttår, jeg pleier hive den ut helga mellom 13. og 20 dag jul. som i år trolig betyr faktisk allerede helga 6-7 januar.


#14

Timar sa for siden:

Nisser i slutten av november er ikke jeg klar for, altså.

Min Mor har oppigjennom årene utstyrt meg med et utvalg lilla tekstiler, så jeg pynter til advent. Har lagt frem noen duker, byttet et par putetrekk, satt i lilla lys i adventsstaken og lilla servietter i serviettholderen. Da ble det advent her. :)

Og så blir det gradvis mer og mer fargekræsj utover i desember når det kommer røde ting frem også. Nærmere julaften legger jeg sikkert på røde duker.


#15

Strå sa for siden:

Vi pynter ikke lenger til advent, dvs i år har jeg fått noen lilla lys som jeg sikkert kommer til å putte i en stake og brenne opp. For meg er advent veldig religiøst, man venter på jesusbarnet. Jeg tror ikke på den historien, og pynter like gjerne til jul når jeg først pynter. Jeg feirer vintersolverv et par dager forsinket. Vintersolverv er jeg sikker på at er en greie.


#16

Syrinx sa for siden:

Akkurat slik. (Bortsett frå at eg ikkje har fått lilla lys.)


#17

Madicken sa for siden:

Lilla har aldri vært min farge #shallow#. Men jeg kan ikke huske at det ble brukt særlig lilla pynt i mitt barndomshjem, til tross for at det var et veldig "julete" hjem - kun lilla lys i adventsstaken. Jeg har inntrykk av at det gjaldt og gjelder mange, at folk ikke har hatt/har så mye lilla pynt.


#18

My sa for siden:

Jeg klarer heller ikke å framkalle noen minner om lilla adventspynt i barndommen, men skal ikke si det alt for sikkert. Men min mor har alltid vært opptatt av det estetiske, og i min barndom (slutten av 70-tallet og utover 80-tallet) var hun glad i trehvitt (les: furu) og rødt/rust/tegl, som seg hør og bør. Naturmaterialer, keramikk og husflid. Tror kanskje ikke lilla passet helt inn i stilen, mens julerødt var midt i. Men hun pyntet ikke med julepynt i advent heller altså, kun stjerne, stake og kalender (brodert pakkekalender - som en av de første jeg kjente). Julepynten ble tatt fram lille julaften.

#19

Bluen sa for siden:

Jeg pynter med lilla lys, duker, blomster og annen dekor. :jupp: Har alltid gjort det. Og ja, det blir vanskeligere og vanskeligere å finne i butikkene.


#20

Karamell sa for siden:

Vi hadde mørkelilla lys og i midten av adventsstaken sto en engel i tekstil. Litt sånn strieaktig i lilla og gult, tror jeg. I min barndom altså.


#21

My sa for siden:

Til og med adventsstaken vår var i furu. :knegg: Husker ikke fargen på lysene, men husker hjemmelagde lysemansjetter av røde trekuler i en ring, adskilt med blad av grønn filt.


#22

Karamell sa for siden:

Vår var i messing. Kan ikke huske noe som helst i furu. Bortsett fra møblene mine som student på 90-tallet. :knegg:


#23

My sa for siden:

Ja, på 90-tallet var det lakkert/syrebeiset furu. I kombinasjon med gult og lindegrønt, tapetborder og malt miljøstrie.

På 70-tallet var det ubehandlet furu. Og teglsteinspeis og -skorstein. Hele huset vårt (arkitekttegnet i 1978) var slik. Åpne løsninger, åpen himling. Edvin Helseth møbler fra Stange Bruk.
Litt samme stil som dette:

Beklager avsporingen :sorry:


#24

Madicken sa for siden:

Flere arkitekter jeg kjenner sverger til å ha det sånn den dag i dag. :knegg:


#25

Karamell sa for siden:

Ja, tror ikke foreldrene mine likte det, for i huset vi bodde frem til 1984 hadde vi ubehandlet miljøstrie på veggene og parkett i stuen. Trappen var sikkert lakket furu. Etter 1994 var det blå tapet i spisestuen og hvit glassfiberstrie i stuen, og parkett. Kjellerstuen, og mitt rom som var tilstøtende. hadde lutede furugulv, da, med brede bord.


#26

My sa for siden:

Ja, nå har det blitt in igjen blant arkitektene.


#27

nolo sa for siden:

Jeg ser lilla lys i alle matvarebutikkene jeg er innom. I år blir det fjerde adventslyset tent torsdag før jul, sånn at når vi pynter treet bittelille julaften kommer de røde eller hvite lysene frem. :jupp: Hos meg er det forskjell på advent og jul, men jeg er likevel ferdig med julepynt et par dager ut i januar. Julen er forventning og feiring, og når vi har bikket over i det nye året er det ikke julefeiring lenger, men vinter og nedtelling til vår. Da skal det være primula og tulipaner og helst februar jo før jo heller. :jupp:


#28

Lhi-My sa for siden:

Jeg finnes ikke religiøs, men advent er viktig likevel. Ikke fordi vi venter på Jesus, men fordi vi venter på og forbereder oss til jul. Både jeg og ikke minst mine tre barn, synes tradisjoner er viktig. Vi gjør ting likt år etter år, pynter stort sett med samme pynt osv. Til advent er det stjerne i et par vinduer, adventslysestake (elektrisk) i et annet vindu, en eller to små tekstiler med innslag av lilla og stearinlysestake med fire kubbelys, som regel lilla de også. Julepynten kommer fra på formiddagen lille juleaften og står framme til 13. eller 20. dag jul. Jeg hadde aldri orket julepynt fra 1. desember, da hadde den røket ut i romjula. Når vi gjør det slik, får vi en lang, god periode med lys og litt ekstra pynt og det gjør godt midtvinters. Dessuten får vi feiret jul når det faktisk er jul.

For meg er det veldig rart å dra fram julepynten 1. desember. Folk gjør jo som de vil i eget hus, selvsagt, men jeg tenker at vi har godt av å vente og ikke bare få alt med en gang selv om vi kan. Det å vente på jula, er halve gleden, i flg mine snusfornuftige tenåringer.
Vi venter med julemat og julekaker også, forresten.


#29

My sa for siden:

Mine unger er også veldig strenge på dette. Sist helg, da vi skulle spise pizza, spurte jeg min datter, som ikke liker cola, om hun hadde lyst på julebrus til. Hun så på meg som om jeg hadde foreslått whiskey. "JULEBRUS! :skingrestemme: det er jo november! :sjokk:" Tydeligvis er julebrus bare lov i desember. :humre:

Og fra de var små gjorde jeg det samme som jeg selv vokste opp med, jeg pyntet juletreet etter at de hadde lagt seg på kvelden lille julaften, slik at de ikke fikk se treet før de stod opp på julaften. Og da med alle pakkene under. Jeg husker så godt den spinnville kriblende spenningen det ga meg, så det var noe det var naturlig for meg å overføre. Dette er også noe ungene nekter å forandre på. Problemet er bare at de legger seg mye senere nå, og det orker jeg ikke å vente på. Så jeg begynner så smått å pynte ut over kvelden, og da stikker de og legger seg, for de vil ikke "spoile treet", som de kaller det nå. :knegg: Ja, tradisjoner er viktig, men tradisjoner er jo det en selv har gjort det til, og trenger ikke nødvendigvis samsvare med tidligere generasjoners tradisjoner, selv om det riktignok gjør det i ganske stor grad hos oss. Men enkelte ting er ulikt, for eksempel går vi ikke rundt juletreet og synger, og vi går heller ikke i kirka, og vi pynter oss og har feiring og høytid fra dagen starter, og ikke først når jula ringer inn kl 17, slik svigers er vant med.

Men som hos dere er advent venting og forberedelser, så starter jula først lille julaften, og varer til første eller andre helg etter nyttår, avhengig av hvordan ukedagene faller og hva som passer. Og likevel synes jeg alltid det er litt vemodig å pakke jula vekk. Elsker jul! :hjerter:

Og andre elsker nok sine tradisjoner like mye som jeg elsker våre. Det viktigste for ungene (små og store) tror jeg er gjentakelsen år etter år, følelsen og forventningene det gir når man vet hva som kommer, og gjenkjennelsen. Uansett når og hvordan det gjøres.


#30

Cuyahoga sa for siden:

Jeg har faktisk en adventspyntkasse med litt ymse lilla stasj. Lysestaker, duker og lys, hovedsakelig. Bruker å ta det fram til første adventshelga sammen med utelysene og julestjernene (heter det det?) som henger i vinduene, og kalenderene til ungene. Lucia-stasjet ligger i samme kasse, men det er det noen år siden vi har hatt bruk for …

Har flere adventslysestaker; en lekker designsak som lysestakeinnkjøperen min har kjøpt (If you know you know …), en sak i tinn fra 70-tallet som moren min brukte, og en rund sak «pyntet» med noe som ser ut som billig kunstgress og eksotisk frukt i plast som bestemoren min brukte. Jeg liker sistnevnte best. :knegg:

Da vi gikk på skolen var jo advent en greie. Det var tenning av lys og sang hver mandag. Har ikke inntrykk av advent er et tema i skolen lenger?


#31

Karamell sa for siden:

Det er advent i barnehagen hvor jeg jobber i alle fall.
Lys hver mandag og kalender med markering av dagene og tilhørende sang, historie, filthjerter osv. Ikke knyttet opp mot kristendommen, men nedtelling til jul.

Jeg har også egen adventskasse. Det ligger adventsstjerner (om de har plass), gamle lys :knegg: adventsstaker, halvåpne serviettpakker og pynt som hører til stakene. Noen lilla julejuler som kan ligge på fat. Dørkransen ligger ikke i kassen, den får ikke plass. Håper å finne litt i løpet av uken.

Jeg pleier også å pakke opp noen hvit pynt, men den ble pakket ned sammen med julen, så der må jeg nok lete i noen av de andre kassene.


#32

My sa for siden:

Denne skulle jeg gjerne sett bilde av Cuya :knegg:

#33

Blondie sa for siden:

Jeg liker ikke lilla, men elsker rødt og grønt. Det blir ikke så mye advent. :hehehe:


#34

Tallulah sa for siden:

Vil understreke at vi har masse tradisjoner i adventstida selv om vi ikke driver med lilla lys og lilla duker. Vi har adventstake (med multifargede lys og små julefigurer fra Tyskland), vi hugger juletre, har julebrustest, pynter juletreet sammen, spiser pakistansk take away lille julaften m.m. Det mangler ikke på nedtelling og stigende stemning.


#35

Kaija sa for siden:

Jeg pynter bare litt til advent, og det er lite lilla. Julepynten venter til lillejulaften.

I går var jeg innom ei som hadde ferdig julepyntet huset med tre og greier. Hun koste seg sikkert med det, og det var nydelig, fint og flott. For meg er det bare for tidlig.


#36

My sa for siden:

De viktigste adventstradisjonene her, bortsett fra kalenderen, er en lang stige med 24 trinn som henges opp, som har en nisse som flyttes opp ett trinn for hver dag, og stadig kommer nærmere toppen. Pepperkakehus, og juletrehogst siste helga før jul.

Og før ungene ble for store og begynte å fly rundt på treninger og andre unødvendige greier :himle: spiste vi kveldsmat med levende lys, og høytlesning fra en eller annen bok. I starten var det Pulverheksa og Julenissen, men etter hvert avanserte det til "Alle tiders julespill" av Barbara Robinson. :hjerter: Som ungene lo seg fillete av hver gang. Lyset har vi fortsatt da (datolys), men nå tennes det under middagen i stedet.


#37

Myria sa for siden:

For oss er advent også mest venting og som Tallulah har vi mange tradisjoner som skaper økt julestemning (julekalender, lage pepperkakelandsby, julebrustest, hele familien pynter treet sammen på lille julaften, vi ser julefilmer hver helg i desember, sette fram mat til nissen før vi legger oss lille julaften osv). Vi har ingenting annet lilla enn selve lysene i adventsstaken (men der er det til gjengjeld ingen andre akseptable farger for oss enn lilla), men vi tar heller ikke fram så mye julepynt før lille julaften. Her har vi alle mer julestemning i hele desember enn i januar (selv om jula varer til 13. eller 20. dag jul) så for oss er det mer naturlig å dyrke den og kose seg med alt som er julete hele desember. Uansett hvordan man gjør det handler vel julen mest om tradisjoner. Hver familie har sine og for mange, særlig barn, er det viktig at alt foregår slik det alltid har gjort.


#38

My sa for siden:

Ja, det å glede seg til jul er jo halve sjarmen med jula. Når jula først kommer går den så sørgelig fort forbi.


#39

Hondacrv sa for siden:

No blir eg nervøs. Dei har vel på Nille ennå? Eg var innom kid her om dagen og så ingenting lilla. Det forundra meg. Eg er veldig glad i adventstida og fargene som er då, så eg kjører advent fram til 22. desember, og flyter på med søte englar etter kvart.


#40

My sa for siden:

Jeg vet ikke med annen pynt, men lilla lys har de i alle fall i søkk og kav på Nille ja. I alle fall den her på senteret.


#41

Fersken sa for siden:

Europris og Coop Extra er de butikkene jeg kommer på i farten som jeg har sett (og handlet) lilla lys og servitetter.


#42

Malama sa for siden:

Europris er min kilde til lilla lys hvert år, men en liten krok i hjerna antyde at jeg skulle sjekke skapet først. Jepp, jeg kjøpe lilla lys og servietter i fjor, på tilbud litt uti desember tror jeg. Så de er klare, mangler bare kalender-lys. Europris pleier å ha det også, i tillegg til at jeg der finner godteri til de resterende dagene i kalenderene, så jeg skal nok en tur dit.

Jeg pynter ikke med så mye lilla, selv om jeg elsker lilla. Vi har røde gardiner, julepynten til dem kommer opp i løpet av desember, voksduken jeg legger på før denne helga har nisser på seg. Kalenderene til ungene er hver sitt stort, brodert nissebilde med 24 ringer til å henge pakker i.

Så jeg pynter mest med lys. Lyslenker og stjene og sånt. Mye lys. Elsker lys.

Ventetiden er absolutt en fin tid. Glede seg tid.


#43

Myria sa for siden:

Jeg var på Coop Obs i går, de har massevis av lilla lys, lilla servietter og en del adventspynt (stjerner til vinduer og slikt).


#44

Bluen sa for siden:

Nille har også masse lilla lys og noen enkle løpere i lilla.


#45

liefje sa for siden:

Jeg har aldri brukt lilla etter at jeg flyttet hjemmefra. Det er en farge jeg ikke liker. Vi har adventskrans med fire lys, fargene varierer. I år er det grønne juletreformede lys, faktisk er til og med lysene gjenbruk fra i fjor. Det var så lite brent (veeeldig brannfarlig krans), så jeg lot dem bare stå. Kransen pynter så fint likevel. Jeg har dekket mitt første julebord i hvitt og grønt, borddekorasjonen blir mer og mer over the top jo nærmere jul vi kommer. Annen pynt tas frem litt etter litt og juletreet kommer opp rundt 20. desember avhengig av hva som passer best med dagene. Jeg elsker desember nesten mer enn selve julen. Å glede seg, pynte litt etter litt etc. Det er det beste for meg. Dette kulminerer lille julaften som er min favorittdag av alle juledagene. Da er alt på stell, kjøleskapet fullt, leiligheten ren og pyntet, det dufter av kongerøkelse, vi ser kvelden før kvelden på TV og spiller julemusikk hele dagen. Herlig. Så min adventspynt er glede seg til jul-pynt. Og pynten er ikke tradisjonell lilla og rød, jeg bruker det jeg liker og varierer. I år er det mye naturlig og grønt, tror jeg, men bruker kanskje mørkeøde tøyservietter og gull på selve julaften til middag.


#46

Einhyrningur sa for siden:

Jeg tror lille advent er borte. For meg er advent at vi sakte jobber oss opp mot jul, med julepynt. Jeg har ikke en eske med lilla og en med rødt. Det tror jeg nok er utdødd.


#47

Señora sa for siden:

Jeg er ikke vant med lilla advent hjemmefra, min mor hadde rød krans med hvite lys. Lilla lys forbinder jeg med advent i klasserommet, lyset av, forventning, sang, høytlesing og tenning av lys. Tror hele klassen satt som tente lys.


#48

Skilpadda sa for siden:

Det høres brutalt ut. :humre:


#49

Palmen sa for siden:

Så fint at du lagde nettopp denne tråden, Bokormen! Jeg har med meg advent som tradisjon hjemmefra, med lilla og lys og hva har du. Men vi har et ikke-religiøst hjem, og selv om vi har adventsstake for tradisjonens skyld, er det jo ikke et poeng å skulle opprettholde den liturgiske fargen hjemme hos oss. Så etter rask rådslagning med barna i går så dropper vi lilla advent i år, og går rett på jul. Og alle barna gleder seg. (og sitter som tente lys :knegg:)


#50

Skilpadda sa for siden:

(Godt eksempel på at «som» kan bety enten «i likhet med» eller «i egenskap av». :humre: )


#51

Karamell sa for siden:

Til og med Kiwien min har lilla lys, servietter og svibler altså. :humre:


#52

Niobe sa for siden:

:rofl:


#53

Fersken sa for siden:

Jeg som liker lilla veldig godt, bruker enhver anledning til å pynte med lilla. Så her er det lilla løpere, lilla lys og lilla i servietter. :lykkelig: De lilla gardinene måtte jeg kutte ut for noen år siden da de var blitt solbleket og falmet.


#54

millact sa for siden:

Jeg har lilla lys i adventsstaken (må finne den frem samt kjøpe lys) og lilla løpere. Det er vel det hele. Gjerne noen blomster.


#55

Marla Singer sa for siden:

Ja, jeg tror advent er byttet ut mot tidlig jul, og jeg tror jammen at jeg lar meg påvirke i år. :tullerdunisse:


#56

Filifjonka sa for siden:

Jeg hadde lilla lys og adventsstake da barna var små. De ble etterhvert byttet ut med hvite, siden jeg ikke er glad i lilla verken i interiøret eller garderoben. Nå som barna er voksne har jeg sluttet med tradisjonen med å tenne et nytt lys hver søndag. Har en stake med fire lys, men tenner alle sammen.

Setter fram litt gradvis fra ca. første desember, diverse lysdekorasjoner og blomster, mest hvitt/grønt/naturmaterialer. Utelysene kom opp nå i helgen.

Full julepynt og juletre og litt røde ting blir det først på lille julaften (muligens bittelille hvis huset er vasket og det er en fridag). Jeg har endret på noen av tradisjonene fra barndommen, men for meg er det helt utenkelig å ha juletre og full jul helt fra november som mange har nå.

Når «influenserne» skriker at «nå er julen her» rett etter Halloween så ja, nei.. :gal:


#57

My sa for siden:

I år har jeg kjøpt fire hvite lys med gullglitter nederst, til adventsstaken (min er til høye stakelys, ikke kubbelys, denne, fra design house Stockholm). Tror jeg hadde de samme i fjor. Kjøpt på Nille, skikkelig lekre. :jupp:

www.nille.no/globalassets/inriver/resources/105833_1.jpg?width=800&height=800&quality=80

Når staken er såpass enkel gjør det ikke noe om lysene gjør litt mer ut av seg. Tidligere har jeg også brukt lilla lys, det har variert litt. Når siste søndag er ferdig bytter jeg dem ut med fire røde dråpeformede lys i stedet, og arrangerer "armene" på lysestaken så de står i en firkant i stedet for på rekke. Har gjort det slik så lenge jeg kan huske :vanedyr:


#58

Palmen sa for siden:

Så i løpet av dagen fjernet jeg de lilla putene og erstattet med røde. Barna ble så glade! :elsker: fyr på peisen, nystekt julekake og kalde glade barn som skal tines etter skolen, det er advent det.


#59

zinatara sa for siden:

Jeg har aldri markert advent bortsett fra adventskalendere til barna. Har aldri hatt lyskrans eller lilla dekorasjoner. I stedet introduserer vi med litt julepynt, puter og lys 1 Desember og så kommer juletreet nærmere jul.


#60

Strå sa for siden:

Jeg påsto tidligere i tråden at jeg ikke lenger bruker lilla pynt utover de lilla lysene jeg fikk, de skal brukes opp. Det er nok litt feil, Heltens fostermor/bestemor broderte en løper som har lilla blomstertema. Den kommer fram hvert år og skal det i år også. Den er nydelig.


#61

Blondie sa for siden:

:grineler:


#62

Drømmedama sa for siden:

Visste dere at lilla lys og pynt ikke er en sååå gammel tradisjon? Lilla som hjemmets adventsfarge kom på 70-tallet, midt i min barndom, men advent for oss hjemme var likevel bare hvitt og rødt. Lilla var nemlig nymoderne, og ikke en farge min mer tradisjonsbevisste mor likte på interiør(på Sigrun Berg-sjal var det helt innafor). Derfor har jeg aldri pyntet med lilla selv heller. Og for mine barn er det også veldig uvant.
Min søster derimot, som er 10 år eldre enn meg, mente at mamma var innmari umoderne og pyntet med lilla med en gang hun flyttet hjemmefra.


#63

Filifjonka sa for siden:

Interessant, det visste jeg ikke. Jeg husker lilla adventslys både hjemme og på skolen (der jeg begynte i 1972), så ihvertfall senest fra da.


#64

Myria sa for siden:

Interessant Drømmedama, særlig siden mannen min som er født på slutten av 60-tallet bare husker lilla som adventsfarge fra barndommen sin og jeg tror ikke foreldrene hans kan beskyldes for å være opptatt av det moderne på noe som helst vis så det er jo litt pussig. Lilla er uansett adventfargen for meg også og det føles helt feil med adventslys i annen farge (og vi er på ingen måte religiøse).


#65

Blå sa for siden:

Lilla er kanskje relativt nytt som farge i hjemmet, men det har lang tradisjon som farge for adventen.

I det hele tatt er den veldige markeringen av førjulstiden jo ganske nytt i Norge.


#66

My sa for siden:

Ja, det har i grunnen tatt over rollen som juledagene hadde før. Med selskap, juletrefester (i form av avslutninger og andre arrangement for barn), god mat, julekaker, tenning av lys, konserter og gudstjenester. Den store forskjellen er vel kanskje at vi ikke har fri, så festlighetene kommer oppå jobb, vasking og gavekjøp..


#67

Hondacrv sa for siden:

Lilla er jo liturgisk farge i advent, og også i fasten før påske.


#68

Malama sa for siden:

Det hadde igrunnen vært fint om vi ikke skulle ha alt dette på toppen av at man faktisk er på jobb og skal forberede julen, ja.
Men alt "dette" er jo ikke med familien, de store juleselskapene i julen og romjulen var jo (og er) mer familieorientert. Jeg har sånnsett det OGSÅ, men mye mindre omfang, ikke sånne store selskper med 20-50 mennesker, bare sånn 11-12


#69

My sa for siden:

Ja, jeg tenker denne endringen også delvis skyldes at familier er bosatt mer spredt nå, og at det å samle folk til familieselskap i romjula ikke er like gjennomførbart for alle. Så da blir det erstattet med andre former for feiring, og mer sammen med venner, noe som jo er lettere før alle har ferie og mange reiser bort. For mange har vennene blitt "den nye familien", og da blir det enda viktigere å treffes til pepperkakebaking og grøtspising i adventstida, for å dele begivenheten med folk man setter pris på. Og skal man først ha vennekretsen på grøt, så er det jo hyggelig om huset er noenlunde rent og julepyntet allerede, så da må man begynne med det også tidligere. Det handler vel om at livene våre er arrangert ganske annerledes nå enn for 50-100 år siden, og tradisjonene justeres slik at det passer bedre med livene vi lever nå. Med full jobb og en adventstid pakket med avslutninger, julebord og gjøremål, så er man jo ganske sliten når julaften kommer, og da er det deilig å ta det helt med ro i juledagene. Jeg har i alle fall behov for det, og føler ikke for å dra på med store selskap og mye folk, før det blir nyttårsfeiring, og deretter rett på jobb igjen. Jeg trenger den uka hvor jeg kan ha helt fri, slappe av og kose meg i ro og fred med mine nærmeste.

#70

Tussa sa for siden:

Eg har gått heilt Amerika i år :knegg: Tdiligare har eg pynta litt med rødt til første søndag i advent men i år har eg gått all in og har rett og slett julepynta heile huset. Stjerner, kranser, stakar, nissar, raude dukar, juleputer og full pakke. Til og med juletreet står klart til å bli tent med lys 1.desember! Heilt crazy men såååå koselig! :love:


#71

Pøblis sa for siden:

Jeg er jo en ekte faktanerd, så jeg måtte google litt rundt, og lilla/fiolett har vært fast liturgisk farge i adventstiden fra ca. 1200-tallet i følge kirken.no. Så helt nymoderne er det ikke. :knegg:


#72

Karamell sa for siden:

Jeg har lest (overskriftene) om at de som pynter med tidlig jul er mer lykkelig enn andre, så det er vel bare å kjøre på da. :knegg:


#73

My sa for siden:

Det var vel presisert lilla som hjemmets adventsfarge i innlegget til Drømmedama. Ikke som liturgisk farge.

#74

My sa for siden:

Min svært seriøse og veloverveide teori om disse forskningsresultatene som jeg kun har lest overskriften om :knegg: er at det kan muligens være snakk om en høna-egget-situasjon her. At man ikke blir lykkeligere av å pynte tidlig, men lykkelige folk har sterkere lyst til å pynte. I jula blir som kjent alle følelser forsterket, folk som er lykkelige gleder seg ekstra mye til jul, og synes derfor det er gøy å starte tidlig med pyntingen. For folk som er ulykkelige blir julen et ork, noe som bare forsterker de vonde følelsene, og de utsetter pyntingen så lenge som mulig. Det er grenser for hvor gøy det er å pynte til jul i november når man helst bare vil krype under dyna og glemme hele greia.

De som utsetter pyntingen på grunn av tradisjon, og ikke fordi de gruer seg til jul, er trolig like lykkelige som de som pynter tidlig. :nemlig:


#75

Tussa sa for siden:

Godt sagt! For min egen del er eg nok litt prega av dette. Vår første jul som samboere er liksom litt ekstra stas :hjerter:


#76

Pøblis sa for siden:

Dette tror jeg du har helt rett i. :nemlig:


#77

Karamell sa for siden:

Tror også My er inne på noe. :nemlig:


#78

Drømmedama sa for siden:

Selvsagt! Som My også påpekte; denne fargen har lange tradisjoner i kirken, men først på 70-tallet kom den altså inn i hjemmene våre.


#79

Pøblis sa for siden:

Jeg tenker at mye av det vi driver med i dag, med mer sesongpynting og generelt fokus på dekor og interiør, kom med velstandsøkningen i etterkrigstiden. Mine foreldre, som er født rundt 1940, var ikke vant til adventsstaker hjemme i oppveksten, men kjøpte en til eget hjem som de etablerte på 60-tallet - en greie i sort smijern, som jeg er vokt opp med.


#80

Myria sa for siden:

Ja, å kjøpe ting som ikke har noen som helst nytteverdi, men bare skal se pen ut og i tillegg bare bruker noen ytterst få uker av året er tross alt ren luksus.


#81

Maverick sa for siden:

Man må også ta høyde for ulykkelige folk som pynter tidlig til jul i et håp om at julepynt skal tilføre lykke. :jupp:


#82

Isprinsessen sa for siden:

Fe som pynter 1. desember venter like lenge som de som pynter 23. desember på å få pynte :knegg:


#83

Malama sa for siden:

De rydder gjerne vekk julepynten lenge før jula er over også, da da er det ferdig med den. Vi som pynter rett før jul har den gjerne oppe til over nyttår også, men få av oss har den kanskje helt like lenge som de som pynter 1.12, men ja, de er jo sånn løselig et år mellom hver gang man pynter uansett når man pynter :)


#84

Magica sa for siden:

Lilla advent er ikke borte hos meg. Men jeg har bare lilla lys og kanskje en lilla duk eller noe. Så har jeg adventsstjerner og sju-armet stake. Lys rundt inngangspartiet ute.

Julepynten kommer opp 22-23.desember.


#85

ingling sa for siden:

Vi pynter gradvis fra 1. desember og har gjort det noen år. Mitt yngste barn blir intenst lykkelig av det, og det blir hyggelig for oss andre også. Med to barn som har strevd med hvert sitt i flere år, er det siste jeg gidder å tviholde på prinsipper om når en skal pynte, så vi pynter akkurat når det passer oss, og har også gjerne pynten fremme til litt over nyttår. Det koser vi oss med alle mann. Noe hvitt, noe rødt og gjerne også noe lilla, i skjønn forening. Er så koselig atte! :elsker:


#86

Millen sa for siden:

Jeg foretrekker advent/julepynt i desember og ikke januar.


#87

Drømmedama sa for siden:

Jeg har ikke så adventsaktige tradisjoner annet enn adventsstake, men jeg har begynt tidligere og tidligere med julepyntingen. I år begynte jeg kjempetidlig på hytta, det gjør at jeg klarer å vente til ihvertfall første desember hjemme. Jeg er generelt veldig dårlig til å vente tålmodig til tiden er inne, så trenden med tidligere pynting passer meg utmerket. Jeg elsker å pynte og har alltid litt nye ideer til pynt, i år har jeg for eksempel fått dilla på kranser så derfor blir det hjemmelagde kranser både her og der.
Rett over nyttår må det meste av julepynten ryke, det som er bare grønt og lys får være lenger.


#88

Retz sa for siden:

Vi har alltid hatt adventstradisjoner. Da ungene var små hadde vi kakao, julekaker og diverse godteri ifm lystenning på de fire søndagene, og så på julefilm. Nå bor jeg alene, men inviterer fremdeles til lystenning og noko attåt på adventssøndagene. Pynter kun med stake pluss litt vinterpynt i vinduet i adventstida, og supplerer med julepynt etter ca 20.12. Blir fort lei lulepynten, så den ryker ut før nyttår.


#89

Magica sa for siden:

Det fins også noen som blir ulykkelige av å fylle huset med julepynt og nisser før 23.desember. :knegg:

Folk får pynte når de vil for meg.


#90

Hyacinth sa for siden:

Jeg pynter definitivt til advent, eller kall pynten min det du vil: Lys ute og inne, hvite kubbelys, kronelys og telys, lysholdere i glass, små, grønne juletrær i papir, et litt større papirjuletre med lys i, stor, beige stjerne som jeg har laget selv, nyinnkjøpt Herrnhuter-stjerne fra tysk julemarked, litt granbar, store kongler og diverse nøtter på fat og i skåler. Selve staken har fire hvite lys og også kongler, nøtter og små, grønne papirtrær.

Det er sånn pynt jeg liker. Dette er forøvrig også julepynten min, men da suppleres det med andre ting. Jeg rydder ikke bort noe av dette.


#91

Stompa sa for siden:

Samme her. I dag har jeg sydd meg nye adventsduker, for lilla stoff får jeg fortsatt tak i. Jeg leter tulling etter et par lilla telysholdere, men det er visst ikke å oppdrive. :mumle:

Jeg tar ikke fram noe som helst rød pynt før 22. desember. Er likevel lei før nyttårsaften. :nemlig:


#92

Stompa sa for siden:

Forøvrig handler det lilla bare om å markere at det ikke er helt hverdag, men fortsatt ikke jul heller. Har det med fra barndommen, men har ikke noe forhold til fargen i seg sjøl. Hadde jeg vært vant til oransje, eller mintgrønt, hadde det vært fargen jeg brukte.


#93

Hyacinth sa for siden:

Jeg har ikke vokst opp med lilla. Har en mor som hater lilla generelt, og det er sikkert genetisk, for jrg har aldri i mitt liv eid en lilla gjenstand.


#94

Stompa sa for siden:

Jeg har heller ikke noe som helst lilla utenom adventsdukene (og de to telysholderne som jeg ønsker meg :humre: ). Har ingen sterke følelser om fargen i seg sjøl, men jeg hadde aldri brukt det på noe anna tidspunkt. Men det er som sagt advent for meg, og jeg liker at det skiller seg ut fra fargene jeg omgir meg med i hverdagen like mye som rødt i jula og gult i påska.

Julerødt og påskegult er for øvrig også farger som jeg ikke bruker på noen andre tidspunkt i året, verken i klær eller anna.


#95

Magica sa for siden:

Det er jo stort sett kubblysene som er lilla, og kanskje en duk. Jeg har forøvrig heklet meg en duk som er både påskegul og lilla. :knegg:


#96

Zulu sa for siden:

Eller så er du kraftig sosialisert. :knegg:


#97

Hyacinth sa for siden:

Det er mulig :knegg: Men jeg har faktisk et slags merkelig dårlig forhold til fargen lilla, og det er ingen andre farger jeg har den følelsen for. Jeg har ingenting imot at andre går i lilla klær eller har lilla interiør, men selv klarer jeg ikke å omgi meg med noen former for lilla. Hvis fargen er veldig mørk og bikker mot indigo, kan jeg fascineres litt over fargen, men ellers ikke.


#98

My sa for siden:

Jeg har det på samme måte med lys pastellblå, så jeg skjønner hva du mener Hyacinth, selv om jeg ikke har problemer med lilla (dvs mørk lilla, ikke lys, syrinlilla, der har jeg det likt som med lys blå). Enkelte farger får man bare ikke til.

Nå har jeg lagt på den duken som går i lilla, rust og rav, og det ble veldig adventsaktig av det. Har vanligvis ikke duk på det bordet, fordi jeg liker godt bordet i seg selv, det er stort sett bare i jula. Så at bordet har duk i seg selv gir litt julestemning. Men den duken som ligger der nå byttes ut med skikkelig juleduk når jula kommer.


#99

Anne C sa for siden:

Jeg har aldri hatt noe lilla, og er heller ikke vokst opp med å bruke lilla. Jeg kjøpte meg et par sånne "svibel"-vaser i går, de tenkte jeg skulle pynte med lilla ett eller annet i dag. Får se hva de har å Plantasjen.


#100

Bluen sa for siden:

Jeg var veldig fornøyd i går da jeg greide å finne både lilla telysestaker og en skål. :eek: Magnor Glassverk har en rosa sløyfe-serie som i det minste var litt lillaaktig. Valgte denne skåla, og de hadde også telysholdere. Ruglete lysestaker kjøpte jeg på en liten, lokal butikk.

www.tilbords.no/borddekking/servisedeler/skaler-og-boller/magnor-rocks-bolle-rosa-sloyfe/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA67CrBhC1ARIsACKAa8S2x4enUAqRkzGRqnsV3ZqIMdGgjme3EgzvBlFEg_QQYY6aIUM1yJgaAjHpEALw_wcB


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.