Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Før julen ringes inn - 2

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON

    1. årgang -

2

[1 Kirsebær] [b][2 Svanen][/B] [3 Palmen] [4 Tjorven] [5 Dali] [6 Stompa]
[7 Kanina] [8 Skilpadda] [9 Luftslottet] [10 Pøblis] [11 Heilo] [12 Syrinx]
[13 Toffskij] [14 Mex] [15 celebelen] [16 Eia] [17 Elise] [18 Maverick] [19 Nenne]
> [20 Blånn] [21 amo] [22 Teofelia] [23 007] [24 Tallulah][/CENTER]

Lyst på noe digg og selvlaget til julefrokostene? Og noen enkle «husmorpoeng»?

Julefrokost hos oss er faktisk det måltidet i jula som er mest tradisjonsbundet og som det gledes mest til. Middagen på julaften varierer, men frokosten skal inneholde de samme (mange) tingene. Sylte, leverpostei, gode rundstykker, lefser, kokt egg, ansjos, rømmesild/sennepssild, edamerost, skinke og waldorfsalat (som vi har omdøpt Valdressalat, bare fordi vi har vår egen vri), god jus og varm kakao. Sikkert mer som jeg ikke kommer på akkurat nå. Vi trenger ikke kjøpe pålegg på butikken første uka i januar, for å si det sånn.

Da jeg var gravid med eldste barnet for 25 år siden, fant jeg og faren hennes ut at vi skulle lage ekte sylte. Vi fikk tak i grisehode, kokte og styrte på. Den ble god, men det var en del jobb, så året etter lagde vi sylterull. Men fortsatt så var det litt dilldall. Det var ofte vanskelig å få tak i ribbe uten rutet svor med fasong som passet til å rulle. Nå er oftest ribbene ferdig rutet og krydret, men heldigvis går det an å få tak i de som ikke er ferdig krydret. Kjøper gjerne frossen ribbe, og tiner den 1-2 dager før jeg skal bruke den.

Så jeg har forenklet litt etter litt, og nå lager jeg «juksesylte» noen dager før jul. Tar egentlig lite tid, bortsett fra et par timer den trekker, så jeg kan multitaske imens. Så noen ganger lager jeg leverposteien samtidig. Varm, nystekt leverpostei med rundstykker som middag på lillejulaften har vært tradisjon i Svaneheimen i over 10 år.

Så da har jeg prøvd å skrive ned min oppskrift på sylterull, og den leverposteioppskrifta vi bruker. Vi har økt kryddermengden etter vår smak. Begge tar utgangspunkt i et godt brukt, gammelt hefte som heter «Minikokebok Julemat» fra Opplysningskontoret for kjøtt.

Bildene er fra fjorårets sylte og leverpostei. Blir nok laget sylte 22.desember i år, og en av de store jentene mine lager leverposteien på lillejulaften, så den er ferdig når jeg kommer hjem fra dagvakt.
Håper det smaker.

Svanens «Juksesylterull»

familieribbe på mellom 2 og 3 kg
5-6 ts salt
2 ts pepper
1 ts malt nellik
1 ts allehånde
2 ts malt ingefær
6-8 ts gelatinpulver

Hvis du vil ha svoren rundt sylta som en ekte rull, så må du bruke en ribbe uten rutet svor og skjære den av så hel som mulig. Da kan du da bruke den i stedet for kjøkkenklede og sy den sammen som en rull. Det gidder jeg ikke lenger (alle skjærer svoren bort fra sylta likevel), så jeg skjærer av svoren og bruker den ikke (fjerner bare selve svoren, ikke fettet).

Så fjernes alle bein og ev brusk, så en bare har kjøttet og fettet igjen. Deretter skjæres det i strimler/skiver som ikke er for tykke.

Krydder og gelatinpulver blandes sammen. Vi liker at det er en del smak av krydder, så er ribba stor, så bruker vi noe mer krydder.

Deretter blandes rett og slett strimlene og krydderblanding sammen i en bakebolle. Kna krydderet godt i kjøttet, gjerne med hendene.

For å få riktig form på sylta så bruker jeg en brødform som jeg legger et kjøkkenklede i. Så er det å legge kjøttet i kledet i formen. Stapper og trykker det så godt sammen som man klarer.

Så er det tid for å surre sammen rullen. Bretter kjøkkenkledet rundt og surrer med bomullshyssing så tett en klarer.

Så skal rullen kokes/trekkes. Legger den i kokende vann, koker opp og lar den trekke ved ca 80 grader i 1,5 til 2 timer (avhengig av tykkelsen på rullen da). Her er utfordringen å ha en stor nok kjel. Vi har arvet en monsterkjel som har plass.

Ta opp rullen og la den hvile 15-20 min før den legges under press.Vi bruker gjerne kjelen vi kokte i som «vekt», og har gradvis mer vann i kjelen etter hvert som rullen avkjøles. Litt balansekunst må brukes for å slippe å få mange liter vann utover kjøkkenet...

Oppbevares i oppbevaringslake (vi bruker 2-2,5 l vann, 120 g salt og ca 1/2 ss sukker, fordi det er passe til å dekke i den beholderen vi bruker). Holder seg godt i ca 10 dager i kjøleskapet. Den kan også fryses.

Leverpostei
(denne gir 2 brødformer, så der er mye leverpostei, men kan fint fryses i mindre porsjoner etter steking, eller halvere oppskriften)

800 g svinelever
400 g spekk
1 liten løk
ca 1,5 dl mel
4 ansjosfileter (kan sløyfes)
3 egg
1,5 dl fløte
1,5 dl kraft (fra koking av lever/spekk)
4 ts salt
1,5 ts pepper
1,5 ts malt ingefær

Skjær lever og spekk i terninger, ha over i en kjele med kokende vann. La det småkoke i ca 10 min.

Ha lever, spekk og de andre ingrediensene bortsett fra fløte og kokekraft i en kjøkkenmaskin.

Kjør på full hastighet i noen få sekunder. Senk så til ca halv hastighet mens du sper med kraft og fløte. Øk hastigheten og bland godt.

Smør en brødform/ildfastform. Hell over farsen.

Sett formen i en langpanne med vann og stek i stekeovnen på 170 grader i ca en time. For å være sikker på at posteien er ferdig stekt kan du bruke steketermometer. Den skal ha en kjernetemperatur på ca 76 grader.

(så ble det glemt å ta bilde av leverposteien da den var ferdig)

Eller du kan kjøpe sylte og leverpostei på butikken ...

God jul fra Svaneheimen


#2

Adrienne sa for siden:

Wow, dette kaller jeg julehusmor 2.0. Meget imponert, har aldri kommet på at man kan lage egen leverpostei og sylte har virket altfor avansert. :tilber:


#3

Svanen sa for siden:

Leverposteien er veldig enkel, og så mye bedre om du liker leverpostei med smak i.


#4

millact sa for siden:

Min første tanke var at nå er vi kommet i rette alder…..

Nesten lyst å prøve, men det er nok bare jeg som spiser dette.


#5

Skilpadda sa for siden:

Hjemmelaget leverpostei er så godt! :nam: Sylte har jeg aldri prøvd å lage, men denne så jo nesten overkommelig ut. Takk for fin luke!


#6

Blå sa for siden:

Veldig mange husmorpoeng. Jeg er imponert.

Jeg får heldigvis fremdeles leverpostei fra min mor.


#7

star sa for siden:

Er det en ting jeg savner etter bestemor så er det hjemmelaget leverpostei. Men ikke en plass fant vi oppskriften da hun gikk bort så den hadde hun nok i hodet.



#9

Pøblis sa for siden:

Åhh! Det beste med jul er jo å få stå på kjøkkenet og lage deilig mat.
Jeg har sluttet å bake fordi ingen spiser kakene. Men jeg koker tunge og lager rull - enten av lam eller svin, og så lager jeg en liten kyllingleverpate.

Takk for oppskrifter :blomst: - skal prøve meg på sylteoppskiften din.


#10

nolo sa for siden:

Mange husmorpoeng! Julefrokoster er fantastiske. :hjerter:


#11

Heilo sa for siden:

Dette så kjempegodt ut! Hvor får man tak i lever og spekk mon tro?


#12

Svanen sa for siden:

Heilo, her på Gjøvik har de på CC mat (matbutiiken på kjøpesenteret). Ville tro at de har på større matbutikker, ala Meny eller OBS stormarked. Er i frysedisken, og er veldig rimelig. Står Folkets på det jeg kjøpte på torsdag. Skulle se prisen per kg nå... og ser at jeg har tatt feil, og kjøpt storfelever... Så da får jeg ta en tur til over helga. Betalte iallefall ca 100 kr for lever og spekk tilsammen.


#13

Toffskij sa for siden:

Masse husmorpoeng, ja! Kanskje jeg skal prøve meg på sylterull et år, det er jo så godt!


#14

Tjorven sa for siden:

Pappa leverer hjemmelaget leverpostei og tinge til oss før jula hvert år. Det holder for oss. Resten kjøper vi på butikken, men frokostene jula er ekstra stas.


#15

gnuri sa for siden:

Nydelig :nam: Har to svineknoker i kjøleskapet og har store planer om å lage sylte til jul.


#16

Polyanna sa for siden:

Jeg prøvde meg på leverpostei ett år, men slakteren ga meg spekk og spekk (i ulike formater, så jeg catchet det ikke) i stedet for spekk og lever. Spekkpostei er ikke noe godt. :niks:

Så minus 2 husmorpoeng til meg. :nemlig:


#17

Syrinx sa for siden:

Nam! No vart eg svolta her. Eg skal prøve meg på leverpostei for fyrste gong i år er planen. Skal bruke ei anna oppskrift, men takk for tips om kjernetemperatur. Det er nyttig å vite om.


#18

LilleT sa for siden:

Mektig imponert!


#19

Palmen sa for siden:

Å nam!
Så imponert og forundret over at det ikke er «verre» å lage selv. Har alltid sett for meg mengder av spesialutstyr og greier. Kanskje jeg skal prøve meg på en leverpostei dog av kyllinglever.


#20

Nenne sa for siden:

Så flink du er! :tilber:


#21

Dali sa for siden:

Takk for fin luke. Slik har vi laget sylte også de siste årene. Har prøvd med hode et år, men det ble for mye jobb. I år blir det kjøp og ikke laget.



#23

Kirsebær sa for siden:

Fin og nyttig luke!
Jeg har laget "lettvintsylte" sammen med min mor noen ganger, og det er så godt!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.