Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva kler du deg i når gradestokken kryper under -15?

#1

LilleT sa for siden:

Ja, hva har du på deg når du beveger deg til fots utendørs når det er så kaldt som det er mange steder nå?

Og hvilke materialer er egentlig varmest? Jeg trenger litt inspirasjon…


#2

Tjorven sa for siden:

Det kommer jo mye an på hvor lenge du skal være ute. Når det er såpass kaldt tror jeg til slutt at du kommer til å fryse uansett hvis du ikke holder deg i aktivitet.

Selv mener jeg at ull er svaret på alt hvis det er snakk om å ikke fryse. Mange tynne lag med ull utenpå hverandre.

Så i dag har jeg ullstrømpebukse med et par tynne ullsokker i forede vintersko. Men jeg beveger meg ikke egentlig ute så lenge av gangen. Og i Oslo er det ikke -15.


#3

Zulu sa for siden:

Bare -12. :nemlig:

#4

LilleT sa for siden:

Jeg tenker på når du er i jevn bevegelse, og ikke ta gradene helt bokstavelig. Det var -14 på Bjerke klokka 9 i dag, ifølge yr.no, da er det i alle fall kaldt nok!


#5

celebelen sa for siden:

Jeg har ca 10 minutter å gå til bussen, og i dag var det -15. Da hadde jeg tynt ulltøy under vanlig bukse og genser, ullsokker i støvlettene og varm kåpe. Og lue, skjerf og votter, såklart.

I går gikk jeg en tre kvarters tur i like mange minus, da hadde jeg et lag til med ull (Lanullva :hjerter:), og tynt turtøy.


#6

Strå sa for siden:

Jeg gjør litt som Tjorven, med lag på lag på lag med ull: Ullbokser, ullstrømpebukse, ullstilongs, ull t-skjorte, ullgenser tynn, ullgenser tykk, ullskjerf, ullue, skinnvanter med ullfor, vindtett og tykk ytterjakke av en type som ikke lages av Fjellreven mer osv.


#7

Lhi-My sa for siden:

Trikset er lag på lag, et par lag ull og deretter noe vindtett. Dropp fleece, bomull og andre syntetiske materialer. Og tenk varme og komfort før utseende og hva som passer i settingen. Er det kaldt og du skal være ute en stund, så kle deg som om du skal på lang, kald fjelltur selv om du er midt i byen.

Jeg var ute fire timer i går i minus 22 og litt trekk i lufta. Jeg hadde ulllongs og langermet ulltrøye (begge fra Devold warm), ullbukse (Janus sine joggebukse i ull), hjemmestrikket Mellomlagstrøye strikket i Hillesvåg Tinde pelsull, ett par tynne ullsokker og ett par hjemmestrikkede mellomtjukke ullsokker utenpå der (jeg har sko med plass til det, det er viktig). Jeg brukte en vanlig vindtett, lett foret turbukse, uforede fjellsko med ullsåle, tjukk dunjakke, ulllue og ett par tynne, tovede ullvotter med vindtett trekk utenpå. I tillegg hadde jeg en ganske tettsittende buff i ull som jeg dro opp over ansiktet i perioder. Det gikk fint, jeg var ikke kald, men var i aktivitet hele tiden.

Vi har 26 minus i dag og jeg skal straks ut en liten tur med to av tre hunder. Jeg har nok samme påkledning som over, hundene har heldekkende dekken og potesokker. Dette er en labrador og en terrier. Den tredje hunden min får bare en tur ut i hagen så lenge hun ønsker det, hun er 11,5 år gammel og liker ikke kulden. De to andre er lykkelige på tur selv om det blir kaldt, så lenge de har dekken og sokker, går det fint.


#8

Polyanna sa for siden:

  • 16 da jeg dro hjemmefra i 6-draget i dag.

Jeg hadde: Treningstøy innerst. Så ullsokker, ullstillongs, ulltrøye, ullgenser, "boblebukse" (en tykk, foret slalåmbukse), tykk parkas, digert skjerf, tykt pannebånd og tykke votter. gode vintersko.

Frøs ikke i det hele tatt. Så dog ut som en sånn barnehageunge som har så mye klær på at de går bredbent og med armene ut fra kroppen. :knegg:

På hjemveien tenker jeg å skifte til stillongs og utebukse igjen.


#9

veobra sa for siden:

Som Tjorven sverger jeg til ull. Flere lag og minst mulig bar hud. Jeg orker ikke stillongs inne på jobb og gidder ikke skifte. Det skal derfor mye til at jeg tar på det før jeg går hjemmefra. Jeg foretrekker derfor kåpe som går til knærne og gjerne cordbukse. Cordbukse er virkelig deilig om vinteren.


#10

Floksa sa for siden:

Skal jeg kjøre bil og ikke være ute har jeg med meg i bilen tykk (boble) bukse og jakke, men bruker vanlig tøy, stillongs, ulltrøye (to om det er litt kaldt dit jeg skal) kjole/bukse og genser.
Skal jeg være ute/jobbe har jeg dobbelribbestrikket ullbukse, ullfrotte stillongs under og varmedress over. Dobbel ulltrøye med ullfrote ulltrøye ytterst (tre lag ja). Skjerf, votter (tovet ull) og lue.
I fjøset bruker jeg det samme men tynnere dress utenpå.


#11

LilleT sa for siden:

Takk for svar! Jeg bruker også mye ull som innerste og mellomste lag. Hva med jakke? Er dun varmest? Saueskinn?


#12

Floksa sa for siden:

:knegg:
Flere lag med ull altså. Ser ut til å være gjengangeren


#13

frukt sa for siden:

Ullundertøy, ullgenser/jakke, skalljakke, flere par ullsokker, balaklava, lue, og tjukke votter om jeg skal være i bevegelse. Skal jeg være i ro blir det færre lag, og noe veldig tjukt ytterst.
Nå tenkte jeg på hvordan jeg ville kledd meg på fjelltur i kulden altså.


#14

Polyanna sa for siden:

Skal jeg stå mest stille, så er det Moonboots, som gjelder, forresten. :hjerter:

Men de er ikke så gode å løpe til t-banen i. :knegg: (Notorisk litt sent ute)


#15

frukt sa for siden:

Skal du være aktiv er det dumt med veldig tjukk jakke. Da blir det fort for varmt, og du blir svett og etterhvert kald.


#16

apan sa for siden:

Jo. Akkurat -15 var det hos oss i dag tidlig :knegg: .

Jeg har ullsokker, bomullsgenser under ullgenser og ellers vanlige klær. Tykk jakke. Har faktisk joggesko til og med, men tok bilen til jobb.


#17

løve70 sa for siden:

Lag på lag ja. Ull og dun. Lang dunkåpe er praktisk, da trenger man ikke tykk bukse. og varme støvletter. Ikke så kaldt her heldigvis, bare et par minus ;)


#18

LilleT sa for siden:

Det er jeg enig i, men jeg synes likevel det er deilig å kunne kle seg i jakker som virkelig varmer.


#19

Skilpadda sa for siden:

Sånn litt under -10, som nå: Tynne ullsokker i vinterstøvlene, og ullcardigan over topp/t-skjorte, og over dette har jeg en halvlang boblekåpe (ikke dun, da blir det i varmeste laget). Ullskjerf. Kanskje lue, hvis jeg skal gå et stykke. Kan finne på å ta på ullhansker, men de ender ofte opp i lomma. Hvis jeg skal gå lengre enn ti minutter, tar jeg ullongs under jeansen. (Men longsen må av når jeg kommer på jobb.)

Når det nærmer seg -20, har jeg en lang lammeskinnsjakke, med ulla inn, i stedet for boblejakke. Og da kan jeg også ta en tynn ulltrøye innerst. Ellers som over.


#20

LilleT sa for siden:

Hvor godt funker lammeskinnsjakka om det er litt vind? Jeg har aldri prøvd, men er helt avhengig av lammeskinnsvottene mine. Ingen ting annet funker for meg å ha på hendene når det er kaldt.


#21

Bluen sa for siden:

Jeg kan ikke ha ull inn mot kroppen, og kler meg sånn i ca. 15 minus:

Joggetur: superundertøy, to ulltrøyer, vindtett skijakke. På underkroppen tykk mikrofiber-strømpebukse, ullstillongs og ski- eller joggebukse. Tykke ullsokker og joggesko med tynt for. Skilue med øreklaffer, beregna for fjellbruk. Fora votter.

Til jobb: Bomullsgenser, ullgenser, dunkåpe til ovenfor knærne. Kanskje fleeece under også. Strømpebukse, 1 ullstillongs, 1 annen stillongs. Ullsokker i fora joggesko eller fjellsko, evt. fora, knelange støvletter. Skjerf, lue, fora skinnvotter.


#22

Skilpadda sa for siden:

Den er supervarm, men jeg har ikke prøvd den i sterk vind. Den er neppe helt vindtett. Jeg lar vel egentlig være å gå ut hvis det er -20 og sterk vind. :knegg:


#23

My sa for siden:

Jeg har også ull. Tynn ull innerst, tykkere ull over, tynn ullstrømpebukse under vanlige bukser (dvs i byen og til/fra jobb etc, ullstillongs under turbukse hvis jeg er på tur), varmforede sko med ullsokker i, lammeskinnsvotter, lue i ull, skjerf eller løs hals, også i ull. Som jakke har jeg enten en tykk men lett dunjakke, eller en vann- og vinntett, foret parkas som også er veldig varm. Sistnevnte går nesten ned til knærne, dunjakka når akkurat nedenfor rumpa. Dette holder meg varm nok til å gå til og fra jobb. Sjelden det er så kaldt som -15 her riktignok, men jeg beveger meg jo av og til i innlandet, på steder hvor det er kaldere (jeg synes ellers det oppleves like kaldt når det er -12 her, som når det er -20 på østlandet, så jeg har på meg det samme).


#24

venla sa for siden:

Jeg sykler til jobb, så må kle ut kulden men også ha mulighet til å bevege meg. Det som funker da er ull innerst, mellomlag i ull på overkroppen. Dunjakke og -bukes som tåler vind. I tillegg har jeg selbuvotter innenfor vindtette votter, buff i ull og ull-lue under hjelm. Varme vintersko med ullsåle.

På veg til jobb i dag savnet jeg boblebuksa, den varmer mer enn stillongs.


#25

Kanina sa for siden:

Skinn er vel vindtett? Det er kanskje sømmene som ikke er vindtette, da. Men ulla innenfor sømmene tetter vel ganske bra også. Jeg vet ikke, har ikke slik saueskinnskåpe.

I dag hadde jeg på meg dunkåpe til ned på halve låret. Var ute i tilsammen 7 minutter på vei til jobb. Men de 5 minuttene å gå fra t-banen, med bare jeans uten noe under, var ganske ille. Men kort tid, altså.


#26

Storm sa for siden:

Bidrar med mitt hemmelige triks om å ha pannebånd OG lue! Det monner mye å ikke fryse på hodet. Ellers elsker jeg North Face-dunjakka mi (tidligere FP-jakke).


#27

Blondie sa for siden:

Jeg fryser nesten uansett, så jeg bruker ull. I dag var det minus 11 da jeg sto opp. Da kledde jeg på meg ulltrøye, ullongs, ullsokker, mellomgenser i ull og strikket genser ytterst.

Går jeg ut, har jeg dunkåpe, lue og votter i tillegg. Fjellsko på beina.

Godt jeg ikke er jålete, egentlig. :knegg:


#28

Millen sa for siden:

Var 15 kalde her imorges. Oslo.


#29

-ea- sa for siden:

Selskinnsskoene mine er et must når det er kaldt. De har plass til at jeg kan vifte med tærne i tykke ullsokker inni skoene.

Ordentlige ullsåler er lurt når det er kaldt.


#30

Maverick sa for siden:

Hadde en runde i (ute)stallen og på ridebane i fire timer i -15 i kveld, termoridestillongs, termosokker, utebukse (ment for alpint egentlig), ullsinglet, ulltrøye, tykk ullgenser og boblejakke holdt ganske greit, (men fascinerende å holde på å frosse fast i metallspennene på dekkenet når jeg var våt på fingrene uansett), og sånne store sorel-boots med innerstøvel i ull. Ikke sykt elegant, men hesten er så pen så ingen ser på meg uansett. :knegg:


#31

Camomilla sa for siden:

Ull og ull :knegg:

17 blå her i morrest og bussen bare styra. Sto på kryss og tvers, da var det bare å gå noen km til toget.
Hadde ikke stillongs på, men ullbukser og lang dukåper, men etter 10 minutter kjente jeg ikke låra mine :knegg:


#32

Erica sa for siden:

Jeg er ute flere ganger for dag med hunden, og gjør det oftest ganske enkelt. Ull-longs og ulltrøye innerst. Utenpå der har jeg en boblebukse fra bergans nedentil. Oventil har jeg en ulljakke som mellomlag og en parkas som går nesten ned til knærne. I halsen ullbuff, på hodet en god varm lue. Og så har jeg hjemmetovede tykke votter med vindvott utapå. Dette er kjapt på ta på og av og når jeg går tur så er det ikke så høyt tempo, så jeg blir ikke for varm.


#33

venla sa for siden:

Kom på at jeg hadde et bobleskjørt liggende. Så tar på det i morgen. Tror det er en "svensk" oppfinnelse. Bare sett det på damer i Åre.


#34

liefje sa for siden:

Saueskinn er definitivt varmest. Har en sånn jakke og var ute i minus 14 i dag med bare en tynn bluse under. Det er supervarmt og godt. Har en med ullen inn og en med ullen ut. Begge er like varme.


#35

GinaK sa for siden:

I går var det -16 her og nå i dag er det -15. Bor i Oslo. Nordstrand.
Har på lang dunkåpe. Rekker til knærne. Den er egentlig ikke varm så er ute etter ny, tror jeg. Ørevarmere og hette over.
Har på ulltrøye fra PR, langermet ullundertøygenser som genserfra Cubus og lang ullcardigan over. Har på et stort skjerf så genseren synes knapt.
Bruker lange ullsokker fra PierreR. Går til knærne. Kjente at det var kaldt på lårene i går, ja.
Litt tovede ullvotter.


#36

GinaK sa for siden:

Hva slags Jakke har du som er med saueskinn?:)


#37

GinaK sa for siden:

Var inne på Finn og tittet på dunkåper i går. Er Canada Goose varmt? Virker som om de er store i str? Lurer på å kjøpe en brukt..
Er det forskjell på den som heter Artic?:cool:


#38

Input sa for siden:

Jøss, vi er virkelig forskjellige. Det du beskriver her er sommerklær for meg. :knegg:

Jeg har alltid singlet i ull innerst, nesten uansett temperatur. Når det er -15 har jeg på meg tynn ulltrøye utenpå der, tykk ullgenser og tykk dunkåpe ute. På underkroppen har jeg ull-longs og bukse, men da fryser jeg en del. Om jeg bruker skjørt eller kjole, har jeg ribbestrikkede ullbukser som jeg tar på meg. På føttene har jeg tynne ullsokker, uansett temperatur, og når det er -15 bytter jeg de ut med tykke ullsokker.

Lue, votter og dunkåpe så lenge det er under 0 grader. Har en litt tynnere dunkåpe også, som jeg bruker når det er under 10 grader.


#39

My sa for siden:

Jeg er litt mer som Skilpadda, lue og votter ryker fort av når jeg begynner å gå. Men tynn ullsinglet bruker jeg også året rundt.


#40

liefje sa for siden:

Den med ullen ut er fra Acne Studios. 12 år gammel grå jakke. Var dyr som bare det, men den er like fin enda og som sagt supervarm. Den andre er kjøpt i Tyskland fra et ukjent merke.


#41

LilleT sa for siden:

Takk for innspill! Jeg vurderer å kjøpe meg en brukt. Skulle helst hatt en som jeg kan knappe helt igjen i halsen og som har hette.


#42

Tjorven sa for siden:

Jeg fremstår også som relativt varmblodig når jeg leser denne tråden. Jeg bruker ull bare når det er skikkelig kaldt. Og tilnærmet aldri i sommerhalvåret.

Det er først de siste dagene jeg har skiftet til ullstillongs fremfor vanlig strømpebukse.

(Men jeg skal kanskje ikke rope så altfor høyt, for jeg har ekstremt kort del av veien til jobb hvor jeg beveger meg utendørs. Det er lenger å gå gjennom bakgården enn ned til t-banestoppet. Og når jeg går av t-banen i byen så går jeg faktisk innendørs hele veien til jobb. Det har vært ganske kaldt på jobben, men nå har de fått opp varmen.)


#43

Bokormen sa for siden:

I høst kjøpte jeg en dunparkas på finn som går ned til knærne ca, og nå som vi har hatt -20 eller mer i flere dager merker jeg virkelig forskjell på det og kortere, tynnere parkaser jeg har hatt før. Nå har jeg gått (korte) turer med hunden med bare vanlig bukse, ullsokker i skoene, lue, skjerf og votter.

I lavere temperaturer ser jeg helt klart fordelen med flere lag og tynn ull, men i sprengkulda gjorde ei lang og tykk jakke virkelig susen.


#44

Skilpadda sa for siden:

Det er veldig forskjell på hvor varm/frossen man er, ja. :) Merker det på jobben, at noen kolleger hutrer i ullgenser mens jeg går i kortermet. :humre: Pluss at det er forskjell på å gå noen få minutter til og fra t-banen og å gå lange turer, såklart.

Vet ikke om det var meg du spurte, men min kjøpte jeg i Tyrkia for nærmere 20 år siden. Den er halvlang med en stor hette og er veldig myk på utsiden, altså ikke lær, og så er pels-siden inn. Jeg bruker den nok ikke hvert år, men de gangene det er kaldt nok til den, er den utrolig god å ha.


#45

Tallulah sa for siden:

Jeg har en todelt vinterparkas, med dunkåpe inni, og vind- og vanntett skall utenpå.

Så de siste dagene har jeg hatt stillongs, tynne ullsokker, ulltrøye under og bomullsgenser/topp over (eller bomullsgenser under og ullgenser over), olabukser, vinterstøvler, ullskjerf, pelslue, ullvotter eller skinnvotter pluss den jakka.

Og i dag syklet jeg i strømpebukse, ullstrømpebukse, leggvarmere i ull, ullmamelukker, ulltrøye, bomullskjole, ullskjerf, tynt ullbånd under hjelmen, skinnvotter, vinterstøvler og jakka.


#46

star sa for siden:

-17 i dag og hadde på ullsokker, bukse, tynn ullgenser, Devold ulljakke, lang dunparkas, lue, hansker og goretex sko.
Skulle bare til og fra bilen og en liten tur ellers. Kaldt, men greit nok.
Hadde jeg skulle gått mer ute så hadde jeg tatt på ullstrømpebukse, bytta til vintersko, bytta til tykkere hansker/votter og skjerf. Evt bytta til en tykkere ullgenser under Devold jakka hvis jeg ikke skulle bevegd meg så mye.


#47

amylin sa for siden:

Bruker ulltrøye fra Uniqlo, ullgenser over og boblejakke utenpå. Har gjerne ullskjerf eller ullhals, ullue og ullvotter. Bruker enten ullstrømpebukse eller ullstilongs, ullsokker og vintersko. Det varierer hvor mye jeg er ute hver dag, men noen dager har jeg uteinspeksjon og er ute en halvtime, andre dager skal jeg bare skrape bil og gå fra parkeringsplassen og inn. Kler meg som regel i ull uansett, og tar heller av et lag inne.


#48

star sa for siden:

Det ble uplanlagt gåtur i -16.
Pierre Robert ullstrømpebukse, ullsokker, bukse, tynn ullsinglet, tynn ullgenser, Devold ulljakke, lang dunparkas, goretex sko, lue, tykke votter og skjerf.
Det var akkurat passe.


#49

Polyanna sa for siden:

I dag merket jeg hvor stor forskjell det er på -10 og -15! Denne habitten ble for varm i dag tidlig, faktisk.


#50

Bluen sa for siden:

Noterer akkurat det samme. Joggetur i -10 i morges føltes som en vårdag. Første tur på nesten ei uke uten rimskjegg. Det gjør ikke lenger vondt i ansiktet når man er ute.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.