Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Tipsing

#1

nolo sa for siden:

Tipser dere pizzabud eller andre som kommer med matleveranser? Før, da jeg hadde kontanter i lommeboken, ville jeg typisk tipset et hyggelig pizzabud, men nå er maten betalt på forhånd, og budet får bare takk. Dette tenkte jeg på i går da vi hadde fått bud med mat på døren.

Og så tenkte jeg videre på tipsing, og det jeg syns er en uting er alle de stedene du blir oppfordret til å tipse før du i det hele tatt vet om du får vått eller tørt. I sommer på uterestaurant bestilte jeg cava via qr-kode, og så kunne jeg velge om jeg ville legge på 5, 10, 20 eller ingen % i tips. Jeg valgte 5 % og fikk glasset mitt etter et drøyt kvarter. Hadde det skjedd på den tiden man betalte etter at bestillingen var kommet på bordet, hadde det jo ikke blitt tips i det hele tatt, når serveringen var så treg. Hva sier FP?


#2

Hyacinth sa for siden:

Tipser aldri i Norge. Tipsing er en uting som er med på å ødelegge arbeidet for tariffavtaler.


#3

My sa for siden:

Nei.


#4

meisje sa for siden:

Jeg tipser ikke bud, men det er fordi jeg av prinsipp ikke tipser på forhånd. Hvis jeg hadde hatt en fast leveranse, ville jeg gitt en nyttårsgave, sånn som jeg gir til postbudet feks. Men det er litt fin konfekt e.l ikke penger.


#5

him sa for siden:

Hvis det snør så tipser jeg foodora (og så kommer de i bil ... :lol: ) Tipser en vi handler hos "fast" (ok, er en stund siden nå, men vi var "stamkunder") Ellers er jeg enig med deg i at det virker "rart" å tipse på forhånd.


#6

Fersken sa for siden:

Tipser bare av og til om betaling er i etterkant og servicen har vært super, aldri på forhånd. Og det som Hyacinth sier, det er med å undergrave arbeidet med tariffavtale.
Tipsen skal også skattes av for mottaker.


#7

Millen sa for siden:

Tipser aldri på forhånd.


#8

liefje sa for siden:

Jeg tipser foodora og Wolt bud. De gangene jeg bestiller mat, er det som oftest så dårlig vær at jeg synes synd på dem. På restaurant tipser jeg for god service. Ofte bare ved å runde opp eller legge til absolutt Max 10 %.



#10

Nenne sa for siden:

Jeg runder ofte opp litt når jeg er ute og spiser, men ikke mye, 5 %-ish. Men bare på steder der jeg sitter ved bordet og bestiller og blir servert. Må jeg opp til disken selv tipser jeg ikke.

Jeg tipser ellers ikke, hverken bud eller andre.


#11

Bokormen sa for siden:

Her skiller jeg nok litt på store kjeder og små lokalbutikker. Jeg gir ofte 5% på en lokal liten kaffebar hvor jeg kjøper takeaway, men gjør ikke det samme på Espresso House nei.


#12

veobra sa for siden:

Jeg gjør det på samme måte. Jeg tror ofterejeg tipser under enn over 5%.

Den gang jeg gikk med avisen fikk jeg julegave fra en del av stedene vi leverte til. Det kunne ligge en konvolutt med 50,- merket til avisbudet. Jeg husker det som en veldig følelse av å bli sett og at jobben ble satt pris på. Sånn sett burde jeg tipse litt mer. Men jeg aner ikke hvem som leverer avis og pakker for tiden. Bud på¨døra har vi sjelden. Ikke blir det det samme å tipse voksne som den følelsen jeg som tenåring fikk heller.


#13

frukt sa for siden:

Jeg tipser aldri. Hadde kanskje gjort det om jeg fikk eksepsjonelt god service.


#14

nolo sa for siden:

Jeg pleide å legge ut konvolutt med 50 eller 100 kroner til avisbudet på julaften, men nå har jeg sluttet av samme grunn som du oppgir.


#15

Hyacinth sa for siden:

Jeg er veldig rask med å fortelle dem det eller å sende en mail og takke for det hvis jeg får eksepsjonelt god service. Det kan skje opptil flere ganger i måneden. Det koster meg lite og jeg tror det betyr utrolig mye. (Ikke økonomisk, dog, isllfall ikke i direkte forstand.)


#16

Skilpadda sa for siden:

Jeg tipser alltid på kafeer og restauranter, og legger også til på forhånd de gangene man må betale på forhånd. Jeg er klar over at man ikke «må» i Norge, men jeg tenker også at jobben deres typisk er dårlig betalt, og at det er lagt opp til at tips skal avhjelpe dette litt. Det er ikke et system jeg liker, men det er jo ikke den enkelte servitørs eller det enkelte pizzabuds skyld.


#17

Hyacinth sa for siden:

Det er jeg enig i, men jeg mener at systemet må fikses på andre måter. (Sikkert påvirket av å være gift med en fagforeningsmann.)


#18

Skilpadda sa for siden:

Ja, jeg er som sagt enig i at systemet er feil, og jeg tror på ingen måte jeg er med på å fikse det ved å tipse. :) Det er ikke derfor jeg gjør det.


#19

scilla sa for siden:

Er det noe i at tipsen blir skattlagt så hardt at det nesten ikke blir noe igjen av det? :vetikke:


#20

Lille meg sa for siden:

Jeg tipser svært sjelden, og syns det er en uting.

Svigermor tipser alltid når hun spanderer middag på oss ute på restaurant. Minst 10 %, uansett service, noe som nok er medvirkende til at vi mottas med klemmer og kyss på kinnet når vi kommer til stamrestauranten. :knegg:


#21

Apple sa for siden:

Jeg er helt på linje med Hyacinth her.


#22

Pelen sa for siden:

Utifra min sønns reaksjoner når han får god tips på sin restaurant-jobb så tror jeg ikke det. Dette er en bi-inntekt til studiene, men det virker som om alle andre, også de som jobber fast, blir veldig takknemlige når de får litt ekstra.

Vi bestiller aldri mat med levering, men hadde vi gjort det så hadde jeg ikke tipset for vi har ikke kontanter.


#23

Marla Singer sa for siden:

Jeg tipser ikke i Norge med mindre det er eksepsjonelt god service, da gjør jeg det gjerne. Å tipse pizzabud o.l. har jeg ikke engang tenkt på, men jeg har jo aldri kontanter heller.


#24

safran sa for siden:

Nei, aldri.

Helt enig! Likevel ender jeg med å runde opp til nærmeste hundrelapp når jeg er ute og spiser. Opplever ofte at når vi er flere, så regner de andre med at man legger på minst en femtilapp pr hode, så da gjør jeg det. Orker ikke ta diskusjonen. Men jeg liker det ikke.


#25

Timar sa for siden:

Hvordan gjør du det i praksis? Hvis kaffen koster 35 kroner så er det jo det beløpet de slår inn på kassa?


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.